KitchenAid foodprocessor

Het ziet er wel heel mooi uit allemaal, maar zijn de foodprocessors van KitchenAid nu echt zo goed? Dat onderzoeken we hier. Heeft u belangstelling voor een foodprocessor van KitchenAid en wilt u hier wat meer informatie over? Begrijpelijk want zelfs de meest simpele foodprocessor van dit toch wel iconische merk is nog steeds behoorlijk aan de prijs.

We hebben voor onze KitchenAid test alle keukenmachines uit het assortiment bekeken, vergeleken en onderzocht. Van de mini foodprocessor tot aan aan het allerduurste Artisan model uit de collectie, gaan hier onder het vergrootglas. Hierbij letten we natuurlijk op de mogelijkheden (wat kunnen we met een KitchenAid foodprocessor), de prijs kwaliteitsverhouding en het gebruiksgemak. De uitslag van onze KitchenAid test zal u waarschijnlijk wel verbazen.

Is de foodprocessor van KitchenAid simpelweg een statussymbool of toch een echte aanwinst in onze keuken? Daar komt u hier snel achter. Bij Klesto.nl doen we aan gedegen onderzoek van huishoudelijke apparatuur. We benoemen daarbij de voordelen maar ook de nadelen en volgen altijd de laatste ontwikkelingen. Onafhankelijk onderzoek met informatie die er toe doet, daar maken we ons sterk voor.

Wat zijn de verschillen tussen de KitchenAid cookprocessor en de foodprocessor nu precies? Ook die vraag wordt hier beantwoord. Waar moet u op letten als u besluit een KitchenAid foodprocessor te kopen? Dat vertellen we u natuurlijk ook.

Wilt u relevante informatie over de foodprocessors van KitchenAid? Met onze handige kooptips en interessante nieuwtjes en feiten over KitchenAid weet u binnen 10 minuutjes precies waar u staat. Kijken kost niets, dus zullen we maar meteen beginnen met de allerduurste?

ARTISAN 4 L Foodprocessor 5KFP1644

ARTISAN 4 L Foodprocessor 5KFP1644
ARTISAN 4 L Foodprocessor 5KFP1644

Het paradepaardje in de collectie van KitchenAid is de Artisan Foodprocessor 4 L. Het is zo op het oog een gigantisch apparaat waarbij ook nog eens verschillende accessoires worden meegeleverd. Dit is zachtjes uitgedrukt want de hoeveelheid meegeleverde accessoires vult een hele koffer.

Vraagt u zich nu al af waar u die allemaal moet laten? Gelukkig krijgt u er een mooie opbergdoos gewoon bij. Royaal zijn de Amerikanen op meerdere fronten, want ook meerdere kommen waarvan de grootste maar liefst 4 liter is en een kookboek vindt u bij de koop inbegrepen.

De Artisan 5KFP1644 is duidelijk herkenbaar als een KitchenAid apparaat. De keukenmachine is 45,7 cm hoog, bijna 25 cm lang en ietsje meer dan 30 cm breed. Met een gewicht van ruim 13 kg een behoorlijk gewichtige machine. Robuust, want volledig van metaal, stijlvol ontworpen en met zeer sprekende kleuren is deze machine dan ook een echte blikvanger.

Typisch Amerikaans is ook het gebruik van veel chroom en de duidelijke grote draaiknop plus schuifhendel maken het design compleet. Oh ja, mocht er nog iemand twijfelen over de authenticiteit van de machine? Het merk staat in contrasterende letters in reliëf pontificaal op het apparaat.

Houdt u van warme kleuren? De KitchenAid Artisan foodprocessor 4 L is leverbaar in diep appelrood(ECA) of keizerrood(EER) tegen bordeaux aan. Gaat u bij uw keukeninrichting meer voor gedekte kleuren? De 5KFP1644 is ook verkrijgbaar in glanzend onyx zwart(EOB) of amandel wit oftewel crème(EAC).Zullen we meteen kijken wat de Artisan keukenmachine annex voedselbereider allemaal wel of niet kan?

Mogelijkheden van de Artisan foodprocessor 4 L

Bij het uitpakken worden we toch wel een beetje overweldigd door de grootte van het apparaat en de hoeveelheid accessoires. Dat mag natuurlijk ook wel, want de prijs van ruim € 500,- willen we wel graag terugzien in onze aankoop. Gelukkig biedt de gebruiksaanwijzing van de KitchenAid Artisan Foodprocessor duidelijke instructies en een handige bouwtekening.

