Wat is een keukenmachine

Bent u op zoek naar een keukenmachine? Grote kans dat het internet u op het verkeerde been zet. Dat geldt zeker voor het woord keukenmachine. Dat levert u een berg aan verwarrende resultaten op. Tenslotte is elke machine voor in uw keuken een keukenmachine, anderzijds is er maar één echte keukenmachine. Volgens Klesto tijd voor een verhelderend blog.

Hierin informeren wij u op een heldere en objectieve manier over de verschillende keukenapparaten. Na het lezen van dit blog bestaan er voor u geen onduidelijkheden meer en weet u het verschil tussen de diverse keukenapparaten. Met deze kennis zoekt u op het web direct naar het juiste apparaat. Of beter nog, u blijft gewoon op de onafhankelijke site van Klesto. Want daar leest u ook alles over de beste keukenapparatuur! Klesto doet namelijk al lange tijd uitgebreid en onafhankelijk onderzoek naar diverse huishoudelijke apparaten. Klesto onderzoekt in uw belang!

More...

Klesto houdt de markt en de ontwikkelingen in huishoudelijke apparatuur goed in de gaten. Door onze kennis en testen, besparen wij de lezers als jarenlang geld en tijd.

Wat is een keukenmachine?

Laten we, om het makkelijk te houden, er maar direct de angel uithalen en beginnen met de keukenmachine, een elektrisch apparaat dat u in de keuken helpt door voorkomende karweitjes te automatiseren. Hier gooit Wikipedia helaas ook al roet in het spreekwoordelijke eten, door te omschrijven dat keukenmachines ook bekend zijn onder de naam foodprocessor, de Engelse vertaling.

Toch is er wel degelijk een onderscheid, iets dat wij verderop voor u beschrijven. Om het nog verwarrender te maken, vindt u keukenmachines vaak ook onder de noemer keukenmixer. Dit heeft te maken met het feit dat een keukenmachine, net als een keukenmixer, op superieure wijze deeg en beslag maakt. Met uitbreiding van diverse opzetstukken op een keukenmixer creëert u weer een volwaardige keukenmachine.

Qua uiterlijk valt de onmiddellijk de grote mengkom en de mengarm van de keukenmachine op. Een keukenmachine heeft een multifunctioneel karakter en kan hakken, mixen, raspen, snijden, blenden, mengen en als de allerbeste deeg en beslag maken. Het apparaat beschikt over een krachtige motor die de opzetstukken in het gewenste ritme beweegt en het voedsel verwerkt zoals u dat wenst. Het is daarmee een zware jongen. Een gemiddelde machine weegt al gauw zo’n 13 kilo. Dat komt de stabiliteit ten goede, maar houdt ook in dat u dit apparaat niet heel makkelijk verplaatst.

Daarmee neemt het een vaste plek op uw aanrecht in. Wilt u dat ook echt?

Bedenk daarom van te voren waarvoor u de keukenmachine wilt gebruiken. Bent u de rasechte hobbykok en wilt u alles zelf (vers) bereiden op een zo efficiënt mogelijke manier? Dan is de keukenmachine een erg geschikt toestel voor u.

Voordat u tot aankoop van dit apparaat overgaat, is het goed om er over na te denken welke eventuele accessoires u erbij wilt aanschaffen of welke functies u belangrijk vindt. Bent u dol op muesli of een pasta met noten? Dan is een hakmolen handig.

De ochtend met een vers glaasje sap starten? Dan moet uw keukenmachine over een citruspers(-opzetstuk) beschikken. En voor de echte liefhebber zijn er vleesmolen opzetstukken of pasta-opzetstukken verkrijgbaar, ideaal voor het rollen van pasta of het opvullen van worst Er zijn zelfs machines met een ionische verwarmingsfunctie die de mengbak verwarmen. Handig voor bijvoorbeeld soep. U vraagt, de keukenmachine draait.

Als u slechts enkele functies wilt gebruiken, zijn aparte apparaten aan te bevelen. Om alleen te snijden kunt u beter een snijmachine aanschaffen en om enkel te pureren is een staafmixer uw product. Een blender is erg geschikt voor het maken van milkshakes of babyhapjes. Houdt u van vers geperste sapjes die ook nog gezond zijn? De slowjuicer doet het.

Keukenmixer

Wanneer u graag bij voorkeur bakt, is de keukenmixer uw toestel. Het is dé ideale hulp bij het krachtig en langdurig mengen en kneden van beslag of deeg. Het toestel heeft hetzelfde uiterlijk als de keukenmachine en is dus herkenbaar aan de grote mengkom. De motor bevindt zich aan de (achter-)zijde van het apparaat. Aan de mengarm kunt u de diverse gardes, kloppers, spatels of deeghaken bevestigen.

