Beste foodprocessor

Gaat u een foodprocessor kopen en wilt u weten welke de beste is? Of wilt u gewoon iets meer informatie over hoe een foodprocessor werkt? Binnen tien minuutjes lezen weet u alles over de beste keukenmachines van 2019. Wat kunt u met een foodprocessor doen of maken en heeft u die eigenlijk wel nodig? Met onze handige toetsvragen weet u precies waar u staat.

De beste foodprocessors van het moment:

Afbeelding

Product


Kenwood Multipro Home FDP623WH tabel

Onze beste koop!

Kenwood Multipro Home FDP623WH

Beste koop foodprocessor

óf

Magimix Cuisine Système 4200 XL tabel

Magmix Cuisine Système 4200 XL

Beste foodprocessor voor dagelijks gebruik

óf

Kenwood Cooking Chef Gourmet KCC9060S tabel

Kenwood Cooking Chef Gourmet

Beste foodprocessor voor professioneel gebruik

óf

Bosch MCM4200 tabel

Bosch MCM4200

Beste foodprocessor voor af en toe

óf

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Kenwood Multipro Home FDP623WH

Beste koop foodprocessor

Kenwood Multipro Home FDP623WH tabel

Magimix Cuisine Système 4200 XL

Beste foodprocessor voor dagelijks gebruik

Magimix Cuisine Système 4200 XL tabel

Kenwood Cooking Chef Gourmet

Beste foodprocessor voor professioneel gebruik

Kenwood Cooking Chef Gourmet KCC9060S tabel

Bosch MCM4200

Beste foodprocessor voor af en toe

Bosch MCM4200 tabel

Had u al een beetje rondgekeken naar foodprocessors, online of misschien in een winkel met huishoudelijke apparatuur? Dan heeft u vast ook al gezien hoe veel types en modellen er zijn. Met prijzen variërend tussen een kleine € 50,- en een ruime € 2000,- (jawel) is het aanbod van keukenmachines gigantisch. Bovendien zijn er al zoveel apparaten op de markt dat we tussen de staafmixers, sapcentrifuges en foodprocessors best moeilijk onderscheid kunnen maken.

Wat zijn de verschillen tussen deze keukenmachines? Sapcentrifuge versus foodprocessor schept duidelijkheid. Waar gebruikt u een foodprocessor voor, welke accessoires zijn handig en welke komen onze keukenkastjes nooit meer uit?

Hierbij springt Klesto.nl voor u in. Onafhankelijk onderzoek naar huishoudelijke apparatuur, dat is wat wij doen. Daarbij zetten we de voordelen maar zeker ook de nadelen van de moderne keukenmachines overzichtelijk voor u op een rijtje. Voor ons onderzoek naar de beste foodprocessor van 2020 hebben we tientallen merken en types foodprocessors (om precies te zijn 93 stuks) voor u bekeken, onderzocht, en vergeleken.

Hierbij hebben we gelet op de prijs kwaliteitsverhouding, de mogelijkheden en het nut (of de onzin) van de meegeleverde accessoires. Daarbij hebben we alvast de beste koop foodprocessor van 2020, de Kenwood Multipro Home FDP623WH voor u geselecteerd. Ook de beste foodprocessor voor professioneel gebruik en de beste keukenmachine voor dagelijks gebruik, de Magimix Cuisine Système 4200 XL is uit onze test naar voren gekomen. Bent u niet zo’n fanatieke kok of kokkin en zoekt u eigenlijk meer een goede foodprocessor voor het gemak? Als beste keukenmachine voor af en toe is de (voordelige) Bosch MCM4200 geselecteerd.

Bent u van plan een foodprocessor te kopen en wilt u weten welke de beste is voor uw wensen? Met onze ludieke koopgids maken we de grote foodprocessor test van 2020 compleet. Zullen we bij het begin beginnen?

Hoe werkt een foodprocessor?

Een foodprocessor is een apparaat waarmee u kunt raspen, snijden en hakken. Het bestaat in principe uit een motor basis, een mengkom en een roterend mes. Een van de opvallendste kenmerken van een foodprocessor is het veelvoud aan verschillende accessoires.

Kenwood Chef XL Titanium KVL8320S

Hierbij kunt u sowieso uitgaan van verschillende soorten messen en raspen. Zo kunt u dan plakjes, blokjes of sliertjes snijden van bijvoorbeeld wortels of paprika. Ook een frietschijf is min of meer standaard. Gaat het u vooral om de veelzijdigheid bij uw keuze voor een keukenmachine? Wat uitgebreidere modellen hebben vaak ook gardes om te mixen, een kneedhaak voor deeg en een citruspers opzetstuk.

Verschillende formaten kommen en molentjes voor harde of zachte ingrediënten zijn ook mogelijk. Hierbij kunt u denken aan een vleesmolens of een hakmolentje voor noten en ijs. Bent u een liefhebber van fruitdrankjes en groenten mixen? Ook een blender opzetstuk en een sapcentrifuge accessoire zijn bij (de wat duurdere) foodprocessors regelmatig aanwezig.

