Beste strijkijzer

Het huishoudelijk werk gaat al een stuk makkelijker dan in de middeleeuwen. Maar innovaties blijven bestaan. U bent het waarschijnlijk met mij eens dat elke huisvrouw of man in het bezit moet zijn van een strijkijzer.

Een strijkijzer is een erg handig apparaat dat wordt gebruikt om textiel door middel van warmte en eventueel stoom glad te strijken na het drogen.

Er zijn 4 typen strijkijzers namelijk: Droogstrijkijzer, Stoomstrijkijzer, Stoomgenerator, of een strijkijzer met extern reservoir.
MAAR, welke strijkijzer past nou bij u?

De meeste mensen strijken met een stoomstrijkijzer of stoomgenerator. Een enkeling strijkt nog met een droogstrijkijzer (ook wel strijkbout genoemd). Hier zijn nog maar enkele producten van te krijgen. Door het strijken met een stoomstrijkijzer of generator worden uw kledingstukken sneller glad, omdat er door kleine gaatjes in de strijkzool stoom op uw wasgoed wordt gestoomd. De meeste stoomstrijkijzers hebben een functie waarin een stoomstoot kan worden gegeven. Hierdoor zult uw hardnekkige kreukels sneller verwijderen.

Zoals u waarschijnlijk al weet worden er erg veel strijkijzers aangeboden en allemaal hebben ze hun voor- en nadelen, afhankelijk van wat u wel, of juist niet zoekt in het gereedschap. Zo hebben bijna alle strijkijzers die op deze pagina genoemd worden een stoomfunctie en een antikalksysteem wat zorgt voor een verlengde levensduur van de stoomgenerator.

Op deze pagina vind u een gecategoriseerde selectie van de beste strijkijzers. Ga direct naar:

Afbeelding

Product


Philips GC9640 PerfectCare Elite


Onze beste koop!

Philips Perfect Care Elite

Beste koop op alle vlakken

Severin BA321 strijkijzer


Severin BA3211

Beste voor alleen strijken met hete zool

Tefal GV6771 Effectis Easy


Goedkoper bij  coolblue!                                       

Tefal Fast heat up Effectis

Beste stoomgenerator voor een schappelijke prijs

Philips Azur GC4542:40

Philips Azur GC4542/40

Beste strijkijzer voor beginners

Miele strijksysteem


Miele Fashion Master

Beste strijksysteem voor bergen wasgoed


Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Philips Perfect Care Elite

Beste koop op alle vlakken

Philips GC9640 PerfectCare Elite


Severin BA3211

Beste voor alleen strijken met hete zool

Severin BA321 strijkijzer

Tefal Fast heat up Effectis

Beste stoomgenerator voor een schappelijke prijs

Tefal GV6771 Effectis Easy


Philips Azur GC45422/40

Beste strijkijzer voor beginners

Philips Azur GC4542:40

Miele Fashion Master

Beste strijksysteem voor bergen wasgoed

Miele strijksysteem


Beste koop

Er kan er maar één de beste zijn. Dat geldt ook voor strijkijzers. De beste koop op deze website is een echte topper met alle functies die een perfecte strijkijzer moet bezitten.

U zult zich afvragen; 'heeft dit strijkijzer dan helemaal geen nadelen?'

Nee, dit is de topper. Als u geen tijd of zin heeft om een strijkijzer uit te zoeken, koop dan gewoon deze:

Philips GC9640 Perfect Care Elite Silence - ideaal in alle opzichten!

Dit strijkijzer is voorzien van een aantal extraatjes die je bij een ander strijkijzer niet snel zal tegenkomen. Uiteraard is de topper uitgerust met een antikalk systeem wat zorgt voor een verlengde levensduur van de stoomgenerator. Maar, dit ijzer regelt automatisch de temperatuur. Hierdoor is het niet meer nodig om uw was te sorteren maar begint u gewoon te strijken.

Hiernaast bezit het apparaat over de functie om stoomstoten te geven van 480 gram en een stoomdruk van 7 bar! Het gemiddelde strijkijzer geeft stoomstoten van 300 gram, dus dit is een echte krachtpatser...

