Dirt Devil M612 Spider 2.0 review

Dirt Devil M612 Spider 2.0

De perfecte robotstofzuiger voor beginners


Als je geen behoefte hebt om veel geld uit te geven aan een dure robotstofzuiger, dan zijn er gelukkig ook genoeg apparaten die je voor een voordelige prijs in huis kunt halen. De Dirt Devil m612 Spider 2.0 is daar een goed voorbeeld van.


Het is geen apparaat dat al het stofzuigwerk voor je over zal nemen, maar wel een hele goede hulp in huis om het dagelijks netjes schoon en stofvrij te houden. We bekijken de voor- en nadelen van deze robot, en natuurlijk de meningen van andere gebruikers.

Voordelen

De Dirt Devil Spider heeft aardig wat pluspuntjes waardoor het een goede hulp is in het huishouden, waaronder…

Een laag model

De robot heeft een laag model van maar 7 centimeter waardoor hij makkelijk onder verschillende meubels door kan rijden om daar het stof wat zich ophoopt voor je weg te zuigen. 

Dirt Devil M612 Spider 2.0 hoogte

Het ligt aan je interieur en de meubels die daarin staan welke hoogte het meest geschikt voor je is. Maar als je bijvoorbeeld een bank hebt staan met daaronder poten van 8 cm hoog, dan gaat een andere robotstofzuiger van bijvoorbeeld 9 cm daar niet onder passen, maar de Spider wel. Dit scheelt jou de bank van de kant af halen, en dat is natuurlijk geweldig.

Drie schoonmaakprogramma’s

De Spider heeft drie verschillende schoonmaakprogramma’s die hij zelf willekeurig selecteert. Hierdoor zal hij het huis op verschillende manieren reinigen, en uiteindelijk het hele oppervlak schoonmaken Wel kan je zelf de schoonmaakprogramma’s niet instellen, en moet je dus maar vertrouwen op het systeem van de robot dat het goed komt.

Dirt Devil M612 Spider 2.0 vloer

Ook geschikt voor tapijten

Alhoewel het een product is uit de basisklasse, kan het wel over laagpolige tapijten heen rijden om ook daar te stofzuigen. Hoogpolige tapijten daarentegen zijn zelfs voor robotstofzuigers uit de middenklasse een moeilijk obstakel, en dat is bij deze robot ook het geval. De Spider kan over drempels en verhogingen tot 1 cm, dus een hoogpolig tapijt is iets teveel gevraagd.

90 minuten accuduur

De Spider zal 90 minuten lang vrolijk door huis heen rijden om al het stof voor je op te zuigen, en dat is even lang als de meeste andere robotstofzuigers. Qua accuduur zit je dus zeker goed met deze robot. Wel is het zo dat hij geen Li-Ion accu heeft maar een NiMH accu. Deze heeft als nadeel dat hij iets zal ontladen als hij lang aan de lader zit, dus het is een goed idee om hem niet te lang op te laden. Na vier uur opladen is deze robot er weer klaar voor om de strijd aan te gaan met het stof in huis.

Zakloos

Nog een pluspunt aan deze robot is dat het, net als alle andere robotstofzuigers, geen zak heeft waar het stof in komt maar een opvangbakje.

Het kopen van nieuwe stofzuigerzakken wat je met de normale stofzuiger wel moet doen, hoeft dus niet met deze stofzuiger. Het opvangbakje voor vuil kan je eenvoudig legen boven de prullenbak, en dan is hij weer klaar voor gebruik.

Dirt Devil M612 Spider 2.0 stofbak
Dirt Devil M612 Spider 2.0 afgronddetectie

Afgronddetectie

Door zijn sensoren detecteert hij verlagingen waardoor hij hier niet vanaf valt.

Een rollende val van de trap zou voor een robotstofzuiger fataal kunnen zijn, dus het is goed dat hij voorzien is van deze functie.

Extra accessoires

Alhoewel het een voordelige robot is, zijn ze toch zo vrijgevig geweest om alvast twee extra zijborstels en een nieuw filter mee te sturen in de verpakking van de Spider. Dit is erg handig, want de zijborstels kunnen zich wat vervormen na een tijdje en de filter heeft ook af en toe een vervanging nodig. Dat je dit dan alvast in huis hebt, is natuurlijk iets wat je op prijs zult stellen als de onderdelen eenmaal toe zijn aan vervanging.

Lange zijborstels 

De robot heeft lange zijborstels waardoor hoekjes en plinten beter schoongemaakt worden. Dit heeft wel als nadeel dat ze makkelijker vervormen na een tijdje, maar gelukkig krijg je alvast een extra setje meegeleverd in de doos.

