Beste luchtontvochtiger

Heb je last van een muffe lucht in huis, voelt je meubilair klam aan of heb je vochtplekken op de muren? Dan is de luchtvochtigheid in je woning waarschijnlijk te hoog. Vaak ontstaat dit door condensvorming wat weer het gevolg is van onvoldoende ventilatie. Een te hoge luchtvochtigheid kan op den duur leiden tot gezondheidsklachten en meubelschade.

Om de luchtvochtigheid in je woning te verlagen kun je een luchtontvochtiger aanschaffen. Dit apparaat zuigt de vochtige lucht aan met behulp van een filter. Het filter haalt vuil- en stofdeeltjes uit de lucht. Vervolgens wordt de lucht afgekoeld. De vochtdeeltjes in de lucht condenseren dan, waarna ze worden opgevangen in een opvangbak of via een afvoerleiding worden afgevoerd. De ontvochtigde lucht wordt weer tot kamertemperatuur opgewarmd en in de kamer vrijgelaten.

Er zijn verschillende soorten luchtontvochtigers verkrijgbaar. Zo zijn er grote en kleine apparaten, ontvochtigers voor in de auto of voor in de slaapkamer en luchtontvochtigers met een luchtreinigingsfunctie. Welk type voor jou het beste is hangt vooral af van de ruimte die je wilt ontvochtigen. Verderop in dit artikel kun je daar meer over lezen in onze koopgids.

Zoek je een luchtontvochtiger voor een speciale ruimte of wil je gewoon de allerbeste luchtontvochtiger? Wij hebben voor jou uitgezocht wat de beste luchtontvochtigers van 2020 zijn.

De beste luchtontvochtiger op een rijtje:

Afbeelding

Product


Meaco luchtontvochtiger

Onze beste koop!

Meaco luchtontvochtiger Platinum ECO20

Beste koop luchtontvochtiger

óf

Pingi Vochtvreter auto

Pingi vochtvreter XL 2 Pak

Beste luchtontvochtiger voor in de auto

óf

Stadler Form Albert Little Ontvochtiger

Stadler Form Albert Little Ontvochtiger

Beste luchtontvochtiger voor de slaapkamer

óf

Clean Air Optima CA-707

Clean Air Optima CA-707

Beste luchtontvochtiger met luchtreinigingsfunctie

óf

Meaco luchtontvochtiger Platinum ECO20 2

Trotec peltier luchtontvochtiger 

Beste kleine luchtontvochtiger

óf

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Meaco luchtontvochtiger Platinum ECO20

Beste koop luchtontvochtiger

Meaco luchtontvochtiger

Pingi vochtvreter XL 2 Pak

Beste luchtontvochtiger voor in de auto

Pingi Vochtvreter auto

Stadler Form Albert Little Ontvochtiger

Beste luchtontvochtiger voor de slaapkamer

Stadler Form Albert Little Ontvochtiger

Clean Air Optima CA-707

Beste luchtontvochtiger met luchtreinigingsfunctie

Clean Air Optima CA-707

Trotec peltier luchtontvochtiger 

Beste kleine luchtontvochtiger

Meaco luchtontvochtiger Platinum ECO20 2

Beste koop luchtontvochtiger | Meaco luchtontvochtiger Platinum ECO20

Als beste koop hebben we voor deze geweldige luchtontvochtiger gekozen. De Meaco Luchtontvochtiger Platinum20 is geschikt voor vrijwel elke ruimte tot 100 vierkante meter en beschikt over veel extra features. We kunnen deze luchtontvochtiger daarom aan iedereen aanbevelen.


Met een ontvochtigingscapaciteit van 20 liter per dag én een speciale nachtmodus, is dit apparaat ook heel geschikt voor het ontvochtigen van een grote ruimte of slaapkamer. Je zou misschien verwachten dat deze ontvochtiger vanwege de hoge capaciteit veel energie verbruikt, maar het energieverbruik is slechts 255 Watt.

Wil je niet steeds het reservoir moeten legen? Geen zorgen, de Meaco Luchtontvochtiger Platinum ECO20 heeft een reservoir van 6 liter. Wat ook fijn is aan dit apparaat is de hygrostaat waarmee je de luchtvochtigheid kunt instellen tussen de 30 tot 80%. Ook is de luchtontvochtiger redelijk stil (41 dB), zodat je niet continu last hebt van een brommend geluid.

