Blaupunkt Bluebot Xsmart VCBB1XS review

Blaupunkt Bluebot XSmart VCBB1XS

De meest verkochte zuig- en dweilrobot


De Blaupunkt Bluebot Xsmart VCBB1XS is een kwalitatieve robotstofzuiger die niet alleen het huis voor je stofzuigt maar ook dweilt. Het heeft verschillende handige functies waardoor hij erg gebruiksvriendelijk is, en je er haast geen omkijken naar hebt. Het is bedienbaar via een App of afstandsbediening, en door zijn mapping-functie kan je alles wat hij doet tot in de details bijhouden.


Vergeleken met andere robotstofzuigers in deze prijsklasse heeft hij wat extra functies, en behoort daardoor tot de betere stofzuigers in de middenklasse. In dit artikel lees je alle voor- en nadelen van de Bluebot Xsmart, en bekijken we tevens de beoorbelingen van andere gebruikers en de beste alternatieven voor dit apparaat.

Voordelen

Wat zijn de voordelen van de Bluebot Xsmart?

Twee zijborstels plus een brede ronde borstel

De Xsmart zorgt voor goede resultaten door zijn combinatie van drie verschillende borstels; twee zijborstels, en een ronde borstel in de breedte. De zijborstels nemen de randjes goed mee, en vegen het vuil naar binnen richting de zuigmond.

De brede ronde borstel haalt vuil los van de grond, en veegt het ook richting de zuigmond. Hierdoor neemt het apparaat veel meer vuil mee dan robotstofzuigers die enkel twee zijborstels hebben, en zorgt het dus voor betere resultaten.

Blaupunkt Bluebot XSmart VCBB1XS onderkant

Twee verschillende zuigmonden

Een pluspunt aan deze robot is dat je kunt kiezen uit twee verschillende zuigmonden; een zuigmond met draaiende borstel en een normale zuigmond. De normale zuigmond is ideaal voor het schoonmaken van gladde vloeroppervlakken. De zuigmond met draaiende borstel geeft je vloer een intensievere schoonmaak, en maakt vuilere vloeren alsook tapijten beter schoon door zijn borstels.

Blaupunkt Bluebot Xsmart VCBB1XS stofallergie

Geschikt voor mensen met allergieën

Dit is een voordeel waar iedereen baat bij heeft, maar vooral voor mensen met allergieën is het een uitkomst. De robot heeft een dubbel filtersysteem, waaronder een HEPA filter, waardoor stof en allergenen niet in de lucht geblazen worden. Ook de zuigmond met draaiborstel draagt bij aan een haar- en stofvrij huis, en daardoor is de Xsmart en goede keuze voor je als je last hebt van een allergie.

Afstandsbediening of app

De Blaupunkt Bluebot Xsmart VCBB1XS kan je bedienen vanuit je luie stoel met de afstandsbediening, maar ook als je buitenshuis bent via de App. Je kunt hem verschillende taken geven en ook taken inplannen voor die dag of voor de hele week. Hierdoor heb je geen omkijken naar zijn schoonmaakschema.

Je kunt kiezen uit verschillende schoonmaakprogramma’s. waaronder: auto, intensieve schoonmaak, dweilen, zigzag (voor een snelle schoonmaak), en rand, en deze instellen via de App of de afstandsbediening.

Blaupunkt Bluebot XSmart VCBB1XS mapping

Mapping-functie

Hij leert je huis kennen door middel van zijn mapping-functie, en zal daarom zelf leren waar objecten staan, en welke weg hij af moet leggen. Ook kun je door deze functie via de App precies zien waar de stofzuiger op dat moment is, wat hij aan het doen is, en waar hij heeft schoongemaakt.

Dweilfunctie

Het is al heerlijk als het hele huis gestofzuigd is zonder dat je daar wat voor hebt hoeven doen. Deze robot maakt het nog makkelijker voor je, en geeft de vloeren ook gelijk een dweilbeurt als je dat op prijs stelt. Zoals de meeste robotstofzuigers die ook kunnen dweilen doet hij dat niet heel grondig. 

Maar het is een handige functie om de vloeren op te frissen, en voldoende voor licht vervuilde vloeren. Door het opvangbakje te vullen met wat sop of water, de dweildoek te bevestigen, en de dweilstand in te schakelen, dweilt hij het hele huis voor je.

De Blaupunkt Bluebot XSmart VCBB1XS Herkent vuilere plekken

Hij herkent extra vervuilde plekken, en zal daar dus extra aandacht aan besteden. Dit zorgt ervoor dat de robot efficiënter te werk gaat, en minder tijd nodig heeft om goede resultaten te boeken.

Blaupunkt Bluebot XSmart VCBB1XS gebiedsafbakening

Gebiedsafbakening

Met deze robot kan je gebieden afbakenen waar hij niet mag komen. Dit is handig als je wilt dat hij meer tijd besteedt aan bepaalde ruimtes, objecten wilt beschermen tegen de robot (zoals voerbakjes van huisdieren) of ruimtes vermijdt waar je op dat moment bent. 

De gebiedsafbakening werkt bij deze robot door middel van magneet strips. Door deze te plaatsen op de plekken waar hij niet mag komen, zal hij deze niet passeren, en zijn weg voortzetten naar de rest van de ruimte.

