Neato Botvac D7 Connected review

''Best reviewed'' robot van 2019


Als je op zoek bent naar een kwalitatieve robotstofzuiger die makkelijk over hogere drempels heen kan, dan is dit waarschijnlijk de beste keuze voor jou. De Neato Botvac D7 Connected overmeestert namelijk zelfs drempels van 3 cm, en is hiermee een voorloper vergeleken met andere robotstofzuigers. 

Natuurlijk heeft de D7 ook veel andere voordelen, waaronder zijn unieke D-vorm die we waarschijnlijk steeds meer zullen gaan zien bij robotstofzuigers omdat het zorgt voor betere prestaties, en nog veel andere pluspunten waardoor dit een prachtig apparaat is. We bespreken in deze review alle voordelen van de Botvac D7 maar natuurlijk ook de nadelen, en we bekijken reviews van andere gebruikers en eventuele alternatieven.

Voordelen

De Botvac D7 is een goede keuze als je een robotstofzuiger in huis wilt waar de voordelen zijn nadelen overtreffen. Natuurlijk is de robot voorzien van trapdetectie, rijdt hij automatisch terug naar zijn laadstation als hij leeg is, en heeft het zoals gezegd geen moeite met hoge drempels. Maar ook heeft het veel andere uitblinkende voordelen waardoor je deze robot waarschijnlijk op je verlanglijstje gaat zetten…

Unieke D-vorm

Zoals eerder gezegd heeft deze robot een unieke D-vorm. Deze vorm zorgt ervoor dat de robot hoekjes makkelijk bereikt en geeft dus betere schoonmaakresultaten. Een ronde robotstofzuiger zal nooit zo goed in de hoekjes kunnen komen, en dit zien we ook terug in de reviews van gebruikers. Het is dan erg jammer dat het hele huis schoon is behalve de hoekjes. Met deze Botvac D7 los je dat probleem op, en zuigt hij zelfs de hoekjes netjes schoon.

Neato Botvac D7 Connected onderkant

Lasernavigatie

De robot navigeert door middel van de Lasersmart technologie, maakt een map van het huis, en berekent hiermee het beste traject om zo snel mogelijk de aangewezen gebieden goed schoon te maken. Eén van de grote voordelen van deze lasertechnologie is dat de robot ook in het donker kan schoonmaken. Andere robotstofzuigers met camerasysteem kunnen dat niet.

Kan meerdere plattegronden opslaan

Een veelvoorkomend probleem bij robotstofzuigers met plattegrondfunctie is dat ze enkel één plattegrond op kunnen slaan. 

Neato Botvac D7 Connected mapping

Als je de robot in zo’n geval voor een andere ruimte wilt gebruiken (zoals bijvoorbeeld de bovenverdieping), dan moet de robot eerst een nieuwe map maken voordat hij schoon kan maken. Dit is super onhandig en zorgt vaak voor irritaties bij gebruikers wat erg logisch is.

Neato heeft daarom de perfecte oplossing, want je kan meerdere plattegronden opslaan en hierdoor de stofzuiger voor meerdere verdiepingen gebruiken.

Bedienbaar via App en spraakbesturing

Natuurlijk is de robot te bedienen via de App. Je kunt hier de verschillende mappen bekijken, taken toewijzen, en een schoonmaakschema instellen. Ook krijgt de robot via de App regelmatig updates binnen waardoor het apparaat zich telkens kan verbeteren. De robot is ook te besturen via Google Assistant maar helaas werkt dat nog niet naar behoren in ons land. Wellicht dat dat in de toekomst wel zal komen.

Specifieke zones instelbaar

Je kunt specifieke zones instellen waarvan je wilt dat de robot deze vaker schoonmaakt. Gebieden waar je vaker komt, worden logischerwijs sneller vies, en door middel van deze functie kan je deze gebieden specifiek instellen en hoeft de robot niet het hele huis te stofzuigen als dat niet nodig is. Een erg handige functie en goed over nagedacht.

Lange batterijduur en automatische hervatting

De robot kan 120 minuten lang schoonmaken, en dit is over het algemeen voldoende voor een normale verdieping. Als je echter een groot huis hebt, kan het zijn dat hij meer tijd nodig zal hebben. Toch is dit geen groot probleem, want de stofzuiger zal automatisch zijn schoonmaakronde afmaken als hij eenmaal voldoende opgeladen is.

