Beste wasdroger

 
 

Voor veel huishoudens is een wasdroger tegenwoordig onmisbaar. Vaak letten we bij het kopen van een wasdroger op de prijs en het type wasdroger. Maar er zijn nog een aantal andere factoren die belangrijk zijn voor het kiezen van de beste wasdroger. Bijvoorbeeld het energieverbruik, het vulgewicht, de vochtuitstoot, het geluidsniveau en de bouwkwaliteit.  

Ook hebben steeds meer wasdrogers allerlei handige functionaliteiten. Bepaalde wasdrogers kunnen het energie- en waterverbruik automatisch aanpassen op de hoeveelheid wasgoed. Ook beschikken veel wasdrogers over een vochtigheidssensor, sommige drogers hebben een stoomfunctie. Zoals u ziet zijn er veel punten waar u rekening mee kunt houden. 

Wij helpen u graag bij het maken van uw keuze middels dit artikel. Wij hebben voor u een lijst opgesteld met de beste wasdrogers voor verschillende behoeften. Tot slot hebben we ook nog een koopgids voor u opgesteld om u te helpen de beste keuze te maken. 

 
 
 
 

De beste drogers op een rijtje:

Afbeelding

Product


Onze beste koop!

AEG T8DE86ES

Beste koop droger

óf

Haier HD80B636W 

Beste condensdroger

óf

Samsung DV70M5020QW

Samsung DV70M5020QW

Beste droger met warmtepomp 

óf

Beko DC7230BX 

Beste goedkope droger

óf

Miele TDA 140C 

Beste droger zonder slang

óf

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

AEG T8DE84E

Beste koop droger

Haier HD80B636W 

Beste condensdroger

Samsung DV70M5020QW

Beste droger met warmtepomp 

Samsung DV70M5020QW

Beko DC7230BX 

Beste goedkope droger

Miele TDA 140C 

Beste droger zonder slang

Door alle verschillende drogers die tegenwoordig verkocht worden, kan het soms lastig zijn om de beste te kiezen. De ene heeft nog meer functionaliteit dan de ander. Kortom heel veel keuze. Daarom zijn wij u voorgegaan en hebben we de beste drogers voor u uitgezocht!

Beste koop droger (AEG T8DE86ES) 

 
 
 
 
 

De AEG T8DE86ES is een warmtepompdroger met een energielabel A++ . Deze energiezuinige droger heeft een innovatief AbsoluteCare systeem.

AbsoluteCare zorgt voor een aparte trommelbeweging voor elk type wasgoed, zodat uw kleding langer mooi blijft. Dit model heeft een vulgewicht van 8 kilogram, voldoende voor de was van 3 of 4 personen. 

Droogprogramma's

Deze droger heeft 10 verschillende droogprogramma’s. Het heeft een speciaal ontworpen beddengoed programma. Deze houdt uw lakens soepel en zacht. Ook heeft het een outdoor programma. Dankzij een speciale droogbehandeling blijft het ademend vermogen van het materiaal behouden. 

De trommelbewegingen van het zijde programma zijn rustiger, zodat de zijden stoffen zachtjes kunnen drogen. Tot slot droogt het wol programma minder heet, waardoor de kwaliteit van het wol behouden blijft.

 
 
 
 

AbsoluteCare 

Dankzij het AbsoluteCare-systeem kunt u al uw wasgoed veilig drogen. Of het nu gaat om een wollen trui, een duur shirt of buitenkleding, u kunt het allemaal in de droger doen. Deze technologie zorgt ervoor dat elke stof de juiste temperatuur en trommelbeweging krijgt. Elke stof wordt op de juiste manier gedroogd om zijn vorm te behouden.  

SensiDry

De SensiDry technologie zorgt ervoor dat deze droger op lage temperatuur droogt en voorkomt dat uw kleding aan onnodige warmte wordt blootgesteld. Hierdoor blijft uw kleding mooi. De luchtstroom van AEG-drogers sneller en efficiënter dan traditionele warmtepompdrogers. Hierdoor wordt uw kleding dus beter verzorgd, terwijl de droogtijd korter is. U kunt met deze techniek ongeveer €50 per jaar aan energiekosten besparen. 

