Beste waterkoker

 
 
 

Een lekker kopje thee, cup a soup of decaf zet u gemakkelijk met warm water. Maar hoe warm wilt u het hebben en bovendien hoe snel? De gemiddelde tijd om water te laten koken met een waterkoker is 2 minuten tegenover ruim 4 minuten in de fluitketel. Nu lijkt die tijdsbesparing van 2 minuten niet veel, maar in de ochtendspits waar de meeste huishoudens zich klaarmaken voor school of werk, kan dit toch wel heel prettig zijn. Voor veel Nederlanders is het vullen en aanzetten van hun waterkoker dan ook een vast ritueel geworden.

Op deze pagina vindt u een gecategoriseerde selectie van de beste waterkokers. Ga direct naar:

Afbeelding

ProductSiemens waterkoker

Onze beste koop!

Siemens Sensor for Senses

Beste koop waterkoker 

óf

Russell Hobbs Glass 360

Russell Hobbs Glass

Beste glazen waterkoker, bijzonder elegant

óf

Tefal Mini BI8125 RVS 0,8L

Tefal Mini BI8125

Beste kleine waterkoker 

óf

Russell Hobbs Retro Vintage Waterkoker

Russell Hobbs Retro Vintage

Beste retro waterkoker

óf

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Siemens Sensor for Senses

Beste koop waterkoker 

Siemens waterkoker

óf

Russell Hobbs Glass

Beste glazen waterkoker, bijzonder elegant

Russell Hobbs Glass 360

óf

Tefal Mini BI8125

Beste kleine waterkoker 

Tefal Mini BI8125 RVS 0,8L

óf

Russell Hobbs Retro Vintage

Beste retro waterkoker

Russell Hobbs Retro Vintage Waterkoker

óf

De tijd dat deze keuken apparaten niet al te veilig waren, een vreselijke herrie maakten en bovendien niet echt aantrekkelijk (lees lelijk) waren is voorbij. Vandaag de dag is er een ruime keuze in modellen, kleuren en formaten. Bovendien zijn de mogelijkheden ervan ook nog eens behoorlijk uitgebreid. Is 60 graden voor u heet genoeg of wilt u later nog een tweede kopje warm water? De moderne apparaten voorzien in uw wensen. Met regelbare temperaturen en een warmhoudfunctie heeft de waterkoker niet alleen de fluitketel, maar ook de theepot verdreven van de keukentafel.

Bent u op zoek naar een geavanceerde design waterkoker of is een basic model voor u prima? Of wilt u gewoon weten wat de mogelijkheden zijn van de moderne types en een goede stille waterkoker aanschaffen voor een redelijke prijs? Dan bent u bij Klesto uiteraard welkom. Onafhankelijke reviews van huishoudelijke apparatuur, dat is wat wij doen. We hebben dan ook (bijna) alle moderne waterkokers onder de loep genomen en voor u de beste geselecteerd, in verschillende categorieën.

Heeft u het liefst een kleine koker of vindt u een glazen model mooi? Ook deze types hebben we uitvoerig bekeken en alvast de beste voor u uitgekozen. Bovendien komt de beste retro waterkoker aan bod en sluiten we ons artikel af met handige tips, wetenswaardigheden en gezondheidsaspecten. Oh ja, ook de schoonmaak en het verwijderen van kalk bespreken we. Na het lezen van dit artikel bent u volledig op de hoogte van alle ins en outs en kunt u uw keuze perfect bepalen. Bent u er klaar voor?


 
 
 
 

Beste koop waterkoker  | Siemens TW86103P Sensor for Senses

 
 

De Sensor for Senses is, om maar eens in dezelfde stijl te praten, een no nonsense apparaat. Het heeft alles, kan (bijna) alles en is van een bijzonder hoge kwaliteit. De Siemens TW86103P is duidelijk herkenbaar als waterkoker en is qua uiterlijk mooi afgewerkt.

Ook wat betreft materiaalkeuze is de Siemens een zeer professioneel keuken attribuut, die in een echte horecagelegenheid niet zou misstaan. Gemaakt van zilverkleurig rvs in combinatie met zwart plastic oogt de elektrische ketel robuust en degelijk. Bent u meer gesteld op een beetje kleur in uw keuken? De Sensor for Senses is ook in bordeauxrood te koop.