Nu u weet wat een foodprocessor is weet u uiteraard ook al bijna hoe het werkt en wat u ermee kunt doen. Daarbij is natuurlijk de vraag van belang: waarvoor gaat u de foodprocessor gebruiken? Gaat u plakjes wortel snijden of wilt u aardappelschijfjes maken? Met een foodprocessor kunt u in principe alle kanten op.

U zoekt eerst bij de accessoires het bijpassende mes, rasp of opzetstuk, plaatst dit op de motor basis. Vervolgens stopt u uw ingrediënten via de bovenzijde in het apparaat. In een foodprocessor kunt u praktisch alle hardere groenten en fruit verwerken. Het deksel is vaak tevens een stamper en u drukt dus de ingrediënten in het apparaat.

Voor zachte fruitsoorten zoals mango of banaan is een foodprocessor niet zo geschikt. Daarmee komen we trouwens gelijk aan bij de volgende kwestie want… Heeft u nu echt behoefte aan een foodprocessor of zou een sapcentrifuge of zelfs een staafmixer niet handiger zijn?

FoodprocessorSapcentrifuge
Philips Avance sapcentrifuge

Schilt u graag een appeltje of een uitje en doet u dat één keer in het blauwe jaar? Dan heeft u daarvoor eigenlijk alleen maar een aardappelschilmesje nodig. De noodzaak van keukenmachines is uiteraard een kwestie van behoefte. Ze zijn er en kosten allang niet meer de hoofdprijs.

Staat u regelmatig in de keuken en houdt u van afwisselende gerechten? Voor mensen die dagelijks uitgebreide maaltijden bereiden is een goede keukenmachine toch wel een uitkomst. Niet alleen door de verschillende mogelijkheden maar ook voor de snelheid waarmee u de ingrediënten kunt bewerken. Tijd is geld en zeg nu eerlijk: wie heeft er anno 2019 nog zin om urenlang uien of aardappels in blokjes te snijden?

Nu worden er natuurlijk veel verschillende keukenmachines verkocht. Om te voorkomen dat uw hele aanrecht vol komt te staan met blenders, slowjuicers, staafmixers of andere apparaten kunnen we samen even bepalen wat voor uw persoonlijke situatie de beste keuze is.Dit doen we door drie simpele toetsvragen. U hoeft alleen maar ja of nee te zeggen.

 1. Staat u meer dan 3 dagen per week in de keuken?
 2. Bewerkt u daarbij zowel groenten als fruit?
 3. Is het voor uw recepten nodig om te raspen, te kloppen, te snijden en te hakken?

Heeft u al deze drie vragen positief beantwoord? Dan is een foodprocessor duidelijk een aanwinst voor uw keuken. Was uw antwoord op één of meerdere vragen nee? Dan twijfelt u waarschijnlijk nog tussen een foodprocessor of een sapcentrifuge. Daar heeft u groot gelijk in. Daarom zetten we ook van deze keukenmachine even de kenmerken voor u op een rijtje. Wat is een sapcentrifuge en hoe werk het?

De mogelijkheden van een sapcentrifuge:

 • Zeer fijn hakken van groenten en fruit
 • Scheidt het pulp van het sap
 • Heeft een kraantje oftewel sapuitloop

U ziet het zeker al? Een sapcentrifuge is vooral geschikt voor het maken van sap uit groente en fruit. Extra voordeel hierbij is dat u appels of kiwi's niet hoeft te schillen en dat een sapcentrifuge ook praktisch alle soorten groenten en fruit kan verwerken. Grote pitten van bijvoorbeeld mango of sinaasappelschillen moet u wel verwijderen. Zullen we dit even vergelijken met wat u met een foodprocessor kunt doen?

De mogelijkheden van een foodprocessor:

 • Hakken, raspen of hakken van groenten en fruit
 • Kloppen van room, sauzen en soepen
 • Kneden van deeg (niet langdurig)
 • Via opzetstukken ook geschikt als blender
 • Via opzetstukken ook geschikt als sapcentrifuge
 • Via opzetstukken ook geschikt als citruspers

Eigenlijk is een foodprocessor dus gewoon een 3 of zelfs 4 in 1 keukenmachine. Heeft u al veel apparaten in uw keuken en vindt u het zonde om deze weg te doen? Dan kunt u ook gewoon wachten tot er een of meerdere van uw keukenmachines aan vervanging toe zijn. U weet dan straks in ieder geval precies welke foodprocessor de beste is en wat u ervan kan verwachten. Een keukenmachine moet u namelijk wel liggen en vooral prettig zijn om mee te werken.