ProSense technologie

Met deze geavanceerde vochtigheids- en temperatuursensoren wordt de droogtijd en het energieverbruik aangepast aan de hoeveelheid wasgoed. Dit bespaart zowel tijd en energie. 

ÖKOFlow-filtersysteem, onderhoudsvrije filter

Het ÖKOFlow filtersysteem is een efficiënt filter dat eenvoudig kan worden verwijderd en schoongemaakt. Alleen AEG drogers beschikken over dit filtersysteem. Andere wasdrogers hebben meerdere filters. Het nadeel hiervan is dat wanneer u ze niet allemaal reinigt, het energieverbruik van uw droger toeneemt.  

ProTex-trommel

Alle AEG-drogers hebben een geavanceerde ProTex-trommel. Deze trommel is speciaal ontworpen om uw kleding de beste zorg te geven. De ProTex-trommel draait in beide richtingen en zorgt voor een zeer efficiënte luchtstroom. Kledingstukken drogen gelijkmatig en kreuken minder. Bij het openen van de deur gaat het trommelverlichting automatisch aan. Handig als uw droger in een donkere kamer staat of als u 's nachts droogt. 

Omkeerbare deur, gemakkelijk verwisselbaar

Deze droger heeft een omkeerbare deur. Dit betekent dat het scharnier van de deur links of rechts kan worden bevestigd. Daarnaast kan de handgreep in vier verschillende standen worden gemonteerd. Zo kunt u overal waar u de droger installeert altijd een goede wasbeurt hebben. 

Startuitstel & handig display

Met de functie 'Startuitstel' kunt u drogen wanneer het u uitkomt. U kunt zelf de starttijd instellen. En met de handige display ziet u precies wanneer het droogprogramma van start gaat en wanneer het naar verwachting klaar is. 

Met een droogtijd van 154 minuten is dit niet de snelste droger

Voordelen

 • AbsoluteCare, droogt gegarandeerd zonder krimp, zelfs wol en zijde
 • De ProSense beladingssensor past de droogtijd aan op de hoeveelheid was in de trommel.
 • SensiDry, droogt zuinig en veilig op lage temperaturen

Nadelen

 • Lange droogtijd van 173 minuten
 • Heeft geen FibrePro, waardoor u alle soorten kleding tegelijkertijd kunt drogen.
 • Geen zelfreinigende condensor
 

Conclusie

Als u van plan bent een droger aan te schaffen en u wilt er zeker van zijn dat u daar zo weinig mogelijk omkijken naar heeft, dan is deze droger de beste keuze voor u. Hij is energiezuinig, heeft een groot aantal wasprogramma's en heeft veel praktische functionaliteiten en een groot gebruiksgemak. Wel zult u langer moeten wachten qua droogtijd en heeft geen FibrePro. Het enige wat u hoeft te doen is de condensor en filter af en toe reinigen.  

 
 
 

Beste condensdroger (Haier HD80 B636W)  

 
 

Wilt u graag een condensdorger aanschaffen met een goede prijs-kwaliteitverhouding en veel droogprogramma's? Dan is de Haier HD80-B636W een goede keuze. Dit is een condensdroger met een vulgewicht van 8 kilogram en een uitgebreide keuze aan droogprogramma’s. 

De prijskwaliteit verhouding is goed en dit apparaat wordt ook zeer goed beoordeeld door klanten. De wasdroger is geschikt voor  een gezin met 1 of 2 kinderen. Met een energielabel B, is het niet de zuinigste apparaat. Het verbruikt gemiddeld 561 kWh per jaar, wat ongeveer 129,03 euro per jaar kost.

Afvoer

De condensdroger voert zijn condenswater af via het reservoir en waterafvoer. Het water wordt namelijk opgevangen in een geïntegreerd waterreservoir. Er zit links bovenin een uitneembare waterreservoir van 5 liter. Zodra u deze moet legen, gaat het controlelampje branden. De afvoerslang wordt standaard meegeleverd bij deze Haier wasdroger. Omdat het een condensdroger is kunt u hem vrijwel overal in huis plaatsen. 