Waterindicator tot 1,5 liter

Hoeveel niet bijzonder groot, namelijk 24,5 bij 23,5 cm, kan de Siemens toch nog 1,5 liter water verwarmen. Aan de zijkant heeft deze Siemens een kijkglas met streepjes voor de hoeveelheid water. Zo kunt u dus precies afmeten hoeveel water u in het apparaat heeft en ook kunt u zien of het water al kookt. Uiterlijk is natuurlijk een beperkt begrip.

Vindt u de Sensor for Senses mooi of juist niet? Dat is een kwestie van persoonlijke smaak. Het gaat bij deze beste koop waterkoker van Siemens natuurlijk ook voor een groot gedeelte over de technische mogelijkheden. Met andere woorden, wat kunnen we ermee?

Techniek en mogelijkheden van de Siemens TW86103P

U zou het misschien niet denken maar ook bij een waterkoker komt er behoorlijk wat techniek kijken. Bent u iemand die houdt van snelheid? De Siemens warmt erg snel op. Met een voltage van 2400 Watt is de Sensor for Senses in staat om binnen de 120 seconden een halve liter water aan de kook te brengen. Daarbij maakt de waterkoker een maximaal geluid van 77 decibel. Voor een waterkoker is dit een acceptabele geluidsproductie. Het is niet echt stil, maar zeker ook niet storend hard.

De machine beschikt over een uitneembaar en afwasbaar kalkfilter en het verwarmingselement in het apparaat is volledig geïsoleerd. Er komt dus geen water tegen de verwarmingsdraden. Hierdoor wordt voorkomen dat zich kalkaanslag hecht aan de verwarmingsdraden en heeft de Siemens een langere levensduur.

Verschillende temperaturen

Drinkt u theesoorten die qua smaak beter tot hun recht komen als ze niet gekookt worden? Met vier verschillende standen kunt u zelf kiezen op welke temperatuur u uw water wilt verwarmen. U heeft de keuze uit 70, 80, 90 of het kookpunt van 100 graden Celsius. De Sensor for Senses heeft ook nog een warmhoudfunctie waardoor u tot 30 minuten het water op een constante temperatuur kunt houden. Handig als u nog een tweede kopje thee of oploskoffie wilt nemen.

Siemens Sensor for Senses temp

Veiligheid in het gebruik

De Sensor for Senses heeft verschillende veiligheidsmaatregelen ingebouwd. Zo is er om te beginnen de automatische afslag nadat de gewenste temperatuur is bereikt. Ook heeft de Siemens TW86103P een droogkookbeveiliging. Heeft u de machine per ongeluk aangezet terwijl er geen of nauwelijks water in zit? Dan schakelt het apparaat zichzelf automatisch uit. Allemaal natuurlijk fijn en nuttig om deze ingebouwde beveiliging in uw apparaat te hebben. Maar hoe handig is de Sensor for Senses in het (dagelijks) gebruik?

Bediening van de Sensor for Senses

De elektrische ketel kan willekeurig waar geplaatst worden op een platte ondergrond. Heeft u TW86103P het lietefs op het aanrecht staan of bij voorkeur op de keukentafel? Zolang er een stopcontact in de buurt is kan dat allemaal. Het snoer is niet al te lang, namelijk 55 cm en dient helemaal te worden uitgerold van onder het apparaat. Het apparaat bestaat uit twee losse delen: de kan en de basis. Het apparaat heeft uiteraard een afneembare draadloze schenkkan en deze kan willekeurig teruggeplaatst worden op het basis plateau. Het maakt dus niets uit vanaf welke hoek u de schenkkan plaatst, het past altijd. Zullen we beginnen met water koken?

Het water vullen

In het midden van het deksel op de waterkan bevindt zich een ronde drukknop. Drukt u deze ontgrendelingsknop in, dan kunt u het deksel openen. Hierna vult u de kan onder de kraan met water tot aan het maximale streepje op de zijkant.

Heeft u per ongeluk teveel water in de kan gedaan? Dan is er niets aan de hand, dit schenkt u namelijk net zo gemakkelijk weer eruit. Hierna sluit u het deksel (met een klik) en plaatst u de kan, gevuld met de juiste hoeveelheid water, weer op de basis.