Verder beschikt de Meaco over een regelmechanisme waarmee het zichzelf kan in- en uitschakelen. Is de gewenste luchtvochtigheid bereikt? Dan schakelt het apparaat zichzelf uit. Het meet dan nog wel elk half uur de vochtigheid. Bij een hogere luchtvochtigheid start het ontvochtigingsproces weer automatisch.

Heel veel fijne features dus, maar er zijn nog een paar redenen waarom we deze luchtontvochtiger als beste koop hebben geselecteerd. De luchtontvochtiger beschikt over een HEPA-filter waarmee de lucht wordt gereinigd en heeft ook een handige timer. Wil je de ontvochtiger gebruiken om je wasgoed te laten drogen? Dan kun je het apparaat hierop richten door de uitblaasopening te verschuiven. 

Niet geschikt voor de badkamer.

Voordelen

  • Geschikt voor ruimtes tot 100 m²
  • Ontvochtigingscapaciteit van 20 liter per dag
  • Instelbare vochtigheid tussen de 30 en 80%
  • Redelijk stil (41 dB)
  • Automatisch in- en uitschakelen
  • HEPA-filter
  • Nachtmodus

Nadelen

  • Niet geschikt voor de badkamer
  • Heeft geen ionisator

Conclusie

Deze Meaco is niet alleen een uitstekende luchtontvochtiger, maar heeft ook veel fijne extra features. Helaas is deze luchtontvochtiger niet geschikt voor gebruik in de badkamer en het apparaat heeft geen ionisator. Als je echter op zoek bent naar een luchtontvochtiger voor een andere ruimte dan de badkamer, is deze Meaco luchtontvochtiger zeker een goede keuze!

Beste luchtontvochtiger voor in de auto | Pingi Vochtvreter auto-ontvochtiger XL 2 Pak


Misschien heb je er nog nooit over nagedacht of misschien ook wel: een luchtontvochtiger voor in de auto. Dit kan helpen bij eventuele vochtproblemen, maar je kunt het ook goed gebruiken om beslagen autoruiten tegen te gaan. Ideaal dus!

Helaas kun je een standaard luchtontvochtiger niet in de auto gebruiken, omdat je in de auto natuurlijk niet beschikt over netstroom. Daarom hebben wij voor jou uitgezocht wat de beste luchtontvochtiger voor in de auto is.

Dit is een zakje met vochtopnemend materiaal: de Pingi Vochtvreter. Je hoeft dit zakje alleen maar in de auto te leggen. Eenvoudiger kan niet!

Wat maakt de Pingi Vochtvreter auto-ontvochtiger nu zo speciaal in vergelijking met andere vochtvreters? Ten eerste neemt deze vochtvreter snel vocht op, waardoor je nog maar minimaal last zult hebben van beslagen autoramen. Daarnaast is het zakje herbruikbaar en kun je aan de hand van de gepatenteerde indicator zien wanneer hij vol zit.

Hoe kun je het vocht uit het zakje halen om hem opnieuw te gebruiken? Heel simpel: je stopt hem 6 minuten lang in de magnetron op 600 Watt. Ook kun je de vochtvreter op de radiator in het zonnetje leggen, maar dan duurt het wat langer voordat al het vocht eruit is. Zodra de indicator van roze naar blauw is gekleurd, kun je de vochtvreter weer opnieuw gebruiken.

Indicator schijnt snel te beschadigen

Voordelen

  • Neemt snel vocht op
  • Herbruikbaar
  • Handige indicator
  • Neemt weinig ruimte in

Nadelen

  • Indicator beschadigd snel
  • Prijzig

Conclusie

Als je op zoek bent naar een luchtontvochtiger voor in de auto, zoek je waarschijnlijk een klein model. Deze Pingi vochtvreter is dan een goede keuze. Wel lijkt het erop dat de indicator snel beschadigd kan raken, dus het is aan te raden om voorzichtig met het zakje te doen. In vergelijking met andere vochtvreters is deze vochtvreter wat prijzig, maar hij werkt wel goed en je kunt hem jarenlang hergebruiken.

Beste luchtontvochtiger voor de slaapkamer | Stadler Form Albert Little Ontvochtiger

Voor de slaapkamer hebben we een erg stille luchtontvochtiger gevonden met nachtmodus.

