Beste ventilator

We hebben er allemaal mee te maken. De opwarming van de aarde en de daarmee gepaard gaande klimaatverandering. Onze zomers worden steeds zwoeler en kunnen intens heet zijn. Uw woning of uw werkplek worden steeds warmer en slapen wordt een uitdaging.

De vraag naar ventilatoren stijgt dan ook al ruim vijf jaar en het aanbod is enorm. Natuurlijk wilt u daarom ook een ventilator aanschaffen.

Maar weet u welke ventilator het beste bij u past en welke soorten ventilatoren er op de markt zijn? En wat de voordelen en de nadelen van een bepaald type ventilator zijn? Daarom hebben wij voor u grondig onderzoek verricht.

In dit artikel vindt u de voor u geschikte oplossing, die het beste bij uw woon- of werksitutatie past!

Wij belichten de beste koop ventilatoren, inclusief hun specificaties. Afsluitend kunt u in onze koopgids alles lezen wat misschien nog onduidelijk voor u is. Wedden dat u straks het hoofd koel houdt?

De beste ventilators op een rijtje:

Afbeelding

Product


Dyson Pure Cool tower 2018

Onze beste koop!

Dyson Pure Cool tower 2018

Beste koop ventilator met luchtreinigingsfunctie

óf

Tristar VE 5931

Tristar VE 5931 

Beste tafelventilator met bladen

óf

Ventilator

Dyson AM06 

Beste tafelventilator zonder bladen

óf

Bestron AFT760Z torenventilator

Bestron AFT760Z

Beste torenventilator

óf

QAZQA Wind 42

QAZQA Wind 42

Beste plafond ventilator

óf

Bestron AWF40REM wandventilator

Bestron AWF40REM

Beste wandventilator

óf

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Productnaam 1

Toepassing 1

Clean Air Optima CA-707

Productnaam 2

Toepassing 2

Clean Air Optima CA-707

Productnaam 3

Toepassing 3

Clean Air Optima CA-707

Productnaam 4

Toepassing 4

Clean Air Optima CA-707

Productnaam 5

Toepassing 5

Clean Air Optima CA-707

Welke soorten ventilatoren zijn er?

Tafelventilator
Een tafelventilator is een compacte ventilator die weinig ruimte in beslag neemt en speciaal voor plaatsing op uw bureau of tafel is bedoeld. Dit toestel is ideaal als u werkt, leest of studeert. Dit soort ventilatoren zijn met name voor één persoon geschikt.

Plafondventilator
Een plafondventilator neemt geen ruimte op de vloer of aan de wand of op de tafel in beslag. Door de grote bladen heeft dit toestel een groot bereik. Sommige modellen zijn van verlichting voorzien en daardoor zijn ze multifunctioneel. Modellen met een winterstand zorgen ’s winters voor een betere verspreiding van de warme lucht.

Wanneer u overal in huis deze ventilatoren gebruikt, kan dit uw energienota met liefst 30% verminderen. U moet, uit veiligheidsoverwegingen, wel rekening houden met een plafondhoogte van tenminste 2.50 meter.

Muurventilator
De muurventilator wordt, logischerwijze, aan een wand bevestigd. Hiermee bespaart u ruimte uit op uw tafel of uw bureau. Sommige modellen zijn ook als tafelventilator geschikt. Wel zo gemakkelijk als u mocht twijfelen tussen deze twee soorten ventilatoren.

Vloerventilatoren
Deze kunnen worden onderverdeeld in:

 • torenventilatoren
 • vloerventilatoren
 • staande ventilatoren

Torenventilator
De naam van deze ventilator verwijst naar de gelijkenis met een toren. Ook komt u ze soms tegen onder de naam kolom- of zuilventilator. Door de smalle, hoge en langwerpige vorm, past een dergelijke ventilator in elk klein hoekje en zijn daardoor niet prominent aanwezig. Ze zijn “statisch”, dus niet kantelbaar.
Vloerventilator
Dit type ventilator lijkt qua uiterlijk nog het meest op de grote versie van een tafelventilator. Het heeft geen statief. Dit toestel wordt rechtstreeks op de vloer geplaatst. Vaak zijn ze kantelbaar, zodat de luchtstroom wat meer omhoog gericht kan worden.
Staande ventilator
Omdat de waaier op een statief staat, heet een staande ventilator ook wel een statiefventilator. De grote waaier verspreidt veel koele lucht op de door u gewenste hoogte. Deze ventilator neemt wat meer ruimte in dan bijvoorbeeld een torenventilator.