Als we echt op zoek gaan naar minpunten valt te zeggen dat de generator wat aan de dure kant is. Daarnaast moet u even wachten na het bijvullen.

Voordelen

 • Hervulbaar tijdens gebruik
 • Schakelt automatisch uit
 • Temperatuur wordt automatisch geregeld 

Nadelen

 • Na het bijvullen moet u even wachten tot de stoomgenerator weer op temperatuur is.

Conclusie

De Philips PerfectCare Elite is een goede keus wanneer u simpel voor het beste gaat. Ietwat aan de dure kant maar het is het waard. Naar onze mening uitstekend!

Beste strijkijzer voor alleen strijken

Als u uw kleding nog op de manier van oma wilt doen, wat zeker niet verkeerd is, is een droogstrijkijzer een goede keus. Een droogstrijkijzer heeft alleen een hete strijkzool, zonder stoom. Met dit ijzer kunt u nog vochtige kleding strijken. Is uw kleding al droog, dan zult u deze eerst nat moeten maken met bijvoorbeeld een plantenspuit. Als u toch uw kleding door wilt strijken is het resultaat niet optimaal. We hebben voor u de beste droogstrijkijzer geselecteerd:

Severin Droogstrijkijzer BA3211

De Duitse fabrikant Severin levert al meer dan 60 jaar elektronische apparaten waaronder strijkijzers. Zo ook deze droogstrijkijzer van 1200 watt.

De Severin beschikt over een fijn geslepen aluminium zool waardoor kreukels snel en gemakkelijk uit uw kleding worden gladgestreken.

Hiernaast bezit het ijzer over een oververhittingsbeveiliging zodat het ijzer niet te heet wordt.

Geen stoom.

Voordelen

 • Licht en gemakkelijk in gebruik
 • Goedkoop
 • Redelijk gemakkelijk mee op reis

Nadelen

 • Geen stoom en daardoor minder resultaat
 • U moet uw kleding zelf nat maken

Conclusie

Een simpel strijkijzer die zijn werk naar behoren doet. Strijken zonder poespas voor een erg goede prijs. Wel moet u hier zelf water sproeien...

Beste strijkijzer voor stomen en veelvuldig gebruik

Een altijd maar wederkerende klus is strijken. Daar ontkomen we vroeg of laat helaas niet aan. Gelukkig liggen de tijden van hete kooltjes in het strijkijzer al lang achter ons en helpen de zogenaamde stoomgenerators ons probleemloos door hele bergen strijkwas heen. Kenmerkend voor een stoomgenerator is het lichte strijkijzer zelf, de gladde strijkzool en de enorme stoomkracht. Een van deze krachtpatsers is de Tefal GV6771 Effectis Easy.

Tefal GV6771 Effectis Easy - Stoomgenerator

Deze alleskunner en onontbeerlijke hulp in de huishouding is al binnen twee minuten gebruiksklaar. Daardoor strijkt u in een mum van tijd al uw was weg.

Het strijkijzer heeft slechts een gewicht van 800 gram en ligt daardoor lekker in de hand. 

Door de gladde strijkzool glijdt het apparaat heel makkelijk over gekreukte kledingstukken.

Door de constante stoomproductie van 100 gram per minuut vliegt u over de gekreukelde was heen. Voor hardnekkige kreukels gebruikt u de stoomboost van 270 gram.

Het waterreservoir is met een inhoud van bijna twee liter ruimschoots voldoende voor een gemiddelde strijkbeurt. 

Tefal GV6771 Effectis Easy stoom

Mocht het reservoir toch overhoop leeg raken, dan kunt u dit tijdens het strijken heel eenvoudig bijvullen. Het waterreservoir is namelijk niet afneembaar.

Wanneer u eventjes niet strijkt, schakelt het toestel automatisch uit. Een geruststellende gedachte voor de vergeetachtigen onder ons. De generator zelf weegt bijna vier kilo, waarmee het apparaat stevig staat maar u het toch nog makkelijk kunt verplaatsen.

De continue stoomproductie van 100 gram per minuut is minder krachtig dan dat van andere stoomgeneratoren en het waterreservoir is niet afneembaar.

