Vocht in auto

Bij Klesto staan wij u niet alleen binnenshuis terzijde met onze onafhankelijke reviews over de beste huishoudelijke apparaten. We informeren u ook, of amuseren u met, over andere praktische, leuke en soms vervelende zaken. Dit blog gaat over vocht in uw auto. Hierin leest u waarom uw auto vochtig kan zijn, wat de oplossingen zijn en waarom het zo belangrijk is om voor schone, droge autoruiten te zorgen. 

Waarom heb ik last van beslagen autoruiten? 

Wanneer de luchtvochtigheid aan de ene kant van de ruit hoger is dan aan de andere kant, beslaat de autoruit. Wanneer de ruiten aan de buitenkant beslaan is dat geen enkel probleem. Een kwestie van de ruitenwissers aanzetten of de ruiten met een trekker schoonmaken.

Het is een ander verhaal als uw auto van binnen nat is of wanneer u last heeft van condens aan de binnenkant van de ramen.  Met name in de herfst en in de winter komt dit vaak voor. Niets is vervelender wanneer u weg wilt rijden en uw zicht wordt door condens belemmerd. Beslagen autoruiten belemmeren het uitzicht en kunnen daarom levensgevaarlijk zijn. U riskeert met beslagen autoruiten zelfs een boete van € 230,00. 

Wat kan de oorzaak van zoveel vocht in de auto zijn? 

Misschien ruikt uw auto wat muf van binnen en heeft u last van nattigheid? Dan komt er ergens regenwater naar binnen. Dit zouden mogelijke oorzaken kunnen zijn.

Deur- en raamrubbers: 

Wanneer raam- of deurrubbers versleten zijn, sluiten ramen en deuren niet meer helemaal goed af. Door er water overheen te gieten kunt u dit controleren en zonodig de rubbers vervangen of eventueel (laten) repareren met rubberlijm. Af en toe invetten van de rubbers met een zuurvrije vasiline zorgt ervoor dat ze in goede conditie blijven en niet poreus worden. De nieuwere modellen auto´s hebben geplakte voorruiten en kennen dit probleem niet. 

Verstopte airco-afvoer

Als de afvoer van de airco is verstopt, kan het water niet worden afgevoerd dat door de airco uit de lucht wordt gehaald. De airco reinigen is de oplossing. 

Lekkage via de parafan 

Onder de voorruit bevindt zich de parafan, een kunststof opvangbak met afvoerkanalen voor het regenwater. Als die is verstopt met vuil of bladeren, kan  het water niet weg en zoekt het een andere weg (naar binnen). Kijk de parafan dus regelmatig na en houdt de gaten schoon. Het water kan ook de electronica of relais aantasten. 

Antennevoetje 

Als het rubberen antennevoetje verweerd of uitgedroogd is, kan er water naar binnen komen. Vervang het rubberen voetje of eventueel de gehele antenne. 

Hoe kunnen beslagen ruiten het beste worden verholpen?

  • Plaats een ontvochtiger in de auto
  • Schakel de airco in, ook in de wintermaanden. De lucht wordt droger en de autoruiten worden binnen enkele seconden weer helderMaak wel op een slimme manier gebruik van de airco en schakel deze vijf minuten voor aankomst uit. Zo kan het vocht uit de verdamper opdrogen en voorkomt u de volgende keer beslagen ruiten.
  • Wanneer u geen airco heeft zet dan de verwarming op de hoogste stand en richt de fan eerst op de voeten en dan op de voorruit. Zet eventueel de ramen op een kiertje 
  • Zorg voor schone ruiten, die beslaan minder snel 
  • Gebruik een anti-condensspray 
  • Maak de ruit met een anti-condensdoekje schoon 
  • Leg natte kleding of een natte paraplu in de kofferbak 
  • De ramen op een kiertje zetten zorgt voor een constante luchtstroom van buitenaf 

Plaats een reactie