IRobot stofzuiger

De Amerikaanse fabrikant iRobot is in Nederland vooral bekend vanwege zijn innovatieve en hoogwaardige robotstofzuigers, de Roomba's. Bij Klesto.nl hebben we in het verleden al diverse modellen uit deze Roomba serie getest en vergeleken.

Op deze pagina vindt u een gecategoriseerde selectie van de beste robotstofzuigers. Ga direct naar:

ProductToepassing  
1. IRobot Roomba 960Beste koop. Alles wat u van een robot kunt verwachten. Bestel direct!
2. IRobot Roomba 680Goed en schoon resultaat voor een schappelijke aanschafprijs. Bestel direct!
3. IRobot Braava 390TBeste IRobot om uw vloer te dweilen Bestel direct!

Had u op onze site voor reviews van huishoudelijke apparatuur al iets over iRobot gelezen, of heeft u de naam langs zien komen op het journaal? Zeer recent kwam de producent van deze robotstofzuigers namelijk flink in het nieuws. Door uitspraken van iRobot oprichter Colin M Angle over het verkopen van informatie die (mogelijk)privacy gevoelig is, ontstond de nodige commotie. Hij bedoelde daarmee namelijk huiskamer foto's van de gebruikers van deze automatische stofzuiger robots.

Sommige van deze geavanceerde Roomba's(vanaf type 600) zijn uitgerust met camera's en maken tijdens het stofzuigen van een woning regelmatig foto's. Dit doen ze om uw woning in kaart te brengen om zodoende makkelijker te kunnen stofzuigen. Dat gegeven staat na de recente nieuwsberichten, toch een beetje ter discussie.

Deze actuele ontwikkelingen in combinatie met het uitbrengen van maar liefst 3 nieuwe types robotstofzuiger, namelijk de 671, de 675 en de 676 met stembesturing, zijn voor ons de reden om iRobot maar eens helemaal onder de loep te nemen. We richten ons daarbij op de functies van de stofzuigers, het bedieningsgemak, de prijs-kwaliteit verhouding en de mening van andere gebruikers.

De toepassingen waarvoor de robotstofzuigers geschikt zijn maar zeker ook de nadelen nemen we mee in onze beoordeling. We maken hierbij alvast de selectie voor beste iRobot met app, de 960 en de beste iRobot onder de € 300,- de vernieuwde 680. De beste iRobot met dweilfunctie komt uiteraard ook aan bod.

Na het lezen bent u weer volledig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kunt u dan ook gemakkelijk bepalen welke robotstofzuiger uit het iRobot assortiment voor uw persoonlijke situatie de beste is. Duidelijk en met alle details, zoals u van klesto.nl mag verwachten.

Beste keus met app de iRobot Roomba 960

IRobot stofzuiger
iRobot Roomba 960

Opnieuw hebben we bij het selecteren van de beste iRobot met app gekozen voor de Roomba 960. Dit komt onder andere door het feit dat dit model, met de komst van 3 nieuwe types iets verlaagd is in prijs. Hierdoor is de 960 beter binnen het bereik gekomen van mensen met een (iets)lager budget.

De compacte Roomba 960 is een allround robotstofzuiger en geschikt voor zowel tegels, kortharig tapijt als parket- en laminaatvloeren. De snoerloze robot is ook prima geschikt voor het opzuigen van dierenharen. Hierdoor is deze robotstofzuiger dus een goede optie voor mensen met en zonder huisdieren.

De robotzuiger kan in volledig opgeladen toestand 185 m² vloeroppervlakte moeiteloos aan en keert na het zuigen automatisch terug naar zijn oplaadstation.

Fijn in het gebruik

Het fijne van de iRobot Roomba 960 is dat u hem op afstand kunt besturen met de ingebouwde wifi. Ook kunt u met deze handige app via uw smartphone of pc zien waar de robot al geweest is en hoelang hij daarover heeft gedaan.

De maximale tijd dat het apparaat kan stofzuigen is 75 minuten non-stop. Is de accu leeg tijdens het uitvoeren van een opdracht? De beste iRobot met app vindt automatisch zijn weg terug naar het oplaadstation en laadt daar zichzelf weer helemaal op. Na een laadtijd van 3,5 uur keert de Roomba 960 daarna terug naar het punt waar hij was gebleven en gaat door met zijn opdracht.

