De beste spiraalsnijder voor jouw keuken? Ontdek hier welke je moet kopen.

De eerste keer dat ik van een spiraalsnijder of julliennesnijder hoorde, was in een video van een Amerikaan op Youtube.

Hij gebruikte de “Veggetti” om een lekkere lunch klaar te maken met spaghetti gemaakt courgette. Samen met wat uien, kip met italiaanse kruiden, hot sauce en sriracha.

Jammie.

De Vegetti blijkt hier niet algemeen verkrijgbaar te zijn. Maar wij hebben de GEFU Spirelli die in de Allerhande van Albert Heijn heeft gestaan. En daardoor dus erg populair is. Hij ziet er ook vrijwel hetzelfde uit als de Vegetti.

Maar is dit zandloper model wel de meest handige spiraalsnijder die verkrijgbaar is? Ik vind van niet. Zo hou je een vervelend groot stuk van je groenten over bij dit product. Ook al heeft hij een kapje dat je in het uiteinde van de groente kunt prikken, zodat je zoveel mogelijk ervan kunt omtoveren tot slierten.

Het beste is naar mijn mening een iets uitgebreider model dat meer op een molen lijkt zoals de GEFU Spiralfix. Niet alleen omdat je minder restgroente overhoudt. Maar je kunt beter kracht zetten. Terwijl het apparaat zelf nog altijd relatief weinig ruimte in beslag neemt vergeleken met een tafelmodel snijder zoals de Lurch Spirali.

Dit en meer vind je terug in de reviews op deze site.

Waarom een spiraalsnijder niet mag ontbreken in jouw keukenkastje

Dit keukenaccessoire is vooral erg populair geworden door de opkomst van koolhydraatarme low carb en no carb diëten en levensstijlen waarbij je geen (witte) koolhydraten eet, zoals Paleo.

Want het weglaten van suikers en koolhydraten uit je voeding, zorgt voor fantastische resultaten met afvallen. Het is dan ook niet gek dat de Paleo lifestyle steeds populairder wordt.

Dat betekent dus ook dat je geen echte spaghetti gemaakt van granen meer eet. Zowel wit als volkoren zijn niet toegestaan als je zo'n dieet heel strikt volgt.

En een hartige pastamaaltijd is nou net iets dat veel mensen die bezig zijn met afvallen nog wel eens heel erg missen.

Spaghetti gemaakt van groenten is een super alternatief. Zo krijg je geen foute, dikmakende calorieën binnen en tegelijkertijd wel een hoop voedingsstoffen die je met normale spaghetti zou mislopen.

Ook als je niet op dieet bent, is het lekker om een keer af te wisselen met spaghettigroenten. Een extra dosis vitaminen is nooit mis.

Ze heten ook wel zoodles (zucchini noodles) of courgetti voor courgettespaghetti.

Merken en modellen spiraalsnijders

De komende tijd ga ik zoveel mogelijk verschillende modellen spiraalsnijders onder de loep nemen en in de praktijk testen.

Dit zijn een aantal veel verkochte merken en uitvoeringen van deze snijders in Nederlandse webwinkels:

• Benriner Cook Help
GEFU Spirelli
GEFU Spiralfix
• Lurch Spirali
• Lurch Super Spirali
• Maxxcuisine julienne en spiral slicer
• Monkey Business Cucumbo
• Paderno Worldcuisine
Triangle
• Triangle Deko

In het buitenland zijn ook de Vegetti en de Spiralizer erg populair, maar die zijn hier niet als zodanig verkrijgbaar. De GEFU Spirelli en Lurch Super Spirali zijn wel vergelijkbaar qua uitvoering met de eerdergenoemde snijders.

Welke groenten zijn geschikt?

De courgette is de meest populaire groente om te gebruiken voor groentenspaghetti. Zacht genoeg om makkelijk te snijden. En als je de courgetteslierten kort kookt, hou je toch een lekkere “al dente” bite.

Een courgette is laag in caloriën (27kcal/100g) omdat de groente net als komkommer voor een groot deel (97g/100g) uit water bestaat. En aangezien de meeste mensen veel te weinig vocht binnen krijgen op de dag is dat mooi meegenomen.

Verder bevatten courgettes qua voedingsstoffen vooral kalium (200mg/100g) en Vitamine B11/foliumzuur (40µg/100g). De afkorting “µg” staat voor microgram. Geen zorgen, ik wist het ook niet. 🙂

Kalium helpt bij de vochtregeling van je lichaam. Maar zolang je geen medische problemen hebt, heb je doorgaans nooit te weinig of te veel kalium in je lijf. Je lichaam reguleert dit heel goed zelf.

Foliumzuur kunnen de meesten van ons wel goed gebruiken. Veel mensen herkennen deze vitamine wel als een must have voor zwangere vrouwen omdat het een grote rol speelt bij de vroege ontwikkeling van een foetus.

Maar ook voor de groei van je lichaam en het aanmaken van rode en witte bloedcellen is vitamine B11 belangrijk.

Andere populaire groenten om spaghetti, tagliatelle en gezonde “pasta” mee te maken zijn wortel, aubergine en verschillende bietensoorten.

Maar ook komkommer is lekker om door je spiraalsnijder te halen voor een originele, frisse salade tijdens warme zomeravonden.