Siemens TW86103P Sensor for Senses

De verschillende functies instellen

Op de bovenkant van de kan, vlakbij het handvat, bevindt zich een platte drukknop met een plus functie (rechts) en een min functie (links). Met deze knop regelt u de temperatuur. Dit doet u door herhaaldelijk op bijvoorbeeld de plus te drukken.U kunt zien welke temperatuur u heeft gekozen doordat er een lampje gaat branden tijdens het opwarmen. Heeft u per ongeluk een verkeerde temperatuur ingesteld en is de waterkoker al aan het opwarmen? U kunt altijd gewoon tussentijds de temperatuur veranderen door op de plus of min knop te drukken.

Piep en uw water is klaar

De aan/uit knop bediend u met uw duim. In principe dan want deze bevindt zich namelijk precies boven aan op het handvat. Ook de warmhoud knop vindt u daar en beide knoppen geven door een ledlampje aan of ze zijn ingeschakeld. Door een van deze knoppen voor de tweede keer in te drukken schakelt u de functie weer uit.
De Siemens TW86103P slaat altijd automatisch af na het bereiken van de gewenste temperatuur en geeft daarbij een piepsignaal. Ook de warmhoudfunctie beëindigd(als u het niet doet) zichzelf en wel na maximaal 30 minuten.

Uiterlijk en specificaties

De Siemens TW86103P is rond en heeft een hoogte van 24,5 cm. Door het uitstekende handvat is de waterkoker 23,5 cm breed en van binnen heeft de Siemens een diepte van 15,5 cm. De waterkoker heeft een gewicht van 1,8kg en is gemaakt van RVS, metaal en hard plastic.

Het apparaat is BPA vrij en beschikt over automatische functies om af te slaan bij het bereiken van de gewenste temperatuur maar ook ter voorkoming van oververhitting. 

Siemens TW86103P Sensor for Senses

De Siemens TW86103P is leverbaar in zwart, maar voor de liefhebbers ook in het bordeaux rood en heet dan Siemens TW86104P. De Siemens beschikt over een dubbele behuizing maar u moet toch de nodige voorzichtigheid in acht nemen en de kan altijd bij het handvat beetpakken.

Wat zit er in de doos?

De Siemens wordt kant en klaar geleverd inclusief basis, uitschenkfilter en gebruiksaanwijzing.
Op het product ontvangt u 2 jaar garantie via het carry in systeem.

De waterkan wordt bij het gebruik toch nog behoorlijk warm aan de buitenkant. Mede hierdoor is het geen apparaat voor kinderen (maar dat geldt voor iedere waterkoker)

Voordelen

 • Strak design
 • Simpele bediening
 • Uitgebreide functies

Nadelen

 • Tikkeltje duurder dan doorsnee waterkoker
 • Waterkan wordt redelijk warm bij het verhitten
 

Conclusie

De Siemens TW86103P Sensor for Senses is een kwalitatief goede waterkoker en biedt waar voor uw geld. Door het gebruikte hoogwaardige materiaal (RVS-metaal) en de kalk bescherming bij het verwarmingselement blijft de beste koop waterkoker zijn taken langdurig en goed vervullen. Kortom, hij kan veel, ziet er goed uit en is veilig in het gebruik.

 
 
 
 

Beste glazen waterkoker  | Russell Hobbs Glass

 
 

Veel van onze lezers hebben belangstelling getoond voor glazen waterkokers. Vandaar dat we in onze test ook aandacht geven aan dit type. Er zijn namelijk wel een erg veel verschillende modellen van glas op de markt.

Onze keuze is gevallen op de Russel Hobbs vanwege de combinatie van de lage prijs, het mooie ontwerp en zijn technische specificaties. Zijn toch wel karakteristieke uiterlijk speelt natuurlijk ook een rolletje bij de keuze. De waterkoker met zijn mooie glazen waterkan van het hoogwaardige glasbedrijf Schott is bijzonder elegant.

Blauwe verlichting

Tijdens het koken of beter gezegd verwarmen van het water, licht het apparaat blauw op en dit geeft een heel mooi effect. Uiteraard is het aantrekkelijke van deze waterkoker ook dat u door het doorzichtige glas het water bovendien echt ziet borrelen. Maar hoe zit het met kalkaanslag? Want het is natuurlijk wel leuk zo'n glazen waterkoker, maar als hij in korte tijd vervuild is het natuurlijk een stukje minder.

Kalkaanslag op de Russell Hobbs Glass?