Klassieker onder de robotstofzuigers

De iRobot Roomba 960 kan, door zijn allround inzetbaarheid en de aanwezigheid van wifi, eigenlijk al een klassieker onder de robotstofzuigers worden genoemd. Met de ingebouwde wifi kunt u namelijk de software updaten en de functionaliteit uitbreiden zodra deze mogelijkheden door de fabrikant beschikbaar worden gesteld. Hierdoor zal uw kostbare robot niet of nauwelijks verouderen.

Wilt u meer details over de beste Roomba met app en onze zeer uitgebreide testresultaten van de iRobot Roomba 960 lezen? De 960 is bij klesto.nl een dubbele winnaar op het gebied van automatische stofzuigers. Trouwens, vraagt u zich af wat de verschillen zijn tussen de 960 en de later uitgekomen 980? Ook de Roomba 960 VS de Roomba 980 vindt u in ons uitgebreide rapport. Klikt u op een van deze links? Dan opent zich altijd een nieuwe pagina. U kunt dus, ook als u klikt, eerst nog rustig doorgaan met het lezen van ons artikel over de beste iRobot voor uw persoonlijke situatie.

De iRobot Roomba 960 is vrij luidruchtig en heeft 3 uur nodig om op te laden.
Conclusie:
De iRobot Roomba 960 is een top robotstofzuiger in het duurdere segment. Hij heeft alles wat u van een goede stofzuiger kunt verwachten maar dan automatisch. Als u thuiskomt is uw huis schoon.

►Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl


Beste iRobot onder de € 300 – Roomba 680

IRobot roomba
IRobot roomba 680

Bij het kiezen van de beste robotstofzuiger onder de € 300,- hebben we gekozen voor de opvolger van de populaire 650. Als beste uit onze test kwam de iRobot Roomba 680 vanwege de lange gebruiksduur in combinatie met het verbeterde ontwerp.

De vernieuwde Roomba 680 werkt met het gepatenteerde drievoudige systeem van opkloppen, borstelen en opzuigen. Hierdoor krijgt u, zeker nu de machine dankzij de lithium-ion accu (long life) een gebruiksduur heeft van 60 minuten, een prima robot voor uw geld.

De Roomba 680 is geschikt voor zowel kortharige tapijten als harde vloeren en neemt drempels tot 2 cm gewoon mee. Het apparaat is, hoewel niet speciaal ontworpen voor dierenharen, toch prima in staat om honden en kattenharen goed op te zuigen. De  stofzuigerrobot past zichzelf automatisch aan bij een verandering van ondergrond en hoeft dus niet steeds apart te worden ingesteld.

De bediening in de praktijk.

De 680 wordt bediend door een vrij grote ronde knop boven op het apparaat. U kunt de robot programmeren om op een bepaalde tijd te starten voor maximaal zeven stofzuigbeurten. Dit systeem werkt als een soort tijdklok. Hierdoor kan de 680 uw huis schoonmaken tijdens uw afwezigheid en op een vast tijdstip. De machine kunt u natuurlijk ook door één druk op de knop direct laten beginnen met stofzuigen. De robot geeft een indicatie(met stem) wanneer het stofbakje moet worden geleegd, als het filter moet worden gereinigd en ook als de accu bijna leeg is.

De draadloze stofzuiger gaat uit zichzelf terug naar het laadstation als de accu leegraakt of als zijn opdracht is uitgevoerd. Is de accu leeg gegaan tijdens het stofzuigen maar is de job nog niet af? Helaas keert de 680 na het opladen niet uit zichzelf terug naar de plaats waar hij gebleven was.

De 680 heeft een bereik van 100 m² vloeroppervlak en hiermee moet u met uw planning dus wel rekening houden.

De werking en het resultaat

Bij de werking maakt deze robot gebruik van de speciaal ontwikkelde iAdapt Responsive Navigation Technology, een uitvinding van iRobot zelf. Dit betekent dat de robot zichzelf precies aanpast aan de omstandigheden in uw woning en ook alle plintjes en hoekjes gewoon meepakt tijdens het stofzuigen.