Twijfelt u toch nog over de beide keukenmachines, misschien vanwege de kosten, de beperkingen of de ruimte die ze innemen? Dan is wellicht een staafmixer meer iets voor u. Door het toevoegen van accessoires is dit kleine en handige apparaat ook behoorlijk uitgebreid qua mogelijkheden.

Hierover hebben we recent een groot staafmixer onderzoek gedaan. U kunt dit straks op uw gemak even nazien. Door te klikken op de link van de beste staafmixer van 2020 opent een nieuwe pagina. Hier gaan we nu door met de selectie van de beste foodprocessors van 2019. Komt u mee?

Beste koop foodprocessor de Kenwood | Multipro Home FDP623WH

De beste koop foodprocessor van 2019 is niet gekozen vanwege zijn uiterlijk. We zeggen niet dat het een lelijke machine is, met zijn witte vierkante motor basis en doorzichtige kunststoffen opzetstukken is de keukenmachine vooral onopvallend.

U zou de winnaar van de beste foodprocessor test gemakkelijk kunnen aanzien voor een blender, citruspers of sapcentrifuge. De Kenwood Multipro Home FDP623WH heeft namelijk de kommen en accessoires om de werkzaamheden van alle drie deze apparaten uit te voeren.

Bent u klein behuisd of heeft u niet veel plek over in uw keuken? Het formaat van de machine is redelijk compact. Met een hoogte van 40 cm en een motor basis van 22 cm bij 21 cm is de Kenwood FDP623WH ook voor kleinere keukens geschikt.

Het apparaat is gemaakt van kunststof, staat op zwarte antislip pootjes en weegt bij elkaar precies 3,6 kg. Qua kleur valt er niets te kiezen. De motor basis is glanzend wit, heeft afgeronde hoeken met lichtgrijze zijkanten en een zilverkleurige draaiknop.

Vindt u details belangrijk? Het handvat van de mengkom annex schenkkan (3 liter) heeft rondom het handvat ook een hoogglanzend wit accent. Zo ziet het geheel er toch verzorgd uit.

De belangrijkste eigenschappen van de Kenwood Multipro Home zitten hem natuurlijk niet in het uiterlijk. Het gaat erom wat we met de beste koop foodprocessor kunnen doen en vooral hoe moeilijk of makkelijk dat gaat. Zullen we dat meteen even testen?

De Kenwood FDP623WH heeft een motor van 1000 Watt en is daarmee goed voor een behoorlijk krachtig en snel resultaat. Geluid maakt de keukenmachine daarbij wel, maar niet onacceptabel veel. In het gebruik is de Multipro Home simpel maar het is wel eventjes uitzoeken. 

Kenwood Multipro Home FDP623WH in werking

Door de verschillende mogelijkheden en accessoires is de gebruiksaanwijzing zeker geen overbodige luxe. Alle opzetstukken draait u in ieder geval vast met de klok mee en weer los tegen de klok in.

De foodprocessor heeft een ingebouwde beveiliging. Is bijvoorbeeld de blender of sapcentrifuge niet goed op het motorgedeelte bevestigd? Dan gaat de machine niet aan. Een prettig idee want de messen zijn vlijmscherp en veiligheid en voorzichtigheid zijn belangrijk. Ook hierover kunt u in de gebruiksaanwijzing alles terugvinden.

Bent u nog redelijk onervaren met keukenmachines? Dat is helemaal niet erg, de eerste paar keren kunt u dan gewoon de gebruiksaanwijzing er even bij houden. De Kenwood Multipro Home FDP623WH is één van de meest veelzijdige keukenapparaten die momenteel worden verkocht.

De bediening van de FDP623WH

Heeft u eenmaal door hoe het werkt en kent u uw favoriete accessoires? Dan wijst het in en uit elkaar halen zich helemaal vanzelf. Voor de bediening maakt u gebruik van maar één knop. Dit is de grote ronde draaiknop aan de voorkant van het apparaat.

Kenwood Multipro Home FDP623WH foodprocessor accesoires

Zodra u de gewenste hulpstukken goed heeft bevestigd kunt u de stekker is het stopcontact doen. Er gaat dan een controlelampje branden precies boven de draaiknop. Dit is de nul of uit stand.Heeft u uw ingrediënten al klaarliggen?

U kunt met de Kenwood Multipro Home FDP623WH blenden, persen, hakken, snijden en raspen in verschillende snelheden. Zullen we iets maken?

U doet uw groenten of fruit aan de bovenzijde van het apparaat door de uitstekende vulopening. U kunt de ingrediënten aandrukken met de meegeleverde duw spatel. De gouden regel om nooit met uw vingers in het bereik van de messen te komen geldt ook hier.

Zitten u wortels, kool of stengels in de machine? Dan draait u de knop langzaam naar rechts. Wilt u snel of langzaam hakken, raspen of blenden? Des te verder u de knop naar rechts draait, des te sneller draait de motor. Zodra u klaar bent draait u de knop weer terug naar het midden.

