Kenwood foodprocessor

Kenwood Multipro Sense foodprocessorBent u op zoek naar een geschikte foodprocessor van Kenwood? Begrijpelijk want qua moderne keukenmachines timmert het Japanse Kenwood de laatste tijd behoorlijk aan de weg. De ene na de andere design award wordt binnengesleept en dat is natuurlijk heel mooi en aardig. Ons gaat het vooral om een goede foodprocessor voor een redelijke prijs.

We hebben daarom het assortiment foodprocessors van Kenwood maar eens grondig bekeken, onderzocht en vergeleken. Daarbij hebben we de beste en meest recente foodprocessor van Kenwood, de kFlex FHM155SI uitvoerig voor u getest. De voordelen en ook de nadelen van deze geavanceerde foodprocessor komen hierbij uitvoerig aan bod. De conclusie zal u mogelijk aan het denken zetten.

Met ons onderzoek naar de beste Kenwood foodprocessor kunt u zich flink wat tijd en moeite besparen. Heeft u belangstelling voor een voordelige en compacte keukenmachine? Of gaat uw interesse juist uit naar een dure en geavanceerde foodprocessor met opzetstukken en een weegschaal? Als het gaat om gezond eten en de juiste huishoudelijke apparatuur is Klesto.nl van de partij.

Met onze handige lijst van de laatste snufjes en nuttige tips kunt u snel en gemakkelijk bepalen welke foodprocessor voor u de beste keus is.

Onafhankelijk onderzoek naar huishoudelijke apparatuur, daar kunt u bij Klesto.nl op rekenen. We controleren precies wat we krijgen voor ons geld en bekeken van Kenwood alle types, formaten en accessoires. Vanzelfsprekend letten we daarbij ook op de praktijk.

Is het bedieningsgemak van een foodprocessor voor u belangrijk? Alles valt of staat met de werking van de motor en de grote draaiknoppen. Hoe gemakkelijk of moeilijk is het bereiden van groente, fruit, deeg of beslag met een foodprocessor van Kenwood? Met prijzen tussen de € 70,- en bijna € 1000,- en regelmatige verbeteringen aan bestaande types is er over de foodprocessors best het een en ander te vertellen. Zullen we maar eens gewoon beginnen?

De verschillende types Kenwood foodprocessors

Kenwood Chef XL Titanium KVL8320S
Kenwood Chef XL Titanium

Er zijn tussen de foodprocessors van Kenwood veel overeenkomsten. Onopvallend, smaakvol en mooi afgewerkt zijn ze zonder uitzondering. De meeste foodprocessors en keukenmachines van Kenwood worden verkocht als serie. Deze series hebben klinkende namen zoals Kenwood Multipro en Kenwood Chef. Hierin zijn weer verschillende types verkrijgbaar.

Mooie namen, daar hebben ze bij Kenwood patent op. De namen Multipro Sense, Home of Excel, om er maar een paar te noemen, geven een impressie van professionaliteit. De onderlinge verschillen zitten hem in het vermogen, het formaat en uiteraard de verschillende accessoires. Denkt u, bij het selecteren van uw keukenmachine ook aan de centjes?

In principe kunt u ervan uitgaan dat de prijs stijgt met het vermogen van de motor en de gebruikte materialen. We hebben bij ons onderzoek goed gekeken naar de prijs- kwaliteitsverhouding. Wilt u weten wat ons daarbij het meeste opviel?

Wat viel ons het meest op?

De hoeveelheid accessoires heeft niet of nauwelijks invloed op de aanschafprijs. Wel is het zo dat het aantal hulpstukken zoals blender, sapcentrifuge of hakmolen de prijs laat stijgen. De prijs-kwaliteitverhouding is bij de foodprocessors van Kenwood in balans. Ze zijn niet de goedkoopste maar daar staat wel een goede kwaliteit en een nette afwerking tegenover.

Vindt u ze ook allemaal een beetje op elkaar lijken? Daar heeft u een punt. Het uiterlijk, maar ook de bediening volgt min of meer hetzelfde principe. Het lijkt allemaal vrij simpel maar is het dat ook echt? We gaan daarom maar eens gelijk doornemen hoe de bediening in zijn werking gaat.

De bediening van de Kenwood Multipro foodprocessors

De knoppen van alle Kenwood voedselbereiders (klinkt vreemd hè in het Nederlands?) bevinden zich aan de voorzijde dan wel de zijkant van de machines. We zeggen wel knoppen maar de foodprocessors uit de Multipro serie hebben allemaal maar één grote ronde draaiknop. Met deze ene knop regelt u dus alles.