De robot beschikt dankzij de vernieuwde AeroVac technologie bovendien over een geavanceerd borstelsysteem. Hierdoor raken haren en draadjes niet langer verstrikt en hoeft u de borstels ook niet zo vaak meer handmatig te reinigen, wat natuurlijk een vervelend werkje is. Het stofbakje vult hierdoor ook meer gelijkmatig waardoor u het ledigen iets minder frequent hoeft te doen. Een boel moeilijke woorden hé? De Roomba 680 stofzuigt prima en daar gaat het ons om.

Obstakel sensoren

IRobot Roomba 680

Heeft u vrij veel losse spulletjes op de vloer, zoals vazen of geluidsboxen? Door de bots- en afstandssensoren ontwijkt de robot (bijna)alle obstakels in uw woonkamer. Constateert een van deze sensoren een obstakel? Dan matigt de robot zijn snelheid, zodat er geen schade ontstaat door ergens hard tegenaan te rijden. Dit is gemakkelijk want nu kunt u vrijwel alles gewoon op zijn plaats laten staan, ook zonder de (meegeleverde)virtuele muur in te hoeven zetten.

De 680 is ook qua geluidsniveau een stuk verbeterd op zijn voorgangers. Met zijn 58 decibel is de beste iRobot onder de € 300,- een van de stilste automatische stofzuigers op de markt.

Vuil detectie systeem

Heeft uw woning op bepaalde plaatsen extra aandacht nodig? Dit kan bijvoorbeeld een veel belopen matje zijn of een plek waar uw huisdier vaak vertoefd. Met het ingebouwde detectiesysteem (Dirt Detect Serie 1) constateert de 680 zelfstandig waar zich extra vuil of stof bevindt. Deze plaatsen worden dan automatisch intensiever gestofzuigd. Dit systeem werkt met akoestische sensoren en de Roomba 680 zuigt net zo lang door tot alle vuil is opgezogen.

Heeft uw woning meerdere verdiepingen en wilt u de robot ook boven gebruiken? Met de op het apparaat bevestigde handgreep tilt u hem gemakkelijk de trap op. Zullen we nu eens kijken wat andere gebruikers er van vinden?

Andere gebruikers over de iRobot Roomba 680

De gebruikers van de 680 zijn over het algemeen goed tevreden. Onder de gebruikers zijn (niet geheel)verrassend veel honden en kattenliefhebbers.

Een greep uit de recensies:

‘Doet prima wat ik ervan verwacht, mijn huis is een flink stuk schoner geworden. Ook de hondengeur, die ik altijd rook als ik thuiskwam, is helemaal verdwenen. Een aanrader? Jazeker, wat mij betreft wel.'

‘Ik zuig nog maar één keer per week even zelf de hoekjes na en mijn huis is tiptop in orde.'

De recensies geven de algemene mening over de werking van de Beste Koop iRobot onder de € 300,- prima weer.

Wat vinden wij ervan?

Als deze robotstofzuiger ook nog zelf zijn taken kunnen hervatten na het opladen zou hij ideaal zijn. Nu vinden wij hem prima, gezien de 7 vooraf programmeerbare stofzuigbeurten lekker handig en de schoonmaak prestaties goed. Voor zijn prijs een prima automatische huishoudhulp. De 680 heeft geen app of camera's maar of we dat, gezien onze privacy, nou echt nog zo erg vinden…

Uiterlijk en specificaties iRobot Roomba 680

De Roomba 680 is rond en heeft een diameter van 33,5 cm bij een hoogte van 9,3 cm.
De kleur is antraciet met zwart, de bedieningsknop heeft een groene led en het apparaat heeft een gewicht van 3,5 kg. Het opvangbakje voor stof en vuil is 600 ml groot en heeft een indicatie lampje. De 680 kan 60 minuten stofzuigen en heeft een oplaadtijd van 180 minuten voor volledig gebruik. Het geluidsniveau is 58 Decibel en de machine heeft een garantie van 2 jaar terwijl de garantie op de accu 6 maanden is.