Wilt u extra kracht? Dan gebruikt u de pulse stand door de knop naar links te draaien. Zodra u de knop nu loslaat, stopt de machine automatisch. Heeft u al eerder een foodprocessor gehad of zou dit uw eerste zijn? Dan zult u waarschijnlijk aangenaam verrast worden.

Met de beste koop foodprocessor van 2019 gaat het bewerken van groenten en fruit snel en gemakkelijk. Het hakken en snijden is letterlijk een werkje van seconden. Met de sapcentrifuge kunt u verschillende groente en fruitsappen maken en ook de citruspers is daarbij handig.

Kookt u voor meerdere mensen? De mengkom is vrij groot, deze heeft een inhoud van 3 liter. Wilt u soepen of sauzen maken met uw foodprocessor? Voor echt hete ingrediënten is de Kenwood Multipro Home FDP623WH niet geschikt. Koude of handwarme gerechten kunt u uiteraard wel bereiden. 

Kenwood Multipro Home FDP623WH smoothie

Bent u een liefhebber van verse smoothies? De blender met een formaat van 1,5 liter maakt de beste foodprocessor van 2019 compleet.

Na het eten of drinken is het, bij keukenmachines althans, gelijk tijd voor de schoonmaak. Doet u dit niet meteen, dan koeken allerlei etensresten vast en dat bemoeilijkt het reinigen. De meeste accessoires van de Kenwood Multipro Home FDP623WH kunt u in de vaatwasser stoppen maar uiteraard ook met de hand afwassen. Past u wel op met de scherpe messen en raspen?

De accessoires die niet in de vaatwasser mogen zijn de messen plus sluitring van de blender en het messen hulpstuk van de hakmolen. Uiteraard mag het motorgedeelte nooit nat worden. De motor basis neemt u af met een vochtige doek.

Wat zit er in de doos?

De Kenwood Multipro Home FDP623WH komt met een uitgebreid pakket aan accessoires. Zo vindt u in de doos een aparte blenderkan met deksel(1,5 liter), een sapcentrifuge en een citruspers opzetstuk. Een klopper annex ballongarde, een kneedhaak voor deeg en twee omkeerbare snij- en raspschijven(2 en 4 mm).

Samen met het hoofd mes, het mini-mes, de schijf voor patat en een extra fijne raspschijf zijn de messen compleet. Voor nootjes en koffiebonen zit er in de doos ook nog een mini-kom en een maxi mix deksel. Dit hakmolentje is ook geschikt voor als u kleine hoeveelheden wilt bereiden.

De blenderkan is van kunststof en kan verkleuren.

Voordelen

 • Grote mengkom (3 liter)
 • Gemakkelijk te bedienen met 1 draaiknop
 • Veel accessoires die goed functioneren
 • Makkelijk te reinigen
 • Voor alle mogelijkheden laag geprijsd

Nadelen

 • Blenderkan is van (BPA vrij) kunststof
 • Alleen verkrijgbaar in wit met grijs
 • Kan maar 1 minuut blenden

Conclusie

De Kenwood Multipro Home is een bijzonder veelzijdige keukenmachine. De eerste paar keren is het eventjes wennen en daarna is de FDP623WH alleen nog maar bijzonder snel en superhandig. De prijs kwaliteit verhouding is prima, de motor heeft veel power en de bediening is makkelijk. Eigenlijk is de beste koop van 2019 een foodprocessor, sapcentrifuge, blender en citruspers in één.

Beste foodprocessor voor dagelijks gebruik |Magimix Cuisine Système 4200 XL Foodprocessor

Het Franse kwaliteitsmerk Magimix valt ook bij de grote 2019 foodprocessor test in de prijzen. Was u ook, net als wij, al eerder geïmponeerd door de hoge kwaliteit design blenders en espressomachines?

Een eigen stijl heeft dit merk zeker. Ook als dit uw eerste kennismaking is met Magimix vallen waarschijnlijk de hoogwaardige materiaalkeuze en de smaakvolle vormgeving u meteen op.

Ook de prijs mag er natuurlijk best wezen, beneden de € 350,- komt u met deze keukenmachine niet weg. Wilt u wat meer weten over Magimix? U kunt over deze illustere fabrikant extra informatie vinden in de menubalk onder merken.

Bij de Cuisine Système 4200 XL kunt u momenteel kiezen uit vijf kleuren. De beste foodprocessor voor dagelijks gebruik is verkrijgbaar in chroom, mat chroom, wit, zwart of rood. De motor basis is 21 cm bij 26 cm en de machine is 42,5 cm hoog. Met een gewicht van bijna 11 kg is de Magimix 4200 XL een echte zwaargewicht. In dit geval vinden we dat nu eens niet zo erg. De winnaar voor dagelijks gebruik is een echte blikvanger en opbergen zou zonde zijn. Zullen we de specificaties, de techniek en de mogelijkheden doornemen?