De motorsnelheid en dus de snelheid van de messen of de mixer is daarbij traploos regelbaar. Zegt u dat niet zoveel? Het is een (miniatuur) automatische versnelling. Traploos wil dus zeggen dat u, door alleen maar aan de knop te draaien, kunt versnellen of vertragen.

Even terug naar de knop want draait u de knop naar uiterst rechts? Dan gaat de machine op z’n snelst. Ook de Pulse stand, voor kort en krachtig roteren van de schijven of messen, bediend u met de draaiknop. Hiervoor draait u de knop naar links. Laat u in dit geval de draai knop weer los? Dan stopt de motor automatisch. De middelste positie, op en boven de draaiknop, is voorzien van een rond stipje. In deze stand zet u de machine uit.

Verschil moet er zijn

Natuurlijk zijn er ook wel een paar (kleine) verschillen bij de bediening van de types. Zo heeft de draaiknop bij de Multipro Sense en de Multipro Excel een drukknop, precies in het midden. Op deze knop staat Auto en door deze knop in te drukken draait de motor automatisch. Natuurlijk kunt u nog wel de snelheid regelen door tijdens de bewerkingen aan de knop te draaien. Is tot zover alles u duidelijk qua bediening van de Kenwood Multipro foodprocessors? Mooi zo, want er is iets nieuws onder de zon.

De recent uitgebrachte kFlex FHM155SI beschikt, buiten de traditionele draaiknop ook nog over een LCD-display met 2 tiptoetsen en led lampjes. Het model, de bediening en de mogelijkheden van de kFlex foodprocessor wijkt daarmee af van de ‘normale’ Multipro foodprocessors. Het zou dus heel goed zo kunnen zijn dat de Kenwood kFlex de eerste uitvoering is van een nieuwe generatie foodprocessors. Gaat de FHM155SI met zijn uitvoerige opties zoals een weegschaal en timer het helemaal maken en wordt dit de nieuwe norm? Laten we dat maar eens meteen uitproberen.

De beste koop Kenwood foodprocessor kFlex FHM155SI

Kenwood kFlex FHM155SI
Kenwood kFlex FHM155SI

De kFlex FHM155SI lijkt verdacht veel op een keukenmixer. Dat is hij niet, want zodra u de glanzende RVS mengkom verwisseld met een van de andere doorzichtige opzetstukken van kunststof, wordt het u snel duidelijk. Dit is een echte foodprocessor, maar wel een van de nieuwe klasse. Houdt u wel van een beetje bling bling? De solide uitvoering in geborsteld metaal maakt van de kFlex 155SI letterlijk een glansrijk apparaat.

De vierkante roestvrijstalen motor basis is afgewerkt met zwarte accenten, weegt 8,7 kg en voorzien van vier zwarte anti slip poten. Het glanzende zwart komt ook in de diverse opzetstukken naar voren. De mengkommen, de blender en de deegkom zijn ermee afgewerkt waarbij de citruspers zelfs helemaal in zwart is uitgevoerd. Hoewel zeer compact, 27 cm hoog en 23,8 cm bij 30,6 cm in omvang, is de machine door zijn ronde draaiknop toch best herkenbaar als een Kenwood.

Mocht er nog enige twijfel zijn over het merk? De naam en het type staan gedistingeerd maar duidelijk vermeld op de machine. Aan de bovenzijde van de basis bevindt zich het LCD display, 2 tiptoetsen en twee lampjes. Zullen we eens gaan kijken waar die voor dienen?

De mogelijkheden van de kFlex 155SI FHM

Wat kunnen we met de kFlex 155SI Food Handling Machine en hoe doen we dat? De keukenmachine heeft gewoon alle functies van een foodprocessor maar dan nog ietsje meer. De motor heeft een vermogen van 1000 Watt. Dit maakt de machine geschikt voor het langdurig mengen en kneden van deeg of beslag. We kunnen met de 4 in 1 foodprocessor dan ook raspen, hakken, mixen, mengen en kneden. Niets bijzonders denkt u nu misschien? De meerwaarde van de kFlex 155SI zit hem onder meer in de compacte afmetingen van de motor basis en de grootte van de kommen.

Bereidt u grote of middelgrote maaltijden met afwisselende ingrediënten en houdt u van snelheid en gemak? Op de Kenwood 155SI motor basis kunt u met één draai alle hulpstukken simpel bevestigen en verwisselen.

