Beste stofzuiger

Zoals we in ons eerste artikel over strijkijzers al aangaven gaan de innovaties door. Dit geldt ook voor de stofzuigers. U zult het met mij eens zijn dat ieder huishouden voorzien moet zijn van een goede stofzuiger. Stofzuigers zijn er echter in allerlei soorten en maten en met verschillende prestatieklassen.

Er zijn 7 verschillende typen stofzuigers namelijk: zakloos, met zak, steelstofzuigers, bouwzuigers, waterstofzuigers, kruimeldieven en robotstofzuigers.
MAAR, welke zuiger past nou bij uw wensen?

Tot op heden is een een stofzuiger met zak, ook wel een sledestofzuiger genoemd, de meest verkochte stofzuiger. Als het ware werkt een stofzuiger als een een vacuümsysteem met een filter. Vieze lucht wordt naar binnen gezogen en het vuil wordt vast gehouden in een zak of bak en filters. Schone lucht wordt weer uit de stofzuiger geblazen.

In de stofzuiger zet de elektrische motor een turbine in werking. Deze veroorzaakt een lage druk in het apparaat. Door het drukverschil zuigt het apparaat lucht en vuil op.

Op deze pagina vind u een gecategoriseerde selectie van de beste stofzuigers. We onderscheiden deze in:

De beste stofzuigers op een rijtje:

Afbeelding

Product


Beste robotstofzuiger

Onze beste koop!

Rowenta Silence Force Cyclonic

Beste koop stofzuiger, in alle opzichten

óf

Philips Performer Compact FC8375

Philips Performer Compact FC8375

Beste stofzuiger onder de €100,-

óf

Philips 5000 series SpeedPro FC6724:01

Beste stofzuiger voor kleine ruimtes

óf

Bosch Serie 8 In'genius ProAnimal BGB8PET1

Beste stofzuiger voor dierenharen en allergieën

óf

Neato Botvac D7 Connected

Neato Botvac D7 Connected

Beste stofzuiger voor mensen met weinig tijd

Robotstofzuiger

óf

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Rowenta Silence Force Cyclonic

Beste koop stofzuiger, in alle opzichten

Beste robotstofzuiger

óf

Philips Performer Compact FC8375

Beste stofzuiger onder de €100,-

Philips Performer Compact FC8375

óf

Beste stofzuiger voor kleine ruimtes

Philips 5000 series SpeedPro FC6724:01

óf

Beste stofzuiger voor dierenharen en allergieën

Bosch Serie 8 In'genius ProAnimal BGB8PET1

óf

Neato Botvac D7 Connected

Beste stofzuiger voor mensen met weinig tijd

Neato Botvac D7 Connected

óf

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum."

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum."

Beste koop stofzuiger | Rowenta Silence Force Cyclonic

Nee, geen Miele, Dyson of Bosch.
Rowenta. Een Duits bedrijf wat bestaat sinds 1909. Een bedrijf wat inspeelt op duurzaamheid en de nieuwste technologieën. Zij bieden veel huisartikelen aan waaronder ook stofzuigers. Geen normale, gierende stofzuigers.

Nee, Rowenta fabriceert uiterst stille stofzuigers met een zogeheten Silence systeem. Een speciaal ontworpen systeem wat ervoor zorgt dat u onder het zuigen rustig door kunt babbelen met uw huisgenoten.
Zo is ook de beste koop met maar 67 decibel (gemiddeld is +/- 74 Db) een geruisloze zuiger

Zakloos

De meestgebruikte vorm van stofopvang in slede stofzuigers is nog steeds de stofzak. De vieze lucht stroomt door deze zak en alleen de allerkleinste luchtdeeltjes gaan door de zak weer naar buiten. Zo werkt de zak als filter. Bij een zakloze stofzuiger met stofreservoir werkt dit anders.

Er wordt hier gebruik gemaakt van cycloon technologie. De lucht stroomt via een spiraal door een trechtervormige opvangbak. 

Grotere stofdeeltjes komen door de centrifugerende kracht tegen de buitenwand van de stofbak aan en vallen vervolgens op de bodem. De schone lucht wordt via een filter weer de buitenlucht in geblazen.

