Beste strijkijzer

Het huishoudelijk werk gaat al een stuk makkelijker dan in de middeleeuwen. Maar innovaties blijven bestaan. U bent het waarschijnlijk met mij eens dat elke huisvrouw of man in het bezit moet zijn van een strijkijzer.

Een strijkijzer is een erg handig apparaat dat wordt gebruikt om textiel door middel van warmte en eventueel stoom glad te strijken na het drogen.

Er zijn 4 typen strijkijzers namelijk: Droogstrijkijzer, Stoomstrijkijzer, Stoomgenerator, of een strijkijzer met extern reservoir.
MAAR, welke strijkijzer past nou bij u?

De meeste mensen strijken met een stoomstrijkijzer of stoomgenerator. Een enkeling strijkt nog met een droogstrijkijzer (ook wel strijkbout genoemd). Hier zijn nog maar enkele producten van te krijgen. Door het strijken met een stoomstrijkijzer of generator worden uw kledingstukken sneller glad, omdat er door kleine gaatjes in de strijkzool stoom op uw wasgoed wordt gestoomd. De meeste stoomstrijkijzers hebben een functie waarin een stoomstoot kan worden gegeven. Hierdoor zult uw hardnekkige kreukels sneller verwijderen.

Zoals u waarschijnlijk al weet worden er erg veel strijkijzers aangeboden en allemaal hebben ze hun voor- en nadelen, afhankelijk van wat u wel, of juist niet zoekt in het gereedschap. Zo hebben bijna alle strijkijzers die op deze pagina genoemd worden een stoomfunctie en een antikalksysteem wat zorgt voor een verlengde levensduur van de stoomgenerator.

Op deze pagina vind u een gecategoriseerde selectie van de beste strijkijzers. Ga direct naar:

Afbeelding

Product


Philips GC9640 PerfectCare Elite


Onze beste koop!

Philips Perfect Care Elite

Beste koop op alle vlakken

Severin BA321 strijkijzer


Severin BA3211

Beste voor alleen strijken met hete zool

Philips stoomstrijkijzer


Philips HI5914/30

Beste stoomgenerator voor een schappelijke prijs

Philips Azur Performer Plus GC4516:40

Philips Azur Performer Plus

Beste strijkijzer voor beginners

Miele strijksysteem


Miele Fashion Master

Beste strijksysteem voor bergen wasgoed


Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Philips Perfect Care Elite

Beste koop op alle vlakken

Philips GC9640 PerfectCare Elite


Severin BA3211

Beste voor alleen strijken met hete zool

Severin BA321 strijkijzer

Philips HI5914/30

Beste stoomgenerator voor een schappelijke prijs

Philips stoomstrijkijzer


Philips Azur Performer Plus

Beste strijkijzer voor beginners

Philips Azur Performer Plus GC4516:40

Miele Fashion Master

Beste strijksysteem voor bergen wasgoed

Miele strijksysteem


Beste koop

Er kan er maar één de beste zijn. Dat geldt ook voor strijkijzers. De beste koop op deze website is een echte topper met alle functies die een perfecte strijkijzer moet bezitten.

U zult zich afvragen; 'heeft dit strijkijzer dan helemaal geen nadelen?'

Nee, dit is de topper. Als u geen tijd of zin heeft om een strijkijzer uit te zoeken, koop dan gewoon deze:

Philips GC9640 Perfect Care Elite Silence - ideaal in alle opzichten!

Dit strijkijzer is voorzien van een aantal extraatjes die je bij een ander strijkijzer niet snel zal tegenkomen. Uiteraard is de topper uitgerust met een antikalk systeem wat zorgt voor een verlengde levensduur van de stoomgenerator. Maar, dit ijzer regelt automatisch de temperatuur. Hierdoor is het niet meer nodig om uw was te sorteren maar begint u gewoon te strijken.

