Beste heteluchtfriteuse

Wat is een heteluchtfriteuse nou precies en waarom zou je er gebruik van maken? Hoe werken de machines en wat zijn de verschillen? Op al deze vragen krijgt u een duidelijk antwoord wanneer u door deze pagina scrolt. We hopen u zo goed mogelijk te informeren. Veel leesplezier!

Afbeelding

Product


Inventum-GF250HL

Onze beste koop!

Inventum CGF440HL

Beste koop heteluchtfriteuse (basis voor 3 tot 4 personen)

Philips Avance Airfryer XXL HD9654/90

Philips Avance Airfryer XXL HD9654/90

Beste heteluchtfriteuse met alle mogelijke opties

Philips Airfryer Compact HD9741/10

Philips Airfryer Compact HD9741/10

Beste snelle heteluchtfriteuse

Inventum GF254HLD

Inventum GF254HLD

Beste heteluchtfriteuse voor 1 persoon

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Inventum CGF440HL

Beste koop heteluchtfriteuse (basis voor 3 tot 4 personen)

Inventum-GF250HL

Philips Avance Airfryer XXL HD9654/90

Beste heteluchtfriteuse met alle mogelijke opties

Philips Avance Airfryer XXL HD9654/90

Philips Airfryer Compact HD9741/10

Beste snelle heteluchtfriteuse

Philips Airfryer Compact HD9741/10

Inventum GF254HLD

Beste heteluchtfriteuse voor 1 persoon

Inventum GF254HLD

De hetelucht friteuse, is een erg populair product de afgelopen jaren. Voornamelijk omdat een hetelucht friteuse 'veel' gezonder is dan een normale frituurpan, omdat een heteluchtfriteuse met sneller circulerende hetelucht werkt in plaats van frituurolie of frituurvet om gerechten te frituren.

Maar een hetelucht friteuse is er niet alleen om je eten te frituren. Naast frituren kun je met een heteluchtfriteuse ook je eten braden, bakken of grillen. Sommige merken zeggen dat je bij bepaalde apparaten wel 80% minder vet nodig hebt dan bij een normale friteuse, wat het een ideaal product maakt om gezonder mee te koken. 

Beste koop heteluchtfriteuse (basis voor 3 tot 4 personen) Inventum CGF440HL

Het model Inventum CGF440HL is een hetelucht friteuse van middelgrote maat (geschikt voor 3 tot 4 personen) die een prima prijs/kwaliteit verhouding heeft.

Het apparaat is gemakkelijk in gebruik, zoals het instellen van de timer en de temperatuur.

Hierdoor is de machine geschikt voor iedereen.


Met een inhoud van 4 Liter is de heteluchtfriteuse ideaal voor een middelgroot huishouden tot ongeveer 4 personen en heeft dan ook een ruime inhoud waar ongeveer 1,2 kg friet in past. U kunt dus eten maken voor het hele gezin en als er bezoek is, kunt u ook een lekker hapje voor ze neerzetten. Zo hoeft u nooit uw bezoek zonder eten te laten zitten.

Door de losse onderdelen in de heteluchtfriteuse is het makkelijk schoon te houden. Er zitten losse bakjes in die uitneembaar zijn en in de vaatwasser gezet kunnen worden.

Zo hoeft u na gebruik niet gekke fratsen uit te halen om het apparaat schoon te krijgen.

De machine kunt u vanbuiten schoonmaken met een nat doekje.

Inventum CGF440HL lade

Ook zit er een kookrekje meegeleverd bij de hetelucht friteuse, waardoor er 2 lagen in het apparaat gecreëerd kunnen worden. Hierdoor is het mogelijk om tegelijkertijd friet te bakken en een stukje vis of vlees. De friet kunt u dan onderin het mandje leggen en het vlees op het rekje.

Wel is belangrijk dat u goed kijkt als het ene langer erin moet dan het ander, zodat u niet bijvoorbeeld het vlees te lang laat braden.