Beste koop ventilator | Dyson Pure Cool tower 

De Dyson is een vloerventilator en luchtreiniger ineen en daardoor ideaal voor op kantoor, de woonkamer of uw slaapkamer. Door de Air Multiplier™ technologie wordt er elke seconde een gelijkmatige, krachtige luchtstroom van 290 liter verspreid, zodat er in de hele ruimte gezuiverde lucht circuleert.

Bijna 100% van alle microscopische allergenen en verontreinigende stoffen worden uit de lucht gefilterd. Live rapporten laten zien welke gassen of stofdeeltjes er zich in de ruimte bevinden.

Het geluidsniveau is 64 DB. Dit niveau wordt ´s nachts automatisch verminderd door de nachtstand. De filters zijn eenvoudig te vervangen ( 2 x per jaar bij dagelijks gebruik ). De afmetingen bedragen 105,4 x 20,6 x 11,7. Door zijn gewicht van 5 kilo staat het apparaat stevig.

De snoerlengte bedraagt 1,8 meter. Dit toestel heeft een sleeptimer en liefst 10 instelbare snelheidsinstellingen. Verder is de Dyson Pure Cool tower 2018 zonder meer een plaatje om te zien. Het design is strak en zonder roterende bladen. Het toestel is verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit/zilver. De behuizing is van kunststof. De fabrieksgarantie bedraagt 2 jaar.

Uit de vele positieve reviews komt naar voren dat de Dyson Pure Cool Tower 2018 vooral om zijn luchtzuiverende eigenschappen geprezen, ook door longpatiënten en personen die aan hooikoorts lijden. Het apparaat produceert een koele, verfrissende bries en is daarmee een goed en verplaatsbaar alternatief voor een airco. De bediening (via de app) is gemakkelijk.

Dyson Pure Cool tower 2018 luchtreiniging

De app informeert u over onder andere luchtvochtigheid en temperatuur. Het strakke design en de mooie vormgeving worden alom gewaardeerd.

Bedieningsgemak

Deze verfrissende luchtzuiveraar kunt u vanuit uw luie stoel bedienen door middel van de gratis app op uw smartphone. De Dyson Connect app is erg uitgebreid. Zo kunt u terugzien welke waardes het toestal allemaal gevonden heeft zoals stiksstofoxide, vluchtige organische stoffen, fijnstof, temperatuur en luchtvochtigheid. De app verzamelt informatie over de waardes buiten via internet. Het apparaat kan ook via de afstandsbediening worden bediend.

Wat zit er in de doos?

 • Dyson Pure Cool tower 2018 (niet inklapbaar)
 • Afstandsbediening
 • Afmetingen verpakking: 111 x 26 x 26 cm
 • Gewicht verpakking: 8700 gram

Dit apparaat is vrij prijzig en heeft een plastic behuizing, iets wat niet bij deze prijsklasse past. Het produceert, met uitzondering van de nachtmodus, veel geluid.

Voordelen

 • Uitstekende luchtreiniging 
 • Gebruiksvriendelijk
 • Gemakkelijk te bedienen via app of afstandsbediening
 • Automatische inschakeling bij luchtvervuiling

Nadelen

 • Hoge prijs
 • Geluidsniveau
 • Geen instelbare temperatuur
 • Koelt minder dan verwacht

Conclusie

De Dyson Pure Cool tower 2018 blinkt uit in luchtzuivering in combinatie met een mooi design. Levert tevens een echt verfrissende luchtstroom.


Beste tafelventilator met bladen | Tristar VE 5931

Specificaties en uiterlijk:

Deze tafelventilator doet wat ie moet doen, koelen. En dat uiterst geruisloos. Het geluidsniveau is slechts 48,83 dB. U kunt kiezen uit liefst 3 standen.

Er wordt heel veel lucht verplaatst. Het toestel heeft een mooi design. Het is uitgevoerd in de kleur zwart. Het product is makkelijk inklapbaar en verplaatsbaar. De voet heeft aan de onderzijde anti-slipvoetjes, waardoor het apparaat goed op uw tafel of uw bureau blijft staan.

Het vermogen is 240 Watt. Het toestel is voorzien van een timer en wordt automatisch uitgeschakeld. Het is voorzien van een aan-/uitschakelaar. De afmetingen bedragen l x b x h = 19 x 36 x 35 cm. U dient het apparaat nog wel zelf te monteren. De fabrieksgarantie bedraagt 2 jaar.