Bij ieder onderdeel staat goed beschreven hoe u dit bevestigd en vooral ook waar het voor dient. De Artisan kan veel en doet dit ook nog eens snel en vrij geluidloos.
Bent u een liefhebber van lekker koken en aparte en gevarieerde bereidingsmethoden? Dan is een veelzijdig apparaat natuurlijk wel handig.

ARTISAN Foodprocessor in gebruikWilt u een opsomming van wat u allemaal kunt doen met de accessoires van de Artisan? De machine heeft zoals gezegd 3 mengkommen. De grootte van de kunststoffen kommen is respectievelijk 4 liter, een van 2,4 liter en een ‘kleintje’ van 1 liter en een driedelige stamper. Hiermee kunt u in combinatie met de snijkit naar eigen voorkeur groenten in verschillende formaten blokjes snijden.

Leuk detail? Deze kommen, die BPA-vrij zijn, passen allemaal in elkaar. Handig, want dat scheelt toch weer opbergruimte.

Als groentesnijder is de machine ook nog voorzien van een verstelbare (externe) snijschijf. Merkt u tijdens het snijden dat u toch een voorkeur heeft voor een groter of kleiner formaat gesneden groente? Met de schuifhendel verwisseld u het snijformaat vanaf 1 mm tot 6 mm dikte.

U hoeft bovendien het apparaat niet te stoppen om dikker of dunner te snijden maar kunt dit gewoon doen wanneer u wilt. Zullen we verder gaan?

Bij KitchenAid komt veel blijkbaar in drieën. Er zijn drie verschillende schijven en drie messensets. Deze zijn geschikt voor een scala aan mogelijkheden. De raspschijf (omkeerbaar) kunt u gebruiken voor fijn of grof raspen van groenten of kaas. De tweede schijf is bedoeld voor wat harde ingrediënten zoals ijs chocolade of hardere kaassoorten. Bent u een liefhebber van verse frietjes of aardappelschijfjes? Hiervoor gebruikt u dan schijf nummer drie.

Houdt u ook af en toe van een vers geperst sapje? Er zit bij de machine ook een (simpel model) perskegel. Last but not least zit er bij het apparaat ook nog een aparte eierklopper. Compleet en veelzijdig is de Artisan 5KFP1644 absoluut. Maar hoe simpel of moeilijk is de bediening? Ook de veiligheid is natuurlijk van belang. Want liggen onze vingers strakjes in de mengkom en wij in het ziekenhuis dan is de lol er natuurlijk ook snel vanaf. Zullen we de veiligheidsaspecten van de 5KFP1644 gelijk maar eerst even doornemen?

Veiligheid gaat voor bij de Artisan foodprocessor 4 L

De gebruiksaanwijzing van de KitchenAid Foodprocessor 5KFP1644 staat vol met waarschuwingen over het gebruik en de veiligheid. Ruim 2 pagina’s, vol met voorzorgsmaatregelen en gevaarsymbolen. Echt iets opvallends of uitzonderlijks zien we er niet tussen staan. U moet uw vingers uiteraard nooit binnen het bereik brengen van de draaiende messen. Hiervoor gebruikt u de stampers.

Het apparaat is volgens de fabrikant niet geschikt voor kinderen of mensen met een geestelijke beperking. Doorlezen van de waarschuwingen kan uiteraard geen kwaad, sterker nog, het is een must. U kunt zich hierdoor beter oriënteren en u vooral goed bewust zijn van de veiligheid tijdens het gebruik. De ingebouwde startbeveiliging in het apparaat voorkomt dat u de machine kunt aandoen als de kom niet correct is vastgedraaid.

Heeft u dit allemaal gelezen? Mooi, want dan gaan we nu op een veilige manier aan de slag met onze mooie Artisan 4 L.

De bediening en schoonmaak van de foodprocessor 4 L

Alles wijst zich eigenlijk vanzelf qua in elkaar zetten en het toevoegen van groente of andere ingrediënten. De meeste onderdelen draait u gewoon vast tegen de klok in en weer los met de klok mee. Vooral het goed bevestigen van de deksels is een handigheidje.