Het geluidsniveau is 32 dB of 43 dB, afhankelijk van de stand die je kiest. Als je het apparaat ’s nachts in de laagste stand zet, hoor je hem vrijwel niet. In de nachtmodus wordt de verlichting gereduceerd, waardoor je hier ook geen last van hebt.

De Albert Little is geschikt voor ruimtes tot 30 vierkante meter en heeft een capaciteit van 10 liter per dag. De ingebouwde hygrostaat is een groot pluspunt. Hiermee meet de ontvochtiger zelf de luchtvochtigheid. 

Zodra de luchtvochtigheid het ingestelde niveau heeft bereikt (tussen 30 en 80%), schakelt het ontvochtigingsproces automatisch uit. Is de luchtvochtigheid weer hoger? Dan wordt dit proces weer ingeschakeld.

Doordat er wieltjes onder de luchtontvochtiger zitten, kun je hem makkelijk verplaatsen. Met de timer kun je zelf instellen op welke tijd dit apparaat zichzelf in moet schakelen.

Waterreservoir is relatief klein

Voordelen

  • Nachtmodus
  • 32 dB in de laagste stand
  • Capaciteit van 10 liter per dag
  • Instelbare vochtigheid tussen de 30 en 80%
  • Automatisch in- en uitschakelen

Nadelen

  • Waterreservoir is relatief klein

Conclusie

Met de stille stand en gereduceerde verlichting in nachtmodus is deze Albert Little ideaal voor in de slaapkamer. Helaas is het waterreservoir relatief gezien wel klein, zeker in verhouding met de capaciteit van 10 liter per dag. Je zult het reservoir dus wat vaker moeten legen.

Beste luchtontvochtiger met luchtreinigingsfunctie | Clean Air Optima CA-707

Elke luchtontvochtiger beschikt eigenlijk al over een luchtreinigingsfunctie. Ze hebben namelijk een filter waarmee ze vuil- en stofdeeltjes uit de lucht filteren.

Als je echter op zoek bent naar een luchtontvochtiger die de luchtkwaliteit optimaal verbetert, kun je beter kiezen voor een luchtontvochtiger met meerdere filtertechnieken.

Deze Clean Air Optima CA-707 luchtontvochtiger heeft het eigenlijk allemaal. 

Dit apparaat ontvochtigt de lucht snel met een capaciteit van 20 liter per dag. Daarnaast beschikt het over een voorfilter, een koolstoffilter, een UV C-licht en een ionisatiefunctie. Hiermee worden stofdeeltjes, pollen, bacteriën, schimmels, virussen en geurtjes uit de lucht verwijderd.

Je kunt de luchtontvochtiger gebruiken in ruimtes tot 70 vierkante meter. De ingebouwde hygrostaat kan de luchtvochtigheid automatisch regelen. Het apparaat kan de ontvochtigingsfunctie dus zelf in- en uitschakelen, waardoor je hier geen omkijken naar hebt. De gewenste luchtvochtigheid is instelbaar tussen de 35 en 80%.

Het waterreservoir heeft een inhoud van 4 liter, wat in verhouding met de meeste andere luchtontvochtigers redelijk groot is. Je kunt er ook voor kiezen om het opgevangen water af te voeren met de bijgeleverde afvoerslang van 3 meter. De Clean Air gebruikt slechts 240 Watt en beschikt over een timer. Ook maakt het apparaat weinig geluid (39 dB).

Geen accessoires en een lange oplaadtijd (4 uur)

Voordelen

  • Geschikt voor ruimtes tot 70 m²
  • Ontvochtigingscapaciteit van 20 liter per dag
  • 4 liter reservoir én afvoerslang
  • Instelbare vochtigheid tussen de 35 en 80%
  • 4 filtertechnieken 

Nadelen

  • Prijzig
  • Zwaar
  • Geen nachtmodus

Conclusie

Voor het volledig verbeteren van de luchtkwaliteit in een bepaalde ruimte is deze Clean Air ideaal. Het apparaat ontvochtigt de lucht en beschikt over vier filtertechnieken, waarmee stofdeeltjes, pollen, bacteriën, schimmels, virussen en vieze geurtjes uit de lucht worden verwijderd.