Hiernaast bezit het apparaat over de functie om stoomstoten te geven van 480 gram en een stoomdruk van 7 bar! Het gemiddelde strijkijzer geeft stoomstoten van 300 gram, dus dit is een echte krachtpatser...

Als we echt op zoek gaan naar minpunten valt te zeggen dat de generator wat aan de dure kant is. Daarnaast moet u even wachten na het bijvullen.

Voordelen

 • Hervulbaar tijdens gebruik
 • Schakelt automatisch uit
 • Temperatuur wordt automatisch geregeld 

Nadelen

 • Na het bijvullen moet u even wachten tot de stoomgenerator weer op temperatuur is.

Conclusie

De Philips PerfectCare Elite is een goede keus wanneer u simpel voor het beste gaat. Ietwat aan de dure kant maar het is het waard. Naar onze mening uitstekend!

Beste strijkijzer voor alleen strijken

Als u uw kleding nog op de manier van oma wilt doen, wat zeker niet verkeerd is, is een droogstrijkijzer een goede keus. Een droogstrijkijzer heeft alleen een hete strijkzool, zonder stoom. Met dit ijzer kunt u nog vochtige kleding strijken. Is uw kleding al droog, dan zult u deze eerst nat moeten maken met bijvoorbeeld een plantenspuit. Als u toch uw kleding door wilt strijken is het resultaat niet optimaal. We hebben voor u de beste droogstrijkijzer geselecteerd:

Severin Droogstrijkijzer BA3211

De Duitse fabrikant Severin levert al meer dan 60 jaar elektronische apparaten waaronder strijkijzers. Zo ook deze droogstrijkijzer van 1200 watt.

De Severin beschikt over een fijn geslepen aluminium zool waardoor kreukels snel en gemakkelijk uit uw kleding worden gladgestreken.

Hiernaast bezit het ijzer over een oververhittingsbeveiliging zodat het ijzer niet te heet wordt.

Geen stoom.

Voordelen

 • Licht en gemakkelijk in gebruik
 • Goedkoop
 • Redelijk gemakkelijk mee op reis

Nadelen

 • Geen stoom en daardoor minder resultaat
 • U moet uw kleding zelf nat maken

Conclusie

Een simpel strijkijzer die zijn werk naar behoren doet. Strijken zonder poespas voor een erg goede prijs. Wel moet u hier zelf water sproeien...

Beste strijkijzer voor stomen en veelvuldig gebruik

Tja, dit is een moeilijke. Er zijn ontzettend veel variaties die kort bij elkaar in de buurt komen.
We hebben de beste koop al genoemd. Die had ook hier kunnen staan. Als het ware is dit dus een strijkijzer die op podiumplek nummer 2 staat. Uitstekend dus.

Wat wil u met uw stoomstrijkijzer kunnen? Netjes strijken, lang strijken, het ijzer moet niet te zwaar zijn omdat u lang strijkt, het ijzer moet snel zijn opgewarmd, en hiernaast is het fijn dat het ijzer over een anti-kalk systeem bezit waardoor de levensduur verlengd wordt.

Nou, al deze eigenschappen bezit het fantastische ijzer van Philips weer. Het lijkt er bijna op dat we partijdig worden, maar nee, dit is een alleskunner voor een eerlijke prijs:

Philips HI5914/30 - Stoomgenerator

Dit stoomijzer heeft alle functies die u verwacht van een top 2 podiumplek. Niet alleen alle basis functies zijn op dit apparaat te vinden maar ook bezit het een automatisch reinigingsprogramma.

De stoomgenerator geeft zelf aan wanneer dit nodig is, dus u bent ook op dit gebied ontzorgd.

Wel moet u hier enkele handelingen voor verrichten maar dat is een kwestie van een paar minuten.

Hiernaast schakelt de stoomgenerator automatisch uit wanneer u hem even niet gebruikt.

Met een continue stoomproductie van 100 gram per minuut is langzaam strijken verleden tijd.