 

Het geluid en bouwkwaliteit

Met een geluidsniveau van 68dB gaat het drogen en centrifugeren helaas niet stil. Deze droger heeft een basisklasse bouwkwaliteit, hetgeen de laagste klasse is.

Bij een hogere bouwkwaliteit gaat de machine langer mee gaat en heeft het minder snel reparaties nodig. 

Haier geluid
 
 

Ruim aanbod aan droogprogramma’s

Dit apparaat heeft maar liefst 16 programma’s zodat u altijd de juiste keuze kunt maken bij het drogen van specifiek wasgoed. U kunt uit verschillende droogprogramma’s kiezen, zoals baby kleding, dekens, gemengd, handdoeken, jeans, overhemden sportkleding en bijvoorbeeld ook verfrissen. Met dit laatste kunt u in een korte tijd uw was lekker opfrissen voordat u het draagt.Als u weinig tijd hebt of maar enkele kledingstukken wilt drogen, dan kunt u het versnelde programma gebruiken. Zo is uw was in een korte tijd snel droog. 

LED-display

Alle programma’s zijn middels een handige draaiknop gemakkelijk in te stellen. Het LED-display geeft specifiek aan wat de resterende droogtijd is, of hoe lang het nog duurt voor de droger start. Het apparaat is namelijk uitgerust met startuitstel. 

Gebruiksgemak

De wasdroger heeft verschillende functionaliteiten om het gebruiksgemak te verhogen, zoals anti kreukfase waar het wasgoed minder kreukt, een automatisch uitschakel functie, startuitstel zodat u het droger op een tijd kunt instellen wanneer het u uitkomt.  Daarnaast beschikt dit apparaat ook over een kleding beschermende trommel, zo blijft uw kleding langer mooi. Uiteraard beschikt dit apparaat ook over een kinderbeveiliging en een vochtigheidssensor.  

Anti Bacteriel Technologie

Ten slotte beschikt dit apparaat ook over een Anti Bacteriële Technologie. Met deze technologie wordt uw was extra schoon omdat het bijna alle bacteriën doodt. Goed voor de was maar ook voor uw gezondheid. 

Is niet volledig stil en de bouwkwaliteit is basisklasse

Voordelen

 • Met de antikreukfunctie op deze wasdroger hebt u vrijwel geen last meer van kreukels
 • Ruimetrommelinhoud van 8 kilogram
 • Anti Bacterieel Technologie

Nadelen

 • Geen zelfreinigend condensor
 • Droogt niet stil van een geluidsniveau van 68dB
 • Lage bouwkwaliteit: Basisklasse

Conclusie

Als u op zoek bent naar een de beste condensdroger dan is de Haier HD80-B636W een goede keuze. Door het grote formaat is het geschikt voor een gezin met 1 of 2 kinderen. Daarnaast heeft het een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Echter, het feit dat het minder stil en minder energiezuinig is, zorgt wel voor enkele beperkingen. 

 
 
 
 
 

Beste droger met warmtepomp (Samsung DV70M5020QW)

 

Bent u op zoek naar een degelijke warmtepompdroger die stil werkt, energiezuinig is en een vulcapaciteit heeft van 7 kilogram? Dan is de Samsung DV70M5020QW een goede keuze. U kunt kiezen uit een groot aantal programma’s en veel handige functies. Kortom een zuinige droger die heel veelzijdig is.

De Samsung DV70M5020QW is een zuinige warmtepompdroger met een vulgewicht van 7 kilogram en een A++ energielabel. Een warmtepompdroger is sowieso een van de meest energiezuinige type drogers. 

Het gemiddeld verbruik is 211 kWh/per jaar. Deze droger is geschikt voor 1 tot 2 personen. De zijwanden en droogtrommel van deze droger zijn ontworpen om de droogcyclus zo stil mogelijk te laten verlopen. U hoort het apparaat bijna niet. Het geluidsniveau is maximaal 65 dB. Dit is een niveau waarbij u nog gemakkelijk een gewoon gesprek kunt voeren. Deze droger voert het condenswater af via het reservoir of waterafvoer. Bij dit droogautomaat wordt de afvoerslang inclusief meegeleverd.  

