Airco

Tijdens de hete zomerdagen zou je vroeger vooral denken aan zee, zwembad, en ijsklontjes om geen last te krijgen van de warmte. Tegenwoordig zijn er echter verschillende mogelijkheden om thuis te genieten van een heerlijk koel klimaat terwijl je anders zou puffen van de hitte. Er zijn verschillende manieren om te zorgen voor verkoeling in huis, maar niet alle producten zorgen voor hetzelfde resultaat. Daarom bekijken we in dit artikel de verschillende vormen van klimaatbeheersing, en noemen we de plus- en minpunten van deze apparaten. Ook leggen we je uit wat het verschil is tussen de verschillende soorten luchtkoeling, en wat het met zich meebrengt.

Verschillende soorten airco’s

De beste manier om je huis goed te verkoelen is door middel van airconditioning. Door het gebruik van een airco kan je de temperatuur flink laten dalen, en dus genieten van een effectief koeler klimaat in huis. Het fenomeen dat je vóór de ventilator zit, op zoek naar wat verkoeling, maar het eigenlijk nog steeds warm hebt, is met een airco eindelijk verleden tijd. Door middel van airconditioning kan je zelf bepalen wat de temperatuur in huis is, en dus geen last meer hebben van de warmte buiten. Ook hebben airco’s vaak extra functies waardoor je nog meer voordeel hebt aan het apparaat.

Om te weten welk apparaat het beste bij je past, is het vooraleerst belangrijk om te weten welke soorten airconditioning er op de markt te vinden zijn. Zo kunnen we airconditioning opsplitsen in mobiele airconditioning en split-unit airconditioning. Beiden hebben ze verschillende voor- en nadelen die we hieronder voor je beschrijven.

Mobiele airco

Mobiele airconditioning is een goede optie als je geen apparaat in huis wilt installeren en ook wilt besparen in de kosten.

Niet alleen scheelt het je de installatie van een apparaat in huis, ook kan je mobiele airconditioning eenvoudig verplaatsen en dus gebruiken in verschillende ruimtes.

Qlima P 528

Voordelen van mobiele airconditioning

Vooral als je huis bestaat uit één enkele verdieping is een mobiele airco ideaal. Overdag kan je het apparaat aanzetten in de woonkamer en keuken, en ’s avonds rijdt je de airco vrolijk mee naar de slaapkamer zodat je kunt genieten van een koele nacht. 

Ontvochtigt, reinigt, en verwarmt

Mobiele airco’s hebben niet alleen een koelfunctie, maar ook een ontvochtigings- en reinigingsfunctie waardoor de lucht ontdaan wordt van overtollig vocht en vuildeeltjes zoals fijnstof. Hierdoor zorg je dus niet enkel voor koele lucht maar ook voor een gezonder leefklimaat. Ook zijn er mobiele airco’s verkrijgbaar die tevens voorzien zijn van een verwarmingsfunctie, en dus ook in de winter een handje kunnen helpen.

Installatie niet nodig (toch?)

Een ander voordeel is dat het energieverbruik van een mobiele airco relatief laag is, en dus geen aanslag zal zijn op je portemonnee. Ook installatie is niet nodig, en dus heb je geen extra kosten aan het betalen van de monteur. 

Nadelen van mobiele airco’s 

Er zijn ook wat nadelen verbonden aan mobiele airconditioning. 

Lager capaciteit vergeleken met split-unit airco 

Eén van de minpunten is het feit dat de capaciteit over het algemeen lager is dan dat van een split-unit airco. Dit wil niet zeggen dat een mobiele airco niet voor goede resultaten zorgt, maar wel dat een split-unit airco over het algemeen voor betere resultaten zorgt. Als je dus het beste van het beste in huis wilt halen, is het een goed idee om de aanschaf van een split-airco te overwegen. 

Werkt met behulp van afvoerslang (ja, dus toch...)

Een ander nadeel van mobiele airconditioning is dat het een afvoerslang heeft dat je via het raam (met behulp van een raamkit) naar buiten voert. Dit brengt met zich mee dat het raam per se op een kiertje moet blijven en dus zal er altijd wat warmte naar binnen komen via de kier, en zo de koele lucht van de airco tegenwerken.

Er kan ook gebruik gemaakt worden van een slang door de gevel. Voor de meeste mensen is het beter om dit over te laten aan een installateur. 

Airco slang naar buiten

Produceert meer geluid 

Ook heeft mobiele airconditioning als nadeel dat het over het algemeen meer geluid produceert dan een split-unit airco. Mobiele airco’s hebben vaak een geluidsniveau van ongeveer 65 dB, en dit kan storend zijn voor mensen die gevoelig zijn voor geluid. Wel moet er gezegd worden dat er ook mobiele airco’s op de markt zijn met een stiller geluidsniveau of apparaten die voorzien zijn van een stille modus. 