Rowenta Silence force 4A+ RO7691 zakloos

Alle vloeren

Het is erg belangrijk dat u uw harde vloer niet beschadigd. Krassen zijn vaak onvermijdelijk met het zuigen van een tapijtzuiger. De Rowenta stofzuiger zuigt alle vloeren even netjes.
Ja, een beste koop op Klesto is ook werkelijk een beste koop. Met de Rowenta Silence Force Syclonic kunt u werkelijk alle vloeren zuigen. De speciaal bijgeleverde opzetstukken kunnen makkelijk worden overgezet waardoor u moeiteloos uw tapijt in de huiskamer super schoon zuigt en een paar minuten later simpel overstapt naar uw parketvloer in de keuken. Een pluspunt die maar enkele stofzuigers kunnen bieden.

De Rowenta is aan de dure kant.

Voordelen

 • Alle vloeren
 • Stil als een muis
 • Stofuitstoot klasse A
 • Uitstekende kwaliteit

Nadelen

 • Een beetje prijzig
 • Met een gewicht van 8,8 kilo relatief zwaar

Conclusie

De Rowenta Silence Force is een perfecte keuze. Sterke zuigkracht en uitstekende kwaliteit. Redelijk prijzig maar dat is hij zeker waard.               


Beste stofzuiger onder de €100,- | Philips Performer Compact FC8375/01

Een goede stofzuiger hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Vooral als u een klein budget hebt of als u de stofzuiger enkel nodig hebt voor de bovenverdieping, een studentenkamer, of op de camping, dan is een stofzuiger zoals de FC8375 Performer Compact een goede keuze. Dit apparaat is een mooie bevestiging dat een stofzuiger van deze prijs nog steeds voor goede prestaties kan zorgen, en daar vertellen we u graag meer over.

De Performer Compact van Philips is een traditionele stofzuiger met zak welke meerdere pluspunten bevat. Zo heeft het een licht gewicht (4,2 kg) en compact formaat waardoor het eenvoudig is in gebruik en makkelijk om weer op te bergen. Ook qua prestaties zit u met deze stofzuiger goed.

Zoals bevestigd door gebruikers is deze stofzuiger krachtig genoeg om verschillende vloeren en tapijten goed schoon te krijgen. Het zuigt harde vloeren en laagpolig tapijt netjes schoon dankzij de TriActive zuigmond en voor houten vloeren is de zachte parketborstel het ideale hulpmiddel aangezien het de vloer beschermt tegen krassen.

Om ook de rest van het huis stofvrij te houden, krijgt u een kierenzuiger en een zachte afstofborstel meegeleverd en dus is deze stofzuiger een goede hulp op verschillende plekken in huis. Om het compleet te maken is het apparaat voorzien van een anti-allergie filter en daardoor ook geschikt voor mensen met een stofallergie. 

Nadelen van deze stofzuiger zijn de kabellengte en het geluid dat het produceert. Zo heeft het een geluidsniveau van 81 dB, en dus kunt u een apparaat verwachten dat aardig wat lawaai maakt. De kabel heeft een lengte van 5 m en dus zal u wellicht zo nu en dan van stopcontact moeten verwisselen. Ook is het zo dat het apparaat door zijn lichte gewicht niet altijd stabiel op zijn plek blijft en tamelijk snel omvalt.

Behalve deze kleine minpunten is er echter weinig aan te merken op de Performer Compact. Veel gebruikers geven aan dat het apparaat de verwachtingen overtreft en datgene wat het moet doen erg goed doet. Voor deze voordelige prijs is het apparaat het dus meer dan waard om een plekje te krijgen in uw schoonmaak arsenaal. 

5 meter kabel en redelijk licht van gewicht

Voordelen

 • Voordelig
 • Compact en licht
 • Goed prestaties
 • Anti-allergie filter
 • Handige accessoires

Nadelen

 • Kort snoer
 • Maakt veel geluid (8d dB)
 • Valt redelijk snel om (licht)

Conclusie

Een stofzuiger die je door het compacte formaat gemakkelijk opbergt en door het huis manoeuvreert. Hij maakt veel lawaai maar de lage prijs compenseert dit volledig.


Beste stofzuiger voor kleine ruimtes | Philips SpeedPro FC6724/01

Voor kleine ruimtes is een speciale stofzuiger erg fijn. Bent u een student of vindt u het fijn om uw werkplek op kantoor lekker fris te houden, dan hebben wij voor u de juiste stofzuiger geselecteerd. Een klassieke steelstofzuiger. Hierbij het stofreservoir en de motor laag op de steel. Een groot voordeel van deze stofzuiger is dat u hem soepel voor u uit beweegt. De Philips FC6724/01 heeft zelfs een ingebouwde kruimeldief waarmee u gemakkelijker vuil van kleinere oppervlaktes zuigt zoals bijvoorbeeld de vensterbank.