Ruim aanbod aan programma’s

U kunt kiezen uit 14 verschillende programma's. Zo kunt u met een gerust hart uw wollen trui drogen, maar ook synthetische of delicate kleding. De wasdroger heeft de onder andere de volgende droogprogramma's: overhemden, beddengoed, synthetisch, katoen, wol, zijde (delicaat), overhemden, kort en koud. Ook zit er een verfris programma op, zo kunt u uw kleding lekker laten ruiken na afloop. 


Optimaal drogen 

Met behulp van slimme sensoren registreert het intelligente OptimalDry-droogsysteem de temperatuur en de vochtigheid. De wasdroger past de droogtijd voortdurend aan. Niet alleen zorgt dit voor energiezuinig drogen en een optimaal resultaat, maar ook voor een maximale bescherming van uw wasgoed.

De speciale Diamond Drum-trommel voorkomt dat wasgoed blijft haken of beschadigt.

Ook heeft deze droger een 2-in-1 filter met twee roosters. Hierdoor kan stof en vuil goed worden opgevangen. Handig voor u is dat de wasdroger vanzelf een melding geeft wanneer het filter moet worden schoongemaakt. Dus u hoeft hier niet aan te denken. 

Diamond drum trommel

Gebruiksgemak

Deze droger is voorzien van vele gebruiksgemakken, zoals een display, resttijd-indicator, startuitstel, eindsignaal, reservoir-indicator, pluizenfilter-indicator en filter-indicator. Heel fijn is dat deze wasdroger zelf zijn condensor reinigt. Strijken behoort voor u tot de verleden tijd dankzij de antikreuk functie op deze Samsung wasdroger. Deze wasdroger bedient u eenvoudig middels tiptoetsen, draaiknoppen en drukknoppen. Gelukkig kunnen uw kinderen of huisdieren de instelling niet zomaar wijzigen, want er zit een kinderbeveiliging op. 

Het pluizenfilter is snel te reinigen. Het voordeel van een schoon filter is dat het drogen minder energie kost. Door het filter schoon te houden kunt u dus geld besparen. De levensduur en kwaliteit van dit apparaat is uitstekend. Maar mocht u onverhoopt toch problemen krijgen met deze machine, biedt het automatische Smart Check foutbewakingssysteem snelle, gemakkelijke oplossingen via een smartphone-app.

De droogtijden duren soms lang. 

Voordelen

 • Ruim en zeer zuinig
 • Het OptimalDry systeem voorkomt met vochtigheidssensoren dat uw wasgoed krimpt.
 • Gebruiksgemak en geschikt voor kleine ruimtes
 • Prijs-kwaliteit verhouding uitmuntend

Nadelen

 • Het filter voor de condensor is niet volledig zelfreinigend
 • Geen trommelverlichting
 • Droogtijden duren soms lang
 • Wanneer trommel niet vol is, programmatuur handmatig aanpassen ander loopt het onnodig lang door. 

Conclusie

Wanneer u op zoek bent naar een zuinige warmtepompdroger voor in een kleinere ruimte is dit een goede keuze. Dat u zelf het filter op aangeven moet schoonmaken en dat er geen trommelverlichting is, is een klein nadeel. Gelukkig maakt het Optimal DrySysteem en de vele extra functionaliteiten dit weer goed. Voor een droger met deze prijs-kwalititeit verhouding is deze droger zeker het overwegen waard. 

 
 
 
 
 
 
 

Beste goedkope droger (Beko DC7230BX)

 
 
 

Op zoek naar een goedkope, eenvoudige condensdroger zonder al te veel uitgebreide extra's? Dan is de Beko DC7230BX een goede keuze voor u. Deze droger heeft een vulgewicht van 7 kg, een B energielabel en maar liefst 15 wasprogramma’s. 

Het droogt de was op een hoge temperatuur relatief snel droog. Het geluidsniveau van 65dB is gemiddeld.

De prijskwaliteit verhouding is zeer goed. Verder is deze machine heel eenvoudig in gebruik en levert goede droogprestaties. Kortom zeker een goede keuze.   

De droger heeft een minder zuinige B energielabel, maar dit past bij het type droger. Het verbruik van een condensdroger ligt nu eenmaal hoger dan bij een warmtepompdroger. Het gemiddeld jaarverbruik komt bij dit energielabel uit op 504kWu, hetgeen overeenkomt met 115 euro per jaar. 