Wat zit er in de doos?

U koopt de iRobot Roomba 680 volledig gebruiksklaar inclusief de al geïnstalleerde lithium-ion accu en de AeroVac opvangbak. Los in de doos bevindt zich ook het complete laadstation, de dual mode virtuele muur, 2 hiervoor benodigde AA batterijen en een extra AeroVac filter. Ook de gebruiksaanwijzing is mee verpakt bij uw aankoop.

Deze robot hervat na het (tussentijds) opladen niet uit zichzelf zijn taken. De iRobot Roomba 680 is wel programmeerbaar maar heeft geen app.
Conclusie:
Door de instel mogelijkheid tot 7 stofzuigbeurten doet de iRobot Roomba 680
zijn taken ook tijdens uw afwezigheid. De robot geeft een goed en schoon resultaat voor een schappelijke aanschafprijs. Met zijn vernieuwde gebruiksduur van 60 minuten een prima keus voor middelgrote woningen met huisdieren.

►Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

►Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
 • Geschikt voor dierenharen
 • Goedkoop in aanschaf
 • Zuigt uit zichzelf extra waar dat nodig is
 • Relatief stil in het gebruik
Nadelen
 • Geen app
 • Keert niet automatisch terug naar waar hij gebleven was na het opladen

Beste iRobot stofzuiger met dweilfunctie

Robotstofzuiger Irobot
IRobot Braava 390T

Ook voor het automatisch dweilen van uw vloeren heeft iRobot een perfecte oplossing, althans, volgens eigen zeggen. We hebben in het assortiment dan ook twee robots met dweilfunctie gevonden. De fabrikant zelf spreekt liever van een ‘mop functie' maar dat vinden we toch een beetje verwarrend. Natuurlijk moet u bij een dweilrobot niet denken aan een flinke emmer met sop of liters water zoals we dat gewend zijn met de hand of een elektrische dweil. Dat kan ook niet want de waterbakjes van de twee modellen zijn van een zeer klein formaat.

De schoonmaakprestaties van beide apparaten zijn niet echt heel erg indrukwekkend maar zeker ook niet slecht voor de huidige consumentenprijs.   

Kleine of grote ruimtes?

De iRobot Braava jet240 voor kleine ruimtes en de Braava 390t voor ruimtes tot 100 m² voldoen uiteraard wel aan de normale eisen. Misschien ligt dit mede aan de relatief lage prijs van deze dweilrobots? Heeft u in uw woning tegels of een natuurstenen vloer en wilt u die regelmatig een echt grondige automatische dweilbeurt laten geven? Dan verwijzen we u door naar de beste stofzuigrobot met dweilfunctie uit onze eerdere test.

Omdat veel van onze bezoekers er specifiek om hebben gevraagd vermelden we hier toch even alle informatie over de Braava 390t. Vooral vanwege het grote bereik, de prestaties en het geringe prijsverschil tussen beide dweilrobots van iRbot is dit type bovendien toch zeker de beste koop dweilrobot van iRobot.

Werking van de dweilrobot Braava 390t

Irobot Braava 390t
Irobot Braava 390t

De vierkante Braava 390t heeft veel techniek in huis. Dit uit zich voornamelijk in de simpele en resultaatgerichte methode van dweilen.

De navigatie van de dweilrobot is systematisch en kan meerdere ruimtes aan door middel van het iAdapt 2.0-navigatiesysteem. Dit werkt via een gps chip samen met de (gepatenteerde)NorthStar kubus die u op een strategisch punt in uw ruimtes moet plaatsen.

De dweilrobot is geschikt voor alle harde vloeren zoals vinyl, tegels, laminaat en parketvloeren. Drempels van 2 cm zijn voor de 390t geen enkel probleem.

Klein en laag

Heeft uw woning veel moeilijk bereikbare plekjes?
De iRobot Braava 390t is laag, nog net geen 8 cm, en dweilt of veegt ook op moeilijk bereikbare plekken zoals onder kasten, bankstellen en bedden. Ook de hoeken worden door de vierkante vorm van het apparaat goed meegenomen. De dweilrobot is uitgerust met afstandssensoren, botssensoren en dieptesensoren en vermijdt daarmee meubels maar ook trappen.