Gelukkig valt het met de kalkaanslag reuze mee. Doordat het verwarmingselement niet in aanraking komt met water (geïsoleerd verwarmingselement) hoeft u alleen de glazen waterkan te reinigen. Wilt u weten hoe u dit het beste kunt doen? Onderaan dit artikel leest u hier meer over. De glazen Russell Hobbs beschikt trouwens ook over een uitneembaar en afwasbaar waterfilter. Maar wat kunnen we eigenlijk doen met deze glazen waterkoker of beter gezegd wat kan de Russell Hobbs?

Mogelijkheden en techniek Russell Hobbs Glass

Qua mogelijkheden en techniek is de 21600-70 toch wel een vrij basic waterkoker. De Russel Hobbs Glass is in staat om bijna 2 liter (1,7 liter om precies te zijn) te koken. Voor grote gezinnen is dit ideaal. Het staat gelijk aan 6 flinke koppen thee en voor het verwarmen heeft de glazen waterkoker maar ongeveer 3 minuten nodig. Bent u alleen of wilt u maar één kopje thee zetten? Dan heeft de beste koop glazen waterkoker een speciale snelkook functie. Met deze functie, die ook nog eens energiebesparend is, kunt u precies genoeg water koken voor één kopje thee.

Russell Hobbs Glass

De bediening van de Russell Hobbs

Doordat de waterkoker maar twee functies heeft is ook de bediening bijzonder gemakkelijk. De waterkoker heeft maar twee knoppen. Ze bevinden zich aan de bovenkant en de onderkant van het handvat. Aan de bovenkant van het handvat bevindt zich een ronde knop die dient om het deksel te ontgrendelen. Alleen als u deze knop indrukt, kunt u het deksel openen. (Dit is ook bij het uitschenken van heet water toch een stukje veiliger.) Na het vullen met water drukt u het deksel weer naar beneden tot u een klik hoort.

Inschakelen en uitschakelen

Aan de onderkant van het handvat bevindt zich een grote zwarte schakelaar knop. Drukt u de schakelaar knop naar boven dan is het apparaat in werking. Is uw water op temperatuur? Dan gaat het blauwe licht uit en hoort u een duidelijke klik. De schakel knop gaat automatisch terug naar onderen. Voor de energiezuinige snelkook functie hoeft u alleen maar minder water in het apparaat te doen. Aan de zijkant van de waterkan ziet u een groen stickertje met daarop een wit kopje. Wilt u maar één kopje thee en vult u de glazen waterkan tot aan dit groene tekentje? Dan treedt automatisch de snelkook functie in werking Er is dus geen aparte knop, maar het apparaat werkt precies hetzelfde.

360 graden draaibaar

Na het uitschenken van uw water kunt u de waterkan weer gemakkelijk terugzetten op de basis. De positie maakt daarbij niet uit, u kunt de waterkan vanuit iedere hoek plaatsen. Heeft u per ongeluk de Russell Hobbs aangezet terwijl er te weinig of helemaal geen water in zit? Dan schakelt het apparaat zichzelf uit door middel van de droogkookbeveiliging.

Russell Hobbs Glass waterkoker

Uiterlijk en specificaties

De Russell Hobbs is 15 cm diep bij 23,8 centimeter hoog en de omvang is 22 centimeter. Met een vermogen van 2200 watt kan de waterkoker redelijk uit de voeten. De machine weegt 1,7 kilo en is dus vrij licht. Het snoer is 60 centimeter en de Russel Hobbs is gemaakt van glas met roestvrij staal in combinatie met een zwart kunststof handvat. De waterkoker kan 1,7 liter water verwarmen en maakt daarbij een geluid van 79 Decibel. Het verwarmingselement is geïsoleerd en het apparaat is BPA vrij. De Russel Hobbs Glass heeft een droogkookbeveiliging, een waterfilter, een anti-kalkfilter en een waterfilter.

Wat zit er in de doos?

De Russell Hobbs Glass wordt kant en klaar verkocht. Uiteraard vindt u ook de gebruiksaanwijzing in de doos. De fabrieksgarantie is 2 jaar en is van het type carry in.

De waterkoker kan alleen maar water koken. Hiernaast is kalkaanslag is vrij snel aanwezig en zichtbaar. Ook is het glas behoorlijk heet tijdens het gebruik. Als laatste minpunt blijft bij het uitschenken altijd een klein beetje water in de waterkan achter.