Wasprogramma’s

De Beko DC7230BX beschikt over 15 droogprogramma's, zoals een standaard programma voor katoenen wasgoed, een snel verfris programma om uw was op te frissen, een programma voor outdoorkleding waarmee de kwaliteit van de stof behouden wordt en bijvoorbeeld ook een programma voor overhemden zodat er zo min mogelijk kreukels in uw geliefde overhemden komen.

Handige vochtigheidssensor

Met behulp van een handige vochtigheidssensor weet de machine precies wanneer uw wasgoed droog genoeg is. Het programma stopt dan automatisch. Hierdoor duurt een droogcyclus nooit langer dan nodig is. Dat scheelt, want omdat het op hoge temperaturen droogt, is het minder zuinig. 

Digitale display

Op het digitale display ziet u exact hoe lang het nog duurt voordat de droger klaar is. Het toont aan hoe lang de droger nog bezig is en geeft een geluidssignaal wanneer u de was eruit kunt halen. 

Automatische anti-kreukfase

De automatische anti-kreukfase functie zorgt ervoor dat het wasgoed door middel van zachte trommelbewegingen kreukvrij blijft.

OptiSense

De OptiSense®-technologie optimaliseert de droogcyclus. Dus u weet hoe lang het duurt voor uw wasgoed droog is. U kunt met behulp van de 3 slimme sensoren kiezen hoe droog u uw wasgoed wilt hebben. De droger stopt automatisch zodra dat niveau van droogheid is bereikt. Daar heeft u dus geen omkijken naar. Een kind kan de was doen. 

AquaWave-technologie

Dankzij de AquaWave®-technologie van Beko hoeft u zich geen zorgen dat uw kleding aangetast worden door de droger. Met behulp van een set peddels en een speciaal ontworpen trommelpatroon vindt er een golfvormige beweging plaats die uw was zachtjes laten bewegen in het apparaat. Zo wordt er meer ruimte gecreëerd om uw kledingstukken te drogen. Hierdoor gaan uw kledingstukken langer mee. 

Beko Aqua wave

Het opvangreservoir zit op een onhandige plek aan de onderzijde van de condensdroger. 

Voordelen

 • Goedkope en goede prijskwaliteit verhouding
 • Het pluizenfilter is makkelijk toegankelijk en makkelijk schoon te maken.
 • Bij het openen van de deur gaat de trommelverlichting automatisch aan
 • De AquaWave technologie zorgt ervoor dat uw kleding langer mee gaat

Nadelen

 • Vrij hoog energieverbruik en is daardoor minder zuinig
 • Een condensdroger droogt op hoge temperaturen en is daardoor minder geschikt voor kwetsbare stoffen
 • Het opvangreservoir zit op een onhandige plek aan de onderzijde van de condensdroger
 •  
  De deur is minder sterk, u moet er voorzichtig mee zijn
 

Conclusie

Deze Beko DC 7230 BX is een goede en goedkope keuze. Dit model is eenvoudig in gebruik, droogt 7 kilogram wasgoed gelijkmatig en nauwkeurig en heeft een groot aantal extra functionaliteiten. Dit model droogt tot 7 kilo wasgoed nauwkeurig en gelijkmatig. De prijs van 300 euro klinkt aanlokkelijk en biedt een prima prijskwaliteit verhouding. Toch is er één hele grote ‘maar’. En dat is het energieverbruik. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Beste droger zonder slang (Miele TDA140C)

 
 
 

Bent u specifiek op zoek naar de beste droger zonder slang? Dan biedt Miele TDA140C uitkomst. De Miele TDA 140 C is een condensdroger, heeft een vulgewicht van 7 kilogram.

Met zijn energieklasse B is het een zuinig toestel. De Perfect Dry sensor zorgt voor een ultiem droogresultaat. Deze droger is geschikt voor een 1 of 2 persoons huishouden.

Deze condensdroger kan het water via het reservoir afvoeren

De machine heeft een relatief stil geluidsniveau van 63 dB tijdens het centrifugeren. De droger heeft een middenklasse bouwkwaliteit, niet bijzonder hoog dus. Een hogere bouwkwaliteit zorgt ervoor dat de machine langer meegaat. Hij verbruikt ongeveer 494 kWh per jaar, dit kost u gemiddeld 113,62 euro per jaar.

