Beste strijkplank

“Ik moet even een nieuwe strijkplank kopen”. Zo gemakkelijk als het klinkt is het allerminst. Uiteindelijk staat u ook gewoon in de winkel en heeft u werkelijk geen idee wat nou wel of niet goed is, aan uw wensen voldoet en wat handig werkt. Toch moet die strijkplank er zo snel mogelijk komen want de stapel wasgoed wordt alleen maar groter. Heel stom, maar wat ontzettend vaak gebeurd is dat men dan een strijkplank neemt waarvan de kleur of patroon van het overtrek mooi gevonden wordt.

Op deze pagina vindt u een gecategoriseerde selectie van de beste robotstofzuigers. Ga direct naar:

ProductToepassing  
1. Brabantia strijkplank met strijkijzerhouderBeste koopBrabantia strijkplank
2. Brabantia strijkplank met stoomunithouderBeste koop voor stoomgeneratorStrijkplank met houder
3. Leifheit Air Active M Beste actieve strijkplankLeifheit strijkplank

Het is handig dat een mooi, functioneel overtrek erbij zit wanneer u een strijkplank koopt, maar een overtrek is altijd te vervangen en aan te passen aan uw persoonlijke wensen, tegen een relatief goedkope prijs. De strijkplank zelf wordt een heel stuk duurder wanneer deze vervangen moet worden als deze uiteindelijk toch niet aan de wensen blijkt te voldoen. Het geschiedt enorm vaak dat die ene strijkplank die u koopt toch net niet is wat u zocht. Te smal, te breed, te wiebelig, te lomp allemaal dingen die u zich niet realiseert wanneer zo'n plank mooi strak in de verpakking zit.

Bijkomend probleem bij het aanschaffen van een strijkplank is de diversiteit aan wensen en mogelijkheden. Daar waar vroeger door de huisvrouwen alle was over de strijkplank werd gehaald, is de jeugd van tegenwoordig al een stuk makkelijker. Wasmachines en drogers hebben vaak een anti-kreuk programma en voorkomen dat je alles moet gaan strijken. Daar waar de oudere generatie nog de theedoeken, sokken, hoeslakens en onderbroeken strijkt, kiest de jonge generatie ervoor om alleen nog enkele T-shirts, blouses en jurkjes over de strijkplank te halen.

Daar staat u dan in de winkel, een hele brede strijkplank lijkt in sommige opzichten erg handig, tot dat u er thuis achter komt dat hij helemaal niet in de kast past waarin u de plank wilde opbergen. Of ging u juist voor die hele smalle plank, die gemakkelijk in die kast of het hoekje zou passen, maar nu moet u enorm vaak het wasgoed verschuiven. Het is zo handig om van te voren, voordat u de winkel bezoekt, even na te gaan welk wasgoed u wel of niet strijkt, hoe de vloer is waarop u de strijkplank wil gaan zetten en hoe de opbergmogelijkheid is.

We hebben verschillende modellen strijkplanken vergeleken en gaan we dieper in op het beste koop model strijkplank. Dit zullen we eveneens doen voor het model strijkplank welke geschikt is voor een stoomgenerator en voor het model strijkplank met afzuiging en blaasfunctie. Op het laatst van dit artikel vindt u de koopgids. Deze helpt u op weg met het aankopen van de juiste strijkplank, de plank die in zijn geheel past bij uw wensen en het strijken voor u een stuk gemakkelijker gaat maken.
We komen nog niet de was voor u strijken, maar willen u zeer zeker even op weg helpen met het aankopen van de juiste strijkplank. De strijkplank die passend is voor u, maar eveneens voor uw wasgoed.

Beste koop strijkplank

Brabantia strijkplank met strijkijzerhouder 124 bij 45 cm

Brabantia strijkplank
Brabantia strijkplank met houder

De Brabantia strijkplank met strijkijzerhouder is de ideale strijkplank voor de grote berg was. Dit product heeft alles wat u van een strijkplank mag verwachten. Tijdens de ontwikkeling van de plank is goed nagedacht over het comfort en mogelijkheden die de plank moet bieden, zodat de strijkplank aan ieder zijn wensen kan voldoen. Gemakkelijk op te bergen, maar ook brengt de plank, mede door zijn ruime afmeting, veel strijkcomfort met zich mee.