Philips, back in the game. Toch nog een bekend merk vandaag. Deze klassieke steelstofzuiger is ideaal voor de kleinere ruimtes. Tenminste, dat is wat wij zochten. Een compacte, draadloze stofzuiger waar je gemakkelijk kleine ruimtes mee kan zuigen. We kwamen echter bij de draadloze krachtpatser van Philips uit waar je minstens een gemiddelde begane grond van een standaard tussenwoning mee kunt zuigen zonder de accu op te hoeven laden.

Het is namelijk mogelijk om 40 minuten achter elkaar te zuigen. Is de accu dan toch leeg, dan zult u 5 uur moeten wachten. Niet ideaal dus.

Hiernaast is het echt een stofzuiger die je er eventjes bij pakt. Een snelle zuiger, maar geen krachtige turbo zuiger.

Mede door het kleine stofopvangbakje is het niet gebruikelijk om steelstofzuigers te gebruiken voor het serieuze ‘grote' zuigwerk. Het is dus ideaal voor de kleinere ruimtes.

De Philips FC6168/01 is een snoerloze steelstofzuiger. Dit houdt dan ook in dat de gebruiksduur niet onbeperkt is.

Voordelen

 • Bewegingsvrijheid zonder snoer
 • Gemakkelijk op te bergen
 • Direct gebruiksklaar
 • 40 minuten gebruiksgemak

Nadelen

 • Lange oplaadtijd
 • Minder zuigkracht dan een sledestofzuiger
 • U moet het stofreservoir vaker legen
 • Beperkte gebruiksduur

Conclusie

Simpelweg een goede keuze voor kleine ruimtes. Direct aan de slag tot maximaal 40 minuten zuigtijd. Daarna moet de machine 5 uur opladen. 


Beste stofzuiger voor dierenharen en allergieën | Bosch Serie 8 In'genius ProAnimal BGB8PET1

Dierenharen.... Een verschrikking bij vele mensen. Regelrechte horror bij een paar mensen. Wij scharen ons onder die laatste categorie.
Daarom zijn we ook hier goed op onderzoek uitgegaan. Een stofzuiger die zonder moeite afrekent met alle soorten dierenharen. Het was een moeilijke zoektocht. AEG en Bosch hebben beide een goed product voor dit probleem.

Wat onze vergelijking moeilijk maakte was het enorme prijsverschil. De AEG koste €155,- en de Bosch koste €309,-.  Ondanks dit grote prijsverschil hebben we door de betere specificaties toch voor de duurdere Bosch gekozen. Dierenharen zijn vies, die moeten weg en daarvoor moet u dan ook wat geld neerleggen.

De in Duitsland geproduceerde Bosch is een verschrikkelijk goede stofzuiger die misschien zelfs wel op onze beste koop positie had mogen staan. De Rowenta heeft deze positie toch mogen innemen doordat deze op alle vloeren geweldig presteert, het geluidsniveau een stuk lager is en de prijs een stukje lager ligt. Een groot verschil met de Rowenta is dat de Bosch een stofzuiger met zak is. Voor dierenharen is dit een stukje hygiënischer.

Roterende borstel

De Bosch ProAnimal beschikt over een roterende borstel wat uiterst geschikt is voor het verwijderen van dierenharen. De turboborstel zuigt en borstelt tegelijk, zodat hij alle soorten vezels, draadjes en dierenharen extra grondig van uw vloerbedekking verwijdert.

Afspoelbaar HEPA15 luchtfilter

Heeft u allergieën? Gelukkig is daar de allergyPlus filter voor uitgevonden. Deze filter zorgt ervoor dat de lucht schoon en fris uit de achterkant van de stofzuiger wordt geblazen. In tegenstelling tot de goedkopere varianten kun je dit filter ook wassen waardoor hij goed blijft werken. Stofzuigen met een mondkapje is hierdoor een historisch feit.

Bijzonder grote stofzak

Veel stofzuigers hebben een stofzak van tussen de 2 en 3 liter. In deze Bosch in'genius stofzuiger kunt u maar liefst 5 liter kwijt! Zo hoeft u de filter dus veel minder te vervangen. Zeker geen straf…

Lang snoer van 15 meter

Zoals u weet is het erg frustrerend om net niet bij dat ene kruimeltje te komen. Net als u er bent stopt de stofzuiger omdat de stekker uit het stopcontact vliegt. U moet dus weer een stopcontact dichter in de buurt zoeken. Verleden tijd. Een historisch feit. De Bosch heeft maar liefst een actieradius van 15 meter! Het snoer is 12 meter en uitgestrekt is de stofzuiger 3 meter. Zo kunt u ook net bij dat ene kruimeltje…

Bosch Serie 8 In'genius ProAnimal BGB8PET1 snoer

Het is een dure stofzuiger en het gewicht kan tegenvallen. 