Voldoende droogprogramma's

Dit apparaat heeft 7 programma's om de juiste keuze te maken bij het drogen van uw wasgoed. Dit is niet bijzonder veel, maar u heeft wel alle belangrijke droogprogramma’s zoals fris ruikend wasgoed, extra droog, droogkast, katoen, kort, koud, strijkgoed en een wol programma.

Gebruiksgemak 

Om de droger zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, is deze droger met een groot aantal functies toegerust, denk bijvoorbeeld aan een anti-vibratie functie, anti-kreuk fase, auto power off en kleding beschermende trommel. Hieronder nog een aantal extra functionaliteiten. 

Vochtigheidssensor 

De vochtigheidssensor meet wanneer uw wasgoed droog genoeg is. Het programma stopt dan automatisch, zodat het drogen nooit langer duurt dan nodig is.

Digitale display

Op het digitale display kunt u zien hoe lang de droger nog loopt. Als de droger klaar is geeft deze een pieptoon, zodat u precies weet wanneer u de was kunt doen.

SoftCare-trommel

De honingraatstructuur van de trommel is naar buiten toe gebogen, waardoor een luchtkussen in de holtes van de honingraten ontstaat, dat het wasgoed zachtjes opvangt. Dit zorgt ervoor dat uw wasgoed zachtjes droogt, waardoor het minder kreukt en dus minder vaak hoeft te worden gestreken. FragranceDos

Met de Miele geurflacons geeft u uw wasgoed een frisse geur als het droogt. Uw wasgoed blijft een lange tijd fris ruiken. 

Trommelverlichting

Deze droger is uitgerust met trommelverlichting. Dit zorgt voor een goede verlichting van de Miele SoftCare trommel. Ook bij het legen van de trommel in het donker, hoeft u geen enkel wasgoed meer te missen. Niet alleen zeer handig, maar ook gewoon mooi om te zien.  

Perfect Dry

Het gepatenteerde Perfect Dry systeem droogt uw wasgoed precies op maat dankzij de automatische kalkdetectie - zelfs met bijzonder kalkrijk water. Dit is geenszins vanzelfsprekend bij een droger. Het kalkgehalte van het water beïnvloedt de restvocht meting en daarmee ook het droogresultaat. Perfect Dry met de kalksensor technologie meet het kalkgehalte van het water en past de droging daar precies op aan. Uw wasgoed wordt precies zo droog als u het van tevoren heeft ingesteld. 

 

Dit apparaat kunt u niet via een app bedienen. 

Voordelen

 
 • Kalkdetectie
 • Geurflacons zorgen lekker fris geurtje.
 • Heeft een stille modus.

Nadelen

 • Niet te bedienen via een app.
 • Geen fraai design
 • Energieklasse B
 
 

Conclusie

Houdt u van een kwalitatieve droger die geluidsstil is en een groot aantal bijzondere functionaliteiten heeft? Vind u het niet erg dat uw nieuwe droger niet via een app te bedien is, geen bijzonder fraai design heeft en ook niet het meest zuinig is? Dan is dit een goede keuze. 

 
 
 
 
 

Koopgids met tips

Deze koopgids hebben wij voor u opgesteld om u te helpen een goede keuze te maken. Er kunnen bepaalde functionaliteiten tussen staan die u misschien niet nodig hebt. Daarom is het goed dat u voor uzelf een wensenlijst maakt en zet de meest belangrijke punten bovenaan. Zo kunt u gericht gaan zoeken naar een wasdroger die het beste bij u past.

Soort wasdrogers

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat voor soort wasdroger u moet kiezen. Heeft u weinig ruimte in huis? Dan is een warmtepompdrogers of een condensdroger een goede keuze. Wilt u een wasdroger die goedkoper in de aanschaf is? Dan is een afvoerdroger de bete keuze. 

Naast de verschillende type wasdrogers die u kunt kopen, zijn er ook een paar andere aspecten die belangrijk zijn bij het uitkiezen van de meest geschikte wasdroger. Deze hebben we hieronder hieronder voor u opgesomd.