Helaas heeft deze luchtontvochtiger geen nachtmodus, waardoor het niet geschikt is voor gebruik in de slaapkamer. Ook is het apparaat redelijk zwaar. Gelukkig zitten er wel wieltjes onder, waardoor je hem toch nog redelijk makkelijk kunt verplaatsen. De prijs lijkt misschien wat hoog, maar bedenk je wel dat je hier een luchtontvochtiger én een luchtreiniger voor hebt.

Beste kleine luchtontvochtiger | Trotec peltier luchtontvochtiger TTP 10 E 

Zoek je een luchtontvochtiger voor een kleine ruimte van minder dan 10 m²? Dan wil je waarschijnlijk liever geen duur apparaat dat veel ruimte in beslag neemt. Deze Trotec Peltier luchtontvochtiger met een formaat van 11 x 6 x 1,5 cm is voor kleine ruimtes echt een uitkomst.

Je kunt hem op een kastje neerzetten of aan de wand hangen.

Wat maakt deze Trotec Peltier nu echt zo speciaal? Het meest unieke aan deze luchtontvochtiger is dat je hem ook als wekker kunt gebruiken. Daarbij heeft dit apparaat ondanks het kleine formaat toch nog een redelijk groot reservoir van 2 liter.

De Trotec Peltier maakt weinig geluid (45 dB) en verbruikt weinig energie (75 Watt). Hij is heel licht in gewicht en is met de draaggreep makkelijk te verplaatsen.

Geen nachtmodus

Voordelen

  • Klein formaat
  • Waterreservoir van 2 liter
  • Weinig geluid (45 dB)
  • Zeer laag energieverbruik (75 Watt)
  • Licht in gewicht
  • Handige draaggreep

Nadelen

  • Geen nachtmodus
  • Schakelt niet automatisch in en uit

Conclusie

De Trotec Peltier is een van de kleinste modellen luchtontvochtigers. Je kunt hem makkelijk op je nachtkastje plaatsen of aan de wand hangen. Helaas heeft dit apparaat geen nachtmodus, waardoor je wel een licht brommend geluid zult horen. De Trotec meet wel de luchtvochtigheid, maar kan zichzelf niet in- en uitschakelen. Dit zul je dus zelf moeten doen.

Koopgids met tips

​Zoals je ziet zijn er veel verschillende soort luchtontvochtigers verkrijgbaar. Vrijwel elke luchtontvochtiger beschikt wel over een aantal extra functies. Misschien zie je inmiddels door de bomen het bos niet meer en kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je keuze.
Daarom hebben wij onderstaande koopgids samengesteld. Je leest hierin op welke punten je moet letten en welke extra opties er allemaal zijn.

Grootte van de ruimte
Een van de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het kopen van een luchtontvochtiger is de grootte van de ruimte. Sommige apparaten kunnen alleen ruimtes van minder dan 10 vierkante meter goed ontvochtigen, terwijl andere ontvochtigers het ook goed doen in ruimtes van 100 vierkante meter.

Je wilt natuurlijk wel dat de hele ruimte goed ontvochtigd wordt. Vraag jezelf daarom af hoe groot de ruimte is die je wilt ontvochtigen en zoek een luchtontvochtiger uit die hiervoor geschikt is.

Soort ruimte
Naast de grootte van de ruimte is het ook van belang om rekening te houden met het soort ruimte dat je wilt ontvochtigen. Sommige luchtontvochtigers zijn niet geschikt voor gebruik in de badkamer, terwijl andere apparaten het niet goed bij koudere temperaturen (bijvoorbeeld in de kelder). Ook zijn er luchtontvochtigers met een speciale nachtmodus die ideaal zijn voor de slaapkamer.
Wil je een luchtontvochtiger in de kelder (of een andere koude ruimte), badkamer of slaapkamer plaatsen? Kijk dan goed welke luchtontvochtigers hiervoor geschikt zijn.

Reservoir of afvoerslang
Het water wordt normaal gesproken opgevangen in een reservoir. Er zijn echter ook luchtontvochtigers die zowel een reservoir als een afvoerslang hebben. Dit is ideaal als er een afvoer in de ruimte aanwezig is en je niet continu het reservoir wilt legen.
Kies je voor een luchtontvochtiger met alleen een reservoir of is er geen afvoer in de ruimte? Dan is het aan te raden om te letten op de grootte van het reservoir. Des te groter het reservoir, des te minder vaak je hem hoeft te legen.

