Beste luchtkoeler

Word het bij jou soms ook erg warm in je huis op warmere dagen? Dan is het fijn als je een luchtkoeler hebt. Dit apparaat koelt de lucht, waardoor je in huis minder last hebt van de warmte. 

Er zijn niet veel verschillende soorten luchtkoelers, wat het maken van een keuze makkelijker maakt. Wel is het slim om de capaciteit van verschillende luchtkoelers met elkaar te vergelijken. Ook beschikken sommige luchtkoelers over extra features, zoals een ionisator, timer of afstandsbediening. Verderop in dit artikel leggen we hier meer over uit en helpen we je bij het maken van je keuze. 

Wat is nu de beste luchtkoeler van 2020? Dat hangt natuurlijk ook af van jouw persoonlijke wensen. Wij hebben daarom een lijst samengesteld met verschillende luchtkoelers van de beste kwaliteit. Uit deze lijst kun jij jouw beste luchtkoeler van 2020 kiezen. 

De beste luchtkoelers op een rijtje:

Afbeelding

Product


MCONFORT Elite verdampingsairconditioner

Onze beste koop!

M Confort Elite 

Beste koop luchtkoeler

óf

Stylies Cetus - Luchtkoeler:ventilator

Stylies Cetus

Beste stille luchtkoeler

óf

Mammut Air cooler - Beper VE.550

Mammut - Beper VE550

Beste luchtkoeler met ionisator

óf

Dieux® Luchtkoeler 3 in 1 - 3 standen

Dieux luchtkoeler 3-in-1

Beste compacte luchtkoeler

óf

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

M Confort Elite 

Beste koop luchtkoeler

MCONFORT Elite verdampingsairconditioner

Stylies Cetus

Beste stille luchtkoeler

Stylies Cetus - Luchtkoeler:ventilator

Mammut - Beper VE550

Beste luchtkoeler met ionisator

Mammut Air cooler - Beper VE.550

Dieux luchtkoeler 3-in-1

Beste compacte luchtkoeler

Dieux® Luchtkoeler 3 in 1 - 3 standen

Wat is een luchtkoeler?

Een luchtkoeler – ook wel aircooler genoemd – is dus een apparaat om de lucht mee te koelen. Je zou misschien denken dat dit hetzelfde is als een airco, maar dat is niet zo.

Een luchtkoeler zuigt warme, droge lucht aan. Dit wordt langs een nat rooster gevoerd. Hierdoor koelt de lucht af en wordt de luchtvochtigheid verhoogd. Vervolgens wordt dit weer in de ruimte geblazen. 

Een airco werkt op een andere manier. Dit apparaat gebruikt een koelsysteem met koelvloeistof om de lucht te koelen. De lucht die er weer uit komt is koeler en heeft een iets lagere luchtvochtigheid. 

Beste koop luchtkoeler | M Confort Elite 

Deze M Confort Elite verdampingsairconditioner hebben we als beste koop geselecteerd vanwege de vele goede features. De luchtkoeler koelt niet alleen met een hoge capaciteit van 700 m3/h, maar reinigt de lucht ook meteen. Het apparaat is namelijk uitgerust met een ionisator, een cellulosefilter en een luchtfilter. 

Aangezien het reservoir een inhoud heeft van 9 liter, hoef je hem maar weinig bij te vullen. De luchtkoeler is uitgerust met wielen, waardoor je hem makkelijk kunt verplaatsen.

Met de bijgeleverde afstandsbediening kun je het apparaat ook vanaf een afstand bedienen. Je kunt kiezen uit drie verschillende standen.

Leuke extra: bij deze luchtkoeler wordt een muggenspray meegeleverd. Ja, echt.

MCONFORT Elite verdampingsairconditioner

De prijs is een stuk hoger dan gemiddeld.  

Voordelen

 • Capaciteit van 700 m3/h
 • Inclusief ionisator en filters
 • Reservoir van 9 liter
 • Geleverd met muggenspray 

Nadelen

 • Hoog geprijsd

Conclusie

De M Confort Elite koelt de lucht goed met een capaciteit van 700 m3/h. Wel is de prijs van deze luchtkoeler een stuk hoger dan gemiddeld. Hiervoor krijg je veel extra features terug, zoals een groot reservoir, een ionisator en filters. 