Split-unit airco 

Een split-unit airco is wat je moet hebben als je behoefte hebt aan een vast koelelement in huis.

Deze vorm van airconditioning bestaat uit twee delen, één unit voor binnen en één voor buiten. Logischerwijs wordt de buiten-unit buiten geïnstalleerd (vaak aan de gevel) en de unit voor binnen is het element dat de ruimte zal voorzien van koele, schone lucht. 

PANASONIC Wandmodel ETHEREA KIT-Z35VKE 3,5KW

Voordelen split-unit airco 

Wat zijn de pluspunten van een split-unit airco? Het belangrijkste voordeel is dat het zorgt voor een uitstekende verkoeling zonder dat daarbij koele lucht verloren gaat. We zagen bij mobiele airconditioning het nadeel dat een deel van de koele lucht verloren gaat omdat een raam of deur op een kier moet blijven. Met een split-unit airco heb je hier geen last van aangezien alle ramen en deuren gewoon dicht kunnen blijven. Je hebt dus minder energieverbruik om de temperatuur op peil te houden. 

Grotere capaciteit

Een ander groot voordeel is dat het een grotere capaciteit heeft ten opzichte van mobiele airco’s, en de temperatuur in een korte tijd tot wel tien graden Celsius lager wordt. Je hoeft dus niet lang te wachten op het juiste klimaat. Dit brengt echt niet met zich mee dat het energieverbruik veel groter zal zijn. Het energieverbruik van een split-unit airco is nog steeds relatief laag, en dus een duurzame keuze voor verkoeling in huis. 

Ontvochtigt, reinigt, en verwarmt

Verder ontvochtigt en reinigt een split-unit airco tevens de lucht, en daardoor heb je geen last van een vochtig klimaat in huis. Andere bijkomende voordelen is dat er veel airco’s op de markt zijn die tevens een verwarmingsfunctie hebben. Dit is vooral handig als je een ruimte hebt waar je geen mogelijkheid hebt tot centrale verwarming, en in de winter jezelf het klappertanden wilt besparen. 

Lager geluidsniveau

Last but not least, split-unit airco’s zijn in vergelijking met mobiele airco’s stiller in gebruik, en dat is natuurlijk ook een groot pluspunt. De meeste split-unit airco’s hebben een geluidsniveau van ongeveer 50 dB wat overeenkomt met het geluid van een koelkast, en dus niet storend is. Deze apparaten hebben dus een voorsprong op de mobiele airco’s als je gevoelig bent voor geluid. 

Nadelen split-unit airco 

Alhoewel een split-unit airco op zich de beste keuze is, komt er toch een best groot nadeel bij kijken. De installatie van een airco vereist namelijk aanpassingen en sloopwerk in huis. 

Ook is het niet altijd even gemakkelijk om de juiste plek te kiezen voor een split-unit airco. De airco moet op een zodanige plek geïnstalleerd worden dat het een goed bereik heeft, en dit is niet altijd haalbaar in elke ruimte.

Verder brengt de installatie natuurlijk ook wat extra kosten met zich mee omdat het geïnstalleerd wordt door een expert, en dat zal je dus op moeten tellen bij het aankoopbedrag. 


Wat past bij mij? 

Na deze informatie gelezen te hebben kan je al makkelijker een keuze maken welk apparaat het beste past bij jouw situatie. Heb je de mogelijkheid tot een vast koelelement in huis, en wil je genieten van een optimaal leefklimaat onder duurzame een gebruiksvriendelijke omstandigheden? Dan is een split-unit airco een goede keuze voor je. Heb je echter niet de mogelijkheid om een dergelijk apparaat in huis te installeren door omstandigheden, of heb je meerdere kleine ruimtes die je graag gekoeld wilt hebben? Dan komt een mobiele airco waarschijnlijk beter van pas, en dat scheelt je installatie en extra kosten.

Andere soorten verkoeling

Als beide soorten airconditioning niet de geschikte oplossing voor je zijn, dan zou je ook luchtkoeling of een simpele ventilator kunnen overwegen.

Ventilator 

Een ventilator is natuurlijk veel voordeliger, en zorgt toch voor een lichte verkoeling. Ventilatoren zijn vooral handig als je achter het bureau zit of terwijl je slaapt.

Deze vorm van verkoeling zorgt echter niet voor een verkoeling van de lucht. Het is enkel de luchtstroom die eraan bijdraagt dat de gevoelstemperatuur omlaag gaat.