Voordelen

 • Prachtig ontwerp
 • Goedkoper in aanschaf
 • Duurzaam materiaal

Nadelen

 • Glas wordt vrij heet
 • Geen temperatuur in te stellen
 • Geen warmhoudfunctie 
 

Conclusie

De Russel Hobbs Glass is mooi en voor de geboden kwaliteit bijzonder goed geprijsd. Uiteraard is de glazen waterkoker erg basic qua functies maar doet zijn werk goed. Het is een mooi gezicht om het water te zien borrelen en het blauwe led licht geeft een extra attractie aan het zetten van een kopje thee.

 
 
 
 

Beste kleine waterkoker  | Tefal Mini BI8125 RVS 0,8L

 
 

Bent u klein behuisd of drinken bij u thuis maar weinig mensen een kopje thee? De Tefal mini is klein maar fijn. Met zijn eivormige en zilverkleurige rvs ketel, het zwarte handvat en de zwarte basis past de mini waterkoker op iedere tafel of keukenblad. Met een inhoud van 0,8 liter is de beste kleine waterkoker toch nog goed voor 4 kopjes thee.

Houdt u van simpel, klein en niet te veel poespas? Dan zou de mini Tefal RVS 0,8L best eens iets voor u kunnen zijn. Gaat u bovendien af en toe naar de camping of zoekt u een compacte waterkoker om mee te nemen op vakantie? De beste kleine waterkoker van 2018 functioneert ook prima op 12 volt en neemt in uw bagage zeer weinig ruimte in.

Wat kan de Tefal Mini?

Het antwoord is simpel: water verwarmen. Dit doet de compacte koker ook nog eens bijzonder snel en redelijk stil. Het apparaat beschikt over een uitneembaar en afwasbaar kalkfilter. Dit kalkfilter bevindt zich in de schenktuit. Om schadelijke kalkaanslag in het apparaat zelf te voorkomen, is het verwarmingselement helemaal geïsoleerd en komt dus niet in aanraking met water. Hierdoor heeft het apparaat een langere levensduur.

Tefal Mini en de veiligheid

De buitenkant van de waterkan is niet geïsoleerd en wordt behoorlijk warm. Uiteraard wordt het handvat niet heet en kunt u de waterkoker daar prima vasthouden.

Voor de veiligheid beschikt het apparaat wel over een droogkookbeveiliging en slaat ook automatisch af. Over de bediening kunnen we kort zijn. De Tefal Mini BI8125 RVS 0,8L heeft maar één knop en die bevindt zich aan de bovenkant van het handvat.
Heeft u al trek in een lekker kopje thee? Dan beginnen we gelijk met water vullen.

De bediening van de Tefal mini waterkoker

Het bovenste klepje opent u gewoon met de hand, u vult de waterkan met water en doet het klepje weer dicht. Aan beide zijden van de waterkan bevinden zich water indicators.

Door de handige kijkgaatjes, met merkjes voor 0,5 en 0,8 liter water kunt u precies zien hoeveel u in de kan heeft gedaan. 

Tefal Mini BI8125 RVS 0,8L

Is de hoeveelheid water goed? Dan plaatst u de kan gewoon op de basis. Hierna drukt u het knopje in en het apparaat begint te werken. Tijdens het verwarmen ziet u een oranje lampje branden. Is uw water klaar? Dan gaat de Tefal Mini automatisch uit en het lampje stopt met branden. U hoort geen signaal of klik en kunt nog best verbaasd staan hoe snel uw water gekookt is.

Uiterlijk en specificaties

De Tefal Mini BI8125 RVS 0,8L Is 19 centimeter hoog, 23 centimeter breed en heeft een diepte van 18 centimeter. De mini waterkoker weegt 0,8 kg en produceert tijdens het verwarmen een geluid van 80 decibel. Met een vermogen van 2200 watt is de kleine Tefal snel en pittig. De maximale inhoud van 0,8 liter water is ruim binnen de 2 minuten klaar.
Het apparaat is voorzien van een anti-kalk systeem door middel van een uitneembaar en afwasbaar kalkfilter en heeft bovendien een afgesloten verwarmingselement. Op het BPA-vrije apparaat is een droogkookbeveiliging en automatische uitschakeling ingebouwd. De Tefal mini werkt ook op 12 volt.

Wat zit er in de doos?

