Waarom zoveel stof in huis?

”Een blog dat geen stof doet opwaaien,,

U heeft zich vast wel eens afgevraagd, waar al dat stof in uw woning toch vandaan komt. Wij gingen daarom op stofonderzoek uit en delen deze, soms verrassende inzichten en uitkomsten, graag met u. Wij verduidelijken in deze blog wat stof eigenlijk is en u krijgt antwoord op de vraag of stof schadelijk is.

Ook geven wij u een aantal tips hoe stof kan worden bestreden en met welke middelen het kan worden tegengegaan. Zo voorkomt of beperkt u de kans op een mogelijke stofallergie, een onderwerp waar nader op wordt ingegaan.

Stof, wat is dat eigenlijk?

Stof bestaat uit hele kleine deeltjes uit elkaar gevallen materie. Officieel wordt er pas over stof gesproken wanneer de deeltjes kleiner dan 0,06 millimeter zijn. Voor uw beeldvorming, dit is nog minder dan een tiende deel van de doorsnee van een van uw hoofdharen.

Neerdwarrelend stof kan de bodem verrijken en voedt zelfs microscopisch kleine levensvormen. Anderzijds kan (fijn-)stof ook ziek maken, bijvoorbeeld wanneer het in grote hoeveelheden in de longen terechtkomt. Daarover leest u later meer.

Meer lezenWaarom zoveel stof in huis?

Broodrooster schoonmaken

Brabantia broodroosterIn 1919 kwamen de eerste broodroosters met pop-up op de markt en sindsdien is er veel verbeterd. Bij al die ontwikkelingen blijft er toch nog vaak een belangrijke vraag onbeantwoord. Want hoe maakt u een broodrooster nu eigenlijk goed schoon? Na het lezen van dit artikel weet u precies hoe u uw broodrooster schoonmaken moet.

Een broodrooster is bijna niet meer weg te denken in de Nederlandse keuken en wordt in steeds meer huishoudens vaak, zo niet dagelijks, gebruikt. Hierdoor blijven er in uw broodrooster natuurlijk ook de nodige kruimels en broodresten achter. Vindt u dat ook niet zo’n fijn idee? Daar kunnen we helemaal inkomen, want bij voedselbereiding is hygiëne natuurlijk belangrijk.

Meer lezenBroodrooster schoonmaken

Spiraalsnijder bij Blokker kopen? Dit zijn ze!

Uiteraard kun je voor een spiraalsnijder ook bij Blokker terecht. Echter heeft niet elk Blokker filiaal het volledige assortiment. Met name de kleinere winkels zullen de wat meer nicheproducten als een spiraalsnijder niet opnemen of kiezen voor één uitvoering.

Online op Blokker.nl vind je natuurlijk wel alle producten. Maar ze zijn niet even makkelijk te vinden met de zoekfunctie. Ik heb er vier gevonden en voor je op een rij gezet.

Update: hoera!

Ondertussen heeft Blokker.nl het veel makkelijker gemaakt om jouw nieuwe spiraalsnijder te vinden op hun website.

Je kunt online bestellen en de spiraalsnijder bij een plaatselijke Blokker klaar laten leggen zodat je hem kunt afhalen. Of je laat hem gewoon thuis bezorgen.

Meer lezenSpiraalsnijder bij Blokker kopen? Dit zijn ze!

Vogelnestjes van zoete aardappel met een kakelvers eitje erin

We mochten dit recept van Mitchel van Paleo met je delen om te laten zien dat je meer dan alleen courgettes kunt omtoveren tot slierten met je spiraalsnijder.

Ideaal als snel ontbijtje.

Afhankelijk van je trek en de grootte van de zoete aardappel is dit recept geschikt voor 2 personen. Je kunt altijd een extra aardappel schillen.

Kijk ook eens naar onze blog over spiraalsnijder recepten.

Meer recepten van Mitch en andere Paleo liefhebbers vind je in de Paleo kookboeken bij bol.com.

Meer lezenVogelnestjes van zoete aardappel met een kakelvers eitje erin

Stofzuiger schoonmaken

Stofzuiger Rowenta
Rowenta Silence Force cyclonic
Een schoon huis wordt regelmatig gestofzuigd. Om de twee a drie dagen het hele huis stofzuigen is in Nederland en België vrij gangbaar. U hoeft niet te schrikken want natuurlijk verschilt dit van huis tot huis. Heeft u huisdieren dan zult u ietsje vaker stofzuigen en bent u bijna nooit thuis dan is misschien zelfs één keer per week voor u ruim voldoende. Maar wist u al dat ook de stofzuiger zelf regelmatig moet worden schoongemaakt? Doet u dat namelijk niet en zuigt u door met een vuil stoffilter of volle zak dan wordt de zuigkracht aanzienlijk minder en verbruikt uw apparaat veel stroom. In het ergste geval verspreid u het stof juist door uw woning in plaats dat u het opzuigt. Hoe dat precies zit en vooral hoe u dat kunt voorkomen leest u hier. Bovendien wordt de levensduur van uw kostbare apparaat door kundig schoonmaken aanzienlijk verlengd. Het is trouwens helemaal niet moeilijk, iedereen kan het. In dit artikel leest u hoe u uw stofzuiger schoonmaken kunt.

Meer lezenStofzuiger schoonmaken

Strijkijzer schoonmaken

 

Tefal strijkijzer
Strijkzool Tefal

Als u regelmatig een stoomstrijkijzer gebruikt, wordt de onderkant van het ijzer na verloop van tijd vies door het té heet strijken van synthetische stoffen of vanwege het gebruik van kalkhoudend, hard water en moet u uw strijkijzer schoonmaken.

Ook het te heet strijken van een opdruk kan hierin een rol spelen. De viezigheid aan de strijkzool (onderkant) kan ervoor zorgen dat u bruine vlekken op uw kleding krijgt, iets wat u uiteraard te allen tijde wilt voorkomen. In dit artikel leggen wij u uit hoe u uw strijkijzer het beste schoon kunt maken én hoe u in de toekomst een vieze strijkzool voorkomt.

Meer lezenStrijkijzer schoonmaken