Op dagen dat het erg heet is, krijg je dus vooral warme lucht naar je toe geblazen, en dat is een groot nadeel van een ventilator.

Luchtkoeler 

Een luchtkoeler of aircooler daarentegen zorgt wel voor verkoeling van de lucht, en is daardoor op zulke hete dagen vaak aangenamer. Nog een voordeel van luchtkoelers is dat de prijs nog steeds erg voordelig is, en dat je geen nood hebt aan een koelmiddel zoals dat bij airconditioning wel het geval is.

Het koelmiddel van luchtkoelers is simpel water, en dus eenvoudig toe te voegen. Hier komt bij kijken dat een luchtkoeler daardoor de lucht ook bevochtigt, en je dus een vochtig klimaat zult krijgen als je het apparaat lang aan laat staan terwijl alle ramen en deuren dicht zijn. 

Om een vochtige lucht te voorkomen is het daarom aangeraden om een raam of deur open te laten staan, en ook hier zitten we daardoor weer met het probleem dat je een beetje tegen de stroming in zwemt aangezien de warme lucht van buiten nog steeds naar binnen kan dringen.

Conclusie 

De conclusie van dit alles is dus dat het er maar net aan ligt waar je behoefte aan hebt en wat voor jou zwaarder weegt. Als prijs voor jou geen verschil maakt en je de mogelijkheid hebt om een apparaat in huis te installeren, dan ga je natuurlijk voor de split-airco. Heb je deze mogelijkheid niet, maar wil je toch profiteren van de technologie van airconditioning dan is een mobiele airco wellicht een betere keuze. Ben je enkel op zoek naar lichte verkoeling in kleinere ruimtes, dan zijn zowel luchtkoelers als ventilatoren een goede oplossing.


Koopgids

Je hebt nu waarschijnlijk voor jezelf al de keuze gemaakt wel apparaat het beste bij je past. Om je nog verder op weg te helpen in het maken van de juiste keuze benoemen we in onze koopgids de belangrijkste punten waar je op moet letten tijdens de aanschaf van een airco of andere vorm van klimaatbeheersing.

Juiste capaciteit

Als je een airco of andere vorm van luchtkoeling aan wilt schaffen, is belangrijk om te kijken naar het vermogen van het apparaat. Is de capaciteit voldoende om de ruimte waar jij de luchtkoeling wilt plaatsen volledig te koelen? Als dit niet het geval is, koop je een apparaat wat de ruimte niet op de juiste manier koelt en dus ook niet het gewenste effect zal geven. Door te kijken naar de hoeveelheid oppervlak het apparaat kan koelen, weet je of het geschikt is voor de desbetreffende ruimte waar jij de luchtkoeling wilt plaatsen.

Energieverbruik

Een airconditioner dat veel energie verbruikt, kost op de lange termijn alleen maar meer. Om je energierekening niet uit de pan de laten rijzen is het dus te belangrijk om te kiezen voor een airco met een energieklasse A of het liefst A+. Je betaalt misschien wat meer voor een dergelijk apparaat, maar dit verdien je met de tijd terug en uiteindelijk kom je dus voordeliger uit. 

Geluidsniveau

Een zeer belangrijk maar vaak vergeten punt is het geluidsniveau. Afhankelijk van waar je het apparaat wilt plaatsen, is het belangrijk om te kijken of het een storend geluid produceert. Je wilt namelijk niet elke avond in bed blijven woelen door het zoemende geluid van een airco, en ook in een studie- of werkkamer is een stille luchtkoeling meer van toepassing. Zoals gezegd zijn split-unit airco’s over het algemeen stiller in gebruik. Als je echter genoodzaakt bent om een mobiele airco in huis te halen, dan is het dus belangrijk om erop te letten dat het apparaat een geluidsniveau produceert van maximaal 55 dB of anders op zijn minst over een stille modus beschikt zodat je in alle rust kunt slapen, studeren, of werken. 

Onderhoud airco 

Eenmaal de airco of luchtkoeling aangeschaft, is het belangrijk om te zorgen voor een goed onderhoud. Bijna alle klimaatbeheersing is voorzien van een filtersysteem dat periodiek onderhoud nodig heeft. Door het tijdig reinigen en/of vervangen van de filters zorg je ervoor dat de luchtstroom goed door blijft stromen en daardoor zal het apparaat optimaal blijven presteren. 

Verder maken mobiele airco’s en split-unit airco’s gebruik van een speciaal koelmiddel dat tijdig aangevuld moet worden. Als dit koelmiddel niet aangevuld wordt, zal het apparaat niet goed koelen, en ook dat merk je duidelijk in de prestaties van het apparaat.