De Tefal Mini BI8125 RVS 0,8L wordt kant en klaar verkocht en uiteraard ontbreekt de gebruiksaanwijzing niet. De fabrieksgarantie omvat 2 jaar volgens het carry in systeem.

De buitenkant van de Tefal Mini wordt behoorlijk heet bij het uitschenken van water en soms wordt er gemorst. Hiernaast gaat de deksel niet helemaal open

Voordelen

 • Klein van formaat
 • Goedkoop
 • Geschikt voor de camping (12 volt)

Nadelen

 • Behuizing wordt erg warm
 • Klep gaat niet helemaal open
 • Morst soms bij het uitschenken
 

Conclusie

De Tefal mini is licht, compact en simpel. Voor mensen die klein wonen of hun eigen waterkoker mee willen nemen op reis is de beste kleine waterkoker met een kleine prijs, bijzonder geschikt.

 
 
 
 

Beste retro waterkoker  | Russell Hobbs Retro Vintage waterkoker Crème

 
 

Gaat u voor retro en bent u een liefhebber van die echte oude vintage look? De keuze voor de beste retro waterkoker is gevallen op het Britse merk Russell Hobbs. Bent u al bekend met dit merk?

Voor veel mensen is dit kwaliteitsmerk ondertussen al een bekende naam. In Engeland is Russell Hobbs dan ook het meest verkochte merk wat betreft keukenapparatuur.

Met de Retro Vintage waterkoker doet de fabrikant zijn naam eer aan, een jaren 50 uiterlijk in combinatie met de techniek van nu. Zachte pasteltinten, een analoge temperatuurmeter en een glanzend zwart handvat met chromen accenten langs de bovenkant, maken het apparaat een lust voor het oog.

Gaat u voor crème, kersenrood of diep glanzend zwart? U zegt het maar, het uiterlijk maar zeker ook de techniek mag er zijn. De Russel Hobbs retro is namelijk niet zomaar een apparaat. Met zijn inhoud van 1,7 liter is de retro koker geschikt voor grote huishoudens. Maar tegelijkertijd kunt u zeer energiezuinig ook één, twee of drie kopjes water verwarmen. En dit ook nog eens binnen de 60 seconden. Wilt u meer weten?

De techniek en de veiligheid

De Russell Hobbs vintage heeft, in weerwil van zijn old school uiterlijk, toch alle moderne veiligheidstechnieken van nu in huis.

Met het systeem voor automatische afslag, de droogkookbeveiliging en hetgeïsoleerde verwarmingselement is de machine goed voorzien.

Russell Hobbs Retro Vintage Waterkoker

De waterindicator met kijkglas bevindt zich precies achter het handvat en hierdoor ziet heel simpel hoeveel water zich in de koker bevindt. De vintage is snel in het opwarmen maar geeft geen signaal. Eigenlijk hoort u alleen maar de klik bij het uitslaan van het apparaat. U hoeft trouwens ook alleen maar de aan/uit knop te bedienen. Wilt u weten hoe gemakkelijk het gaat?

De bediening van de Russell Hobbs Retro

Bij de beste koop vintage waterkoker is de bediening vooral leuk. Geen extra knopjes of moeilijke toestanden. De retro werkt eigenlijk hetzelfde als een ouderwetse fluitketel, maar dan natuurlijk wel een flink stuk sneller en elektrisch. Om het water te vullen tilt u gewoon het dekseltje op, vult de hoeveelheid water die u wilt en doet het dekseltje weer op de waterkan.

1, 2 of 3 kopjes?

Wilt u maar één of twee kopjes water koken? Tijdens het vullen kunt u onderaan in de waterkan drie genummerde rode plastic merktekentjes zien. Blijft u hieronder met het waterniveau? Dan schakelt de retro automatische over op de snel koken functie. Daarbij bezuinigt u ook nog eens op de elektriciteitskosten. De aan uit knop bevindt zich onderaan het handvat. Klikt u de knop naar onderen? Dan doet u het apparaat aan en naar boven is het apparaat weer net zo gemakkelijk uit.

Handige temperatuurmeter

Wilt u het water bijvoorbeeld maar 50, 60 of 70 graden verwarmen? Aan de buitenkant van de waterkan ziet u een handige temperatuurmeter. Het heeft wat weg van de snelheidsmeter van een auto maar duidt in dit geval de temperatuur aan van uw water. Heeft het water de gewenste temperatuur bereikt? Dan klikt u gewoon de aan/uit knop terug naar boven. Voilà, uw (thee) water is klaar voor gebruik.

