Ecovacs Deebot OZMO 930 review

Ecovacs Deebot OZMO930

De perfecte robotstofzuiger met dweilfunctie


De Deebot OZMO 930 van Ecovacs is een slimme robotstofzuiger met veelzijdige functies. Het is een manusje van alles die de schoonmaak van de vloer grotendeels van je overneemt door zijn goede zuigkracht en handige dweilfunctie. Het is de combinatie van verschillende factoren waardoor gebruikers zo te spreken zijn over deze robot, en niet meer zonder kunnen. We nemen de voor- en nadelen onder de loep in dit artikel, en bekijken ook de reviews van andere gebruikers en eventuele alternatieven.

Voordelen

De Deebot OZMO bevat vele voordelen waardoor het zo’n handige robot is. Het heeft een lokaliseringsfunctie, is geschikt voor alle vloertypen, en volgt een efficiënte schoonmaakroute zodat geen plekje overgeslagen wordt. Andere belangrijke voordelen van de Ecovacs Deebot OZMO 930 zijn als volgt:

Slim borstelsysteem

De robot heeft twee zijborstels, en een ronde borstel in de breedte. Hierdoor neemt de robot veel vuil mee, en maakt hij ook eventueel vastzittend vuil beter los.

Deze combinatie van de drie borstels zorgt voor zeer goede resultaten en dus een mooi schoon huis.

Ecovacs Deebot OZMO930 onderkant
Ecovacs Deebot OZMO930 mapping

Intuïtief

Door middel van de lokaliseringsfunctie maakt hij een map van het huis, en berekent hierop de meest efficiënte schoonmaakroute.

De visuele map draagt tevens bij aan het toekennen van taken aan de robot, en je kan aangeven welke ruimtes extra aandacht nodig hebben. 

Dit is erg handig, want over het algemeen heeft de huiskamer of keuken meer schoonmaak nodig dan bijvoorbeeld de slaapkamer. Ook kan je door middel van de map virtuele grenzen invoeren zodat de stofzuiger daar niet komt.

Geschikt voor veel vloertypen

De robot past zich aan naar gelang het vloertype. Ook is het zo dat hij automatisch extra zuigkracht inzet als hij op tapijten komt, en dit is een groot voordeel daar veel andere robotstofzuigers toch best wat moeite hebben met tapijten.

Een minpuntje aan de OZMO is wel dat hij moeite heeft met donkere tapijten en hoogpolige tapijten, dit is dus iets waar je rekening mee moet houden.

Ecovacs Deebot OZMO930 verschillende vloeren
Ecovacs Deebot OZMO930 dweilen

Bevat een dweilfunctie

Als je eenmaal gewend bent aan de voordelen van een robotstofzuiger, dan komt de wens dat hij ook gelijk de vloer dweilt. En dat doet deze robot. Wel geeft het niet de resultaten als een traditionele dweilbeurt, maar eerder een opfrisser zodat je kunt genieten van een licht gedweild huis. 

Als je de dweildoek op de robot plaatst en het bakje vult met wat sop, weet de OZMO automatisch dat hij het huis moet dweilen, en je hoeft hier dus verder niks voor in te stellen. Als hij eenmaal bezig is met dweilen, ontwijkt hij netjes de tapijten, en zorgt dus voor een goede reiniging op maat.

Verschillende reinigingsstanden 

De robot heeft een aantal reinigingsstanden die ervoor zorgen dat je altijd datgene vindt wat je zoekt. De Auto-modus zorgt voor een algemene reiniging, en is de stand die het meeste gebruikt wordt. De Custom-modus reinigt specifieke plekken. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld iets hebt laten vallen of een specifieke plek extra goed schoongemaakt moet worden. 

De Area-modus zorgt ervoor dat alleen de ruimtes schoongemaakt worden die je hebt ingesteld, en laat andere ruimtes achterwege. Dit zorgt voor meer efficiëntie, zuinigheid, en gebruiksgemak. 

Bedienbaar via de app

Via de App kan je de robot buitenshuis bedienen zoals je hem ook zou bedienen als je thuis bent. Je kunt de reinigingsmodus instellen en veranderen, bekijken waar de robot mee bezig is, en nieuwe taken toekennen of gebieden afbakenen. 

Ook kunt je een standaard schoonmaakschema instellen, waardoor de robot elke dag zijn taken uitvoert zonder dat je daar omkijken naar hebt. Verder kan deze robot ook praten, en houdt hij je door middel van spraakmeldingen op de hoogte van belangrijke informatie.