Wat kunnen we doen met de 4200 XL foodprocessor?

Aan de Magimix Cuisine Système 4200 XL heeft alles een bepaalde grandeur. De mengkommen van BPA-vrij kunststof zijn respectievelijk 3 liter(handvat in dezelfde kleur als de motor basis), 2,6 liter en 1,2 liter groot. Ze kunnen in elkaar opgeborgen en gebruikt worden. Maakt u gebruik van de 4200 XL voor kleine of grote keukenklusjes? Door de verschillende formaten is er voor iedere bewerking een passende kom.

Maximaal is de keukenmachine goed voor het verwerken van een vol kilo wortels of brooddeeg en 1,3 liter gebonden soep of saus. Door de extra grote vulopening hoeft u de ingrediënten niet heel klein te snijden of voor te bewerken.

wat kunt u met de Magimix Cuisine Système 4200 XL

Alles wat erin past kan bewerkt worden. De inductiemotor van 950 Watt is krachtig, snel en stil.

Houdt u van een praatje of luistert u naar de radio tijdens het koken? Tijdens het hakken of mengen met de beste koop foodprocessor voor dagelijks gebruik kunt u daar gewoon mee door gaan. De term geluidsarm geldt zeker voor de Magimix keukenmachine. Gaan we aan de slag?

In de full colour gebruiksaanwijzing vindt u precies hoe u de verschillende opzetstukken en accessoires kunt plaatsen. De duidelijke kleurenfoto’s spreken voor zich. Heeft u de juiste messen of schijven (Sabatier staal) voor uw bewerking geplaatst en heeft u uw ingrediënten al gewassen klaar liggen?

De bediening van de Magimix Cuisine Système

Voor de bediening maakt u gebruik van de drie grote vierkante knoppen aan de voorzijde van het apparaat. Aan de bovenzijde stop u het fruit of groente in de vulopening. Hierna doet u het deksel erop en drukt op de middelste knop(auto). De machine doet zijn werk en past daarbij zijn snelheid zelf aan. Snijdt u zachte groente zoals gekookte bietjes of kool? Dan gaat de Cuisine Système uit zichzelf langzamer dan wanneer u bijvoorbeeld rauwe wortels snijd.

U kunt door de doorzichtige mengkom gewoon de hele voortgang volgen. Is alles geraspt of gesneden? Dan drukt u op de linkerknop(stop). Voilà, uw ingrediënten zijn klaar. Oh Ja, nog één klein dingetje: Wilt u eventjes wat extra power, bijvoorbeeld voor ijs of koude groente?

Dan drukt u 1 a 2 seconden op de rechterknop(pulse). Als u deze knop loslaat, stopt de machine automatisch.

Wilt u nog meer weten over de bediening van de beste koop foodprocessor voor dagelijks gebruik? 

Magimix Cuisine Système 4200 XL accesoires

Dit was toch echt de hele gebruiksaanwijzing voor de bediening. Zullen we kijken of de schoonmaak ook zo simpel is?

Wat de schoonmaak betreft, is zorgvuldigheid van belang. De losse onderdelen van de Magimix Cuisine Système 4200 XL mogen in de vaatwasser, maar let op. De maximum temperatuur daarbij is maar 40 graden. Doordat de meeste vaatwassers ook drogen, met meestal 60 graden, vinden we dit dus geen aanrader. Wat denkt u, zou uw vaatwasser geschikt zijn? Alles even afborstelen, spoelen en afdrogen is bij twijfel iets verstandiger.

Het gebruik van schuursponsjes of agressieve schoonmaakmiddelen is bij het reinigen geen goed plan. Alsof dat allemaal al niet genoeg is, ook lang laten weken is niet bevorderlijk voor uw accessoires. Meteen na iedere gebruik alles even snel schoonmaken met een afwasborstel en afdrogen met een theedoek is hier de beste methode. Zo blijft uw dure nieuwe keukenmachine lang mooi en onbeschadigd. Nog eventjes een oubollige opmerking? De messen zijn scherp dus wees voorzichtig.

Wat zit er in de doos?

De Magimix Cuisine Système 4200 XL wordt gebruiksklaar en compleet verkocht. In de doos vindt u drie mengkommen(3, 2,6 en 1,2 liter), een deksel met XL-opening en 4 rasp en snijbladen van roestvrij staal. Deze zijn respectievelijk goed voor plakjes of schijfjes van 2 mm en 4 mm. Ook vindt u in de doos een eiwitklopper, een deegmes, een metalen mes, een blendermix en een spatel.

Een luxe opbergdoos maakt uw aankoop compleet. Ook een duidelijke gebruiksaanwijzing bevindt zich in de doos. Als extra zit er ook nog een receptenboek met 100 recepten om uit te proberen bij uw aankoop verpakt. De Magimix Cuisine Système 4200 XL wordt verkocht met 3 jaar volledige fabrieksgarantie en 30 jaar motorgarantie.