De RVS mengkom is daarbij goed voor 3 liter deeg of beslag. Ook de foodprocessor unit heeft redelijke afmetingen, hiervan is de capaciteit 1,6 liter. Het blender opzetstuk heeft hetzelfde formaat van 1,6 liter. Met deze blender kunt u ongeveer 5 volle glazen smoothies in één keer op tafel zetten. Nu weet u wat we kunnen met de kFlex FHM155SI. Maar hoe doen we dat?

Hoe werkt de Kenwood kFlex FHM155SI?

Kenwood kFlex FHM155SI bedieningHet bedienen van snelheid en de mix, rasp, snij, meng en kneed functies doet u allemaal met de grote ronde draaiknop. Boven de knop ziet u een klein streepje. Dit is de nul oftewel uit stand. Op de knop zelf staan rechts een rode letter P voor Pulse. De draaiknop in die positie gebruikt u om snel en kort een krachtige impuls te geven aan uw mixer.

Rechts ziet u op de knop on (dus aan) en min en max staan. Hiermee kunt u zelf, voor of tijdens het gebruik, de snelheid van de motor regelen. Aan de bovenzijde van het apparaat ziet u door de led lampjes welke snelheid u gebruikt. Dit kan low (lage snelheid) zijn of high (hoge snelheid) zijn. Maar nu even over de werking van de knoppen. Hoe zit dat nu precies met het LCD display?

Eindelijk komt de aap uit de mouw. Als een van de weinige foodprocessors van dit moment is de beste koop Kenwood kFlex 155SI uitgevoerd met zowel een ingebouwde timer als een weegschaal. Maakt u regelmatig deeg voor taart, cake of brood of wilt u dit gaan doen? Dan weet u ongetwijfeld al dat bij het mengen van beslag en deeg de verhoudingen en de hoeveelheden van groot belang zijn.

Een aparte keukenweegschaal was daarbij geen overbodige luxe. Was, want met de kFlex 155SI heeft u geen aparte keukenweegschaal meer nodig. U kunt nu het gewicht van uw ingrediënten gemakkelijk bepalen door de ingebouwde digitale weegschaal. Tijdens het toevoegen van meel, zout of melk houdt u alles keurig bij.

Met behulp van de nul toets(0) kunt u alle losse ingrediënten van uw recept tot op het gram nauwkeurig wegen. Tot aan een gewicht van 3kg kunt u alles afwegen, rechtstreeks in de mengkom, maar ook los op het weegplateau.

Wilt u daarna het deeg bijvoorbeeld 3 of 6 minuten kneden? Dan drukt u weer op de nul en gebruikt u het display als timer. Zo kunt u tot op de seconde nauwkeurig bijhouden hoe lang u een bewerking wil laten duren. Wat vindt u hiervan? De timer op zichzelf vinden we bij klesto.nl eerlijk gezegd niet zo interessant. Het zou handiger zijn als we de tijd zouden kunnen instellen en bijvoorbeeld een signaal zou geven. Wat niet is kan nog komen, de weegschaal is absoluut handig. Zullen we de boel even schoonmaken?

Aan de schoonmaak met de FHM155SI

Vindt u een gemakkelijke maar ook grondige schoonmaak belangrijk bij uw keukenapparatuur? Begrijpelijk en daar zijn we het absoluut mee eens. De schoonmaak van de beste koop Kenwood kFlex 155SI foodprocessor levert gelukkig geen grote verrassingen op.

Alle onderdelen zijn vrij simpel te verwijderen en er zijn geen echt moeilijke hoekjes of gaatjes. Meteen nadat u klaar bent met het apparaat is het de juiste tijd om aan de schoonmaak te gaan. Zo voorkomt u dat voedselresten aankoeken en lastig te verwijderen zijn.

De meeste losse onderdelen kunnen in de vaatwasser met uitzondering van(uiteraard) het motorgedeelte, de aandrijfkop, het messen-gedeelte en afsluitring van de blender en de opbergdoos. Voorzichtigheid is natuurlijk geboden, de messen zijn scherp.

Wist u al dat sommige ingrediënten verkleuringen kunnen veroorzaken aan de mengkommen en kannen? Om dit te voorkomen kunt u deze onderdelen afnemen met een doekje en wat plantaardige olie. Verkleuringen zijn natuurlijk geen leuk gezicht, maar ze zijn niet schadelijk voor uw foodprocessor.

Wat zit er in de doos?