Russell Hobbs Retro Vintage Waterkoker

Uiterlijk en specificaties

De vintage waterkoker is 25,7 centimeter hoog, 17 CM diep en 24 centimeter breed inclusief handvat. Gemaakt van metaal weegt de waterkoker toch niet zwaar namelijk 1,51 kg. The Russell Hobbs Retro is BPA vrij, heeft een uitneembaar en afwasbaar kalkfilter en een geïsoleerd verwarmingselement. Hierdoor wordt voorkomen dat de kalkaanslag op de verwarmingsdraden kan hechten.

De waterkoker heeft droogkookbeveiliging, een automatische uitschakeling oftewel afslag en maakt tijdens het koken en geluid van 80 Decibel. Met een vermogen van 2400 watt en een inhoud van 1,7 liter is de vintage Russell Hobbs goed voor het snel verwarmen van 6 kopjes (thee)water.

Wat zit er in de doos?

The Russel Hobbs Retro waterkoker wordt kant en klaar geleverd. Ook de gebruiksaanwijzing en het afwasbare kalkfilter vindt u in de doos. Op het apparaat krijgt u 2 jaar fabrieksgarantie volgens het carry in systeem.

De behuizing wordt behoorlijk warm. Ook is de Russel Hobbs met 80 decibel niet echt stil

Voordelen

 • Retro look
 • Snelkook mogelijkheid
 • Temperatuurmeter aan buitenkant

Nadelen

 • Behuizing wordt warm
 • Maakt vrij veel geluid
 

Conclusie

Het begint bijna gewoonte te worden maar ook de Russell Hobbs vintage retro waterkoker is mooi. De temperatuurmeter op de buitenkant is praktisch en de mogelijkheid tot het snel zetten van kleine hoeveelheden water is een absoluut voordeel. De prijs-kwaliteitverhouding is perfect. Gaat u voor retro? De Russell Hobbs Retro is volgens onze bescheiden mening de beste vintage waterkoker die op dit moment verkrijgbaar is.

 
 

Koopgids met tips

Bij alle nieuwe uitvindingen wordt er natuurlijk aandacht besteed aan de voor en nadelen. Dit is uiteraard alleen maar goed, want veiligheid en vooral gezondheid zijn belangrijk. Bij goed gebruik is een waterkoker net zo veilig, of onveilig als een pannetje of een ketel. Daarom gaan we stap voor stap alle punten even doornemen.

Heeft u een nieuwe waterkoker en wilt u gelijk een kopje thee zetten? Niet doen. De eerste twee a drie volle kannen die u opwarmt zijn niet geschikt voor consumptie. U zult er niet meteen dood aan gaan maar erg fris is het ook niet. Tijdens de productie kunnen er namelijk vuiligheid, stof of andere onreinheden achter zijn gebleven in de waterkan. Dit lossen we heel simpel op door gewoon de waterkant te vullen met water, dit te verwarmen en vervolgens weg te gooien. Heeft u dit twee a drie keer gedaan? Dan is uw waterkoker klaar voor gebruik.

Schadelijke stoffen en waterkokers

Overal waar hitte bij komt ontstaan chemische reacties. Gelukkig zijn daar in Europa en dus ook in Nederland regels voor. Voorbeelden hiervan zijn het verbod op het gebruiken van asbest en de beperkingen voor het gebruik van BPA en BSA bij verpakkingen voor voedsel. Ook bij het verwarmen van water kunnen mogelijkerwijs schadelijke stoffen vrijkomen.

Bij de fabricage van plastic wordt regelmatig de chemische stof Bisfenol A (BPA) gebruikt. De mogelijke gezondheidsrisico’s zijn gelukkig allang bekend en alle waterkokers uit onze test zijn daarom dan ook gegarandeerd BPA vrij.