Duur in aanschaf.

Voordelen

 • Mooi en verzorgd ontwerp
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren
 • Bijzonder simpel in gebruik
 • Past zijn snelheid automatisch aan (gemakkelijk)
 • Incl. receptenboekje

Nadelen

 • Het is een dure machine
 • De accessoires kunnen niet in elke vaatwasser

Conclusie

De Magimix 4200 XL is een prachtig apparaat om te zien en om mee te werken. Simpel te bedienen en o zo snel, is de beste koop foodprocessor voor dagelijks gebruik een heerlijk apparaat. Duur is hij wel maar dat is ie dan ook echt niet voor niets. Uitstekende kwaliteit en prima resultaten.

Beste foodprocessor voor professioneel gebruik | Kenwood Cooking Chef Gourmet KCC9060S

Bent u beroepsmatig bezig met voedselbereiding of bent u een echte keukenprins of prinses?

Professionele foodprocessors zijn een verhaal apart. Door hun kracht en vormgeving zijn deze keukenmachines is staat om snel en langdurig grote hoeveelheden groenten en fruit te snijden, mengen en mixen. De Kenwood Gourmet KCC9060S vormt hierop geen uitzondering.

De verwerking van uw ingrediënten doet deze keukenmachine inclusief koken, bakken of braden. Dit alles tot temperaturen tussen de 20 en 180 graden Celsius. We hebben het hier dus over een echte cookprocessor. Ook het mengen van deeg en zwaar beslag gaat met de Cooking Chef gemakkelijk en snel.

Kookt u regelmatig voor grote gezelschappen en gaat u voor variatie in uw gerechten? De mengkom van de beste foodprocessor voor professioneel gebruik is een ruime 6 liter groot. Gaat u voor een echte professionele keukenmachine? Aan het uiterlijk van de Cooking Chef ziet u het meteen, dit is geen goedkope machine. Onder de € 1000,- komt u dan ook niet weg. Schrikt u daar een beetje van? Lees maar rustig verder, want de mogelijkheden van dit apparaat zullen u versteld doen staan.

Zullen we beginnen met de buitenkant? Het oog wil ook wat en daar speelt Kenwood goed op in.

De machine is volledig uitgevoerd in gegoten metaal met een mengkom van glanzend gepolijst RVS voorzien van 2 zwarte handvatten.


Kenwood Cooking Chef Gourmet KCC9060S open

Met het blauw verlichte LCD-display aan de zijkant van het apparaat en twee chromen draaiknoppen bediend u deze machine. De kwaliteit straalt ervan af en de KCC9060S is niet over het hoofd te zien.

Heeft u een ruime keuken? Dat heeft u ook echt wel nodig. De KCC9060S Kenwood is groot, 66,6 cm hoog bij 53 cm breed en bijna net zo lang namelijk 51 cm. Zwaar is deze dijk van een keukenmachine ook nog, met een gewicht van 18 kilo en zijn 6 rubberen antislip pootjes staat de zilveren Cooking Chef als een huis.

Zullen we eens kijken of de Kenwood KCC9060S zijn geld wel waard is?

Met andere woorden, wat kan de beste professionele 'cookprocessor' voor ons doen?

De mogelijkheden en bediening van de Kenwood Cooking Chef Gourmet

De KCC9060S kan alle klusjes zoals hakken, snijden en mixen en is qua koken bovendien een zelfstandig werkend apparaat. U kunt, met de 24 verschillende automatische programma's, alles aan de keukenmachine zelf overlaten. Zo kookt u uw gerechten met een druk op de knop terwijl de Chef Gourmet ook nog eens voor u in de pan roert.

Kenwood Cooking Chef Gourmet KCC9060S deeg

Wilt u tussentijds de temperatuur of de interval wijzigen? Via het LCD-display kunt u dit aanpassen wanneer en hoe u wilt. De krachtige motor van 1500 Watt heeft een planetaire opstelling en functioneert via inductie technologie. Zullen we voor het gemak maar even alle basismogelijkheden van de Kenwood Cooking Chef Gourmet KCC9060S op een rijtje zetten?

De mogelijkheden van de cookprocessor:

 • Mixen en kloppen (verwarmd of koud)
 • Kneden van deeg
 • Roeren
 • Blenden (smoothies)
 • Snijden
 • Raspen
 • Hakken
 • Verwarmen
 • Koken, bakken en braden
 • Sous vide (vacuüm garen)
 • Temperen (van chocolade)
 • Stomen

Heeft u de ruime mogelijkheden gezien? Met de beste koop foodprocessor voor professioneel gebruik komen de fijnproevers onder ons absoluut aan hun trekken. Er zijn trouwens ook nog extra accessoires verkrijgbaar. Helaas zitten de vleesmolen, multimolen, sapcentrifuge of pastamaker niet bij de koop in.

