Blaupunkt Bluebot XEasy VCBB1X review

Blaupunkt Bluebot XEasy VCBB1XE

Blaupunkt heeft verschillende robotstofzuigers op de markt gebracht, allen met hun eigen kenmerken zodat er meer variëteit zit in de functies die het heeft, en je makkelijker een robot zult vinden van Blaupunkt die bij je past. Eén van de robotstofzuigers die ze hebben is de Xeasy. Het is de meest eenvoudige versie van de Bluebot robotstofzuigers, en dus tevens de meest voordelige. Hierdoor is het een mengelmoesje van goede functies voor een betaalbare prijs, en dus erg gewild bij de klanten.


In dit artikel lees je de voor- en nadelen van de Xeasy, de beoordelingen van andere kopers, en concurrerende robotstofzuigers die een goed alternatief voor je kunnen zijn.

Voordelen

De Xeasy bevat veel voordelige functies en zorgt voor goede resultaten waardoor het een geliefd apparaat is bij het grootste gedeelte van zijn gebruikers.

Verschillende schoonmaakprogramma’s 

De Bluebot Xeasy heeft verschillende standen om het huis schoon te maken, namelijk: Automatisch, Zig Zag, Spot, en Random. Je kunt hierdoor dus de schoonmaakstand afstellen naar gelang het vuil er in huis te bekennen is. De Random modus is een mix van de verschillende schoonmaakprogramma’s en zal dus afwisselen tussen deze drie.

Twee zuigborstels en een brede borstel in het midden

De robot is voorzien van een goed reinigingssysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van twee zijborstels die de randen en hoeken goed meenemen, en een brede borstel in het midden die extra vuil en stof van de grond los veegt en meeneemt. Dit zorgt voor goede schoonmaakresultaten waar je vrolijk van wordt.

Blaupunkt Bluebot XEasy VCBB1XE onderkant

Automatische hervatting

De robot kan een oppervlakte schoonmaken van maar liefst 180 m² in één schoonmaakronde. Mocht je zo’n groot huis hebben dat hij dan nog niet klaar zijn met zijn route, maakt hij het automatisch af als hij eenmaal opgeladen is. Dit houdt natuurlijk ook in dat hij netjes zelf terug rijdt naar zijn laadstation als hij leeg is. Door deze functies heb je zelf veel minder omkijken naar het apparaat, en is het dus gebruiksvriendelijker.

Blaupunkt Bluebot XEasy VCBB1XE hoogte

Laag model

De robot heeft een laag model met een hoogte van maar 7,8 cm en kan daardoor moeiteloos onder veel meubels door rijden zodat ook op die plekken alles netjes en stofvrij blijft. 

Er zijn wat lagere modellen op de markt, maar veel lager dan 7 cm wordt het over het algemeen niet als je een product wilt waarmee je qua kwaliteit ook goed zit.

Afstandsbediening of app

Hij is voorzien van trapdetectie zodat hij niet van de trap of andere verlagingen valt, en heeft ook infraroodsensoren waardoor hij niet tegen je meubels aan botst. Verder heeft het een anti-vastloopfunctie waarmee hij zichzelf tracht te bevrijden als hij klem komt te zitten op een bepaald object.

Dit systeem helpt hem niet altijd uit de brand, maar zorgt er wel voor dat hij vaker dan eens de dans ontspringt. Andere dingen die je kunt doen om te voorkomen dat hij vastloopt, is het wegwerken van kabels en ervoor zorgen dat het huis netjes opgeruimd is en er geen losse items op de grond rondslingeren.

Bedienbaar via App, afstandsbediening en Alexa

Aardig wat robotstofzuigers in deze prijsklasse zijn niet te bedienen via App en afstandsbediening, dus dat is een extra voordeel wat betreft deze robot. Je kunt met behulp van de App een schoonmaakschema instellen voor de hele week, en zien waar de robot op dat moment mee bezig is. De afstandsbediening kan je gebruiken om de robot naar specifieke plekken te sturen en taken toe te wijzen, zoals het veranderen van de schoonmaakstand. 

Blaupunkt Bluebot XEasy VCBB1XE afstandsbediening

Je kunt het ook gewoon verbaal zeggen via Alexa, en dan begrijpt de robot ook wat hij moet doen. Google Home is nog niet beschikbaar voor deze robot op dit moment, maar dat zal in de toekomst wel komen volgens Blaupunkt.

Max stand 

De robot heeft een extra turbostand voor als je net dat extra beetje power nodig hebt. Dit is handig als er iets gevallen is of als je extra kracht nodig hebt op bijvoorbeeld het tapijt of soortgelijke plekken.

Blaupunkt Bluebot XEasy VCBB1XE magneetstrips

Magneet strips

De meegeleverde magneet strips zorgen ervoor dat je gebieden af kunt bakenen waar de robot niet mag komen. Hierdoor kan je eventuele probleemgebieden oplossen, maar ook ruimtes afbakenen waar het niet geschikt is om de robot te laten stofzuigen. 

Deze magneet strips werken echter niet altijd helemaal naar behoren, dus deze functie heeft nog wel wat verbetering nodig.

