iRobot Roomba 960 review

irobot roomba 960 review

Wanneer u zich op onze website, klesto.nl oriënteert, bent u het onderwerp vast al eens tegengekomen. Het onderwerp robotstofzuiger en de productbeschrijving van de iRobot Roomba 960. De voordelen van een robotstofzuiger zijn u waarschijnlijk al duidelijk. Het apparaat neemt een huishoudelijke taak van u over, zonder dat u er verder omkijken naar heeft. Hierdoor houdt u meer tijd voor ander zaken of ontspanning over.

En dat is een groot voordeel. Voor ons reden om nog een ander model robotstofzuiger van het merk iRobot nader te belichten. Daar waar het model iRobot Roomba 605 uitblinkt in prestaties, maar minder geavanceerd is, biedt de iRobot Roomba 960 u op technologisch gebied een hoop meer. 

iRobot Roomba 960

Het merk verraad direct al de kracht. Robot verwijst naar de zelfstandigheid van deze robotstofzuiger. Hij baant zelf zijn weg door de ruimte, rekening houdend met obstakels, trappen en hoogteverschillen. Roomba verwijst naar de ruimte(s) waar het apparaat moeiteloos de vloeren schoonhoudt.

Wat zijn de voordelen van de iRobot Roomba 960?

 • Haren van uw huisdieren worden moeiteloos verwijderd door de draaiende borstels. Dankzij de extractors met een rubber profiel wordt ophoping van haren en ander vuil voorkomen (dit komt wel bij reguliere borstels voor) 
 • Het bereik van deze robotstofzuiger is liefst 120 m². Is de accu van het toestel onverhoopt leeg, dan keert de Roomba 960 terug naar het laadstation om daarna, bij een volle acculading, het reinigen verder af te maken 
 • Maximale gebruikstijd 75 minuten
 • Middels het programma iAdapt 2.0 wordt een heel efficiënt reinigingspatroon gevolgd
 • Diverse sensoren zorgen ervoor dat het toestel zijn route aan meubels en losliggende spullen aanpast
 • Slimme infraroodsensoren zorgen ervoor dat deze Roomba 960 afstapjes of trappen vermijdt
 •  Automatische terugkeer naar het basisstation
 • Herkenning van extra vervuilde gedeeltes van de vloer door het dirt detect functie. Het toestel reinigt hier extra
 • Het toestel beweegt zich over drempels tot 2 cm
 • Altijd en overal aansturing van het apparaat via de iRobot home app of Google Assistent
 • Programmering vooraf tot maximaal 7 dagen mogelijk
 • Duurzaam vanwege robuuste en kwalitatief hoogwaardige onderdelen, die zonder veel moeite kunnen worden verwijderd, maar ook weer eenvoudig opnieuw kunnen worden bevestigd

Wat zijn de nadelen van de iRobot Roomba 960?

 • Het apparaat is aan de dure kant
 • De opvangbak (capaciteit 0,6 liter) is vrij snel vol 
 • Door de ronde vorm worden niet alle hoeken grondig gereinigd
 • Functioneert niet in het donker

Ontwerp 

Met een diameter van 35 cm en een hoogte van slechts 9,1 cm neemt deze robotstofzuiger maar beperkte ruimte in. Het toestel is uitgevoerd in antracietgrijs en zwart hoogwaardig kunststof en weegt 3,9 kilo.

Extra accessoires:
1 x zijborstel
1 x extra filter
1 x Dual Mode virtual Wall inclusief 2 x AA batterijen
1 x homebase laadstation
1 x netvoeding voor laadstation
1 x gebruikershandleiding en documentatie

Ervaringen 

De hoogwaardige kwaliteit van dit wordt geprezen, evenals het uitmuntende schoonmaak resultaat. Het apparaat loopt nauwelijks vast.

Dankzij de app is de Roomba 960 heel makkelijk te bedienen en te programmeren. Onderdelen kunnen eenvoudig gereinigd en vervangen worden.

Het basisstation is vrij licht en verschuift daardoor soms, waardoor Roomba soms een paar pogingen moet doen om contact te maken. Vanwege oriëntatie via het plafond is de Roomba 960 ’s nachts of in het donker niet te gebruiken.

Alternatieven 

Klesto beschrijft niet slechts een enkel product, maar reikt u ook graag alternatieven voor dit product aan. Twee goede alternatieven zijn de Ecovacs Deebot 901 en de iRobot Roomba i7.

Ecovacs Deebot 901

Ecovacs Deebot 901


De inhoud van stofbak van deze robotstofzuiger is met 0,35 liter slechts bijna de helft van de Roomba 960. Ook kan hij iets minder hoge drempels aan, namelijk maar 1,8 cm. Het toestel is 400 gram lichter en ruim een centimeter kleiner in diameter.


 De oplaadtijd is ruim een uur langer dan van de Roomba 960. Het HEPA filter type 12 is een klasse hoger dan van de Roomba 960 voor een nog schonere lucht en betere filtering. Met liefst 10 DB meer (68 DB) produceert deze robotstofzuiger meer lawaai. Daar waar de iRobot Roomba 960 van hoogwaardige kwaliteit is, wordt de Ecovacs Deebot 901 als middenklasse aangemerkt. De software functioneert niet altijd. Voor het overige komen de specificaties en overeenkomsten redelijk overeen.


iRobot Roomba i7

iRobot Roomba i7 


Qua prestaties en kwaliteit is dit jongere toestel zeker gelijkwaardig aan de iRobot Roomba 960. Toch zijn er een paar verschillen. Het toestel is wat kleiner en lichter. Zo ook de stofopvangbak. Deze is met 0,4 liter aan de kleine dient deze dus bijna twee keer zo vaak geleegd te worden dan de bij de Roomba 960.


Door het geluidsniveau van 65 DB ( 7 DB hoger dan bij de 960), maakt dit toestel iets meer lawaai. Daar waar model Roomba 960 met een volle acculading 120 m² reinigt, komt de i7 niet verder dan 75 m². Ook kan dit model drempels tot maar 1,6 cm aan.


Wel heeft dit toestel een sterkere aanzuiging (twee keer zo sterk als de Roomba 960) en dus een beter schoonmaak resultaat. Hoewel de batterij groter is dan de Roomba 960, wordt dit effect door de sterkere aanzuiging weer teniet gedaan (kleiner bereik). Qua prijsniveau is dit toestel iets duurder dan de Roomba 960.

Conclusie: 

Met een robotstofzuiger zit u sowieso goed. Het apparaat neemt u een hoop werk uit handen. Wanneer u een kwalitatief hoogwaardige robotstofzuiger wilt aanschaffen, is de iRobot Roomba 960 een prima keuze. Model i7 is iets duurder qua aanschaf. De meerwaarde zit hem in het nog betere schoonmaak resultaat. Een goede middenklasser qua prijs en prestaties is de Evovacs Deebot 901.

Wanneer u de aanschaf van een huishoudelijk apparaat overweegt, vindt u op klesto.nl onafhankelijke en uitgebreide informatie over diverse toestellen. Doe daar vooral uw voordeel mee. Maar ook voor tips en blogs over diverse leuke en actuele onderwerpen bent u bij Klesto op het juiste adres.

Klesto is er namelijk voor u. Wij houden u op de hoogte!

Bekijk alle robots op Coolblue