Had u zich nu juist op een van deze bewerkingen verheugd? Deze zult u dan toch apart moeten aanschaffen. Zullen we nog even kijken hoe het zit met de hygiëne? De schoonmaak gaat bij de Kenwood Cooking Chef Gourmet best gemakkelijk. Alle onderdelen zijn simpel en veilig te verwijderen en kunnen zowel handmatig als met de vaatwasser worden schoongemaakt. De motor basis neemt u af met een vochtig doekje.

Wat zit er in de doos?

Bij het uitpakken van de doos vindt u een uitgebreide en gebruiksklare keukenmachine. Als hulpstukken krijgt bij de Cooking Chef Gourmet KCC9060S een blender, een foodprocessor, een stoommand en een 6,7 liter grote mengkom(RVS). Ook zitten er 6 snij- en raspschijven, een ballongarde, een (flexi)klopper, een roer accessoire en een deeghaak in de doos.

Kenwood Cooking Chef Gourmet KCC9060S accesoires

Een grote en een kleinere spatel, een beschermkap en een speciaal ontworpen anti spat deksel zijn ook ingepakt. Een mooie roestvrijstalen garde in de vorm van een K maakt de accessoires compleet. In de doos vindt u ook nog de gebruiksaanwijzing en een handig kookboek. Op de complete machine krijgt u 2 jaar garantie en op het motorgedeelte 10 jaar.

De keukenmachine is vrij duur.

Voordelen

 • Veelzijdig in het gebruik
 • Gemakkelijk te bedienen
 • Modern LCD-display
 • Geschikt voor langdurige bewerkingen
 • Veel automatische programma's
 • Eenvoudige reiniging

Nadelen

 • Duur in aanschaf
 • Groot formaat
 • Pastamaker, vleesmolen, multimolen of sapcentrifuge zijn niet ingebrepen

Conclusie

De KCC9060S is een prachtige keukenmachine van hoogwaardige kwaliteit. Voor professionele koks is de beste koop van 2019 een ultiem apparaat. Door de simpele bediening is het apparaat ook geschikt voor privé keukens. De cook processor kan alles en doet dit langdurig, goed en snel.

Beste foodprocessor voor af en toe | Bosch MCM4200

Bent u wel graag bezig in de keuken maar heeft u daar niet vaak tijd voor? Zoekt u een foodprocessor voor weinig geld, wilt u onder de € 100,- blijven of heeft u gewoon een kleine keuken?

Met de Bosch MCM4200 bespaart u tijd, geld en ruimte. Aan de buitenkant ziet u het er misschien niet vanaf. Qua uiterlijk is de foodprocessor niet echt bijzonder, eerder gewoon praktisch.

De compacte motor basis is rechthoekig(24 bij 21,5 met 39 cm hoogte) en wordt verkocht in de kleuren wit met grijs. De draaiknop aan de voorzijde heeft een zwarte omlijsting. Vindt u het nu al saai? Als de keukenmachine aan is, ziet u bij de draaiknop een contrasterende rode LCD-verlichting.

De accessoires en hulpstukken zijn van doorzichtig (BPA-vrij) kunststof en de mengkom en blenderkan hebben witte handvatten. Alleen de perskegel van de meegeleverde citruspers heeft een ander kleurtje, dit accessoire is zacht geel. De beste foodprocessor voor af en toe weegt 4,7 kg en staat stevig op zijn vier onopvallende zuignapjes. Zullen we kijken wat we in huis halen met de Bosch MCM4200?

Wat kan de MCM4200 foodprocessor van Bosch?(en hoe doen we dat?)

Alle basisfuncties zoals raspen(grof en fijn), hakken en snijden(dun, dik of friet) kunt u met de 800 Watt sterke motor snel en simpel uitvoeren.

De keukenmachine is verbazingwekkend compleet met een blenderkan(1,25 liter), sapcentrifuge en citruspers. Houdt u niet van veel losse messen of schijven in uw keuken? Door het handige opberg laatje in het apparaat heeft u al gelijk een vaste plek voor de messen en raspen.

Bosch MCM4200 blender

Gemakkelijk lijkt Bosch op het lijf geschreven. De hele bediening doet u met één knop. Wilt u iets malen of blenden? Dan draait u de knop een klein tikje naar links(m). Wilt u raspen of hakken? Dan draait u de knop naar rechts. De witte MCM4200 heeft variabele snelheden. Des te verder u de knop naar rechts draait, des te sneller gaat de machine(min-max).

Wilt u, bijvoorbeeld voor ijs of hardere ingrediënten, eventjes wat extra kracht? Dan gebruikt u de pulse functie op het apparaat door de knop helemaal naar rechts te draaien.

Wat wij een prettig idee vinden is de 3 dubbele beveiliging op het apparaat. Het mixer gedeelte en de mengkom hebben een vergrendeling beveiliging. Heeft u per ongeluk iets verkeerd geplaatst? Dan gaat de machine niet aan. Last but not least heeft de beste koop foodprocessor voor af en toe ook nog een overbelastingsbeveiliging. Zullen we dan nu maar weer eens aan de schoonmaak?