Gebruiksgemak van de strijkplank

De plank is met een afmeting van 124 x 45 centimeter, maat C in Brabantia begrippen, behoorlijk ruim en zorgt er door zijn groot werkblad voor dat u niet iedere keer uw wasgoed hoeft te verschuiven. Hierdoor kunt u gemakkelijk en snel doorstrijken en bent u net iets eerder klaar met dit klusje.

Naast het voordeel dat het heerlijke ruime werkblad van de strijkplank u biedt, kunt u de plank op elke gewenste hoogte instellen tussen de 75 en 98 centimeter. Er van uitgaande dat de plank normaal gesproken op een prima hoogte staat als deze 10 tot 12 centimeter onder uw elleboog reikt. Daar de lichaamslengte van ons Nederlanders nog behoorlijk divers is, is dit dus een vrij ruime range waarin de strijkplank makkelijk verstelbaar is.

Dat dit product gemakkelijk aan te passen is aan de wensen van de gebruiker is een groot voordeel van deze plank. Door het stellen van de plank op de juiste hoogte in combinatie met het grote werkblad voorziet de strijkplank de gebruiker van veel extra strijkcomfort.
De strijkplank, met bijgeleverd overtrek, waarin een veerkrachtige schuimlaag is verwerkt, is geschikt voor alle strijk- en stoomstrijkijzers. Mocht uw strijkijzer toevallig een keer de geest geven, heeft u in ieder geval het geluk dat het geen duur grapje wordt omdat u ook nog moet over gaan tot de aankoop van een nieuwe strijkplank.

Opberggemak

De Brabantia strijkplank is voorzien van een RVS frame met rubberen doppen op de poten. Deze doppen zijn ideaal tijdens het gebruik van de plank, maar ook essentieel tijdens het opbergen. Door de doppen zal de plank niet gaan schuiven, niet tijdens het gebruik, maar ook niet wanneer de plank opgeborgen staat in de kast of tegen een muur bijvoorbeeld.

De safety-lock en framevergrendeling die op plank zitten voorkomen dat de plank plotsklaps in- of uitklapt wanneer u staat te strijken, de plank wil gaan opbergen of wanneer de plank al opgeruimd en wel in de kast staat.
Wanneer u de plank wil gaan gebruiken ontgrendelt u de strijkplank gemakkelijk door aan de hendel te trekken en zal de plank gemakkelijk open te klappen zijn.

Gewicht van de plank

Zoals eerder gemeld is deze plank vrij ruim. Nadeel kan dan ook zeker zijn dat wanneer u de plank moet gaan opbergen dat deze voor u te veel ruimte inneemt. Voordeel is dat de plank ook in een maatje kleiner te verkrijgen is, in dat geval is de afmeting 124 x 38 centimeter. De kleinere, Brabantia maat B variant beschikt over het algemeen over dezelfde gemakken als het C model, echter dient u door de kleinere afmeting vaker uw wasgoed te verschuiven.

Bijkomend nadeel van de grote afmeting is het gewicht van 7,5 kg dat de plank met zich meedraagt. Enerzijds zorgt dit gewicht voor een stabiele stand op de vloer, anderzijds is de strijkplank iets zwaarder om op te bergen. Ook in dit geval kan de B variant voor u uitkomst bieden.

Door de ruime afmeting van de plank is deze met 7,5 kilo iets zwaarder dan gemiddeld. Hiernaast past de 124 lange en 45 centimeter brede plank past niet in elke kast.
Conclusie:
De Brabantia plank met strijkijzerhouder het ideale product voor een grote berg was. De brede en lange plank zorgt voor veel strijkcomfort en ook het framevergrendeling systeem draagt bij aan het gemak. Door de grotere afmeting is hij wel iets zwaarder en groter.