Erg stil 

De robot heeft een geluidsniveau van maar 55 decibel, en dat is erg stil voor een robotstofzuiger. Je kunt hierdoor het apparaat aanlaten terwijl je zelf ook thuis bent, en het geluid zal niet storend zijn. Mocht je zijn gezang het liefste helemaal willen vermijden, kan je natuurlijk ook de robot aanzetten als je niet thuis bent door middel van het instelbare schoonmaakschema. 

Nadelen 

Er zijn wat minpuntjes aan deze robotstofzuiger waar je rekening mee wilt houden.

Geen zelflerende robot

Volgens de meeste beschrijvingen volgt deze robot een systematische schoonmaakroute, en dat klopt ook. Maar dat wil niet zeggen dat hij altijd de meest efficiënte route zal nemen. Het is namelijk geen robot die zelf uit kan vogelen wat de beste route is om het huis zo snel mogelijk schoon te maken, en daarbij geen tijd te verliezen.

Dit apparaat zal er ondanks zijn systematische schoonmaakroute toch nog een tijdje over doen om alle hoekjes en randjes goed mee te krijgen. Duurdere apparaten daarentegen leren de ruimtes precies kennen en berekenen daarop het meest efficiënte schoonmaaktraject, en dat is natuurlijk wel een groot pluspunt. 

Loopt soms vast

Zoals de meeste robotstofzuigers loopt ook deze robot soms vast op objecten. Door alle kabels en losse items weg te werken, werk je ook dit probleem weg. Wat ook belangrijk is, is om de hoogte van je kasten en meubels op te meten waar hij onderdoor zal rijden. Als die toevallig net 7,8 cm is, dan heb je de kans dat de robot daarin vast zal lopen en zijn traject niet af zal maken.

Ervaringen 

Gebruikers zijn erg te spreken over de Xeasy ondanks wat minpuntjes hier en daar. Dit ligt vooral aan het feit dat de stofzuiger goed schoonmaakt, en ook hoekjes en randjes goed meepakt. Het is een stil apparaat dat eenvoudig en fijn is in gebruik.

De resultaten die het levert zijn goed tot zeer goed voor zijn prijs, en daar gaat het natuurlijk uiteindelijk om. De nadelen van dit apparaat die gebruikers bevestigen zijn de App die niet altijd even goed werkt, en zijn routes waar soms geen touw aan vast te knopen is. Wel is aan het einde van de rit alles stofvrij, dus of dat een groot minpunt is valt te betwisten.

Het komt soms klem te zitten op hoge tapijten of kabels zoals de meeste robotstofzuigers dat doen, dus dit is een algemeen probleem wat je bij elke robot tegen zult komen. Het laatste minpuntje aan deze robot is dat de magneet strips niet altijd naar behoren werken. En dat is natuurlijk wel erg jammer. Maar verder krijg de robot van de meeste gebruikers een dikke vijf sterren beoordeling en anders vier sterren, dus het is zeker geen slecht apparaat.

Alternatieven

Als je geen vol vertrouwen hebt in de Xeasy, dan zijn er twee andere goede keuzes; de Eufy by Anker Robovac 35C en de Ecovacs Deebot 605.

Eufy by Anker Robovac 35C

Eufy by Anker Robovac 35C


De Robovac 35C is van soortgelijke kwaliteit, en komt best overeen met de Xeasy. Het verschil tussen de twee is dat de Robovac zelf tapijten detecteert en daar zijn zuigkracht op aanpast. Spraakbesturing kan bij deze robot ook via Google Home, en de magneet strips werken bij deze robotstofzuiger beter als bij de Xeasy. Verder verschillen ze niet veel van elkaar, en haal je met deze robot een goedwerkend apparaat in huis waar menig mens blij van wordt.


De Robovac is iets lager dan de Xeasy, welgeteld 0,6 cm. Als je er dus achter bent gekomen na een paar opmetingen in huis dat de Xeasy waarschijnlijk vast zal lopen onder bepaalde meubels door hun hoogte, dan is de Robovac wellicht een betere keuze voor je.


Ecovacs Deebot 605

Ecovacs Deebot 605


De Deebot 605 is ietsjes duurder dan de Xeasy, maar heeft wel wat extra handige functies die je waarschijnlijk op prijs zult stellen. Het heeft namelijk een dweilfunctie, en kan dus gelijk een natte doek over je vloer halen waardoor je huis heerlijk fris kan ruiken zonder dat je daar wat voor hoeft te doen. Verder is hij net als de Xeasy te bedienen via de App waarbij je een schoonmaakschema voor de hele week in kunt stellen, maar produceert hij wel wat meer geluid dan de Xeasy. Deze robot heeft namelijk een geluidsniveau van 65 decibel, terwijl onze Bluebot een geluidsniveau heeft van 55 decibel.

Op klesto.nl vindt u uitgebreide informatie over verschillende andere merken robotstofzuigers en over de beste robotstofzuiger. Overweegt u de aanschaf van een ander huishoudelijk apparaat? Raadpleeg dan vooral van te voren onze bevindingen en lees alles wat u wilt weten in de koopgids. Op klesto.nl staan verder een aantal informatieve en leuke blogs. 

Bekijk alle robots op Coolblue