Ook is dit systeem zodanig ontworpen dat de robot zichzelf dan niet volledig op zal laden, maar enkel dat zal opladen wat hij nodig heeft om de ronde af te maken. Hierdoor kan hij dus sneller zijn taak afronden, en ook dit is weer een klein maar toch belangrijk detail wat gebruikers zeer op prijs stellen. 

Nadelen 

De technologie van robotstofzuigers is nog steeds in ontwikkeling. Hierdoor heeft ook deze robot een aantal nadelen die we bondig op zullen noemen.

Na al deze voordelen komen er ook wat nadelen…

Hoog model

De Botvac D7 is de laagste niet met een hoogte van 10 cm. Er zijn zelfs robotstofzuigers van maar 7 cm hoog, en daardoor kan zo’n stofzuiger makkelijker onder meubels door. Wel moet gezegd worden dat je dan over het algemeen ook in moet leveren qua kracht en prestaties, dus het is maar net waar je voor kiest.

Prijzig

Een ander minpunt aan de Botvac D7 is dat je er aardig wat centjes voor neer moet leggen. De kwaliteit van de robot komt daarentegen wel overeen met zijn prijs, en de prijs is hetzelfde als wat je zou betalen voor een soortgelijk apparaat van andere bekende merken.

Online reviews 

De Botvac D7 krijgt veel positieve reviews van zijn gebruikers, en is tevens gekozen door kieskeurig.nl in september 2019 als “best reviewed”. Iedereen is erg te spreken over zijn resultaten en gebruiksgemak. De robot heeft een luxe design, maakt goed schoon, en is makkelijk te bedienen via de app. De verschillende functies als gebiedsafbakening en trapdetectie werken goed, en ook de lange batterijduur wordt vaak geprezen.

Minpuntjes aan deze robot volgens gebruikers zijn het geluidniveau en de grootte van de opvangbak. De robot heeft een geluidsniveau van 60 decibel, wat niet ontzettend hoog is maar toch wel als lastig wordt ervaren.

Ook de opvangbak is niet klein (0,7 l) maar toch hadden gebruikers deze liever wat groter gezien. Dit heeft waarschijnlijk ook met de prijs te maken omdat je dan logischerwijs meer verwacht.

Verder zijn gebruikers erg blij met het feit dat hij gestructureerd en efficiënt te werk gaat, en de plattegrondfunctie is geweldig.

Alternatieven

iRobot Roomba i7

iRobot Roomba i7


​De Roomba i7 is één van de betere robotstofzuigers van iRobot, en komt in veel opzichten overeen met de Botvac D7. Qua prijs liggen ze op dezelfde lijn, maar toch zal je bij de Roomba i7 wat in moeten leveren. Zo heeft de i7 geen D-vorm en zal hij hoekjes dus minder goed schoonmaken.


Ook heeft het een kleinere opvangbak (0,4 l), en maakt het meer geluid (65dB). Verder heeft het een minder groot zuigoppervlak voor één accuduur, en heeft het sneller moeite met drempels. Wel zijn de middenborstels van de i7 makkelijker in onderhoud, en dit is vooral handig als je lange haren hebt. Ook is de i7 goed te bedienen via Google Home en Alexa wat bij de Botvac D7 volgens gebruikers nog niet het geval is.


Ecovacs Deebot OZMO930

Ecovacs Deebot OZMO 930


De Deebot OZMO 930 is goedkoper dan onze Botvac D7, maar je zult ook hier weer wat in moeten leveren, en deze keer is dat aan zuigkracht en gebruiksgemak. De prestaties zijn minder goed dan die van de D7, en drempels heeft de OZMO 930 sneller moeite mee. Hij is luider met een geluidsniveau van 68 decibel, maar wel heeft het een dweilfunctie waardoor je de robot ook gelijk het huis op kunt laten frissen met een sopje. Verder komt de OZMO 930 erg overeen met de Botvac D7.


Een extra minpunt aan de OZMO is dat deze robot enkel één plattegrond kan maken, en dit is jammer. Ook qua vorm kom je met de D7 beter uit aangezien de OZMO 930 de standaard ronde vorm heeft waardoor hoekjes minder goed schoongemaakt worden.

Op klesto.nl vindt u uitgebreide informatie over verschillende andere merken robotstofzuigers en over de beste robotstofzuiger. Overweegt u de aanschaf van een ander huishoudelijk apparaat? Raadpleeg dan vooral van te voren onze bevindingen en lees alles wat u wilt weten in de koopgids. Op klesto.nl staan verder een aantal informatieve en leuke blogs. 

Bekijk alle robots op Coolblue