Voordelen
  • Groot en stabiel
  • Makkelijk instelbare hoogte
  • Safety-lock en vergrendelsysteem
Nadelen
  • Met 7,5 kilo zwaarder dan gemiddeld

Beste strijkplank voor stoomgenerator

Beschikt u over een stoomgenerator, dan kunt u maar beter ook voor een strijkplank kiezen waar deze op past. Soms wil men nog wel eens de keuze maken om de stoomgenerator langs de plank op een tafel of stoeltje te zetten, maar door te kiezen voor een plank met plateau, waarop de stoomgenerator kan staan, is dit niet meer nodig en vergroot u ook nog eens het gebruiksgemak van uw apparaat.

Strijkplank met houder
Brabantia strijkplank met stoomunithouder

Brabantia strijkplank met stoomunithouder 124 x 38 cm

De Brabantia strijkplank met stoomunithouderin de afmeting 124 x 38 cm is de ideale strijkplank wanneer u wil genieten van extra gemak en comfort tijdens het strijken met uw stoomgenerator. Het strijkblad op deze plank is stoomdoorlatend, waardoor u gemakkelijk die berg wasgoed weg kunt werken. Dat dit product te verkrijgen is in diverse hippe, trendy kleuren inclusief bijpassende strijkplankovertrekken, verzacht de pijn van een van de minst aantrekkelijke huishoudelijke klusjes.

Gebruiksgemak van de strijkplank

Indien u beschikt over een stoomgenerator weet u dat het strijken van het wasgoed al een stuk gemakkelijker gaat dan wanneer men een normaal of een stoomstrijkijzer gebruikt. Door de druk die wordt gegenereerd wordt er veel stoom geproduceerd, waardoor de vezels van de kledingstoffen gemakkelijk gaan open staan.

Vaak is een keer met het strijkijzer over het wasgoed gaan al voldoende om de kreukels uit het wasgoed te doen verdwijnen. Deze plank helpt u dan ook nog eens om dit zo snel mogelijk te doen.

De combinatie van een stoomgenerator en deze strijkplank zorgt voor veel comfort tijdens het strijken.
De afmeting van 124 x 38 cm is ideaal voor het wegwerken van wasgoed zoals spijkerbroeken, T-shirts, blouses, sweaters en vesten. Doordat u gebruik maakt van een stoomgenerator hoeft u het wasgoed niet vaak te verschuiven. Bijkomend voordeel is dat de plank beschikt over een fijne hoes die alle stoom opvangt.

De plank is eveneens in hoogte verstelbaar van 75 tot en met 98 centimeter, zodat hij ook voor u op de juiste hoogte te plaatsen is. Het stabiele frame van deze Brabantia strijkplank in combinatie met de rubber dopjes op de poten zorgt ervoor dat de plank fatsoenlijk op zijn plaats blijft staan en niet gaat schuiven wanneer u uw wasgoed staat te strijken.

Opberggemak van de strijkplank

Brabantia plankDeze Brabantia strijkplank beschikt over een safety-lock. Deze voorkomt dat de plank plotseling inklapt tijdens het strijken van de was. Indien u de plank gaat opbergen klikt hij in zijn framevergrendeling. Zo klapt hij niet plotsklaps uit wanneer u er mee aan de loop gaat om hem weg te zetten of te gaan gebruiken. Wilt u de plank uitklappen, kan dit door eenvoudig aan de hendel te trekken en hiermee de framevergrendeling er vanaf te halen.

De antislipdoppen, die ervoor zorgen dat de plank op zijn plaats blijft staan tijdens het strijken, zorgen er tijdens het opbergen voor dat de plank ook in de kast of tegen de muur mooi op zijn plek blijft staan en niet verschuift.

Zitten er ook nadelen aan deze strijkplank?

Deze Brabantia strijkplank stikt van de voordelen, echter zullen er altijd ook wel enkele nadelen aan een strijkplank kleven. Zo vindt u misschien de afmeting aan de kleine kant. Voordeel is dat een vergelijkbare plank ook te krijgen is in een maatje groter. Indien u de C variant neemt op deze plank, waarvan de afmeting 124 x 45 centimeter is, hoeft u minder vaak uw wasgoed te verschuiven. Nadeel van de C variant is weer dat deze groter is en dus meer plek in beslag neemt tijdens het opbergen. Afhankelijk van welk wasgoed dat u strijkt, zou u dus het beste een keuze kunnen maken. Strijkt u beddengoed en badlakens ook, dan is een grotere maat strijkplank meer aan te bevelen.