Beste stille luchtkoeler | Stylies Cetus luchtkoeler

Heb je snel last van het geluid van een luchtkoeler of wil je het apparaat graag in de slaapkamer gebruiken? Dan kun je het beste kiezen voor een stille airco / luchtkoeler, zoals deze Stylies Cetus. Het bijzondere aan dit apparaat is dat het slechts weinig geluid maakt (40 dB in de hoogste stand), maar daarnaast ook een bijzonder hoge capaciteit heeft. 

De Stylies koelt namelijk 4300 m3 per uur, wat ongeveer vijf keer zoveel is als de meeste andere luchtkoelers. 

Stylies Cetus - Luchtkoeler:ventilator

Je kunt zelf kiezen uit drie verschillende standen. Met de bijgeleverde afstandsbediening kun je makkelijk op afstand overschakelen naar een andere stand. Verder is de luchtkoeler uitgerust met wielen, waardoor je hem eenvoudig kunt verplaatsen. 

Het reservoir is vrij klein.

Voordelen

 • Stil (40dB in hoogste stand)
 • Zeer hoge capaciteit

Nadelen

 • Reservoir is vrij klein (2,8 liter)

Conclusie

Deze Stylies luchtkoeler is niet alleen heel stil, maar heeft ook een hoge capaciteit. Daarentegen is het reservoir wel vrij klein (2,8 liter), waardoor je het water regelmatig moet bijvullen. 

Beste luchtkoeler met ionisator | Mammut Beper VE550

Als je toch een luchtkoeler koopt, waarom dan niet meteen kiezen voor een luchtkoeler die ook de lucht reinigt? Een luchtkoeler met ionisator is in dat geval ideaal, aangezien dit naast stof en vuiligheid ook bacteriën, virussen, schimmels, uitlaatgassen en pollen uit de lucht haalt. 

De ionen binden zich aan deze vuiltjes en verzwaren ze, waardoor ze op de grond vallen. Een ionisator heeft geen filter, waardoor je hier geen extra onderhoud of kosten aan hebt. 

Mammut Air cooler - Beper VE.550

De Mammut Air cooler is een goede luchtkoeler die is uitgerust met een ionisator. Het koelt én reinigt dus de lucht. Daarbij beschikt dit apparaat over een luchtbevochtigingsfunctie, waarmee je de luchtkwaliteit nog meer kunt verhogen. Het apparaat heeft drie standen, waarvan één nachtstand. 

De inhoud van het reservoir is 10 liter, waardoor je het niet regelmatig hoeft bij te vullen. Doordat het apparaat met vier wielen is uitgerust kun je hem makkelijk verplaatsen. Met de bijgeleverde afstandsbediening kun je hem vanaf een afstand bedienen.  

Waterreservoir is relatief klein

Voordelen

 • Inclusief ionisator
 • Luchtbevochtiging functie 
 • Nachtstand
 • Groot reservoir van 10 liter

Nadelen

 • Hoog energieverbruik (130 Watt)

Conclusie

Deze Mammut Air Cooler koelt, bevochtigt én reinigt de lucht. Het apparaat verbruikt wel veel energie. Als je dit minder belangrijk vindt en op de eerste plaats een goede luchtkoeler zoekt die ook de lucht reinigt en bevochtigt, is deze luchtkoeler een goede keuze. 

Beste compacte luchtkoeler | Dieux luchtkoeler 3-in-1

Luchtkoelers zijn vaak redelijk grote apparaten. Toch zijn er ook compacte luchtkoelers die je op je op je bureau kunt plaatsen of mee kunt nemen. Deze Dieux® Luchtkoeler 3 in 1 is slechts 15.2x15x18.5cm en is uitgerust met een handig handvat.

Het apparaat kan ook 7 uur zonder stroom. Zo kun je hem ook makkelijk meenemen als je naar buiten gaat. 

Dieux® Luchtkoeler 3 in 1 - 3 standen

Deze luchtkoeler zorgt echter niet alleen voor verkoeling, maar ook voor een schonere lucht. Het apparaat zuivert de lucht namelijk ook meteen. Het geluidsniveau is slechts 10 dB, waardoor je de Dieux® ook op je slaapkamer kunt gebruiken. Nog een leuke toevoeging: je kunt de luchtkoeler ook gebruiken als nachtlampje. 

Capaciteit is relatief laag

Voordelen

 • Compact formaat
 • Geschikt voor outdoor gebruik
 • Lage prijs
 • Weinig geluid (1o dB)
 • Laag energieverbruik (15 Watt)

Nadelen

 • Lagere capaciteit

Conclusie

Het fijne aan deze luchtkoeler is het kleine formaat en het feit dat je hem ook buiten kunt gebruiken. Wel is de capaciteit van dit apparaat wat lager, maar je betaalt ook een beduidend lagere prijs. 