Lange gebruikstijd, korte laadtijd.

De gebruikerstijd is 2,5 uur en de oplaadtijd is in verhouding kort, namelijk ‘maar' 2 uur. Gebruikt u de robot alleen om droog te reinigen? Dan kunt u hem zelfs bijna 4 uur achter elkaar gebruiken. De robot geeft door een rood knipperend lampje aan dat u de accu opnieuw moet opladen. U moet de 390t zelf in het laadstation plaatsen, dit gaat niet automatisch.

De bediening van de dweilrobot

U bedient de Braava 390t door middel van 3 vierkantje knopjes (in driehoeksvorm) boven op het apparaat. De bovenste twee knopjes zijn voor nat(rechts) of droog(links)reinigen en het onderste knopje(in het midden) is om het apparaat aan en uit te zetten. U kunt dus met de dweilrobot zowel droog als vochtig reinigen en daarvoor heeft de beschikking over twee verschillende soorten reinigingsdoeken.

Wilt u dweilen?

De blauwe doekjes zijn voor nat reinigen en de witte voor droog reinigen. Maak een blauw reinigingsdoekje alvast een beetje vochtig onder de kraan en leg eerst het Pro-Clean Reservoir Pad gevuld met water klaar. Daarna bevestigd u het blauwe doekje met een simpel bevestigingsstripsysteem alvast over het reservoir. Het geheel plaatst u met magneetjes onder de robot.

Past alles precies? Dan bent u bijna klaar voor de start. U hoeft alleen de kubus nog maar aan te doen en een beetje in het midden van de te dweilen ruimte te plaatsen. Hierdoor onthoudt de dweilrobot waar hij al geweest is en waar nog niet.

Andere gebruikers over de iRobot Braava 390t?

De meeste gebruikers hebben de Braava 390t echt voor ‘erbij' en zijn over het algemeen redelijk tevreden over de prestaties. Vooral het zachte geluid tijdens het dweilen is voor veel gebruikers een pluspunt. Enkele gebruikers vergelijken de prestaties met het ‘halen van een vochtig doekje over de vloer' terwijl anderen juist weer vol lof zijn over het apparaat.

Een paar citaten:

‘Mijn hele vloer in één beurt schoon, streeploos en met een lekker toegevoegd geurtje. Heerlijk apparaat.'

‘Geluidloos, streeploos en soms hopeloos de weg kwijt. Toch zou ik haar niet meer willen missen.'

Wat vinden wij ervan?

Wij vinden de Braava 390t simpel in het gebruik en qua schoonmaakresultaat redelijk. Hij is stil en zonder poespas. Je moet er bij blijven en altijd even nalopen. Waar voor je geld? Ja toch wel. Dit is natuurlijk persoonlijk, maar qua uiterlijk is deze dweilrobot heel mooi en zeer strak ontworpen. In het design en de afwerking zie je duidelijk de zorg en aandacht die iRobot besteedt aan zijn producten.

Uiterlijk en specificaties van de Braava 390t

De dweilrobot is wit met grijsachtig zwart, bijna vierkant met ronde hoeken en lijkt uit twee verdiepingen te bestaan. De afmetingen zijn 24,4 cm bij 21,6 cm en de machine is 7,9 cm hoog. Het reservoir is 500 ml groot. De accu heeft een spanning van 7,2 Volt, de dweilrobot heeft een gebruikstijd van 2,5 uur en moet 2 uur opladen (turbo) om weer volledig gebruiksklaar te zijn. De robot weegt 1,8 kg en produceert tijdens het dweilen 35 decibel aan geluid. De iRobot Braava 390t wordt geleverd met 2 jaar carry-in garantie.

Wat zit er in de doos?

De 390t wordt gebruiksklaar geleverd waarbij de accu al in het apparaat is geplaatst. De Northstar Navigatiekubus met C batterijen, en het Multi-Purpose schoonmaak pad zitten ook in de doos. Bovendien krijgt u bij uw aankoop nog 4 microvezeldoekjes(twee voor vochtig en twee voor droog afnemen), een pro clean reservoir pad (om te dweilen) en het turbo oplaadstation inclusief een adapter voor onze Nederlandse stopcontacten.