In de praktijk zult u, na waarschijnlijk een keer of twee alles uitproberen, toch meestal dezelfde onderdelen gebruiken. De draaiknop heeft rechts een hendeltje dat u gebruikt om de snelheid te bepalen. Er zijn hiervoor 2 standen en het pulse programma met de draaiknop stopt automatisch. Wij hebben het hendeltje naar beneden op 1 (langzaam) gezet en gewerkt met de puls. Het raspen ging simpel, snel en met vrij weinig geluid.

Nog eventjes voor de duidelijkheid, de pulse stand stopt automatisch als de wijzer terug is gedraaid naar het midden(0). Wilt u liever zelf bepalen hoelang u mixt, raspt of snijdt? Dan zet u de draaiknop in stand 1 en draait u die weer zelf terug naar de 0 als u klaar bent. Zullen we verder nog even kijken hoe het schoonmaken gaat?

Meteen na ieder gebruik schoonmaken is de boodschap bij de foodprocessor van KitchenAid. Nu geldt dat uiteraard voor alle blenders en mixers en dus ook voor foodprocessors. Bent u klaar met uw keukenwerkzaamheden en zijn al uw lekkernijen gesneden, geraspt en gemixt?

Dan haalt u de stekker eruit en koppelt u de onderdelen weer los. Alle losse onderdelen kunt u zowel handmatig schoonmaken als in de vaatwasser doen. De motor basis mag natuurlijk niet nat worden. Deze neemt u gewoon even af met een vochtige doek. Is alles fris en netjes afgedroogd? Dan bent u een keurige kok.

Duur
Conclusie:
Een prachtig en veelzijdig apparaat. Het is duur en zeer uitgebreid. Echt een foodprocessor voor mensen die graag in de keuken staan, van mooie dingen houden en hiervoor een budget hebben. Buiten het uitzoeken van de juiste messen en schijven een gemakkelijke en vooral complete foodprocessor. Hij kan echt (bijna) alles en dat scheelt veel tijd.

►Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
 • Mooi ontwerp
 • Degelijk en solide
 • Simpel te gebruiken
 • 3 formaten kannen meegeleverd
 • Veel accessoires met mooie opbergbox
 • Handig kookboek erbij
 • Alles kan in de vaatwasser
Nadelen
 • De accessoires zijn in het begin eventjes een zoektocht
 • De motor (650 Watt) is iets minder geschikt voor het mengen van deeg.
 • Duur(maar dat hadden we al gezegd)

Kitchenaid Foodprocessor 5KFP0919 (goedkoper)

Kitchenaid Foodprocessor 5KFP0919
Kitchenaid Foodprocessor 5KFP0919

Nu we de duurste en de nieuwste cook en foodprocessors van KitchenAid hebben besproken gaan we graag even door naar een iets meer betaalbare variant. De recent (2018) uitgebrachte Kitchenaid 5KFP0919 een van de goedkoopste foodprocessors in de collectie. Wilt u dat goedkoop alstublieft niet al te letterlijk nemen? Voor de Kitchenaid 5KFP0919 betaald u toch nog steeds een bedrag van rond de € 200,-.

De machine is verkrijgbaar met de motor basis in de kleuren grijs(EFG), mat zwart(EBM), keizerrood(EER) en het ondertussen al bekende amandelwit(EAC). Op de basis is rondom een Chrome sierstrip aangebracht waarop de merknaam staat in witte letters. Het apparaat is wel herkenbaar als een echte KitchenAid maar is vrij licht (2,9 kg) en is bijna geheel gemaakt van kunststof.

Vindt u dat een beetje aan de lichte kant voor een foodprocessor? Dan begrijpt u natuurlijk wel meteen waar het prijsverschil vandaan komt. Met een omvang van bijna 20 cm en een hoogte van 39 cm is de ronde 5KFP0919 foodprocessor bijzonder compact. Zullen we eens kijken wat de machine allemaal kan?
Mogelijkheden, bediening en schoonmaak Kitchenaid 5KFP0919

Met de 5KFP0919 kunt u raspen, mixen, snijden en kloppen. U krijgt bij uw aankoop verschillende accessoires en koopt dus een gebruiksklare machine. Er zit bij uw aankoop inbegrepen: 1 omkeerbare schaaf oftewel rasp, een schaafschijf, een RVS-mes(multifunctioneel) en een deegmenger. Kookt u voor een klein of middelgroot gezin of gezelschap? Met de doorzichtige mengkom van 1,7 liter kunt u toch nog behoorlijk wat groenten bereiden. Uiteraard zit er bij uw aankoop ook een aandrijfas adapter een tweedelige stamper en het deksel(met vulopening en vergrendeling)van de mengkom. Zullen we het even uitproberen?