Kenwood kFlex FHM155SI opbergdoosDe kFlex 155SI word kant en klaar verkocht en zit in een flinke doos. In deze doos vindt u de motor basis en de 1,6 liter foodprocessor mengkom voor hak- en snijwerk inclusief deksel en snijmes. Daarbij vindt u in de doos 7 raspschijven. Deze zijn om in verschillende formaten 2 mm en 4 mm grof, fijn, extra fijn of Julienne te snijden plus een aparte schijf voor frietjes.

De 3 liter RVS mengkom voor deeg en beslag met een speciaal deeg accessoire, een flexiklopper en een garde plus de 1,6 liter blenderkan met deksel en het citruspers opzetstuk zijn uiteraard ook meeverpakt. Een (vreemd genoeg) witte spatel en een zwart plateautje om de ingebouwde weegschaal te gebruiken zonder kom zitten ook nog in de doos. Een handige opbergdoos van zwarte kunststof met een doorzichtig deksel voor het opbergen van uw accessoires maakt uw aankoop compleet.

De gebruiksaanwijzing is ook aanwezig in de doos en de Kenwood kFlex FHM155SI wordt verkocht met 2 jaar fabrieksgarantie van het type carry in.

Niet geschikt voor koffiebonen of specerijen (geen hakmolen).
Conclusie:
De kFlex FHM155SI is mooi, solide en simpel in het gebruik. De ingebouwde digitale weegschaal is bijzonder handig. Dit maakt de keukenmachine, ook door de 3 liter RVS mengkom bijzonder geschikt voor deeg en beslag. De timer vinden wij niet zo interessant maar de prijs kwaliteitsverhouding van de beste koop Kenwood foodprocessormaakt dat ruimschoots goed.

►Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

►Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
  • Mooi en solide uitgevoerd in RVS en kunststof
  • Grote 3 liter RVS mengkom
  • Pittige 1000 Watt motor
  • Veel mogelijkheden (4 in 1) en simpele bediening
  • Handige ingebouwde weegschaal
  • Praktische opbergdoos voor de uitgebreide accessoires
Nadelen
  • Geen hakmolen meegeleverd
  • Sommige onderdelen zijn niet vaatwasser bestendig
  • Niet goedkoop(voor de uitvoering en mogelijkheden zeker niet te duur)

De Kenwood Multipro foodprocessors

Wat kunnen we met de Multipro foodprocessors van Kenwood? Dat is een goede vraag. U kunt er bij uw aanschaf rustig vanuit gaan dat u voor uw geld een volwaardige foodprocessor in huis haalt. Hakken, malen, mengen, blenden, snijden en raspen zijn bij Kenwood standaard. Zitten er bij uw aankoop accessoires? Dan doen die ook wat ze moeten doen en passen perfect op de bijbehorende draaiassen of kommen. Dat hebben bij onze verschillende testen van keukenmachines wel eens anders meegemaakt.

Kenwood multipro Bij de mogelijkheden van de foodprocessors van Kenwood scheelt het natuurlijk welke accessoires u erbij krijgt. Daarom moet u altijd goed kijken wat er in de doos zit en daarbij nadenken waarvoor u de foodprocessor (meestal) gaat gebruiken. Houdt u bijvoorbeeld van Julienne gesneden kool of handgemaakte frietjes? Dan is het wel van belang dat u dit model raspschijf ook daadwerkelijk erbij krijgt.

De meeste accessoires zijn bij Kenwood overigens wel ook gewoon los te koop. Wilt u graag appels, wortels, of andere groenten in kleine blokjes snijden, de zogenoemde Carré oftewel dobbelsteentjes? Dan kunt u het blokjes opzetstuk aanschaffen voor om en bij € 30,-. Wilt u van die leuke dunne sliertjes? Dan kunt u daarvoor weer een (universeel) spiraal opzetstuk kopen voor rond de € 20,-.

Ook de grootte van de mengkom speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de juiste foodprocessor. Bent u met meer dan 5 personen in huis en kookt u regelmatig in het groot? Dan is een 2 liter kan wel het absolute minimum. Gelukkig zijn bij veel foodprocessors van Kenwood de kommen lekker groot.
Snufjes en nieuwigheden van Kenwood

Innovatie is één van de slogans van Kenwood, maar hoe vooruitstrevend zijn ze nu echt? We hebben gemerkt dat er qua techniek regelmatig verbeteringen worden doorgevoerd. Zullen we de laatste ontwikkelingen even doornemen?

De in 2018 geïntroduceerde Kenwood kFlex 155SI heeft een LCD display en is voorzien van een ingebouwde weegschaal. Kookt u vaak recepten die nogal nauw luisteren en is secuur afwegen daarom nodig? U doet gewoon uw ingrediënten in de blender of mengkom en ziet tot op de gram nauwkeurig hoeveel ze wegen. Vindt u dit een handige uitvinding? Wij vonden de ingebouwde weegschaal heel gemakkelijk voor het bereiden en mengen van cakebeslag en deeg.