Als er dan toch een hardnekkige kreukel overblijft kunt u altijd nog gebruik maken van de stoomboost van 180 gram. 

Philips Philips HI5914:30

Last, but not least, de generator weegt in zijn totaal niet meer dan 3,2 kilo. Hierdoor kan zelfs een kind de was doen!

Het stoomsnoer is een beetje aan de korte kant en u moet zelf de temperatuur instellen.

Voordelen

 • De stoomstoot rekent snel en gemakkelijk af met hardnekkige kreukels
 • Afneembare waterreservoir
 • Compact formaat

Nadelen

 • Handmatig temperatuur instellen
 • Ontkalken gaat via een reinigingsprogramma, maar hierbij moet u wel zelf een aantal handelingen uitvoeren

Conclusie

Eenvoudig toestel dat doet wat het hoort te doen, strijkt vlot en ligt fijn in de hand. De kabel had iets langer gemogen en een automatische temperatuurstelling zou ook niet verkeerd zijn. De prijs is hier echter perfect op ingesteld. Voor ons een dikke prima!

Beste strijkijzer voor beginners

We zijn nou eenmaal Nederlanders en houden het graag goedkoop. Vooral wanneer u een beginner bent. Dan kunt u zich met 'iets' minder ook wel redden.

Gelukkig kan dat ook met strijkijzers. Het blijft wel belangrijk dat u de vraag die we aan het begin van dit artikel stelde aan uzelf blijft stellen. Wat is uw behoefte? Wat gaat u met uw strijkijzer doen? Strijkt u niet alle dagen, maar heeft u toch een goed betaalbare strijkijzer nodig, dan hebben wij voor u het juiste strijkijzer gevonden.

Philips Azur Performer Plus GC4516/40

We zijn bijna bang om weer over een Philips ijzer te praten. Het feit is nou eenmaal dat dit grote merknaam marktleider is op dit gebied.

De Philips Azur Performer is een stoomstrijkijzer en valt dus in een andere categorie als de bovengenoemde ijzers.

Het enige verschil is dat dit strijkijzer een water reservoir in het ijzer zelf heeft. Dit heeft voordelen en nadelen. 

Het voordeel is dat het apparaat compacter en dus makkelijker opbergbaar is. Het nadeel is dat het ijzer zwaar is door het ingebouwde waterreservoir.

Nu de vraag: 'Waarom is dit het beste stoomstrijkijzer?'

Met de Philips Azur Performer Plus haalt u een buitengewoon krachtig strijkijzer in huis. Een compact, buitengewoon strijkijzer. Het strijkijzer bezit over een kalkverzamelaar welke u eenvoudig afspoelt onder de keukenkraan. Hiernaast rekent de stoomstoot van 190 gram per minuut (uitzonderlijk in deze prijsklasse) makkelijk af met hardnekkige kreukels in uw kleding.

Ook bezit de Azur een speciale strijkzool waardoor het stoom zelfs in de punt komt en uw overhemden moeiteloos glad worden gestreken. Maar, ook dit ijzer heeft een nadeel. Het ijzer schakelt namelijk niet automatisch uit waardoor u donkere plekken in uw kleding riskeert. Vergeet dit dus niet.

Het strijkijzer is redelijk zwaar en het snoer is volgens vele gebruikers ietwat aan de korte kant. Daarnaast moet u opletten dat u het ijzer uitzet wanneer u stopt met strijken.

Voordelen

 • Kalkverzamelaar, welke u eenvoudig afspoelt onder de kraan.
 • Krachtige stoomstoot
 • Stoom komt zelfs in de punt van de strijkzool

Nadelen


Conclusie

Volgens vele mensen een echte topper. Hij mag dan wat kleine minpunten hebben, het ijzer strijkt als een zonnetje en doet zijn prijs eer aan. Klasse.