Droogvoorkeuren

U kunt een wasdroger selecteren op basis van uw eigen voorkeuren. Beschikbare voorkeuren zijn: een anti-allergieprogramma, fris ruikend wasgoed, vermindert krimp en vermindert slijtage. Niet elke droger heeft elke droogvoorkeur, als u vooral geïnteresseerd bent in één of meer van de droogvoorkeuren, selecteer deze dan in uw zoekopdracht.

Droogprogramma’s

De droogprogramma's variëren per energiezuinige droger. Er zijn standaard en voor de hand liggende droogprogramma's, maar ook droogprogramma's die meer uitzonderlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan programma’s zoals kast droog, strijkdroog of extra droog. Of bijvoorbeeld een kort, lang, verfrissend of eco programma. Ook zijn er speciale programma’s voor soort wasgoed zoals beddengoed, dekens, gemengd, handdoeken, jeans, overhemden of sportkleding. En ten slotte ook voor type stof zoals synthetisch, zijde, wol, katoen of delicaat.

Vulgewicht

Het maximale vulgewicht van een zuinige droger varieert tussen de 7 en 9 kilogram. Een vulgewicht van 7 kilogram is geschikt voor 1 of 2 persoonshuishouden. Wanneer je alleenstaand bent, of met een stel, dan is dit een perfect vulgewicht voor uw huishouden. Een wasdroger met een vulgewicht van 8 kilogram is ideaal voor een gezin met 1 of 2 kinderen. Een vulgewicht van 9 kilogram is geschikt voor 5 of meer personen. Wanneer u een te grote wasdroger heeft, dan zult u vaak halflege droogtrommels hebben. Een te kleine wasdroger zorgt er weer voor dat u de wasdroger vaker moet laten draaien. Beide komt de energiezuinigheid niet ten goede. 

Energieverbruik: bespaar op uw kosten

Een wasdroger staat erom bekend dat ze over het algemeen veel energie verbruiken. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel apparaten met een lager energieverbruik. Zo kunt u flink besparen in de kosten. Het energieverbruik van uw wasdroger is het herkennen aan het energielabel. 

Hedendaags moet op elk witgoed apparaat een energielabel vermeld worden. Het energielabel wordt altijd aangegeven met een letter: A, B, C of A+, A++ of zelfs A+++. Niet alleen is een zuinig energielabel gunstig voor uw jaarlijkse energierekening, maar ook voor het milieu. Een zuiniger model kost over het algemeen ook meer dan een minder zuinig model.  

Daarom is het energielabel een belangrijke eigenschap van de wasdroger. Vroeger waren er heel veel verschillende energielabels van A+++ tot D. Gelukkig is het label B minst zuinige energielabel sinds 2015. Dat maakt de keuze voor u gelijk weer een stuk gemakkelijker. 

Vochtuitstoot

Uw wasdroger vangt vocht uit uw was op in een condensbak. Wanneer u een waterafvoer hebt dan spoelt het vocht weg via een slang. Wat veel mensen niet weten is dat een droger ook wat warme lucht de kamer in blaast. Dit wordt vochtuitstoot genoemd. Bij elke wasdroger is er sprake van een vochtuitstoot. Bij een lage vochtuitstoot hebt u geen last van schimmel op uw muren of van beslagen ramen. 

Wanneer u uw wasdroger in een kleine ruimte zet, kies dan voor een droger met een lage of heel lage vochtuitstoot. Deze heeft een vochtuitstoot van 5% of minder. Of wel een condensatie-efficiëntie van 95% of meer. U hebt dan geen last van beslagen ramen of schimmel op je muren.

Als u uw droger in een grote ruimte met openslaande ramen zet, hebt u minder last van warme lucht. U kunt dan bijvoorbeeld ook een wasdroger met een gemiddelde vochtuitstoot nemen. Een wasdroger met een gemiddelde vochtuitstoot verliest 11% of meer. Door tijdens of na het drogen even de ramen open te zetten, hebt u geen muffe kamer. Of zet de badkamer ventilator aan. 