Voordelen

 • De stoomstoot rekent snel en gemakkelijk af met hardnekkige kreukels
 • Stoomtip voor bijvoorbeeld strijken van overhemden 

 • Vrijwel direct gebruiksklaar 

 • Geen instellingen nodig

 • Compact formaat
 • Toestel schakelt automatisch uit

Nadelen

 • Het waterreservoir is niet afneembaar

 • De continue stoomproductie van 100 gram per minuut is minder krachtig dan bij andere stoomgeneratoren
 • De gebruiksaanwijzing met pictogrammen is voor meerdere modellen en bevat geen tekst 

Conclusie

Deze stoomgenerator doet wat die hoort te doen. Het toestel strijkt vlot en het ligt door het lage gewicht fijn in de hand. Door de automatische programmering en het automatisch uitschakelen heeft u er bijna geen omkijken meer naar. Met een prima kabellengte van bijna twee meter kunt u het toestel overal gebruiken. 

TIP: Wanneer u voor het eerst een stoomgenerator aanschaft, houd er dan rekening mee dat dit apparaat niet op een reguliere strijkplank past. U moet een strijkplank aanschaffen die geschikt is voor het strijken met een stoomgenerator. 

Beste strijkijzer voor beginners

Er komt een moment in het leven dat we op eigen benen gaan staan. Moeder de vrouw zal in de meeste gevallen de was helaas niet meer voor ons strijken en we moeten ons zelf door de strijkwas heen zien te worstelen.

Bij de nieuwe verworven zelfstandige status komt ook financieel een hoop kijken vanwege de aanschaf van inboedel of huishoudelijke apparatuur.

Gelukkig kunt u voor relatief weinig geld een heel goed en betaalbaar stoomstrijkijzer in huis halen, zoals de Philips Azur GC4542/40. Zeker als beginnend huishoudelijk talent, maar ook als u niet dagelijks strijkt, is dit stoomstrijkijzer een hele goede keuze.

Philips Azur GC4542/40

Wanneer u een stoomstrijkijzer van Philips aanschaft, slaat u de (strijk-)plank eigenlijk nooit mis. Philips is een gerenommeerde producent en marktleider op het gebied van huishoudelijke apparatuur.

Wanneer u dit apparaat aanschaft, haalt u voor een schappelijke prijs een prima en zeer krachtig stoomstrijkijzer in huis. De stoomstoot van 200 gram per minuut rekent snel en eenvoudig met de kreukels in uw wasgoed af. 

De speciale strijkzool (SteamGlide Plus) met spitse vorm en een stoomtip weten de meest lastige plekjes te bereiken. Het waterreservoir kunt u eenvoudig bijvullen of juist legen. Door de compacte vormgeving kunt u het strijkijzer makkelijk opbergen.

Specificaties:
- Artikelnummer GC4542/40 
- Continue stoomproductie 45 gram per minuut 
- Stoomstoot 200 gram per minuut 
- Opwarmtijd 2 minuten 
- Gewicht strijkijzer 1,5 kilo 
- Vermogen 2500 Watt 
- Kalkverzamelaar 
- Kabellengte 200 centimeter 
- L x B x H = 31,95 x 15,33 x 12,88 cm

Philips Azur GC4542/40 schakelt niet automatisch uit, dit moet je dus niet vergeten zelf te doen. Hiernaast is het apparaat iets zwaarder dan de gemiddelde met 1,2 kilo, maar hierdoor hoef je zelf minder kracht te zetten tijdens het strijken.

Voordelen

 • Kalkverzamelaar, welke u eenvoudig afspoelt onder de kraan.
 • Krachtige stoomstoot
 • Stoom komt zelfs in de punt van de strijkzool

Nadelen

 • Het toestel schakelt niet automatisch uit
 • oor het gewicht van 1500 gram is dit stoomstrijkijzer wat aan de zware kant
 • Het water raakt redelijk snel op
 • Vulbeker voor waterreservoir is niet inbegrepen

Conclusie

De vele reviews samenvattend kan geconcludeerd worden dat de Philips Azur GC4542/40 een veelzijdig en no nonsens stoomstrijkijzer is met een zeer goed strijkresultaat. De prijs/kwaliteitverhouding is uitstekend. Door de kalkverzamelaar heeft het apparaat nagenoeg geen onderhoud nodig. Ondanks enkele minpunten een echte aanrader voor iedereen die voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten (en ook zit).