Bij deze heteluchtfriteuse zijn ook nog 4 spiezen meegeleverd, zodat u de mogelijkheid hebt om uw eigen groete- of vleesspiezen te maken.

U bent dus niet beperkt tot bepaalde gerechten met dit apparaat, maar u kunt alles hierin braden en bakken.

Natuurlijk is dit ook iets wat u altijd nog zelf erbij had kunnen kopen, maar het is toch mooi meegenomen dat het erbij zit.

Inventum CGF440HL lade

Het enige nadeel van de Inventum CGF440HL is dat het een vrij groot formaat heeft, waardoor u hier rekening mee moet houden bij het opbergen. Het is slim om het bij de aanschaf een vaste plek te geven zodat u niet steeds zit te passen en meten om het in de kast te krijgen.


Bedieningsgemak

De timer en temperatuur is in te stellen via twee handige draaiknoppen die boven elkaar geplaatst zijn.

Het enige nadeel is dat de timer niet helemaal exact is en het soms een paar secondes kan schelen met de tijd die er ingesteld is.

Maar die enkele seconden zullen uw gerecht er niet minder op laten smaken.

Inventum CGF440HL tijd
Inventum CGF440HL temperatuur

Productspecificaties

 • Laadvermogen: 1,2 kg
 • Geschikt voor: 3-4 personen
 • Kookrekje en 4 spiezen meegeleverd

Wat zit er in de doos?

Wanneer u de doos opent ziet u de heteluchtfriteuse en een handleiding. Ook word een kookrek meegeleverd en 4 spiezen. 

De Inventum CGF440HL heeft weinig minpunten. Het enige nadeel is dat de timer niet helemaal exact is en het apparaat had een tikkeltje lager mogen zijn. Met zijn 33 centimeter hoogte past hij niet in elke kastje.

Voordelen

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Ruime inhoud
 • 2 gerechten tegelijk bereiden 
 • Gemakkelijk schoon te maken

Nadelen

 • Een tikkeltje hoog (33 cm.)
 • Timer kan enkele seconden afwijken

Conclusie

De Inventum heteluchtfriteuse is een fantastisch apparaat. De timer mag dan iets afwijken en het product is dan ietwat groot de resultaten zijn gewoon erg goed. Voor een gemiddeld huishouden de perfecte heteluchtfriteuse.

Beste heteluchtfriteuse met alle mogelijke opties (Philips Avance Airfryer XXL HD9654/90 + Grillplaat)

De Philips Avance Airfryer XXL is de beste airfryer met alle mogelijke opties. Dit houdt in dat niet alleen meer accessoires bij deze hetelucht friteuse zitten dan bij andere airfryers, maar dat er ook meer mogelijkheden zijn bij dit apparaat dan bij andere heteluchtfriteuses.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een hele kip te bereiden in deze pan.

Het apparaat is geschikt voor meer dan 5 personen, wat betekent dat u heerlijk grote gerechten kunt koken.

De airfryer/heteluchtfriteuse heeft een bakcapaciteit van 1.4 kilogram, wat betekent dat er 1.4 kg aan eten in de pan gebakken kan worden. Zo past er gemakkelijk een hele kip in de hetelucht friteuse. 

Ook kunt u alle frietjes en snacks in een keer bakken, zonder dat u het in gedeeltes moet doen om dat de friteuse te klein is.

Bij deze heteluchtfriteuse wordt een grillplaat meegeleverd, waar u groente, vlees of vis op kunt bakken in de airfryer. Deze grillplaat is uitneembaar, zodat u zelf kunt kiezen of u er gebruik van maakt of niet.

Philips Avance Airfryer XXL grillplaat

Onderin zit een mand die eruit gehaald kan worden, zodat het een genot is om schoon te maken. U bent hier niet veel tijd aan kwijt. De friteuse zelf kunt u van buiten schoon maken met een nat doekje en de losse onderdelen kunnen afgewassen worden of in de vaatwasser worden gezet.