Dit product wordt met name gewaardeerd om het gebruiksgemak, het geluidsniveau, de vormgeving en de prijs-/kwaliteitverhouding.

Bedieningsgemak

Door de drie standen is het apparaat eenvoudig te bedienen. Ligt uw bureau vol papier? Zet de ventilator dan niet in stand 3 om frustratie te voorkomen…

Wat zit er in de doos?

 • Tristar VE5931 in losse onderdelen.
 • Handleiding
 • Afmetingen verpakking: 21 x 39 x 38 cm
 • Gewicht verpakking: 2000 gram

U moet het apparaat zelf monteren. De grote voet neemt relatief veel plaats (op uw tafel/bureau) in beslag.

Voordelen

 • Koelt uitstekend
 • Gebruiksvriendelijk
 • Geluidsarm

Nadelen

 • Product moet zelf worden gemonteerd
 • Grote voet

Conclusie

Wanneer u op zoek bent naar een stille tafelventilator met een mooie vormgeving voor een gunstige prijs, dan is de Tristar VE 5931 is een prima aanschaf. Het toestel koelt goed. Het is vanwege het lage geluidsniveau vooral in slaapkamers aanbevelenswaardig.


Beste tafelventilator zonder bladen | Dyson AM06

Specificaties en uiterlijk:

De Dyson AM06 tafelventilator verkoelt de ruimte geleidelijk en ongemerkt. Er wordt zo´n 370 liter lucht verplaatst. Doordat de ventilator geen roterende bladen heeft, ontstaat er een aangename luchtstroom.

Er zijn 10 standen beschikbaar. Met de timer schakelt de Dyson na een bepaalde tijd (van 15 minuten tot 9 uur instelbaar) zichzelf automatisch uit. Het vermogen is 26 watt.

Het toestel heeft een display en wordt geleverd met afstandsbediening. De afmetingen bedragen (h x b x d) 55 x 32 x 18. De diameter is 30 cm. Het gewicht is 1,83 kilo, waardoor het apparaat gemakkelijk verplaatsbaar is.

De omvalbeveiling zorgt ervoor dat het toestel veilig op zijn plaats blijft staan. De snoerlengte is 2 meter. De Dyson AM06 is verkrijgbaar in de kleur wit/zilver. Het is uitgevoerd in het zo voor Dyson typerende strakke design. De behuizing is van kunststof en de fabrieksgarantie bedraagt 2 jaar.

Uit reviews komt vooral naar voren dat de Dyson AM 06 met de afstandsbediening eenvoudig te bedienen is. Hiermee kunt u de luchtstroom zowel in 10 snelheden als in richting regelen. Het geluidsniveau is aangenaam laag. Het strakke design en de mooie vormgeving worden alom gewaardeerd.  toestel neemt weinig ruimte in.

Bedieningsgemak:

Met de meegeleverde afstandsbediening kunt u het apparaat eenvoudig bedienen. De afstandsbediening ligt aangenaam in de hand, de knoppen kunnen gemakkelijk worden ingedrukt. Na gebruik kunt u de afstandsbediening door middel van een magneet op de bovenzijde van dit apparaat bevestigen. Zo vindt u hem altijd weer terug.

Wat zit er in de doos?

 • Dyson AM06 tafelventilator
 • Afstandsbediening
 • Afmetingen verpakking: 36,6 x 36 x 18 cm
 • Gewicht verpakking: 3173 gram

Het toestel is vrij prijzig. Bij temperaturen van 30 graden of meer koelt het toestel soms niet goed meer.

Voordelen

 • Mooie vormgeving
 • Geluidsarm
 • Eenvoudig te reinigen
 • Gebruiksvriendelijk
 • Veilig voor kinderen

Nadelen

 • Prijzig
 • Geen automatische aan/uit functie
 • Laagste stand werkt niet goed
 • Vanaf stand 7 is het geluid vergelijkbaar met een reguliere ventilator 

Conclusie

Wilt u een stille, stijlvolle en gemakkelijk te bedienen tafelventilator die een krachtige luchtstroom heeft en prima koelt? Dan is de Dyson AM06 voor u de beste keus.


Beste toren ventilator onder de €100,- | Bestron AFT760Z

Specificaties en uiterlijk

Deze slank ogende torenventilator geeft in de betreffende ruimte een fijne verkoeling. Het apparaat beschikt over 3 snelheden. Met de timer, die tot 2 uur kan worden ingesteld, bepaalt u wanneer het deze ventilator moet worden uitgeschakeld. De ventilator heeft een zwenkfunctie, waarmee het toestel in een boog van 60 graden van links naar rechts beweegt. Het geluidsniveau is 55,9 DB en het vermogen bedraagt 50 Watt.