Beste strijksysteem voor de welgestelden onder ons

Ja, inderdaad. De welgestelden. Waarschijnlijk heeft u nog nooit van een strijksysteem gehoord. Of wel, maar heeft u daar een ander beeld bij. Een strijksysteem is simpel gezegd alles wat nodig is om te strijken in één product. Strijkplank, stoomgenerator en een ijzer.
Ja, dit werkt erg fijn want de grote water tank is gemakkelijk en het erg speciale ijzer van Miele zorgen voor optimale resultaten.

'Miele, Immer besser.'

Miele B 3847 - Fashion Master

De kanjer onder de strijksystemen. We hebben gekeken naar de verschillende strijksystemen en concludeerde dit toch echt de topper is.

Je betaalt er de hoofdprijs voor maar dan is uw complete garderobe ook zo glad als een aal. Het ijzer van dit strijksysteem is het enige ijzer met een honinggraad structuur in de zool waar fabrikant Miele een patent op heeft.

Hierdoor wordt de stoom, anders als bij conventionele strijkijzer, razendsnel door kleine buisjes in de honinggraat over de totale strijkzool verdeeld. Door het laagje stoom wat zo ontstaat glijd uw ijzer zacht, maar uiterst effectief over uw kleding.

Met een stoomdruk van 4 bar en een constante stoomhoeveelheid van 100 g/min bereikt u met de Fashion Master professionele strijkresultaten.

De droge stoom doordringt zelfs de dikste materialen en bekort daarmee de strijktijd. Hiernaast kunt u kunt zelf instellen of u wilt werken met stoomstoten of met continue stoom.

Actieve strijktafel

De Miele Fashion Master beschikt hiernaast over een actieve strijktafel. Dit houdt in dat het over een opblaas- en aanzuigfunctie beschikt. De opblaasfunctie is voor alles wat wat kreukvrij gemaakt moet worden maar niet mag worden geperst. Voor speciale kledingstukken zoals kasjmier truien is dit erg handig. 

Miele B 3847 - Fashion Master strijktafel

De aanzuigfunctie van de strijkplank zorgt dat de stoom diep in de kleding doordringt en reduceert de opbouw van condenswater.

Een bijkomend effect: het textiel wordt op de strijkplank gefixeerd en blijft tijdens het strijken goed op z'n plaats liggen.

Miele B 3847 - FashionMaster aanzuigfunctie

Ook met ontkalken is rekening gehouden. Zo wordt er tijdig aangegeven wanneer dit moet gebeuren. U start het proces met een druk op de knop, nadat u het aangegeven ontkalkingsmiddel toe heeft gediend.

Kortom, dit is een strijksysteem voor mensen met een hoog budget, of voor mensen die gewoon het uiterste uit een strijkresultaten willen halen. De prijs is dan hoog, de resultaten mogen er zijn!

Erg prijzig en neemt veel ruimte in beslag. Bedenk wel, je hebt geen extra strijkplank nodig.

Voordelen

 • Honinggraad stoomzool voor de beste prestaties
 • Actieve strijktafel
 • Automatisch ontkalkingsproces

Nadelen

 • Prijzig
 • Neemt veel ruimte in beslag

Conclusie

Het strijkt niet alleen uw kleding maar ook uw portemonnee glad. Maar heeft u enorme bergen wasgoed of wilt u gewoon het allerbeste in huis? Dan is dit uw apparaat. 

Koopgids

Zo'n (stoom)strijkijzer komt met een hoop opties en het is goed voor te stellen dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Om u te helpen de juiste keuze te maken vertellen we in de koopgids aan u wat de verschillen nou precies zijn die u tegenkomt. Zodoende is het belangrijk dat u bepaald of het voor u een must is dat een ijzer een bepaalde optie bezit.