Geluidsniveau

Het geluidsniveau kunt u aflezen op het energielabel van de wasdroger. Met het geluidsniveau wordt aangegeven wat het aantal decibel is dat de wasdroger produceert. Het is raadzaam om een wasdroger te kiezen met een geluidsniveau lager dan 66 decibel. Wanneer u echt een stille wasdroger wilt, dan kunt u kiezen voor een wasdroger van maximaal 64Db. Misschien lijkt het verschil heel klein, maar elke 3 dB is een verdubbeling van het geluid. 

Haier geluid

Droogtijd

U koopt een wasdroger omdat u dan niet lang hoeft te wachten totdat uw was droog is. Zelfs de langzaamste droger heeft uw was binnen twee uur gedroogd. De droogtijd heeft invloed op het energieverbruik van de wasdroger. Als u de was snel droog wilt hebben, dan gaat dit vaak gepaard met een minder zuinig energieverbruik.  

Vochtigheidssensor

Tegenwoordig zijn sommige wasdrogers uitgerust met een vochtigheidssensor, deze meet of de kleding al droog is. Zo hoeft u niet zelf de droogtijd in te stellen. Niet alleen bespaart u zo tijd maar ook geld. En het is ook goed voor het milieu dat u niet onnodig de wasdroger door laat draaien.

Stoomfunctie

Enkele warmtepompdrogers hebben ook een stoomfunctie. Uw was is na het drogen zachter en minder gekreukt Ook kunt u soms alleen de stoomfunctie gebruiken om uw was even op te frissen. Zo kunt u uw kleding vrijwel direct dragen, terwijl de vervelende geurtjes wel zijn verdwenen. 

Wasdroger met kinderbeveiliging

Vooral wanneer u nog jonge kinderen hebt, dan is een wasdroger met kinderslot een goede en veilige keuze. De kinderbeveiliging zorgt er namelijk voor dat het droogprogramma niet zomaar kan worden aangepast wanneer het aan het draaien is.  

Kledingbeschermende trommel

Sommige wasdrogers hebben daarom een trommel die uw kleding beschermt. Zo blijft uw kleding langer mooi. 

Gebruiksgemak

Het gebruiksgemak wordt bepaald door de extra opties en functionaliteiten op het apparaat. Denk bijvoorbeeld aan startuitstel, een vochtigheidssensor om uw droogprogramma efficiënt af te stellen op de belasting en de vochtigheid.

Andere voorbeelden die het gebruiksgemak ten goede komen zijn een anti kreukfase voor minder strijkwerk of een trommelverlichting.  

Enkele warmtepompdrogers hebben ook een anti-vibratiefunctie voor minder trillingen en minder geluid of een zelfreinigende condensor. Ten slotte is een bediening via een app voor bediening zodat u de wasdroger aan kunt zetten wanneer u nog niet thuis bent of de tijd in de gaten kunt houden. Hoe meer opties, des te hoger is de aanschafprijs van een droger. 

De gebruikersintensiteit en levensduur wasdroger

De gebruikersintensiteit heeft invloed op de levensduur van de wasdroger. De levensduur wordt niet in jaren aangegeven maar in aantal wasbeurten. Wanneer het toch in jaren wordt weergegeven dan wordt er rekening gehouden met dagelijks éénmalig gebruik van de wasdroger. Wanneer u uw wasdroger twee keer zoveel gebruikt, zal het ook twee keer zo kort meegaan. Het maakt niet uit of u een volle was droogt of niet. Wel belast u de wasdroger meer wanneer er meer vuil inkomt.     

Het maken van de juiste keuze

Zoals u kunt zien, zijn er aardig wat punten waar u rekening mee moet houden als u een droger aan wilt schaffen. Uiteraard spelen hier ook uw eigen voorkeuren bij mee. Uw budget bepaalt uiteindelijk voor welke wasdroger u kiest. Als u een hoger budget, hebt kunt u kiezen voor een energiezuinige warmtepompdroger met een topklasse kwaliteit. Dit is gunstig voor uw jaarlijkse energiekosten, goed voor het milieu, het gebruikersgemak is hoog en de levensduur zal langer zijn. Maar gelukkig zijn er ook goede en goedkopere wasdrogers met veel functies en een gunstig energielabel.