Nadelen 

De Spider 2.0 heeft niet echt veel nadelen, maar eerder handige functies die missen. Deze handige functies zal je wel terugzien bij veel andere apparaten die dan natuurlijk wel weer wat duurder zijn, dus het ligt er maar net aan wat voor jou het zwaarst weegt.

Geen borstel in het midden 

De meeste andere robotstofzuigers hebben een brede borstel in het midden naast de zuigmond waardoor er extra vuil los gemaakt en meegenomen wordt, en dat ontbreekt bij deze robot. 

Geen dweil functie 

Voor de dubbele prijs vind je stofzuigers die ook gelijk een natte doek over de vloer halen en dus nog gebruiksvriendelijker zijn. Wel geeft dit niet de resultaten als wanneer je het zelf zou doen, dus het kan maar zo zijn dat jij dit helemaal overbodig vindt. 

Geen slimme robot

Je kunt natuurlijk ook niet anders verwachten voor een robot van deze prijs. Maar de robot heeft geen navigatiesysteem, is niet bedienbaar via een App of afstandsbediening, en je kan ook geen schoonmaakschema of virtuele muren instellen. Dit hoeft echter niet per se een nadeel te zijn. Er zijn aardig wat mensen die juist van simpel houden, en een apparaat in huis willen hebben wat maar één druk op de knop vereist. Ben jij zo’n persoon? Dan is deze robotstofzuiger zeker een goede keuze voor jou.

68 decibel 

De robot heeft een geluidsniveau van 68 decibel, en dat is best luid voor een robotstofzuiger. Er zijn aardig wat robotstofzuigers met een geluidsniveau van bijvoorbeeld 58 decibel, en dat scheelt toch weer wat. Toch is het geluid van de robot niet per definitie storend. Mocht je het geluid storend vinden, kan je hem ook aanzetten als je de deur uit gaat. Eenmaal terug thuis is het dan enkel een kwestie van het stofbakje legen en de robot aan de lader zetten zodat hij zichzelf op kan laden. 

Geen laadstation

Waarbij we meteen bij een ander minpuntje komen. Deze robot heeft geen laadstation waar hij automatisch naar terug rijdt. Dit zorgt voor weer wat extra werk, aangezien je elke keer de robot aan de lader moet leggen, dus het is wel een gemiste functie dat hij niet zelf terug kan rijden naar een laadstation. 

Geen HEPA filter

Nog een puntje wat jammer is, is dat het geen HEPA filter bevat. Een HEPA filter houdt veel meer stof tegen alsook allergenen, pollen, en schimmels, en is dus beter voor de gezondheid en geschikter voor mensen met een allergie. Wel is het zo dat de Spider niet al het werk voor je over zal nemen, en je zelf één keer per week zal stofzuigen om het huis goed schoon en stofvrij te houden. Dus op zich is het geen groot probleem dat het geen efficiënte filter heeft, want je zal zelf de rest opzuigen met de stofzuiger die dat wel heeft.

Alternatieven

Ecovacs Deebot 605

Ecovacs Deebot 605


Eén van de concurrenten van de Robovac 35C is de Ecovac Deebot 605. Het is een soortgelijke robotstofzuiger met veel overeenkomende functies als die van onze Robovac. Hij is even laag (7,9 cm), ook te bedienen via een app of afstandsbediening , en heeft ook verschillende schoonmaakroutes als opties, maar weet zelf niet waar het al heeft schoongemaakt en waar nog niet. Wat mist bij de Deebot 605 is dat het geen gebiedsafbakening heeft. Wel heeft het een dweilfunctie. Hiermee kun je dus de vloer ook vluchtig laten dweilen, maar het zal geen hardnekkige vlekken weghalen. 


Eufy-Robovac-11s

Eufy Robovac 11s


Als je de Robovac 35C net iets te duur vindt, dan is de Robovac 11s een goed alternatief. Wat je hier mist is de mogelijkheid om het apparaat te besturen via de app. Je kunt het wel alsnog besturen met de afstandsbediening, dus deze versie is erg handig voor mensen die niet vaak van huis zijn. Deze 11s is even hoog als de 35C, heeft dezelfde grootte opvangbak (0,6l), en is even stil. Als je de app niet interessant vindt, is dit dus wellicht een betere en goedkopere optie.

Op klesto.nl vindt u uitgebreide informatie over verschillende andere merken robotstofzuigers en over de beste robotstofzuiger. Overweegt u de aanschaf van een ander huishoudelijk apparaat? Raadpleeg dan vooral van te voren onze bevindingen en lees alles wat u wilt weten in de koopgids. Op klesto.nl staan verder een aantal informatieve en leuke blogs. 

Bekijk alle robots op Coolblue