Zo is het bijvoorbeeld een groot verschil of u het apparaat koopt voor een eenpersoonshuishouden en zodoende alleen rekening met uzelf hoeft te houden. Of bent u juist op zoek naar een apparaat dat voor veel huisleden gebruikt moet worden.

Hiernaast is het ook belangrijk om na te denken wat u precies met het ijzer wilt gaan doen. Wilt u de koningin gelijk zijn, of is iets minder ook wel goed voor nog niet de helft van de prijs.

Denk er dus goed aan wat u allemaal met het strijkijzer wilt gaan doen. 

Ook is het belangrijk om van tevoren uw budget te bepalen.

Er is veel mogelijk in de wereld van de (stoom)strijkijzers en misschien kan dat wat lagere budget u ook wel op weg helpen en heeft u achteraf geld over om een mooie strijkplank te kopen.

Stoomgenerator

Een stoomgenerator is een strijkijzer met een los waterreservoir. Het stoomstrijkijzer is door middel van een slang gekoppeld aan het reservoir en zodoende kunt u langer strijken. Een ander voordeel is dat het ijzer lichter in gebruik is dan een traditioneel ijzer omdat het waterreservoir niet in het ijzer zit.

Stoomgenerator Philips

Stoomdruk en stoomstoot

Het klinkt gelijk, maar het is een duidelijk verschil. De hoeveelheid stoom, stoomdruk en stoomstoot hebben invloed op het uiteindelijke strijkresultaat. 

Allereerst is de hoeveelheid stoom bepalend, dat wordt uitgedrukt in gram per minuut. Hoe meer stoom er wordt gebruikt, hoe soepeler het strijken gaat. 

Stoomstrijkijzer

Soms heeft u last van hardnekkige kreukels die niet weg te strijken zijn. Krijgt u de kreukel er niet uit met de maximale stoomdruk? Dan kunt u gebruik maken van het tweede wapen, namelijk de stoomstoot. Dit is een korte, krachtige stoomwolk die elke hardnekkige kreukel verwijderdmits de stoomstoot hoog genoeg is.


Waterreservoir

In de strijkijzers wordt het water in een bijbehorend reservoir gestopt. De grootte van deze reservoirs wisselen nogal. Hoe groot het waterreservoir is, is afhankelijk van het type strijkijzer. Bij een normaal stoomstrijkijzer zal de inhoud variëren tussen de 0,1 en 0,4 liter. Bij een stoomgenerator zal dit echter variëren tussen de 0,3 en 3 liter. Een groot verschil dus!


Onderhoud en schoonmaken

Waar u zeker rekening mee moet houden als u een (stoom)strijkijzer of generator wilt aanschaffen is het onderhoud. Het onderhoud komt met een prijs en in de meeste gevallen is dit toch wel een maandelijkse bezigheid. Wanneer je een (stoom)strijkijzer regelmatig gebruikt, wordt de onderkant en plastic behuizing ervan na verloop van tijd vaak vies. Een vieze onderkant van uw strijkijzer is meestal het gevolg van het te heet strijken van synthetische stoffen.
Hoe u dit het best kunt aanpakken leest u in onze blog over strijkijzers schoonmaken.

Alle stoomstrijkijzers en stoomgenerators in dit artikel zijn uitgerust met een antikalksysteem waardoor we hier geen aandacht aan besteden.


Keuze maken

Hopelijk heeft dit artikel over de beste strijkijzers en deze koopgids u geholpen bij het maken van een goede keuze. Komt u er nog steeds niet uit, haast uw beslissing dan niet. Heeft u meer hulp nodig bij het maken van een beslissing die perfect aansluit op uw situatie, aarzel dan niet om een hulplijn in te schakelen. Leg uw situatie en wensen bijvoorbeeld eens voor aan Vonne, productspecialist strijkijzers bij Coolblue.nl. Zij helpt u met plezier om een goede keus te maken.

Wij hopen dat deze pagina u heeft geholpen bij het maken van een keuze en hopen dat het (over het algemeen) ietwat minder leuke klusje door uw nieuwe strijkijzer weer een leuke bezigheid wordt!