Water voor de tweede keer koken

Water dat achterblijft in de waterkoker kunt u om eventuele bacterievorming te voorkomen gewoon simpelweg weggooien. Doet u dit eigenlijk al vanzelfsprekend? Prima, want hiermee voorkomt u dat er mogelijk vervuiling zou kunnen ontstaan in uw drinkwater. Weliswaar is de kans hierop klein, want door water te verhitten tot aan het kookpunt doodt u alle bacteriën, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

Waterkokers en kalk

Bij het gebruiken van een waterkoker, vooral bij dagelijks gebruik, zult u merken dat ook uw mooie heldere water kalk bevat. Deze kalk is, hoewel niet schadelijk, ook niet echt fris. De meeste waterkokers hebben tegenwoordig gelukkig een beschermd verwarmingselement. Kent u de allereerste waterkokers nog? En als u dan het deksel optilde, zag u de verwarmingsdraden helemaal vol zitten met kalk? Dat behoort tot het verleden maar kalk(aanslag) in de waterkan zelf, is niet helemaal te voorkomen.

Ontkalken van uw waterkoker

Wilt u weten hoe u kalkaanslag in uw waterkoker gemakkelijk kunt verwijderen? Vul uw waterkoker maximaal en laat dit koken zoals u gewend bent. Hierna voegt u een beetje (witte) azijn toe en laat het een gewoon paar uurtjes staan. U kunt dit regelmatig naar behoefte, maar toch wel liever minimaal iedere maand een keertje doen. Hierdoor lost u het kalk op en zijn de restjes kalk gemakkelijk te verwijderen. Dit kunt u doen met bijvoorbeeld een tandenborstel of een afwasborsteltje.

Het uitneembare kalkfilter in uw waterkoker kunt u op dezelfde wijze schoonmaken. Nadat u dit heeft gedaan spoelt u de waterkan goed schoon van binnen en kookt nogmaals een volle kan om weg te gooien. Uw mooie waterkoker is weer helemaal klaar voor gebruik.

Waterkoker waarschuwingen

Waarschijnlijk weet u dit allemaal al maar toch kunnen we het niet laten. Wilt u dit voor de zekerheid toch nog even doorlezen? Prima. Want een ongelukje, ook en vooral bij huishoudelijke apparatuur, schuilt in een klein hoekje. Laten we dus maar starten met regel nummer

1: Een waterkoker is niet geschikt voor kinderen. U moet eigenlijk dezelfde voorzorgen in acht nemen die u ook zou hanteren bij een volle fluitketel of theepot. Heeft u kleine kinderen in huis? Plaats dan uw waterkoker buiten bereik en op een kindveilige plaats.

Schoonmaak en gebruik

2: De stekker uit het stopcontact. Wilt u de buitenkant van uw waterkoker afnemen? Begrijpelijk, want vooral het handvat en het deksel worden snel vies. Haalt u dan wel eerst de stekker uit het apparaat? Een waterkoker is een elektrisch apparaat en kan, behalve natuurlijk in de waterkan zelf, absoluut niet tegen vocht. U kunt het apparaat dus wel afnemen maar beslist niet in een sopje of in de vaatwasser stoppen.

Wat kan ik koken in een waterkoker?

Wat kunt u allemaal verwarmen in de waterkoker? Niet anders dan, het woord zegt het al: water. Gebruik de waterkoker dan ook alleen hiervoor. Melk, eieren, soep of andere zaken kunt u absoluut niet in het apparaat verwarmen. De waterkoker kan stuk gaan of zelfs erger, kortsluiting veroorzaken. Met deze waarschuwing zijn we (alweer) aan het einde gekomen van ons artikel over de beste waterkoker van 2018. U heeft het van het begin tot het einde gelezen en weet nu alles van waterkokers. Bedankt voor uw tijd en aandacht.

Onafhankelijk en actueel onderzoek

Heeft u uw keuze voor de meest geschikte waterkoker voor uw persoonlijke situatie al bepaald? Dan wensen we u alvast veel en langdurig plezier met uw nieuwe aanwinst. Wilt u er nog even over nadenken en het laten bezinken? Dat kan soms ook best verstandig zijn, morgen kunt u namelijk ook nog beslissen.

Heeft u iets gelezen dat u aanspreekt of juist iets gemist tijdens het lezen van dit artikel over de beste waterkoker van 2018? Laat het ons dan weten. Wij houden onze lezers graag op de hoogte met onderzoek en reviews. Onafhankelijk en actueel, zoals u van ons mag verwachten. Wilt u een verzoek doen voor een onderzoek van (nieuwe)huishoudelijke apparatuur of heeft u een andere vraag? Dan mag u ons altijd een mailtje sturen. Bij Klesto.nl bent u belangrijk.