Terug komend op de besproken B-variant kan het nog zijn dat u bijvoorbeeld een Leifheit plank gewend bent. Deze zijn over het algemeen een stuk lichter van gewicht dan de Brabantia strijkplanken. Nadeel is dat wanneer een strijkplank een stuk lichter is dat deze minder stabiel op de vloer staat tijdens het strijken, echter is de plank door zijn lichte gewicht wel gemakkelijk op te bergen.

De plank heeft maat B. 124 x 38 centimeter. Wanneer u bijvoorbeeld ook beddengoed en badlakens wilt strijken is dit een nadeel.
Conclusie:
De Brabantia strijkplank met stoomunithouder is een ideaal product wanneer u strijkt met een generator. De plank heeft maat B en is hierdoor niet klein en niet heel groot. Prima keus.
Voordelen
  • Groot en stabiel
  • Makkelijk instelbare hoogte
  • Safety-lock en vergrendelsysteem
Nadelen
  • Door de smallere afmeting kunt hier lastig beddengoed of badlakens mee strijken

Beste strijkplank met afzuiging en blaasfunctie

Het zogenaamde strijksysteem is al jaren aan het proberen een stevige positie op de markt te veroveren. Dit gebeurd echter met veel moeite. Daar de jeugd er eigenlijk naar toe wil om steeds minder wasgoed te strijken, zijn de strijksystemen niet enorm populair. Dat de systemen verhoudingsgewijs ook nog vrij prijzig zijn draagt niet erg bij in de strijd om een betere positie op de strijkmarkt.

Nu is het ook nog zo dat er veel verschillende mogelijkheden zijn in het aankopen van strijkplanken met afzuiging en blaasfunctie. Zo heeft u de mogelijkheid om gebruik te blijven maken van een losse plank in combinatie met het al in uw huishouden aanwezige strijkijzer, of u gaat over tot de aankoop van een heel systeem waarin strijkijzer en plank met elkaar verwerkt zijn. Hieronder besproken is het eerste model, waarin we ervan uit gaan dat u thuis al beschikt over een strijkijzer of stoomgenerator en alleen maar op zoek bent naar een nieuwe strijkplank.

Leifheit strijkplank
Leifheit Air Active M Strijkplank

Leifheit Air Active M strijkplank

De Leifheit Air Active M strijkplank is een super handige product als jij op zoek bent naar een strijkplank die het leven van de huisvrouw iets gemakkelijker maakt. De strijkplank beschikt over een blaas, inname en afzuigfunctie, ideaal als u zo min mogelijk tijd wil verdoen aan het strijken van uw wasgoed. De strijktijd wordt ongeveer gehalveerd.

De blaasfunctie zorgt ervoor dat u het gevoel heeft dat u staat te strijken op een luchtkussen, hierdoor heeft u de een stuk sneller uit het wasgoed. De aanzuigfunctie zorgt ervoor dat uw wasgoed lekker op de plank blijft liggen en zuigt het overbodige stoom weg, zodat uw was droog en kreukvrij de strijkplank verlaat. Door het materiaal van het strijkplankovertrek en de combinatie van blaas- en afzuigfunctie glijdt het strijkijzer gemakkelijk over de plank.

Gebruiksgemak van de Leifheit Air Active M strijkplank

Door zijn ietwat compacte vormgeving is de strijkplank gemakkelijk op te bergen. De strijkplank is 118 x 38 centimeter, wat wil zeggen dat de plank iets aan de korte kant is. Hierdoor kunt u wel gemakkelijk strijken over de hele lengte van de plank. De Air Active techniek zorgt er zoals eerder genoemd voor dat u in een mum van de tijd het wasgoed kreukvrij in de kast kunt opbergen. Dankzij het Superglide strijkoppervlak waarover de plank beschikt is deze ook uitermate geschikt voor mensen met artrose of andere aandoeningen aan hand, pols of armgewricht. Het strijkijzer glijdt moeiteloos over de strijkplank.