Het apparaat bevat een twinturbostar systeem, wat betekent dat hete lucht door een slim ontwerp snel om het eten circuleert waardoor het knapperiger is en sneller klaar is. ​

Voorverwarmen is dus niet meer nodig. Vet wordt uit de lucht gehaald, waardoor er een nog lager vetgehalte bereikt wordt en u heel gezond kunt eten. 

Een nadeel van deze specifieke airfryer is dat het snoer maar 0.8 meter lang is. Het is dus belangrijk om het apparaat dichtbij een stopcontact of verlengsnoer te plaatsen.

Philips Avance Airfryer XXL twinturbostar

Bedieningsgemak

Aan de voorkant van de heteluchtfriteuse zit een display met de aan-/uitknop en waar je de tijd en temperatuur met een draaiknop kunt instellen.

Productspecificaties

 • Afmetingen: (b x h x d) 32 cm x 33,5 cm x 37 cm
 • Gewicht: 4,5 kg
 • Laadvermogen: 1,4 kg
 • Geschikt voor: 3 - 5 personen
 • Grillplaat meegeleverd

Wat zit er in de doos?

De Philips Avance Airfryer XXL word geleverd inclusief grillplaat en receptenboekje.

De Airfryer heeft een kort snoer van 0,8 meter waardoor het belangrijk is dat de heteluchtfriteuse dicht bij een stopcontact of verlengsnoer staat. Ook is de omvang van de machine vrij fors.

Voordelen

 • Groot genoeg om een hele kip in te bereiden
 • Voorverwarmen niet meer nodig door Twin Turbostar systeem
 • Gemakkelijk schoon te houden 
 • Grillplaat meegeleverd 
 • Bevat timer

Nadelen

 • Kort snoer van 0,8 meter, 
 • Neemt veel ruimte in
 • Accesoires zijn duur

Conclusie

Een prachtige machine met veel functies. Een paar kleine minpuntjes maar die wegen niet zwaar. Wanneer u met meer dan 4 personen wilt eten raden wij u dit apparaat ten zeerste aan.

Beste snelle heteluchtfriteuse (Philips Airfryer Compact HD9741/10)

​De Philips Airfryer Compact is, zoals de naam al zegt, een compacte heteluchtfriteuse. Met de kleinere afmetingen, is het eenvoudiger op te bergen en kun je nog steeds genoeg eten bereiden.

​In de pan past een inhoud van 0.8 kg, wat betekent dat er eten in kan gebraden of gebakken worden voor 2 tot 4 personen.

In vergelijking met de hiervoor genoemde airfryers, kan er dus iets minder in gebakken worden.

Als u niet precies weet wanneer u gezelschap precies thuiskomt en u graag wel het eten al wil klaarmaken, kunt u gebruikmaken van de warmhoudfunctie. U kunt dan het eten in de airfryer laten en dan wordt het nog 30 minuten warm gehouden.


Ook deze heteluchtfriteuse heeft losse onderdelen, waaronder een uitneembaar rooster met antiaanbaklaag. 

Dit alles is ook vaatwasbestendig, wat betekent dat alles gemakkelijk afgewassen en gespoeld kan worden in de vaatwasser.

Philips Airfryer Compact kip

Het enige nadeel van deze airfryer is dat het snoer relatief kort is en het dus belangrijk is dat u het apparaat dicht bij een stopcontact plaatst, zodat de heteluchtfriteuse niet kan omvallen.

Bedieningsgemak

​Het apparaat bevat een digitale display waar u eenvoudig snelkeuzeprogramma’s kunt aanklikken zoals voor het bereiden van vis, vlees, diepvriesfriten door maar op één knop te drukken.

Verder is er een knop om de temperatuur en bereidingstijd in te stellen.

Productspecificaties

 • Afmetingen: (b x h x d) 26,6 cm x 28 cm x 36,5 cm
 • Gewicht apparaat: 5,3 kg
 • Laadvermogen: 0.8 kg

Het enige nadeel van deze airfryer is dat het snoer ook hier relatief kort is en het dus belangrijk is dat u het apparaat dicht bij een stopcontact plaatst, zodat de heteluchtfriteuse niet kan omvallen.