Over schoonmaak van de Bosch MCM4200 kunnen we kort zijn. Alles kan zowel in de vaat als in de vaatwasser. U moet wel alles goed afdrogen voordat u het terugzet in het laatje of op het apparaat.

Advies: met name kunststoffen accessoires blijven langer mooi als u ze gewoon één voor één afwast met de hand. Hiermee voorkomt u krassen, verkleuring en het bot worden van de messen.

Wat zit er in de doos? 

De Bosch MCM4200 wordt gebruiksklaar geleverd. In de doos vindt u het apparaat zelf met 4 verschillende rasp en snijschijven. Ook een frietschijf, een klopschijf en het deegmes bevindt zich in de doos. Aan hulpstukken vindt u een blenderkan, een sapcentrifuge en een citruspers in de verpakking. Ook een stopper en de gebruiksaanwijzing zijn aanwezig. Op de machine krijgt u 2 jaar garantie van het type carry in.

Het apparaat is geheel van kunststof.

Voordelen

 • Veelzijdig qua snijden en raspen
 • Snelle pulse functie
 • Simpel te bedienen
 • Makkelijk schoon te maken
 • Handige opberglade in apparaat zelf
 • Blender accessoire
 • Sappen door sapcentrifuge
 • Opzetstuk citruspers meegeleverd

Nadelen

 • Het geheel voelt een beetje licht aan (kunststof)
 • Niet geschikt voor zware deegsoorten
 • Heeft geen garde (wel deegmes)

Conclusie

Voor beginnende koks of mensen met een kleine keuken een prima keukenmachine. De compacte Bosch MCM4200 vormt een goed alternatief voor de blender, citruspers en sapcentrifuge. De beste foodprocessor voor af en toe mag u dan ook rustig wat vaker gebruiken.

Food for thought over de foodprocessor

Het lijkt wel alsof alles in onze keukens tegenwoordig elektrisch moet zijn. De klutser, de sinaasappelpers, de waterketel en het aardappelschilmesje? Die zijn allang passé. In veel Nederlandse keukens staan de waterkoker, het broodrooster en de blender naast elkaar op het aanrecht.

Houdt u net als wij van koken en afwisselende gerechten met verse ingrediënten? Voor het bewerken van (grote hoeveelheden) uien, wortels of aardappels is een foodprocessor een zeer handig apparaat. Denkt u hierbij vooral aan het comfort, geen tranende ogen of vieze handen?

Vlak daarbij dan zeker ook de tijdsbesparing niet uit. Een keukenmachine is snel en qua snij-formaat ook nog eens veelzijdig. Een kilo uien of aardappels zijn binnen, pak hem beet 1 a 2 minuten, kant en klaar voor gebruik. Kan het u niet snel genoeg gaan?

Het lijkt er zelfs op dat we, door de opmars van de cookprocessor, binnenkort onze pannenset ook weg kunnen doen. Zou de kok zelf binnenkort ook een robot zijn? Zo’n vaart zal het wel niet lopen maar de realiteit van de elektrische keukenmachines is dichterbij dan u denkt. De moderne keuken heeft stopcontacten over en daar zullen we gebruik van maken.

Eerlijkheidshalve willen we wel iets kwijt. Tijdens onze test zijn we meerdere vrijwel waardeloze foodprocessors tegengekomen. De details zullen we u besparen. Een keukenmachine die continue vastloopt of waar slecht passende accessoires bij zitten waardoor de hele muur onder de spetters terechtkomt hebben we u in ons onderzoek in ieder geval bespaart.

Weet u het al, wordt het wel of geen foodprocessor?

Met deze vraag zijn we alweer aan het einde gekomen van onze uitgebreide test van de beste keukenmachines van 2019 in verschillende categorieën. Bent u eruit en is één van de beste foodprocessors exact wat u nodig heeft en goed kunt gebruiken? Dan wensen we u alvast heel veel kookplezier met uw aankoop.

Gaat u toch nog even verder kijken naar bijvoorbeeld een Philips sapcentrifuge of naar de beste staafmixer voor uw persoonlijke situatie? Ook dan wensen we u veel succes. U weet nu in ieder geval alles over de verschillen tussen een sapcentrifuge en een foodprocessor. U weet wat u met een keukenmachine kunt doen en welke de beste koop zijn.

Mogen we u bedanken voor uw tijd en aandacht? Bij klesto.nl blijven we de ontwikkelingen van huishoudelijke apparatuur volgen en brengen daarvan graag op de hoogte. Onafhankelijk onderzoek, dat is wat wij doen. Heeft u een vraag voor ons of wilt u iets kwijt? Dan mag u altijd contact met ons opnemen. Bij Klesto.nl bent u belangrijk.