Luchtkoeler vs. airco

Als je een complete ruimte goed wilt koelen, kun je het beste kiezen voor een airco. Dit apparaat koelt de lucht beter af dan een luchtkoeler. Op benauwde dagen is een airco ook fijner. De luchtvochtigheid is dan meestal hoog en een airco kan dit iets verlagen (terwijl een luchtkoeler dit juist verhoogt). 

Het grote voordeel van een luchtkoeler is dat dit apparaat over het algemeen een stuk voordeliger is dan een airco. Daarbij verbruikt het vaak ook veel minder energie. Als je alleen wat verkoeling wilt op een vaste plek (bijvoorbeeld bij je bureau of bij de bank), heb je niet per se een airco nodig. Een luchtkoeler is dan vaak voldoende en vanwege de lagere prijs en het lagere energieverbruik ook de beste keuze. 

Verder is een luchtkoeler fijner dan een airco als de lucht al redelijk droog is. Sommige mensen krijgen door een airco last van een droge keel of droge ogen, omdat dit apparaat de luchtvochtigheid iets verlaagt. Een luchtkoeler doet dat niet en is daarom meer geschikt voor mensen die sneller last hebben van een droge lucht. 

Bekijk de uitgebreide verschillen in onze blog airco vs luchtkoeler.

Koopgids met tips

Waar moet je nu precies op letten bij het kopen van een luchtkoeler? In deze koopgids vertellen we je meer over de specificaties waar je naar moet kijken.

Capaciteit

In tegenstelling tot een airco kun je een luchtkoeler niet gebruiken om een hele ruimte te koelen.  Toch is het belangrijk om te letten op de capaciteit. Als de capaciteit hoger is, koelt de luchtkoeler de lucht sneller. De capaciteit van een luchtkoeler wordt aangeduid in m3/h.

Reservoir

Aangezien een luchtkoeler de lucht koelt met een nat rooster, moet het apparaat wel over water beschikken. Dit water wordt toegevoerd vanuit het reservoir. Een groter reservoir hoef je uiteraard minder vaak bij te vullen, wat je veel tijd kan schelen. Daarom is het slim om bij het kopen van een luchtkoeler ook op de inhoud van het reservoir te letten.

Geluidsniveau

Sommige luchtkoelers maken veel herrie, terwijl andere apparaten juist weer vrij stil zijn. Als je snel last hebt van het geluid of de luchtkoeler ook in de slaapkamer wilt gebruiken, kun je het beste kiezen voor een apparaat met een geluidsniveau van maximaal 40 dB.

Energieverbruik

Luchtkoelers verbruiken over het algemeen een stuk minder energie dan airco’s. Toch kan dit per apparaat nog erg verschillen. Zo verbruiken sommige luchtkoelers wel meer dan 100 Watt, terwijl kleinere luchtkoelers nog geen 20 Watt verbruiken.

Ionisator

Als je ook graag wilt dat de lucht gereinigd wordt, kun je het beste kiezen voor een luchtreiniger met ionisator. De ionisator haalt pollen, virussen, bacteriën, stofdeeltjes en uitlaatgassen uit de lucht. Dit verhoogt de luchtkwaliteit en hierdoor adem je schone lucht in.

Timer 

Veel luchtkoelers beschikken over een timer. Hiermee kan je instellen hoe lang het apparaat aan moet blijven staan.

Afstandsbediening 

Wil je de luchtkoeler graag ook op afstand kunnen bedienen? Kies dan voor een luchtkoeler met afstandsbediening.

Verplaatsbaar

Sommige luchtkoelers zijn uitgerust met wieltjes of met een handvat, waardoor je ze makkelijk kunt verplaatsen. Als je de luchtkoeler in verschillende ruimtes of ook buiten wilt gebruiken, is het slim om hier rekening mee te houden. 

Hoe kies je de juiste luchtkoeler?

Het kiezen van een luchtkoeler hoeft niet heel moeilijk te zijn, zolang je maar weet wat je wilt. Ga eens voor jezelf na welke van de punten die we hierboven hebben genoemd jij het belangrijkst vindt. Aan de hand hiervan kun je op zoek gaan naar een luchtkoeler die aan al jouw wensen voldoet.