Beste strijksysteem voor de welgestelden onder ons

Ja, inderdaad. De welgestelden. Waarschijnlijk heeft u nog nooit van een strijksysteem gehoord. Of wel, maar heeft u daar een ander beeld bij. Een strijksysteem is simpel gezegd alles wat nodig is om te strijken in één product. Strijkplank, stoomgenerator en een ijzer.
Ja, dit werkt erg fijn want de grote water tank is gemakkelijk en het erg speciale ijzer van Miele zorgen voor optimale resultaten.

'Miele, Immer besser.'

Miele B 3847 - Fashion Master

De kanjer onder de strijksystemen. We hebben gekeken naar de verschillende strijksystemen en concludeerde dit toch echt de topper is.

Je betaalt er de hoofdprijs voor maar dan is uw complete garderobe ook zo glad als een aal. Het ijzer van dit strijksysteem is het enige ijzer met een honinggraad structuur in de zool waar fabrikant Miele een patent op heeft.

Hierdoor wordt de stoom, anders als bij conventionele strijkijzer, razendsnel door kleine buisjes in de honinggraat over de totale strijkzool verdeeld. Door het laagje stoom wat zo ontstaat glijd uw ijzer zacht, maar uiterst effectief over uw kleding.

Met een stoomdruk van 4 bar en een constante stoomhoeveelheid van 100 g/min bereikt u met de Fashion Master professionele strijkresultaten.

De droge stoom doordringt zelfs de dikste materialen en bekort daarmee de strijktijd. Hiernaast kunt u kunt zelf instellen of u wilt werken met stoomstoten of met continue stoom.

Actieve strijktafel

De Miele Fashion Master beschikt hiernaast over een actieve strijktafel. Dit houdt in dat het over een opblaas- en aanzuigfunctie beschikt. De opblaasfunctie is voor alles wat wat kreukvrij gemaakt moet worden maar niet mag worden geperst. Voor speciale kledingstukken zoals kasjmier truien is dit erg handig. 

Miele B 3847 - Fashion Master strijktafel

De aanzuigfunctie van de strijkplank zorgt dat de stoom diep in de kleding doordringt en reduceert de opbouw van condenswater.

Een bijkomend effect: het textiel wordt op de strijkplank gefixeerd en blijft tijdens het strijken goed op z'n plaats liggen.

Miele B 3847 - FashionMaster aanzuigfunctie

Ook met ontkalken is rekening gehouden. Zo wordt er tijdig aangegeven wanneer dit moet gebeuren. U start het proces met een druk op de knop, nadat u het aangegeven ontkalkingsmiddel toe heeft gediend.

Kortom, dit is een strijksysteem voor mensen met een hoog budget, of voor mensen die gewoon het uiterste uit een strijkresultaten willen halen. De prijs is dan hoog, de resultaten mogen er zijn!

Erg prijzig en neemt veel ruimte in beslag. Bedenk wel, je hebt geen extra strijkplank nodig.

Voordelen

 • Honinggraad stoomzool voor de beste prestaties
 • Actieve strijktafel
 • Automatisch ontkalkingsproces

Nadelen

 • Prijzig
 • Neemt veel ruimte in beslag

Conclusie

Het strijkt niet alleen uw kleding maar ook uw portemonnee glad. Maar heeft u enorme bergen wasgoed of wilt u gewoon het allerbeste in huis? Dan is dit uw apparaat. 

Koopgids

Zo'n (stoom)strijkijzer komt met een hoop opties en het is goed voor te stellen dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Om u te helpen de juiste keuze te maken vertellen we in de koopgids aan u wat de verschillen nou precies zijn die u tegenkomt. Zodoende is het belangrijk dat u bepaald of het voor u een must is dat een ijzer een bepaalde optie bezit.

Zo is het bijvoorbeeld een groot verschil of u het apparaat koopt voor een eenpersoonshuishouden en zodoende alleen rekening met uzelf hoeft te houden. Of bent u juist op zoek naar een apparaat dat voor veel huisleden gebruikt moet worden.