Voordelen

 • Snel op temperatuur te brengen
 • Gemakkelijk op te bergen door het kleine formaat
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Eenvoudig in gebruik
 • Bevat timer

Nadelen

 • Kort snoer
 • Niet voor grote gezinnen

Conclusie

Perfect voor een klein gezin van 2 tot maximaal 4 personen. Het apparaat is erg snel op temperatuur en is eenvoudig in gebruik. Het korte snoer mag de pret niet drukken. Dikke voldoende.

Beste heteluchtfriteuse voor 1 persoon (Inventum GF254HLD)

De Inventum hetelucht friteuse is ideaal voor mensen die alleen wonen en toch graag gezond hun eten willen bakken of braden.

Dit model heeft een laadvermogen van 0.8 kg, wat betekent dat u meer dan genoeg eten kunt maken. U kunt er zelfs voor kiezen om iets meer te maken, zodat u al voor twee dagen kookt.

Op het display van het apparaat zit een temperatuurlampje zodat u precies weet wanneer de airfryer klaar is om te gebruiken.

Verder zit er op dit displayscherm een aan/uit knop zodat u gemakkelijk de heteluchtfriteuse kunt bedienen. Ook is er een timer op het apparaat zodat u een tijd kunt instellen. Na deze tijd schakelt de machine automatisch uit en bent u ervan verzekerd dat uw eten niet zal aanbranden.

Er zit een uitneembare pan in de friteuse die er gemakkelijk uit te halen is, zodat u na het eten niet moeilijk hoeft te doen met afwassen. In deze pan zit nog een mandje om de frieten in te bakken.

De hetelucht friteuse bevat een geurfilter die zorgt dat nare geurtjes worden opgevangen tijdens het bakken en braden. Zo hoeft u niet bang te zijn dat er vieze geuren in het huis blijven hangen als u gebruik gemaakt heeft van het apparaat.

Verder is het een voordeel dat Inventum niet opwarmt van buiten als het apparaat in gebruik is. Zo blijft het veilig om te gebruiken met kinderen in de buurt.

Het enige nadeel van dit model heteluchtfriteuse is dat er geen mogelijkheid is om het snoer op te rollen. Hier moet u dus wat extra ruimte voor inschatten als u het apparaat wegzet.

Bedieningsgemak

Dit apparaat is eenvoudig te bedienen met het digitale display.

Het bevat een aan/uit knop en er kan een timer ingesteld worden zodat de heteluchtfriteuse vanzelf automatisch uitgeschakeld wordt na een tijdje.

Inventum GF254HLD display

Productspecificaties

 • Afmetingen: (b x h x d): 35,5 cm x 33 cm x 28 cm
 • Laadvermogen: 0,8 liter
 • Gewicht apparaat: 4,5 kg

Wat zit in de doos?

De Inventum GF254HLD word geleverd inclusief handleiding en een extra panverdeler.

Er is geen mogelijkheid om het snoer op te rollen. Hier moet u dus wat extra ruimte voor inschatten als u het apparaat wegzet. Ook sluit de lade af en toe een beetje lastig.

Voordelen

 • Indicatielampje gereed voor gebruik
 • Geurfilter tegen onsmakelijke geurtjes

Nadelen

 • Geen mogelijkheid om het snoer op te bergen 
 • Lade sluit niet altijd even goed

Conclusie

De Inventum heteluchtfriteuse is perfect geschikt voor 1 persoon. Voor meer dan 2 personen is dit echt geen juist apparaat. 

Koopgids en algemene informatie

Hierboven zijn alle eigenschappen, voordelen en nadelen voor u op een rijtje gezet van vier verschillende heteluchtfriteuses. Wij kunnen begrijpen dat sommige begrippen en functies nog niet helemaal duidelijk zijn voor u. Zeker als u pas voor de eerste keer een heteluchtfriteuse koopt. Wat is het verschil tussen het laadvermogen en de inhoud en wat houden de verschillende technologieën in bij de heteluchtfriteuses / airfryers. Daarom zullen we hieronder nog wat meer informatie geven over verscheidene termen die vaak worden gebruikt in verband met een heteluchtfriteuse.

