iRobot Roomba s9 Plus review

iRobot Roomba s9+

Misschien wel het neusje van de zalm als we het hebben over robotstofzuigers. De iRobot Roomba s9+ bevat verschillende handige functies waardoor het voorloopt op veel andere vergelijkbare apparaten. Het is de meest luxe robotstofzuiger van Roomba, en is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar de beste kwaliteit. 

De prijs is er ook naar, maar dan heb je wel iets goeds in huis. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van de Roomba s9+, en creëren we een duidelijk beeld over deze robotstofzuiger.

De voordelen

De Roomba s9+ heeft verschillende handige eigenschappen die hem tot een luxe apparaat maken. Er is extra tijd besteedt aan gebruiksgemak, en hierdoor is deze robotstofzuiger een ideale oplossing voor wie goede prestaties en optimale gebruiksvriendelijkheid graag samen wil zien.

3-staps schoonmaaksysteem

Vergeleken met de meeste andere robotstofzuigers, heeft dit apparaat 30% bredere borstels. Deze borstels met rubberen loopvlakken in combinatie met een 40 maal sterkere zuigkracht zorgen voor een extra diepe reiniging. Hierdoor wordt hardnekkig vuil niet overgeslagen, maar neemt de s9+ alles netjes mee.

iRobot Roomba s9+ onderkant

Unieke D-vorm

Normaal zijn robotstofzuigers rond, wat met zich meebrengt dat hoekjes niet goed schoongemaakt worden. Ze hebben hier een goede oplossing voor bedacht, en deze s9+ zijn unieke D-vorm gegeven. Hierdoor worden ook lastige hoekjes netjes schoongemaakt, en is je huis dus ook echt schoon als het zijn werk heeft gedaan.

Verschillende sensoren

De s9+ heeft verschillende sensoren waardoor het zo’n gebruiksvriendelijk apparaat is. Het is voorzien van de zogenaamde Dirt Detec sensoren waarmee hier vuilere plekken herkent en hier extra schoon zal maken. Natuurlijk beschikt deze robotstofzuiger ook over afgronddetectie, maar ook heeft het speciale sensoren die het in staat stellen om dicht bij wanden en hoeken goed schoon te maken. Hierdoor slaat hij geen plekje over, en krijgt alles de juiste behandeling.

Reinigt zichzelf na het stofzuigen

Zou je de wens hebben bij een normale robotstofzuiger dat je niet elke keer het vuilbakje hoeft te legen? Dit apparaat vervult die wens.

Hij reinigt zichzelf namelijk na elke schoonmaakbeurt door al het stof en vuil te legen in een wegwerpzak met daarin ruimte voor ongeveer 30 volle vuilbakken. Dit houdt logischerwijs in dat je je wekenlang niet hoeft te bekommeren om al het stof en vuil wat de stofzuiger opneemt.

Het systeem zit zo in elkaar dat de robot het vuil leegt in een afgesloten zak, en dus stof en ander vuil niet in de lucht terecht komt.

De Power Boost

Deze functie zorgt ervoor dat ook tapijten de juiste behandeling krijgen. De Power Boost schakelt automatisch extra zuigkracht in op tapijten zodat ook het vuil wat diep in de vezels verstopt zit goed los komt. Hierdoor wordt het tapijt diep gereinigd, en ben je verzekerd van een schoon tapijt.

De vSLAM navigatietechnologie

Het navigatiesysteem van deze robotstofzuiger is zodanig goed ontworpen dat het zelf precies weet wat er schoongemaakt moet worden. De 1,3 GHz quad-core processor stelt een plattegrond samen van de woning, en houdt bij waar hij al geweest is en waar nog schoongemaakt moet worden. Ook als de batterij van de robotstofzuiger leeg is of de vuilbak geleegd moet worden, zal hij na het opladen/legen netjes verder gaan waar hij gebleven was. 

iRobot Roomba s9+ navigatie

Natuurlijk kun je ook zelf aangeven welke kamers hij schoon moet maken. Dit kan door middel van stembediening, maar ook via de iRobot HOME app, Google 
Assistant, of Alexa.

Anti-allergie systeem

Daar andere robotstofzuigers vaak pollen en schimmelsporen terug in de lucht blaast, vangt dit apparaat 99% van de allergenen op door een inventief filtersysteem. Hierdoor maken pollen en schimmelsporen geen schijn van kans, en is de s9+ een goede keuze voor mensen met allergieën.

iRobot iRobot Roomba s9+ filter

Anti-allergie systeem

Daar andere robotstofzuigers vaak pollen en schimmelsporen terug in de lucht blaast, vangt dit apparaat 99% van de allergenen op door een inventief filtersysteem. Hierdoor maken pollen en schimmelsporen geen schijn van kans, en is de s9+ een goede keuze voor mensen met allergieën.