De dweilrobot heeft geen tijdklok of programmeerfunctie en moet persoonlijk gestart worden met de aan en uit knop.
Conclusie:
Een handzaam en licht apparaat voor een redelijke prijs. Doordat de dweilrobot weinig geluid produceert heeft u er, na het aanzetten, verder geen last van. Uw vloer wordt systematisch gedweild zonder stukjes over te slaan. De iRobot Braava 390t is maar 8 cm hoog en dus ideaal voor het dweilen onder kasten, banken of bedden.

►Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

►Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
 • Maakt heel weinig geluid
 • Lange gebruikerstijd van 2,5 uur of 100 m²
 • Korte oplaadtijd van 2 uur
 • Kan zowel droog als nat moppen en dweilen
 • U kunt verschillende merken wegwerp- of afwasbare doekjes gebruiken om te dweilen
 • Lage aanschafprijs
Nadelen
 • Kan niet vooraf ingesteld worden
 • Keert niet uit zichzelf terug naar het laadstation
 • Haalt hardnekkige vlekken soms niet goed weg

De iRobot modellen 671, 675 en 676

We zijn alweer bijna klaar met het doorlichten, testen en beoordelen van de automatische stofzuigers van iRobot. Dus dan nu, zoals we u aan het begin hebben beloofd, wat meer informatie over de laatste types in de 600 serie. Wat is er eigenlijk zo bijzonder aan? Het grote nieuws is de integratie van spraakherkenning in de bediening. Dit word Smarthome genoemd. Met de lancering van deze drie ‘nieuwe' types, waarvan de consumenten richtprijs rond de € 350,- ligt, doet iRobot een serieuze poging om de robotstofzuiger binnen iedereens bereik te brengen.

Uitspraken Colin M Angle

In het persbericht bij de lancering (juni 2018) zegt CEO en oprichter van iRobot Colin M Angle dat met de nieuwe 600 types een grote stap is gezet naar volledige integratie van met internet verbonden robots in ieder huishouden.

Bovendien zegt hij dat robots met app nu de nieuwe standaard zijn. In hoeverre dat waar is, zal nog moeten blijken. De prijs is in ieder geval positief en verdiend onze waardering. De 676 is al te koop in Nederland, de 661 en de 675 zullen ongetwijfeld snel volgen. We zijn bij Klesto.nl vooral geïnteresseerd over de snelheid van deze ontwikkelingen en de voordelen voor de gebruikers.

In Nederland (nog) niet beschikbaar

In Nederland heb je nog niet zoveel aan deze toegevoegde (spraak)mogelijkheden, maar dat zal ongetwijfeld in de toekomst wel gebeuren. De Nederlandse taal is, voor het geven van instructies aan apparatuur, nog niet aanwezig in zowel Google Home als Amazon Alexa. Sterker nog, Alexa is voor Nederlandse consumenten ook nog eens alleen maar via grote omwegen te verkrijgen. Hiermee laten beide ontwikkelaars een kans liggen.

Heeft u een smartphone van Apple en bent u misschien al bekend met Siri? Deze handige hulp bij de bediening die ook (een beetje) Nederlands spreekt, kunt u opdrachten geven en vragen stellen. Zegt het u nog even niets of weinig? Dat is niet zo vreemd en u bent daarbij ook zeker niet de enige in het land. U kunt, als u meer wilt weten over de mogelijkheden van spraakbediening, altijd nog even googelen.

Voor we het vergeten

Trouwens, voor dat we het vergeten, want we zijn hier alweer aan het einde van dit artikel: u heeft het helemaal uitgelezen en dat is geweldig! Bedankt voor uw tijd en uw aandacht. We hopen dat ons artikel over de beste iRobot stofzuiger u helpt bij het bepalen van uw keuze. Heeft u een vraag, wilt u iets melden of heeft u een verzoekje voor ons? U mag altijd contact met ons opnemen. Bij Klesto bent u belangrijk.