Laadvermogen van een hete luchtfriteuse

Het laadvermogen is anders dan de inhoud die wordt aangegeven. De inhoud wordt aangegeven in Liters, terwijl het laadvermogen het aantal kilogram eten is wat er in een hetelucht friteuse gebakken of gebraden kan worden.

Het laadvermogen is altijd minder dan de inhoud. Dit komt omdat er altijd ruimte vrij moet blijven zodat de snacks knapperig kunnen worden.

Bij een heteluchtfriteuse is het zo dat bij een laadvermogen minder dan 750 gram, het apparaat geschikt is voor minder dan 2 personen. 

Laadvermogen

Aantal personen

< 750 gram

minder dan 2

750 t0t 1000

2 tot 3 personen

1000 tot 1250 

3 tot 4 personen

1250 tot 1500

4 tot 5 personen

> 1500 gram

meer dan 5 personen

Uiteraard eet de een meer dan de ander dus het blijft een inschatting.

Verschillende technologieën bij hetelucht friteuses

Verschillende merken van heteluchtfriteuses hebben ook verschillende technologieën. Maar wat houden die technologieën nu eigenlijk allemaal in en wat is het verschil? 

De eerste is de 3D Air Pulse technologie van Tefal. Deze technologie zorgt ervoor dat de heteluchtfriteuse knapperige gerechten bereidt met weinig tot vrijwel geen olie.

Er zit een verwarmingselement bovenin, die zorgt in combinatie met de hete lucht dat het eten van binnen lekker zacht is en van buiten knapperig wordt.

Het voordeel is dus dat het 'heel gezond' is om hierin te bakken.

3D Air Pulse technologie

RapidAir technologie wordt gebruikt bij de Philips airfryers. Bij deze technologie wordt warmte met een hoge intensiteit verspreid door het apparaat, waardoor het goed verdeeld wordt en alle kanten van het eten goed opgewarmd wordt.

Het voordeel is dat door de snelheid wordt het eten ook goed van binnen gegaard en zullen ook diepvriesgerechten volledig gebakken worden.

RapidAir technologie

​Bij de TurboStar technologie van Philips wordt ervoor gezorgd dat de lucht op een gelijkmatige manier blijft ronddraaien in de hetelucht friteuse, zodat het niet kan gebeuren dat alleen het eten bovenop gewarmd wordt en het eten onderin koud is.

Het voordeel van dit systeem is dat er niet meer voorverwarmd hoeft te worden, omdat de hete lucht meteen op hoge snelheid het werk begint te doen.

Rapid Air technologie

Bakprogramma’s voor heteluchtfriteuses

Als een heteluchtfriteuse over voorgeprogrammeerde knoppen beschikt met bakprogramma’s, is het nog eenvoudiger voor u om eten te bereiden. U hoeft niet na te denken over de juiste temperatuur of tijd dat het gerecht in de machine moet. Met een bakprogramma is dit al ingesteld en kunt u dit gemakkelijk activeren door op de knop te drukken.

Welke bakprogramma’s het apparaat allemaal gebruikt, verschilt per model. Sommige modellen kennen in knop speciaal voor diepvrieseten. Dus wanneer u graag de friet of snacks meteen vanuit de diepvries wil bereiden, is dit mogelijk met deze knop.

Verder zijn er bakprogramma’s om vlees te bakken, zoals u dit ook in de pan zou kunnen doen. Er is een grillstand en braadstand, waarbij het eten wordt bereid alsof het in de oven is geweest. Daarnaast kan er ook een functie op zitten waarbij het eten warm gehouden wordt. Zodat uw eten niet afkoelt als het wat langer duurt voordat het gezelschap aan tafel zit.