De Kitchenaid 5KFP0919 is gemakkelijk in het gebruik en heeft 2 snelheden en een pulse functie. De machine van 250 Watt bediend u doormiddel van de 3 drukknoppen aan de voorzijde. Heeft u de onderdelen in elkaar gezet en het deksel vastgeklikt? Dan kunt u alle groenten in de vulopening doen en aanstampen met de meegeleverde stamper. De meest linkse drukknop(1) is de laagste stand.

Om te stoppen met de bewerking kunt u de knop nogmaals indrukken. De middelste drukknop(2) geeft iets meer snelheid en de rechter knop(pulse) is het krachtigst en deze knop moet in zelf ingedrukt houden. Laat u de pulse knop weer los? Dan stopt de machine uit zichzelf. Meer valt er over de bediening niet te melden. De 5KFP0919 is ondanks zijn kleine formaat behoorlijk snel en pittig.

Ook de schoonmaak levert geen verrassingen op. U kunt alle onderdelen simpel verwijderen en met de hand reinigen of in de vaatwasser doen. Er zit wel één maar aan. De mengkom moet op een speciale manier in de vaatwasser. Het lijkt ons verstandiger om die dus maar gewoon met de hand te wassen. Is alles gewassen en afgedroogd? Alle losse accessoires kunt u bewaren in de mengkom. Het past precies en zo bespaart u ruimte en eventuele zoektochten naar mesjes of schaven.

Het apparaat is gemaakt van kunststof.
Conclusie:
Een handig en compact keukenapparaat met een grote functionaliteit. Gemakkelijk in het gebruik en heel mooi om te zien. Doet wat ie moet doen en voor een foodprocessor van KitchenAid niet al te duur.

►Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

►Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
 • Lekker klein
 • Snel en gemakkelijk in het gebruik
 • Mooi design
 • Simpel schoon te maken
 • Niet te veel accessoires maar precies voldoende
 • Ruime 1,7 liter mengkom (BPA-vrij)
Nadelen
 • Nadelen:
 • Gemaakt van kunststof
 • Licht waardoor hij kan gaan schuiven

De verschillen tussen de Cookprocessor en de Foodprocessor

We gaan zo door met een goedkopere en bijzonder interessante Kitchenaid foodprocessor maar eerst even dit. Buiten de veelzijdige Artisan Foodprocessor die we net hebben besproken, is er namelijk in het assortiment van Kitchenaid ook nog een Cookprocessor. Wat is nu een cookprocessor? Wat u natuurlijk vooral interesseert is wat u met een Cookprocessor kunt doen. De Artisan Cookprocessor 5KCF0104 zoals de officiële naam is, heeft min of meer dezelfde mogelijkheden als de Artisan Foodprocessor maar kan daarbij ook nog koken, stomen en bakken. Vond u de Artisan foodprocessor al imponerend? Er is altijd wel een overtreffende trap.

KitchenAid heeft met de productie van de Cookprocessor, in 2015, zichzelf overtroffen. De Cookprocessor 5KCF0104 werkt met warmte tot 140 graden Celsius, heeft een motorvermogen van 1500 watt, een mengpan annex ketel van 4,5 liter en mixt en raspt in 10 verschillende standen. Ook het mengen van deeg gaat deze keukengigant gemakkelijk en snel af. Ondertussen is Kitchenaid alweer bezig met de derde generatie cookprocessors.

Of er voor dergelijke dure en semi professionele keukenapparaten veel belangstelling is vanuit de Nederlandse keukens? We vermoeden van niet. Toch, als u regelmatig maaltijden bereidt voor 10 personen of meer, is de machine vast en zeker een handige hulp. Alles heeft ook voor en nadelen want één klein keukenklusje lukt deze alleskunner juist weer niet. Een sinaasappeltje uitpersen is er met de Artisan Cookprocessor niet bij.