Altijd up to date 

Het apparaat beschikt over verschillende slimme functies, waaronder een geavanceerde hardware waardoor ook in de toekomst dit apparaat zich zal verbeteren door de software updates. Het wordt er dus alleen maar beter op.

De nadelen 

Zoals veel dingen in het leven, heeft ook deze robotstofzuiger hier en daar wat nadelen. Al zijn het er niet veel, het zijn toch punten die kunnen zorgen voor ongemak, en het gebruiksgemak kunnen verminderen. Wel kan er rekening mee gehouden worden, waardoor je een deel van deze nadelen kunt omzeilen.

Het leerproces brengt wat tekorten met zich mee

Ten eerste duurt het leerproces best lang. Afhankelijk van de grootte van je woning zal het apparaat zo’n 3 à zes uur in beslag nemen om de omgeving goed te verkennen. Dit is op zich een erg voordelige functie aangezien je zo specifieke taken kunt geven aan je robotstofzuiger. Wel is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat het een algehele map maakt van de ruimtes die onder zijn taken zullen vallen, en dat alle items op hun juiste plek staan. Het is namelijk best lastig om de digitale map aan te passen als deze eenmaal is vastgelegd.

Dingen die er normaal niet zijn (zoals huisdieren op een specifieke plek) kunnen de effectiviteit van deze functie verstoren. Een ander nadeel aan de digitale map is dat het verplaatste items, zoals stoelen, een verplaatst station, niet begrijpt, en hier wat in de war kan raken.

De automatische reiniging brengt nadelen met zich mee

De functie om zichzelf te legen zorgt voor een grotere omvang, en hierdoor heeft het meer ruimte nodig. Andere robotstofzuigers die hun vuilbak niet automatisch kunnen legen, zijn compacter in omvang, en kun je daardoor makkelijker een onopvallend plekje geven. Ook is het zo dat het apparaat aardig wat lawaai maakt als het zich leegt, wel duurt dit maar vijf seconden.

Lage borstels 

Het apparaat heeft lagere borstels waardoor het beter schoonmaakt. Wel neemt dit als nadeel met zich mee dat het meer moeite heeft met verhogingen zoals hoogpolige tapijten, drempels, etc..

Reviews

Het overgrote deel van de gebruikers van deze robotstofzuiger is erg tevreden. Velen zijn erg positief over hun aankoop door zijn goede zuigkracht, gebruiksvriendelijkheid, en verschillende opties en handige functies. Wel zijn er hier en daar ook wat gebruikers die spijt hadden van hun aankoop. Dit kwam vooral door de minpunten die we hebben besproken over de digitale map en het leerproces van de s9+. Ook de prijs was voor velen natuurlijk een nadeel. Het is nou eenmaal een flink bedrag, maar zoals velen zeggen: je krijgt er wel wat voor terug.

Alternatieven

Dyson 360 Eye

Ook de Dyson 360 Eye is in prijs een soortgelijk apparaat. Wel heeft ook deze geen D-vorm, alsook geen mogelijkheid om zichzelf te reinigen. Toch is dit een van de meest high-tech robotzuigers van dit moment. Dit apparaat heeft volgens het bedrijf tweemaal zoveel zuigkracht dan andere robotstofzuigers, en is voorzien van verschillende handige functies waardoor het een erg gebruiksvriendelijk item is. Verder komt het qua prestaties en gebruiksgemak goed overeen met de s9+.

iRobot Roomba i7

De iRobot Roomba i7 is één van de alternatieve robotstofzuigers waar je voor zou kunnen kiezen als je op zoek bent naar een soortgelijk apparaat. Het verschil tussen de i7 en de s9+ is dat de i7 slechts ruimte heeft voor 15 keer legen van de vuilbak.


Verder heeft de i7 een ronde vorm waardoor het niet de unieke functie beschikt om hoekjes op de beste manier schoon te maken zoals de s9+ dat doet. Wel scheelt dit natuurlijk in prijs, en betaal je voor de i7 een paar honderd euro minder.

We zijn alweer aan het einde gekomen van ons artikel. We hopen u zo goed mogelijk te hebben geïnformeerd. Bent u er nog niet helemaal uit? We hopen op onze pagina over de beste robotstofzuigers een uitgebreid artikel geschreven over alle verschillen tussen de robots en de situaties waarvoor ze geschikt zijn. 

Bekijk alle robots op Coolblue