Geluid
Eigenlijk maakt een luchtontvochtiger altijd wel wat geluid, zelfs in de nachtmodus. Toch zit er wel een verschil in de hoeveelheid geluid die de verschillende apparaten maken. Sommige luchtontvochtigers worden omschreven als super stil, terwijl van andere apparaten wordt gezegd dat ze veel lawaai maken. Let daarom op het aantal decibel, zeker als je weet dat je je snel gaat irriteren aan het geluid.

Energieverbruik
Het energieverbruik van luchtontvochtigers kan enorm verschillen. Zo zijn er kleine luchtontvochtigers die slechts 30 Watt gebruiken en grote luchtontvochtigers die wel 500 Watt gebruiken. Het aantal Watt is onder andere afhankelijk van het formaat en de capaciteit. Dat is echter niet het enige. Soms verbruikt een luchtontvochtiger met een capaciteit van 10 liter per dag meer dan een luchtontvochtiger met een capaciteit van 20 liter per dag.

Om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden kun je het beste kiezen voor een luchtontvochtiger met de capaciteit die je nodig hebt. Zet je een luchtontvochtiger met een capaciteit van 20 liter per dag in een kleine ruimte van 5 m2? Dan verbruik je waarschijnlijk een stuk meer energie dan nodig. Zorg daarom dat je voor de juiste capaciteit kiest. Vergelijk ook het energieverbruik van verschillende luchtontvochtigers met dezelfde capaciteit met elkaar, want daar kan ook veel verschil in zitten.

Hygrometer
Een hygrometer meet de luchtvochtigheid en is bij de meeste luchtontvochtigers ingebouwd. Sommige apparaten laten de luchtvochtigheid op een display zien, terwijl andere dit gebruiken om het ontvochtigingsproces automatisch in en uit te schakelen.

Het is eigenlijk altijd fijn als er in ieder geval een hygrometer in de luchtontvochtiger is ingebouwd. Als het ontvochtigingsproces zichzelf aan de hand hiervan ook kan in- en uitschakelen, is dat helemaal ideaal. Je hebt er dan zelf geen omkijken meer naar.

Bij luchtontvochtigers met hygrometer die alleen de waarden laten zien kun je zelf aan de hand van deze waarden bepalen of je de luchtontvochtiger moet in- of uitschakelen. Dit kan niet als de luchtontvochtiger geen hygrometer heeft. Je zult dan zelf moeten aanvoelen wanneer het nodig is om hem aan of uit te zetten.

Luchtreiniging
Elke luchtontvochtiger heeft een filter waarmee vuiltjes en stof uit de lucht worden gefilterd. Sommige luchtontvochtigers bieden daarnaast ook een of meerdere extra filtertechnieken, zoals HEPA-filtering, koolstoffiltering, ionisatie en/of UV filtering. Hieronder lees je meer over deze verschillende filtertechnieken.

HEPA-filter
Een HEPA-filter verwijdert kleine stofdeeltjes, bacteriën en allergenen uit de lucht.

Koolstoffilter
Een koolstoffilter haalt geuren en gassen uit de lucht.

Ionisator
Een ionisator verwijdert pollen, schimmels, bacteriën, stofdeeltjes en sigarettenrook uit de lucht. De stofjes worden door ionen geneutraliseerd en naar de grond gewerkt.

UV-filter
Een UV-filter doodt bacteriën en virussen in de lucht.

Verplaatsbaar
Wil je de luchtontvochtiger in verschillende ruimtes gebruiken? Dan is het wel fijn als je hem makkelijk kunt verplaatsen. Je kunt dan het beste kiezen voor een luchtontvochtiger met wieltjes of voor een apparaat dat niet al te zwaar is en eventueel ook een handgreep heeft.

Timer
Sommige luchtontvochtigers zijn uitgerust met een timer. Hiermee kan je van tevoren instellen op welke tijden het apparaat aan moet staan.

Zo maak je de juiste keuze
Bij het kopen van een luchtontvochtiger zijn er dus heel wat punten waar je over na moet denken. In ieder geval is het belangrijk om te letten op het soort ruimte en de grootte van de ruimte. Daarnaast zijn er ook verschillende extra functies, maar de prijs wordt dan meestal wel wat hoger. Bepaal daarom welke functies je graag zou willen hebben en welke budget je hiervoor over hebt.