Voordelen

 • Dierenharen verleden tijd
 • Langste snoer
 • Zuigt zowal harde als tapijtvloeren
 • Maar liefst 5 liter grote stofzak
 • Afwasbaar filter

Nadelen

 • Prijzig
 • Redelijk zwaar (5,5 kg)
 • Korte slang

Conclusie

Heeft u last van dierenharen en heeft u er een flink bedrag voor over om hier mee af te rekenen? Dan is dit simpelweg de beste keuze. 


Beste stofzuiger voor mensen met weinig tijd | Neato Botvac D7 Connected

Er zijn vele mensen die maar weinig tijd hebben om het huis grondig te zuigen. Ook mensen met een lichamelijke beperking zijn hier helaas niet toe in staat. Daarom zijn er robotstofzuigers. Bij Klesto hebben we zo'n beetje alle robots onderzocht en kunnen daaruit concluderen dat Neato Botvac de leiding neemt in deze technologie. 

De 'best reviewed' robot van 2019 is niet zomaar met deze titel bekroond. Alleen over de voordelen kunnen we een al honderduit vertellen. Dat hebben we dan ook gedaan in een aparte review. 

Zijn unieke D-vorm zorgt ervoor dat hij zelfs de hoekjes mooi schoonzuigt. Door lasernavigatie maakt de robot een nauwkeurige 'kaart' van uw huis waardoor het zelfs in het donker kan zuigen. 

Een ander voordeel is dat u uw robot bediend via een app op uw telefoon. Zo kunt u op uw werk de voortgang bekijken of de robot aansturen een specifiek gebied te gaan zuigen zodat u na uw werk in een schoon gezogen huis terugkeert. 

Een robotstofzuiger blijft afhankelijk van de technologie. U zult af en toe uw steel- of sledestofzuiger er bij moeten pakken om de laatste restjes weg te zuigen.

Voordelen

 • Bespaart u tijd
 • Programmeerbaar
 • Zuigt ook dierenharen
 • Stiller dan steel- of sledestofzuigers

Nadelen

 • Kan niet alles
 • Prijzig
 • Duurt langer
 • Klein stofreservoir

Conclusie

Kortom, de robotstofzuiger van Neato Botvac is een perfecte keuze voor mensen met weinig tijd of een lichamelijke beperking. Hij is duur maar het bespaart u veel tijd.


Koopgids met tips

Zoals je ziet zijn er veel verschillende soort luchtontvochtigers verkrijgbaar. Vrijwel elke luchtontvochtiger beschikt wel over een aantal extra functies. Misschien zie je inmiddels door de bomen het bos niet meer en kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je keuze.
Daarom hebben wij onderstaande koopgids samengesteld. Je leest hierin op welke punten je moet letten en welke extra opties er allemaal zijn.

Grootte van de ruimte
Een van de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het kopen van een luchtontvochtiger is de grootte van de ruimte. Sommige apparaten kunnen alleen ruimtes van minder dan 10 vierkante meter goed ontvochtigen, terwijl andere ontvochtigers het ook goed doen in ruimtes van 100 vierkante meter.

Je wilt natuurlijk wel dat de hele ruimte goed ontvochtigd wordt. Vraag jezelf daarom af hoe groot de ruimte is die je wilt ontvochtigen en zoek een luchtontvochtiger uit die hiervoor geschikt is.

Soort ruimte
Naast de grootte van de ruimte is het ook van belang om rekening te houden met het soort ruimte dat je wilt ontvochtigen. Sommige luchtontvochtigers zijn niet geschikt voor gebruik in de badkamer, terwijl andere apparaten het niet goed bij koudere temperaturen (bijvoorbeeld in de kelder). Ook zijn er luchtontvochtigers met een speciale nachtmodus die ideaal zijn voor de slaapkamer.
Wil je een luchtontvochtiger in de kelder (of een andere koude ruimte), badkamer of slaapkamer plaatsen? Kijk dan goed welke luchtontvochtigers hiervoor geschikt zijn.

Reservoir of afvoerslang
Het water wordt normaal gesproken opgevangen in een reservoir. Er zijn echter ook luchtontvochtigers die zowel een reservoir als een afvoerslang hebben. Dit is ideaal als er een afvoer in de ruimte aanwezig is en je niet continu het reservoir wilt legen.
Kies je voor een luchtontvochtiger met alleen een reservoir of is er geen afvoer in de ruimte? Dan is het aan te raden om te letten op de grootte van het reservoir. Des te groter het reservoir, des te minder vaak je hem hoeft te legen.