Zoals al eerder is aangehaald, zijn er ook keukenmixers op de markt die met diverse opzetstukken kunnen worden uitgebreid. Behalve hakken kunt er dan ook mee blenden, snijden of raspen. En daarmee is de cirkel rond en spreken we eigenlijk weer over een keukenmachine. Die weer superieur is in? Juist, het maken van deeg en beslag. Klesto zou Klesto niet zijn als er geen onderzoek naar de beste keukenmixer is gedaan. Doe er uw voordeel mee.

Foodprocessor

Een foodprocessor is een kleine keukenmachine (ai, daar gaan we weer) en kan eigenlijk alles wat een keukenmachine kan. De foodprocessor beschikt ook over een eigen mengkom. De motor bevindt zich onder deze mengkom. Door de scherpe messen en raspschijven, is een foodprocessor vooral heel geschikt voor het hakken, snijden en raspen van voedsel.

Hardere ingrediënten, zoals wortels of noten, worden perfect geraspt, gesneden of fijngemalen. De pulsefunctie zorgt voor een wat grovere structuur van het betreffende ingrediënt. Alle ingrediënten kunt u heel eenvoudig via een vulopening aan de bovenzijde van het apparaat toevoegen. Sommige foodprocessors kunnen ook gebruikt worden voor het (minder intens en in kleinere hoeveelheden) kneden en mengen van ingrediënten (de keukenmixer is nou eenmaal superieur als het aankomt op het maken van deeg en beslag). Een foodprocessor is iets minder verfijnd dan een keukenmachine.

Ook voor de foodprocessor zijn diverse opzetstukken verkrijgbaar, net zoals voor een keukenmachine. Dit kan een blender-, citruspers- of sapcentrifugeopzetstuk zijn. U bent vast niet verbaasd als wij zeggen dat Klesto al onderzoek deed naar de beste foodprocessor 2019.

Slowjuicer

Met een slowjuicer kunt u op de gezonde toer gaan. U krijgt met een slowjuicer, ookwel langzame perser genoemd, een heerlijk glas vitaminerijk sap inclusief voedingsstoffen en levende enzy;men.

Al het sap uit groenten, fruit of kruiden wordt er op een rustige en langzame manier uitgeperst, In principe kunt u alle groenten inclusief schil aan de slowjuicer toevertrouwen.

De meeste vitamines bevinden zich namelijk vlak onder de schil. Alleen banaan, ananas, avocado en sinaasappel moeten van hun schil worden ontdaan. Door de malende, persende en kneuzende beweging van het apparaat, zouden fruit en groente de voedingsstoffen behouden.

Doordat groente en fruit met grote kracht heel langzaam door een filter worden geperst, blijft pulp achter en wordt zo van het sap gescheiden. Het resultaat is een helder sap dat vol van smaak is. Het sap is liefst 48 uur in de koeling houdbaar.

De hoeveelheid sap is ook hoger dan bij een sapcentrifuge en ook is het sap helderder. De slowjuicer kan zowel harde als zachte ingrediënten verwerken. Klesto heeft diverse slowjuicers voor u getest en ook onderzocht hoe gezond een slowjuicer nu eigenlijk is.

Blender

Maakt u voornamelijk graag zelf sauzen, soepen en smoothies? Wilt u soms over crushed ice beschikken? Dan volstaat een blender. Een blender is ideaal om te pureren. 

Zo maakt u in een handomdraai babyhapjes, soepen, sauzen, sapjes of een (gezonde) smoothie en pannenkoekenbeslag.

Zomers maakt u natuurlijk heerlijke milkshakes met vers fruit of een lekkere, koude ijskoffie. De zwaardere modellen kunnen van ijsblokjes zelfs crushed ice maken, verkoelend voor in een cocktail

Een blender is heel eenvoudig in gebruik. U hoeft enkel alle ingrediënten in de grote vulopening te doen en de gewenste stand te kiezen. Het hele proces kunt u, als u dat wenst, volgen door de doorzichtige mengkan en toekijken hoe het eindresultaat ontstaat..

En bent u iets vergeten toe te voegen of krijgt u een culinaire ingeving? Veel blenders hebben nog een aparte, kleine vulopening. Een blender neemt ook niet veel plaats in op uw aanrecht. De mengkan is ook erg eenvoudig in de vaatwasser te reinigen. Maakt u zich vooral geen zorgen welke blender u moet kiezen. U leest er alles over in ons onderzoek naar de beste blender!

Conclusie

Wanneer u dagelijks voedsel bereidt of regelmatig bakt en u heeft daarvoor deeg of beslag nodig, dan is het raadzaam om een keukenmixer aanschaffen.

Staat u wat minder in de keuken of ligt de nadruk bij u op het snijden, hakken of raspen van ingrediënten, dan is de foodprocessor een goede keuze.

Kookt u op traditionele wijze zonder al te veel poespas en wilt u snel uw soep of saus pureren? Maakt u ook nog af en toe een smoothie? De blender is uw toestel.

Voor diegenen die enkel graag een glaasje versgeperst en gezond sap willen maken, is de slowjuicer of citruspers de juiste keuze.

Plaats een reactie