Weetjes over KitchenAid (die u vast nog niet wist)

Het eerste wat opvalt aan de KitchenAid foodprocessors is ongetwijfeld het ontwerp en de kleurtjes. De vormgeving doet veelal denken aan het Amerika van de jaren 50 en de gebruikte hoogwaardige materialen zoals metaal, rvs en chroom zijn bijzonder luxueus. Denkt u bij het zien van een KitchenAid keukenmachine ook aan filmsterren zoals Marilyn Monroe of oude Amerikaanse films?

Deze observatie klopt. Veel filmsterren lopen weg met de apparatuur van KitchenAid dat ook jarenlang de slogan: The mixer of the stars (De mixer van de sterren) heeft gebruikt. Het uiterlijk van dit volledig Amerikaanse product vindt zijn oorsprong in de jaren tussen pak hem beet 1940 en 1960.

In die jaren, toen de kunstzinnige en zeer talentvolle Egmont Arens als ontwerper werkte voor Kitchenaid, werd de basis gelegd voor het jarenlange en huidige succes. Zijn ontwerpen, van onder andere de Artisan keukenmixers, worden namelijk nog steeds gebruikt.

Tegenwoordig is KitchenAid ‘Serious about food’. Met deze slogan wil het bedrijf benadrukken dat er wereldwijd verbeteringen mogelijk zijn bij het bereiden van voedsel. Daar zijn we het mee eens, want wie heeft er nu nog zin om uren lang uien of andere groentes te gaan staan snijden? Alleen al hierom zouden we niet graag meer zonder keukenmachine willen zitten.

Kooptips en advies KitchenAid foodprocessor

Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een KitchenAid? Het is in dit geval vooral een kwestie van smaak en uw portemonnee. Allereerst is natuurlijk de vraag: waar gebruikt u de foodprocessor voor? Staat u met plezier uren in de keuken en zal u dagelijks mixen, raspen en hakken? Dan zou een goede foodprocessor een nuttige investering kunnen zijn.

Vindt u de Kitchenaid keukenmachines ook zo mooi maar wel vreselijk duur? De aanschafprijs van een Kitchenaid keukenmachine is behoorlijk wat hoger dan van een gemiddelde foodprocessor. Vier of vijf keer zo duur, om het maar even ronduit te zeggen. Daar staat dan weer tegenover dat de kwaliteit ook hoger is dan gemiddeld.

Doordat het ontwerp niet of nauwelijks veranderd is in de afgelopen jaren gaan we ervan uit dat dit ook niet snel zal gebeuren. Hierdoor zijn alle accessoires en (motor)onderdelen dus goed verkrijgbaar. Mocht er, na de garantieperiode van 3 jaar iets stuk gaan? Dan kan een KitchenAid keukenmachine meestal nog heel goed gerepareerd worden.

Voor de rest kunnen en willen we u niets adviseren. We hebben u alle informatie gegeven om uw eigen keuze te maken. Bij de KitchenAid Foodprocessor is het een kwestie van smaak en financiën. Kunt u het zich permitteren en gaat u voor deze design foodprocessors uit de top van de markt? Dan wensen we u alvast heel veel plezier met uw aanwinst.
U weet nu (bijna) alles over Kitchenaid keukenmachines

Wilt u het nog eventjes laten bezinken of toch even wat andere merken bekijken? Ook dat kunnen we best begrijpen. In ons grote onderzoek naar de beste foodprocessor van 2019 hebben we veel verschillende merken onderzocht. Hierbij is de beste koop keukenmachine in verschillende categorieën, zoals dagelijks of professioneel gebruik alvast voor u geselecteerd. Ook de beste koop foodprocessor voor af en toe vind u in deze test.

We zijn alweer aan het einde gekomen van ons onderzoek naar de foodprocessors van KitchenAid. Mogen we u bedanken voor uw tijd en aandacht? U weet nu alles wat van belang is over dit illustere Amerikaanse merk. Heeft u een vraag, een opmerking of een verzoek? Dan horen we dit graag. Bij Klesto.nl onderzoeken we onafhankelijk en kritisch huishoudelijke apparatuur. We stellen uw mening daarbij altijd op prijs. Bij Klesto.nl bent u belangrijk.