Het apparaat is 75 cm hoog en is door zijn geringe gewicht van 2,4 kilo gemakkelijk naar de door u gewenste ruimte te verplaatsen. Door de antislipvoetjes kan het toestel niet van zijn plaats verschuiven. Dit apparaat is verkrijgbaar in de kleur zwart. De behuizing is van kunststof. De fabrieksgarantie bedraagt maar liefst vijf jaar.

Bedieningsgemak

Het toestel is eenvoudig in gebruik en kan makkelijk worden bediend.

Wat zit er in de doos?

 • Bestron AFT760Z
 • Losse voet
 • Afmetingen verpakking: 15 x 17 x 77 cm
 • Gewicht verpakking: 3000 gram

Dit apparaat kan een beetje scheef gaan staan. Ten opzichte van andere torenventilatoren is de voet ietwat instabiel. Mogelijk ligt dit aan de manier van monteren. Na langere tijd in werking, kan een licht piepend geluid tijdens roteren optreden.

Voordelen

 • Voordelige koop
 • Goede kwaliteit
 • Eenvoudige in gebruik

Nadelen

 • Onstabiel 
 • Timer maakt geluid

Conclusie

Wilt u voor het zogenaamde dubbeltje op de eerste rang zitten, dan is deze Bestron AFT760Z torenventilator een echte aanrader. Voor een absoluut lage prijs schaft u een eenvoudig, maar goed koelend toestel aan. De lucht wordt goed verdeeld waarbij de toren relatief stil is. U kunt zich hier geen bult aan vallen.


Beste plafondventilator | Qazqa Wind 42

Specificaties en uiterlijk

Zeker geen sta-in-de weg, deze plafondventilator. Een prima keuze wanneer u geen ruimte heeft voor een vloerventilator. En deze schoonheid mag absoluut gezien worden.

Door de uitvoering in chroom en matchroom, heeft dit apparaat een chique uitstraling. De breedte van 120 centimeter en de drie bladen, staan garant voor een optimale circulatie van koele (of warme lucht in koelere periodes). 

Met de zomer- en winterschakelaar heeft u bovendien het hele jaar door plezier van uw aankoop.

De Qazqa beschikt over 3 standen beschikbaar. Het vermogen is 60 Watt. Het geluidsniveau bedraagt 43,5 DB en daarmee is het een stille ventilator. Met een licht gewicht toch een erg solide product. Het apparaat is verkrijgbaar in een ietwat gedateerde kleur bruin. De fabrieksgarantie bedraagt 2 jaar.

Let op! De afstand tussen vloer en gemonteerde product dient uit veiligheidsoverwegingen minstens 230 centimeter te bedragen!

Bedieningsgemak

U kunt dit apparaat eenvoudig bedienen middels een trekschakelaar. Er zijn ook modellen op de markt die zich laten bedienen doormiddel van een afstandsbediening maar een verschil van €200,- voor zo'n optie vonden wij teveel. De functie van dit apparaat is ventileren en dat doet hij als een malle.

Wat zit er in de doos?

 • QAZQA Wind 42
 • Handleiding (engels)

De installatie en bevestiging is niet eenvoudig en neemt tijd in beslag.

Voordelen

 • Mooi design
 • Bijzonder stil
 • Voordelige koop
 • Goede kwaliteit
 • Eenvoudig in gebruik

Nadelen

 • Geen afstandsbediening
 • Montage is niet eenvoudig
 • Montagehandleiding ietwat beperkt
 • Trekkoord is kort 

Conclusie

Met de aanschaf van deze fraai vormgegeven Bestron DT48C haalt u een plafondventilator in huis, waar u ook in de winter plezier van heeft. Deze plafondventilator produceert nauwelijks geluid en koelt zonder meer uitstekend.


Beste wandventilator | Bestron AWF40REM

Specificaties en uiterlijk

Geen keuzestress over de plaats van de ventilator. Niemand die hem zich nog toe eigent. Deze handige muurventilator kunt u met de muurbevestigingsbeugel heel eenvoudig aan wand bevestigen. Zo kunt u altijd in een handomdraai over verkoeling beschikken.

U bedient het apparaat gemakkelijk via de meegeleverde afstandsbediening of rechtstreeks op het bedieningspaneel. Het apparaat heeft een optie om het toestel automatisch uit te schakelen.