Geluid
Eigenlijk maakt een luchtontvochtiger altijd wel wat geluid, zelfs in de nachtmodus. Toch zit er wel een verschil in de hoeveelheid geluid die de verschillende apparaten maken. Sommige luchtontvochtigers worden omschreven als super stil, terwijl van andere apparaten wordt gezegd dat ze veel lawaai maken. Let daarom op het aantal decibel, zeker als je weet dat je je snel gaat irriteren aan het geluid.

Energieverbruik
Het energieverbruik van luchtontvochtigers kan enorm verschillen. Zo zijn er kleine luchtontvochtigers die slechts 30 Watt gebruiken en grote luchtontvochtigers die wel 500 Watt gebruiken. Het aantal Watt is onder andere afhankelijk van het formaat en de capaciteit. Dat is echter niet het enige. Soms verbruikt een luchtontvochtiger met een capaciteit van 10 liter per dag meer dan een luchtontvochtiger met een capaciteit van 20 liter per dag.

Om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden kun je het beste kiezen voor een luchtontvochtiger met de capaciteit die je nodig hebt. Zet je een luchtontvochtiger met een capaciteit van 20 liter per dag in een kleine ruimte van 5 m2? Dan verbruik je waarschijnlijk een stuk meer energie dan nodig. Zorg daarom dat je voor de juiste capaciteit kiest. Vergelijk ook het energieverbruik van verschillende luchtontvochtigers met dezelfde capaciteit met elkaar, want daar kan ook veel verschil in zitten.

Hygrometer
Een hygrometer meet de luchtvochtigheid en is bij de meeste luchtontvochtigers ingebouwd. Sommige apparaten laten de luchtvochtigheid op een display zien, terwijl andere dit gebruiken om het ontvochtigingsproces automatisch in en uit te schakelen.

Het is eigenlijk altijd fijn als er in ieder geval een hygrometer in de luchtontvochtiger is ingebouwd. Als het ontvochtigingsproces zichzelf aan de hand hiervan ook kan in- en uitschakelen, is dat helemaal ideaal. Je hebt er dan zelf geen omkijken meer naar.

Bij luchtontvochtigers met hygrometer die alleen de waarden laten zien kun je zelf aan de hand van deze waarden bepalen of je de luchtontvochtiger moet in- of uitschakelen. Dit kan niet als de luchtontvochtiger geen hygrometer heeft. Je zult dan zelf moeten aanvoelen wanneer het nodig is om hem aan of uit te zetten.

Luchtreiniging
Elke luchtontvochtiger heeft een filter waarmee vuiltjes en stof uit de lucht worden gefilterd. Sommige luchtontvochtigers bieden daarnaast ook een of meerdere extra filtertechnieken, zoals HEPA-filtering, koolstoffiltering, ionisatie en/of UV filtering. Hieronder lees je meer over deze verschillende filtertechnieken.

HEPA-filter
Een HEPA-filter verwijdert kleine stofdeeltjes, bacteriën en allergenen uit de lucht.

Koolstoffilter
Een koolstoffilter haalt geuren en gassen uit de lucht.

Ionisator
Een ionisator verwijdert pollen, schimmels, bacteriën, stofdeeltjes en sigarettenrook uit de lucht. De stofjes worden door ionen geneutraliseerd en naar de grond gewerkt.

UV-filter
Een UV-filter doodt bacteriën en virussen in de lucht.

Verplaatsbaar
Wil je de luchtontvochtiger in verschillende ruimtes gebruiken? Dan is het wel fijn als je hem makkelijk kunt verplaatsen. Je kunt dan het beste kiezen voor een luchtontvochtiger met wieltjes of voor een apparaat dat niet al te zwaar is en eventueel ook een handgreep heeft.

Timer
Sommige luchtontvochtigers zijn uitgerust met een timer. Hiermee kan je van tevoren instellen op welke tijden het apparaat aan moet staan.

Zo maak je de juiste keuze
Bij het kopen van een luchtontvochtiger zijn er dus heel wat punten waar je over na moet denken. In ieder geval is het belangrijk om te letten op het soort ruimte en de grootte van de ruimte. Daarnaast zijn er ook verschillende extra functies, maar de prijs wordt dan meestal wel wat hoger. Bepaal daarom welke functies je graag zou willen hebben en welke budget je hiervoor over hebt.