Mede door het compacte formaat van de Leifheit strijkplank is de plank ook behoorlijk licht van gewicht. Het verplaatsen of opbergen van de plank is dan ook vrij simpel. Eveneens is de plank instelbaar in zes verschillende hoogtes, variërend tussen 75 en 100 centimeter, zo kan de plank voor ieders lichaamslengte op die ideale werkhoogte worden ingesteld.

Opberggemak van de strijkplank

Zoals eerder vermeld is de Leifheit Air Active M strijkplank vrij licht van gewicht, de plank bestaat immers uit ultralicht kunststof, wat het maken van de strijkplank erg gemakkelijk maakt. De verstelbare antislipvoetjes onder de strijkplank zorgen dat de plank tijdens het strijken, maar ook wanneer hij opgeborgen is stevig op zijn poten staat. Tijdens het transporteren van de plank voorkom je dat de plank plotsklaps uitklapt door gebruik te maken van de transportvergrendeling. Even aan de beugel trekken en je klapt de plank zo weer uit voor gebruik.

Nadelen van de Leifheit Air Active M Strijkplank

De Air Active M strijkplank beschikt zoals u al heeft kunnen lezen over veel voordelen. Met name het gebruiksgemak maakt dit product een comfortabele strijkplank, die u helpt om in een mum van tijd de stapel wasgoed weg te werken. Echter zitten er ook aan deze plank wel enkele nadelen. In tegenstelling tot het gebruik van een gewone plank verbruikt dit product ook nog eens 1200 watt, dit komt bovenop het verbruik van je strijkijzer. Daarentegen versnelt het gebruik van deze plank wel het strijkproces dus uiteindelijk zal het op jaarbasis niet heel veel uitmaken voor je rekening.

Ander nadeel is dat de plank van zichzelf iets dikker is dan normale strijkplanken. Hierdoor is het iets lastiger om de Air Active plank op te bergen wanneer deze net ergens tussen moet passen. Eveneens kunt u uzelf afvragen of het nodig is om over te gaan op dit soort strijkplanken indien u niet veel was strijkt, zeker omdat deze strijkplanken duurder zijn in aanschaf, maar ook omdat er elektra in de plank verwerkt zit. Indien de elektra kapot zou gaan, buiten de garantie periode, zit u immers met een strijkplank te kijken die niet meer volledig tot zijn recht kan komen.

Echter blijft deze plank, ondanks de nadelen die eraan kleven, een fantastische strijkplank die u absoluut veel strijkplezier zal bezorgen.

De Leifheit Air Active M strijkplank is een stuk duurder in aanschaf en gebruikt bovenop uw strijkijzer nog 1200 watt extra. Hiernaast is de plank korter en dikker dan een normale strijkplank.
Conclusie:
De actieve Leifheit plank zorgt ervoor dat uw was sneller weg is en kreukels zijn gemakkelijker te verwijderen. De prijs is iets hoger en de afmeting is een tikkeltje kleiner dan normaal. Volgens ons een goede keus wanneer u veel te strijken heeft.

Strijkplanken koopgids

Hierboven hebben wij voor u al een tipje van de sluier opgelicht over hoe en wat bij het aankopen van een strijkplank. Inmiddels bent u er waarschijnlijk al achter gekomen dat het aankopen van een strijkplank toch niet zo gemakkelijk was als dat u van te voren in gedachten had, en dat grondig onderzoek van te voren toch wel zal helpen in de jacht naar de meest geschikte strijkplank voor uw huishouden.

Werkhoogte
Bij het aankopen van een plank is dit het aller belangrijkste punt waar u op dient te letten. Indien u de strijkplank niet kunt stellen op de juiste werkhoogte vergroot u de kans op rug- en nekklachten. U dient strijkplanken te kunnen stellen op 10 tot 12 centimeter onder elleboog hoogte, voor een optimaal strijkcomfort. Over het algemeen beschikken de strijkplanken van tegenwoordig over de mogelijkheid om ze te stellen op diverse hoogtes, zodat u ook zelf kunt proberen wat het fijnste voor u aanvoelt in gebruik

Werkblad
De vorm van het strijkoppervlak, maar zeker ook de grootte van het werkblad bepalen een deel van het strijkcomfort wat u aan de plank gaat beleven. Een brede plank is handig voor als u veel beddengoed of tafellakens dient te strijken. Strijkplanken met een smal, puntig einde zijn anderzijds handig indien u veel blouses, shirts en spijkerbroeken dient te strijken.