Automatische hervatting

De Ecovacs Deebot OZMO 930 rijdt, als hij eenmaal leeg is, netjes terug naar zijn oplaadstation zoals de meeste stofzuigers. Een groot pluspunt is wel dat deze robot weet waar hij voor het laatst gebleven was in zijn schoonmaakroutine. Als hij dus zijn routine nog niet helemaal af had, maakt hij deze netjes af zonder helemaal opnieuw te beginnen.

Nadelen 

De Deebot OZMO heeft niet echt grote nadelen. Het zijn eerder wat kleine minpuntjes die wat verbetering nodig hebben, maar niet echt in de weg zitten om te genieten van zijn functionaliteit en gebruiksgemak.

Maakt enkel één map

Een minpuntje aan deze robotstofzuiger is dat hij niet meer dan één map kan maken. Als je dus meerdere verdiepingen in huis hebt waar de robot schoonmaakt, zal hij telkens een nieuwe map moeten maken. Hierdoor heb je toch wat meer werk aan instellen. Perfect zou het zijn geweest als de robot meerdere mappen op kon slaan, zodat je makkelijker je voorkeuren voor dat moment in kunt stellen.

Moeite met hoge drempels en hoge tapijten

De robot heeft wat verbetering nodig qua hoogtes. Een drempel of een hoger object zoals kabels heeft hij moeite mee, en kan hij op vastlopen. Ook hoge tapijten zijn hierdoor lastig voor deze Deebot, en dit kan dan zijn gebruiksvriendelijkheid behoorlijk verminderen. Heb je hoge drempels of hoge tapijten in huis? Dan is de OZMO waarschijnlijk niet de juiste keuze voor je.

Online reviews 

Het overgrote deel van de gebruikers van de Ecovacs Deebot OZMO 930 is erg tevreden over deze robotstofzuiger. Hij zorgt voor zeer goede resultaten, is slim, en erg gebruiksvriendelijk.

Wat veel gebruikers zo geweldig vinden aan deze robot is dat je eenvoudig aan kunt wijzen welke ruimtes hij wel of niet schoon moet maken, en na het opladen van de batterij gaat hij weer netjes verder waar hij gebleven was. De robot is stil genoeg om hem ’s avonds te laten schoonmaken, en hierdoor kan je in de ochtend heerlijk genieten van een schoon huis.

Zoals gezegd zijn er wat minpuntjes die de kwaliteit van de stofzuiger wat afdoen, zoals de enkele map en zijn moeite met hogere objecten. Ook hoekjes maakt hij niet perfect schoon zoals de meeste ronde robotstofzuigers. Toch zit dit de tevredenheid van zijn gebruikers niet in de weg, en zijn ze nog steeds erg tevreden over het apparaat.

Alternatieven

Blaupunkt Bluebot XSmart VCBB1XS

Blaupunkt Bluebot Xsmart


Als je de Deebot OZMO prijzig vindt, is de Bluebot Xsmart van Blaupunkt een goed alternatief. Deze robot stofzuigt het huis met zeer goede resultaten, en heeft tevens een dweilfunctie. Natuurlijk mag de efficiënte systematische schoonmaakroute niet ontbreken, en het is net als de OZMO bedienbaar via de App. Hij heeft meerdere schoonmaakstanden, en je kunt bij deze robot virtuele muren instellen door middel van magneet strips. Eigenlijk komt de Bluebot dus erg overeen met de Deebot OZMO, maar dan voor een goedkopere prijs.


Philips SmartPro Active FC8832/01

Philips SmartPro Active FC8832/01


Ook de SmartPro Active van Philips is een redelijk goed alternatief voor de Deebot OZMO. Iets goedkoper in prijs dan de OZMO, maar komt qua prijs-kwaliteitverhouding toch minder goed overeen dan de Deebot. Alhoewel hij goede resultaten geeft en ook een dweilfunctie heeft, valt de dweilfunctie bij sommige gebruikers tegen.


De SmartPro is net als de OZMO te bedienen via de App, volgt een systematische schoonmaakroute, en past zich aan zijn omgeving aan. Hij heeft net als de Deebot moeite met hoge tapijten, en is daardoor niet de juiste keuze als je deze in huis hebt liggen. Wel moet er gezegd worden dat deze robot een stijlvol design heeft, en daardoor een luxere uitstraling.

Op klesto.nl vindt u uitgebreide informatie over verschillende andere merken robotstofzuigers en over de beste robotstofzuiger. Overweegt u de aanschaf van een ander huishoudelijk apparaat? Raadpleeg dan vooral van te voren onze bevindingen en lees alles wat u wilt weten in de koopgids. Op klesto.nl staan verder een aantal informatieve en leuke blogs. 

Bekijk alle robots op Coolblue