Over de variabele snelheden van de motor hebben we het net al even gehad. Er is nog even iets te melden over de glazen blender kannen van de Kenwood Multipro Sense. Deze zijn namelijk geschikt voor zowel warme als koude ingrediënten en kunnen bovendien ook prima tegen een stootje. De officiële naam van dit type is ThermoResist blender en ze zijn vaatwasser proof.

De mengkommen van deze keukenmachine hebben trouwens ook een wetenswaardigheid. Deze zijn namelijk vervaardigt van Tritan™. Dit is een zeer duurzame en krasbestendig BPA vrije kunststof. Valt er in uw keuken weleens iets van het aanrecht? De kommen stuiteren wel als u ze per ongeluk laat vallen, maar breken niet. Kenwood is volgens eigen zeggen de eerste fabrikant die Tritan™ gebruikt voor zijn beide (3,5 en 1,5 liter) mengkommen.

Ook over energiebesparing heeft Kenwood nagedacht. De modernste machines uit de Multipro serie beschikken over een heuse Eco-stand. Staat uw machine wel aan maar gebruikt u langer dan een half uurtje niet? Dan wordt door deze stand het energiegebruik automatisch met de helft verminderd. De motoren van veel (recente) Kenwood foodprocessors zijn voorzien van een Multipro dual drive systeem (patent). Dit snelle en krachtige systeem wordt gebruikt voor zowel het hakken, snijden en mixen als voor de blender.


Een paar feiten en tips over Kenwood foodprocessors

Wilt u uw Kenwood foodprocessor uitbreiden met accessoires of extra opzetstukken? Deze kunt u online aanschaffen bij uw verkooppunt of bestellen bij bedrijven zoals de Handyman. U geeft gewoon uw typenummer even door en het accessoire dat u wilt kopen.

Zijn er onderdelen van uw foodprocessor aan vervanging toe? Balen natuurlijk maar het kan gebeuren. Indien u nog garantie heeft kunt u deze meestal gewoon gratis bestellen bij uw (online) verkooppunt. Is uw 2 jaar garantie al verlopen? Dan kunt u de onderdelen zelf kopen via Handyman, Partsnl of Europart. Zullen we het ook nog even over de garantie hebben?

Met de 2 jaar fabrieksgarantie die we op alle producten van Kenwood krijgen zijn we redelijk tevreden. Omdat er reclame wordt gemaakt met de Tritan™ ‘onbreekbare’ kommen wel eventjes een punt van aandacht. De garantie omvat geen valschade aan opzetstukken, deksels of losse kommen. Laat u uw blender of een van uw kommen zelf vallen en zit er een barst in? Dan is dit voor eigen rekening. De garantie geldt uiteraard wel voor productiefouten en mechanische onderdelen.

De beste foodprocessor van 2019

Wist u dat we recent een groot onderzoek hebben gedaan naar de beste foodprocessors van 2019? Daarbij zijn er twee modellen van Kenwood in de prijzen gevallen. De Kenwood Multipro Home FDP623WH is als beste uit deze test gekomen. Uiteraard zijn er voor de categorieën beste foodprocessor voor af en toe en beste foodprocessor voor dagelijks gebruik ook andere fabrikanten geselecteerd.

Heeft u interesse in een cookprocessor? Als beste foodprocessor voor professioneel gebruik is frappant genoeg wel de Kenwood Cooking Chef Gourmet KCC9060S – Keukenmachine geselecteerd. Een machine met een mengkom van ruim 6 liter die alle bewerkingen van een foodprocessor kan uitvoeren plus ook nog kan koken, bakken en braden. U kunt de voordelen en de nadelen van deze keukenmachines op uw gemak bekijken in het beste foodprocessor onderzoek van 2019.

Hiermee zijn we alweer aan het eind gekomen van ons artikel over de foodprocessors van Kenwood. Heeft ons onderzoek u kunnen helpen bij het bepalen van uw keuze naar de juiste foodprocessor? Dan wensen we u veel kookplezier met uw nieuwe aanwinst. Mogen we u bedanken voor uw aandacht en tijd? U bent nu weer helemaal op de hoogte wat betreft de keukenmachines van Kenwood. Heeft u wellicht een vraag, een opmerking of een verzoekje? Dan mag u altijd contact met ons opnemen. Bij Klesto.nl bent u belangrijk.