Hiernaast is het ook belangrijk om na te denken wat u precies met het ijzer wilt gaan doen. Wilt u de koningin gelijk zijn, of is iets minder ook wel goed voor nog niet de helft van de prijs.

Denk er dus goed aan wat u allemaal met het strijkijzer wilt gaan doen. 

Ook is het belangrijk om van tevoren uw budget te bepalen.

Er is veel mogelijk in de wereld van de (stoom)strijkijzers en misschien kan dat wat lagere budget u ook wel op weg helpen en heeft u achteraf geld over om een mooie strijkplank te kopen.

Stoomgenerator

Een stoomgenerator is een strijkijzer met een los waterreservoir. Het stoomstrijkijzer is door middel van een slang gekoppeld aan het reservoir en zodoende kunt u langer strijken. Een ander voordeel is dat het ijzer lichter in gebruik is dan een traditioneel ijzer omdat het waterreservoir niet in het ijzer zit.

Stoomgenerator Philips

Stoomdruk en stoomstoot

Het klinkt gelijk, maar het is een duidelijk verschil. De hoeveelheid stoom, stoomdruk en stoomstoot hebben invloed op het uiteindelijke strijkresultaat. 

Allereerst is de hoeveelheid stoom bepalend, dat wordt uitgedrukt in gram per minuut. Hoe meer stoom er wordt gebruikt, hoe soepeler het strijken gaat. 

Stoomstrijkijzer

Soms heeft u last van hardnekkige kreukels die niet weg te strijken zijn. Krijgt u de kreukel er niet uit met de maximale stoomdruk? Dan kunt u gebruik maken van het tweede wapen, namelijk de stoomstoot. Dit is een korte, krachtige stoomwolk die elke hardnekkige kreukel verwijderdmits de stoomstoot hoog genoeg is.


Waterreservoir

In de strijkijzers wordt het water in een bijbehorend reservoir gestopt. De grootte van deze reservoirs wisselen nogal. Hoe groot het waterreservoir is, is afhankelijk van het type strijkijzer. Bij een normaal stoomstrijkijzer zal de inhoud variëren tussen de 0,1 en 0,4 liter. Bij een stoomgenerator zal dit echter variëren tussen de 0,3 en 3 liter. Een groot verschil dus!


Onderhoud en schoonmaken

Waar u zeker rekening mee moet houden als u een (stoom)strijkijzer of generator wilt aanschaffen is het onderhoud. Het onderhoud komt met een prijs en in de meeste gevallen is dit toch wel een maandelijkse bezigheid. Wanneer je een (stoom)strijkijzer regelmatig gebruikt, wordt de onderkant en plastic behuizing ervan na verloop van tijd vaak vies. Een vieze onderkant van uw strijkijzer is meestal het gevolg van het te heet strijken van synthetische stoffen.
Hoe u dit het best kunt aanpakken leest u in onze blog over strijkijzers schoonmaken.

Alle stoomstrijkijzers en stoomgenerators in dit artikel zijn uitgerust met een antikalksysteem waardoor we hier geen aandacht aan besteden.


Keuze maken

Hopelijk heeft dit artikel over de beste strijkijzers en deze koopgids u geholpen bij het maken van een goede keuze. Komt u er nog steeds niet uit, haast uw beslissing dan niet. Heeft u meer hulp nodig bij het maken van een beslissing die perfect aansluit op uw situatie, aarzel dan niet om een hulplijn in te schakelen. Leg uw situatie en wensen bijvoorbeeld eens voor aan Vonne, productspecialist strijkijzers bij Coolblue.nl. Zij helpt u met plezier om een goede keus te maken.

Wij hopen dat deze pagina u heeft geholpen bij het maken van een keuze en hopen dat het (over het algemeen) ietwat minder leuke klusje door uw nieuwe strijkijzer weer een leuke bezigheid wordt!