Veel accessoires meegeleverd

Bij deze robot krijg je aardig wat accessoires meegeleverd vergeleken met andere robotstofzuigers. Filters raken na een tijdje stoffig, en zijn dan toe aan vervanging. Ook de zijborstels kunnen door veelvuldig gebruik wat verbuigen en dat heeft een negatief effect op de prestaties.

Het getuigt dus van een goede service van Blaupunkt dat je deze extra accessoires alvast erbij meegeleverd krijgt.

Blaupunkt Bluebot XSmart VCBB1XS accessoires

Redelijk stil 

De Blaupunkt Bluebot Xsmart VCBB1XS is een redelijk stil apparaat vergeleken met andere robotstofzuigers. Daar andere apparaten een geluidsniveau kunnen hebben van 68dB, heeft deze robot een geluidsniveau van maar 59dB. Hierdoor behoort hij tot de stillere robotstofzuigers, en dat is een groot pluspunt.

Nadelen 

De Xsmart is geen perfecte robotstofzuiger, en het heeft hier en daar wat minpuntjes.

Loopt soms vast

De robot loopt soms vast op kabels, hoge tapijten, en andere objecten die hij niet helemaal begrijpt zoals lage stoelpoten. Bij de meeste robotstofzuigers is het nodig om het huis robot-veilig te maken, en dat is bij dit apparaat dus ook het geval. Door eventuele probleemzones op te lossen, zorg je voor een soepel traject.

Dweilfunctie valt soms tegen

Het is natuurlijk prachtig als het huis ook voor je gedweild wordt. Wel is het zo dat de meningen nogal verdeeld zijn over de resultaten hiervan.

Eén deel zegt dat het een goed hulpmiddel is om de vloer op te frissen. Dit is vooral geschikt voor licht vervuilde vloeren die eigenlijk nog best schoon zijn. 

Het andere deel geeft aan dat de dweilfunctie eigenlijk niet veel toevoegt aan het apparaat, en niet de gewenste resultaten geeft.

Mist virtuele muur

Niet alles is even logisch aan deze stofzuiger. Hij heeft bijvoorbeeld wel een mapping-functie, maar gebiedsafbakening gebeurt met magneet-strips. Het zou handiger zijn geweest als je virtuele muren in kunt stellen zoals bij andere stofzuigers. Hierdoor kan je makkelijker je virtuele muren aanpassen, en heb je meer plezier aan het gebruiksgemak.

Online reviews 

De gebruikers van de Xsmart zijn erg te spreken over zijn prestaties, gebruiksgemak, en functies. De robot voelt stevig aan, is geschikt voor grote oppervlakken door zijn lange accuduur, en heeft een sterke zuigkracht.

Ondanks zijn sterke zuigkracht is de robot toch stil in gebruik, en dit is voor veel gebruikers een verademing. Ook voor mensen met allergieën is dit apparaat een uitkomst. Dit door zijn dubbele filtersysteem, en zijn extra zuigmond met draaiende borstel. Hij neemt hoeken en randjes goed mee, en rijdt na zijn schoonmaakronde netjes terug naar het laadstation.

Een minpuntje volgens gebruikers is dat hij soms tegen objecten aanbotst en vastloopt op hoogpolige tapijten en kabels. Dit is op te lossen door de kabels weg te werken. Als je een hoogpolig tapijt hebt, kan je deze afbakenen met de magneetstrips.

Een ander minpuntje volgens gebruikers is dat hij best prijzig is, en zijn traject opnieuw begint als hij ergens vastloopt. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat hij niet vastloopt op objecten om een soepel traject te garanderen.

Alternatieven

Philips SmartPro Active FC8832/01

Philips SmartPro Active FC8832/01


De SmartPro Active FC8832/01 van Philips is een soortgelijke robotstofzuiger, maar dan zonder dweilfunctie. Hij volgt systematische schoonmaakroutes, past zich door navigatie aan zijn omgeving aan, heeft een dweilfunctie, en is te gebruiken via de App. Deze robot heeft net als de Xsmart moeite met hoogpolige tapijten, en is dus niet voor iedereen de geschikte keuze. Qua prijs ben je met de SmartPro nog wat duurder uit, maar daar krijg je wel voor terug dat het apparaat lager is (8 cm) dan de Xsmart, en je in plaats van magneetrips virtuele muren kunt plaatsen.


Ecovacs Deebot OZMO930

Ecovacs Deebot OZMO930


De Deebot OZMO930 is ook een goede concurrent van de Xsmart. Alhoewel hij wel wat prijziger is, geeft hij betere dweilresultaten, en kan je met de OZMO zelfs aangeven welke ruimtes je schoongemaakt wilt zien. Je kunt hem eenvoudig bedienen via de App en ook virtuele muren en een schoonmaakschema instellen. Een groot pluspunt aan de OZMO is dat hij zelf tapijten herkent en zijn zuigkracht hierop aanpast. Ook zal hij tapijten ontwijken als hij in de dweilstand staat, en gaat hij automatisch verder waar hij gebleven is na het opladen.

Op klesto.nl vindt u uitgebreide informatie over verschillende andere merken robotstofzuigers en over de beste robotstofzuiger. Overweegt u de aanschaf van een ander huishoudelijk apparaat? Raadpleeg dan vooral van te voren onze bevindingen en lees alles wat u wilt weten in de koopgids. Op klesto.nl staan verder een aantal informatieve en leuke blogs. 

Bekijk alle robots op Coolblue