Opbergruimte
Vaak wordt hier geen rekening mee gehouden indien men over gaat tot de aanschaf van een strijkplank, echter is het wel belangrijk dat u over genoeg opbergruimte beschikt om de plank op te bergen na gebruik. Het lijkt heel simpel, maar vaak past de plank net niet in de beoogde kast of in het hoekje waar die andere strijkplank vaak jarenlang in heeft gestaan. Een grote plank neemt meer ruimte in tijdens het opbergen ervan, maar heeft dan wel weer zijn voordelen tijdens het strijken.

Anderzijds is een kleine plank makkelijker op te bergen, maar tijdens het strijken van je wasgoed dien je wel vaker je wasgoed te verschuiven op de plank. Daarbij is het wel handig dat uw strijkplank over een zogenaamde vergrendeling beschikt, zo verloopt het opbergen van de strijkplank een stuk soepeler, en heeft u minder kans ergens met de plank tegen aan te stoten.

Snoerhouder
De snoerhouder; niet iedereen vindt hem handig, maar over het algemeen wordt die wel gewaardeerd. Door dit handige hulpmiddel zit de stoomslang of het strijkijzersnoer niet in de weg tijdens het strijken. Soms komt het wel eens voor dat het snoer over het gestreken wasgoed getrokken wordt en zo weer nieuwe kreukels veroorzaakt. Een snoerhouder biedt in dit geval uitkomst door het snoer omhoog te houden, zo wordt het kledingstuk niet geraakt.

Stabiliteit
Niets is zo vervelend als een rotklusje doen met materiaal wat niet goed functioneert. Strijken met een wiebelige strijkplank is er een van. Bij de aankoop van een nieuwe plank is het belangrijk dat u er op let dat de strijkplank beschikt over antislippootjes, welke ervoor zorgen dat u strijkplank tijdens gebruik, maar ook wanneer hij opgeborgen is netjes op zijn plaats blijft staan. Een instabiele strijkplank is erg onhandig en erger nog zelfs gevaarlijk. Het zal u maar gebeuren dat u er per ongeluk tegen aan loopt en het nog warme strijkijzer op de grond valt of bij uzelf brandwonden veroorzaakt.

Een nieuw strijkplankovertrek
Uiteindelijk heeft ook u de perfecte strijkplank gevonden die aan al uw eisen voldoet. Voor de een is het een gewone strijkplank, voor de ander een plank die geschikt is voor een stoomgenerator en de ander gaat voor een compleet strijksysteem. Na verloop van tijd zal de hoes die over de strijkplank zit aan vervanging toe zijn. Indien u dan over gaat tot de aankoop van een nieuw strijkplankovertrek dient u er rekening mee te houden wat de juiste maat is voor uw strijkplank. De Leifheit strijkplankovertrekken beschikken normaal gesproken over een maat die erop staat indien u de plank aankoopt, variërend van s tot en met xl. Brabantia strijkplanken werken met de maten A, B, C en D.

Echter is de maat niet het enige waarmee u rekening moet houden tijdens het aankopen van een nieuwe hoes. Zo zit er wel wezenlijk een verschil tussen een hoes die geschikt is voor het gebruik van stoomgeneratoren en een hoes die geschikt is voor het gebruik van normale strijkijzers of stoomstrijkijzers. Een goede onderlaag, molton, zorgt er in alle gevallen voor dat de warmte goed wordt vastgehouden en het strijkgemak wordt geoptimaliseerd. Bij het plaatsen van een nieuwe dient u erop te letten dat de hoes goed wordt vastgezet, zo voorkomt u kreukels in de hoes, welke direct een negatief resultaat hebben op uw strijkwerkzaamheden.

Wij hopen dat u door dit artikel een juiste keuze heeft kunnen maken. Heeft u ook nog een strijkijzer nodig? Dan verwijzen wij u graag door naar ons artikel over de beste strijkijzers van 2018.