U kunt kiezen uit 3 snelheden. Het toestel is bovendien ook verticaal verstelbaar. Met de zwenkfunctie kan het toestel 90° zijwaarts bewegen. Het vermogen is 45 Watt. Het geluidsniveau is 53 DB. De korf (diameter 40 cm) is uitgevoerd in wit kunststof in combinatie met krachtige blauwe aerodynamische ventilatorbladen. Het gewicht is 2,1 kilogram. De fabrieksgarantie bedraagt liefst vijf jaar!

Bedieningsgemak

Eenvoudige bediening via bedieningspaneel of afstandsbediening

Wat zit er in de doos?

 • Bestron AWF40REM
 • Handleiding
 • Afmetingen verpakking: 45,3 x 45,3 x 14,8 cm
 • Gewicht verpakking: 2400 gram
Bestron AWF40REM afstandbediening

Het apparaat is wat kwetsbaar en de kwaliteit is middelmatig.

Voordelen

 • Voordelige koop
 • Neemt weinig ruimte in

Nadelen

 • Kwetsbaar

Conclusie

Dit toestel komt in vergelijking met andere ventilatoren, als beste wandventilator naar voren vanwege zijn diverse mogelijkheden en goede koelprestaties. De prijs-/kwaliteitverhouding is uitstekend te noemen.


Koopgids met tips

Mogelijk heeft u nog vragen of bent u termen tegengekomen die u onbekend zijn. Wij hopen u met onderstaande aanvullingen nog meer inzicht in de werking van de ventilator en diens positieve bijdrage aan een gezond binnenklimaat.

Wat doet een ventilator?

Een ventilator ventileert en ontlucht. Door te ontluchten en te ventileren, kunt u vervuilde lucht uit uw huis afvoeren en kan er weer schone lucht naar binnen stromen. Zo voorkomt u zaken als vocht, schimmel en gezondheidsklachten. Een goede ventilator helpt hierbij omdat enkel het openzetten van een raam niet voldoende is. Verse lucht moet door het huis circuleren. Tijdens koudere periodes kan de ventilator worden gebruikt om juist warme lucht door de ruimte te verspreiden.

Wat betekent oscilleren?

Een oscillerende ventilator blaast de lucht niet steeds in dezelfde richting, maar afwisselend van links naar rechts. Op deze manier wordt de (gekoelde) lucht door de gehele ruimte verspreid. Stijve spieren kunnen met deze techniek worden voorkomen. Oscillatie (trilling) is een frequent herhaalde omkering van een bewegingsrichting.

Wat is luchtreiniging?

Een ventilator met ingebouwde luchtreiniger, zoals de Dyson Pure Cool tower 2018, verbetert de luchtkwaliteit en reinigt de lucht. Wanneer vuildeeltjes uit de lucht worden gefilterd, spreken we van luchtreiniging. Vaak wordt er over allergenen gesproken zoals pollen, bacteriën, fijnstof en vluchtige organische stoffen. Allergenen, maar ook nare geurtjes, sigarettenrook, virussen en bacteriën worden verwijderd. Zwevende deeltjes en haartjes worden opgevangen door middel van filtragetechniek.

Luchtvochtigheid en het belang van de juist luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor in huis of op kantoor bedraagt 40% – 55%. Een goede luchtvochtigheid voorkomt irritatie aan uw ogen of luchtwegen. Ook voorkomt u hiermee schade aan houten meubels, vloeren of uw kostbare piano. De luchtvochtigheid kunt u heel eenvoudig meten met een zogenaamde hygrometer.

Wanneer de luchtvochtigheid hoger is dan 55%, dient u de betreffende ruimte te ontvochtigen. Dit kan met hulp van een ontvochtiger. Hiermee wordt de luchtvochtigheid verlaagd en op peil gehouden. Zo ontstaat er weer een gezonder binnenklimaat. Een te hoge luchtvochtigheid wordt meestal veroorzaakt door zogenaamd condensatievocht. Condensatievocht is vocht in de lucht dat ontstaat in een woning of een gebouw door te koken, wassen en leven. Wanneer er te weinig (natuurlijke( ventilatie is, zal de luchtvochtigheid stijgen.

Als de luchtvochtigheid lager is dan 40%, dient u de betreffende ruimte te bevochtigen. Door het plaatsen van een luchtbevochtiger, brengt u de luchtvochtigheid weer snel op peil. Houdt u wel rekening met de capaciteit van het apparaat in combinatie met de ruimte?