Beste slowcooker

Crock-Pot CR507 Slowcooker 4,7 LWe hebben allemaal wel eens van die dagen. Dat we niet goed weten wat we moeten koken of niet zoveel tijd hebben.

In deze tijd, waar zowel man en vrouw lange dagen maken op het werk, is het soms moeilijk om uitgebreid, lekker en bovenal ook gezond te koken. Vaak bent u dan misschien te moe om nog uitgebreid te koken en maakt u liever even iets snels te eten, in plaats van nog uren achter het fornuis door te brengen. Daarom is er de slowcooker in het leven geroepen. Het is nu vooral nog populair in Amerika, maar waait langzaam over naar Nederland.

Met een slowcooker kunt u maaltijden bereiden, terwijl u met een gerust hart andere dingen kunt gaan doen. Als u ‘s ochtends het apparaat aanzet met het eten en de kruiden erin, is uw gerecht ‘s avonds als u thuiskomt klaar.

Bij de aankoop ervan is het belangrijk om erop te letten voor welk soort gerechten u het apparaat precies gaat gebruiken, voor hoeveel personen de machine geschikt is en wat de standen precies zijn op de verschillende slowcookers. Hieronder worden verschillende types besproken, zodat u weet welk apparaat het best bij u past.

ProductToepassing  
1. Bartscher slowcooker 5,5 LBeste koop op alle vlakken. 6 personenbartscher-slowcooker-15-liter
2. Tristar VS-3915 SlowcookerVoor een klein budget en 4 personen Tristar VS-3915 Slowcooker


3. Crock-Pot CR507 Slowcooker 4,7 LBeste met timer. 5 á 6 personen Crock-Pot CR507 Slowcooker 4,7 L

4. BK SlowcookerVoor 1 persoonBK Slowcooker 15 cm


5. Crockpot CR5025 Slowcooker 2.4 LVoor 2 personenCrockpot CR5025 Slowcooker 2.4 L

Wat is een slowcooker?

Om heerlijke gerechten te kunnen bereiden en optimaal te kunnen genieten van uw maaltijd, is het belangrijk om te weten hoe de slowcooker werkt. Zoals de naam al verklapt, worden bij een slowcooker de gerechten langzaam gegaard.

Net zoals bij een maaltijd die u in een gewone pan bereidt, snijdt u eerst al uw groentes en vlees zoals u zelf wil. Dan kan het echte werk beginnen. U stopt alle ingrediënten voor uw gerecht in de pan, zet het apparaat op de gewenste stand en bereid zo op een eenvoudige manier het gerecht.

Hoe werkt het?

Er is meestal een hoge en een lage stand bij het apparaat, wat de hoogte van de temperatuur aangeeft waarmee de maaltijd wordt bereid. De lage stand betekent meestal rond de 80 graden en de hoge stand rond de 90 graden.

Vlees slowcookerBij vlees is het zo dat als u de stand lager zet, het gerecht langer kan stoven en het malser wordt, dan wanneer het vlees op een hogere stand gegaard wordt. Daarnaast is het aan te raden om eerst het vlees kort aan te bakken in een gewone pan, zodat het sappig blijft en niet alle vleessappen uit het vlees loopt wanneer het ligt te stoven. Het apparaat is geschikt voor alle soorten vlees: rundvlees, varkensvlees, maar ook kip wordt er heerlijk mals in. Het is wel belangrijk om dit langzaam te doen en niet in een keer de stand te hoog te zetten, want dan kan het zijn dat uw vlees te droog smaakt.

Groenten

slowcooker groentenHet maken van volledige groentemaaltijden met de slowcooker is misschien niet zo een goed idee, omdat groentes snel week worden. Maar dit ligt er natuurlijk aan wat u zelf lekker vindt. Als u ervan houdt dat de groentes wat zachter zijn, kunt u ook uw groenten bereiden in dit apparaat.

Volledige gerechten

Als u volledige gerechten wil maken in de slowcooker, moet u goed nadenken over wat u wil eten. Gerechten waar lost met rijst, aardappels of pasta bij zit kan niet gemaakt worden in deze pan. Maaltijden die wel vaak gemaakt worden in dit apparaat zijn bijvoorbeeld goulash en chili con carne.

Kruiden

Het beste is om volledige kruiden toe te voegen aan de gerechten als u ze maakt, omdat dit de meeste smaak geeft. Deze sudderen met het gerecht mee en zo wordt de smaak intenser. Kiest u er toch voor om kruiden uit een potje toe te voegen, dan is het aan te raden om dit aan het einde te doen. Dit omdat de smaak van deze kruiden sneller vervaagt.

Hoe lang koken?

Hoe lang de slowcooker moet aanstaan, ligt aan de stand waar u het apparaat op zet en wat voor gerecht u aan het bereiden bent. Maar het verschilt ook per apparaat, want bij het ene apparaat heeft u op de lage stand maar 6 uur nodig en op de lage stand wel 10 uur.

Gemiddeld is het zo dat op de lage stand, van ongeveer 80 graden, deze machine er langere tijd over doet om de maaltijd te garen en kunt u er gemakkelijk vanuit gaan dat het ongeveer 6 tot 8 uur zal duren voordat uw gerecht klaar is.

Op de lage stand, ongeveer 6 tot 8 uur om de maaltijd te garen

Bij de hoge stand gaat het wat sneller met bereiden van maaltijden en kan het bij de ene pan zo zijn dat het na 3 uur sudderen al klaar is en dat het bij een andere pan na 6 uur pas klaar is. Dit verschilt dus per pan en dit verschilt een beetje per gerecht dat u klaarmaakt.

 

Het ligt ook aan de voorkeur wat u zelf geeft. Als u van wat zachtere groente houdt bijvoorbeeld, is het handig om ze wat langer in de pan te doen dan wanneer u de groente liever wat knapperiger eet.

Hieronder vertellen geven we u een aantal aanbevelingen wat betreft slowcookers. Ze zijn allemaal geschikt voor iets anders en zo krijgt u een overzicht welke pan het beste past bij u past.

Beste koop slowcooker (Bartscher slowcooker 5,5 L)

Eigenschappen

Bartscher slowcooker 5,5 literDe Bartscher slowcooker is een pan die een goede kwaliteit/prijs verhouding biedt. Het apparaat is eenvoudig in gebruik en in een voordelig product in verhouding. Zeker voor wat het apparaat te bieden heeft.

Door de uitneembare binnenpan is het gemakkelijk om het apparaat schoon te maken. Daarnaast is het ook nog eens van keramiek gemaakt, waardoor het apparaat bestand is tegen een temperatuur van wel 96 graden. Deze keramische laag heeft ook nog eens een anti-aanbaklaag.

Daarnaast heeft deze pan een inhoud van 5,5 Liter, wat betekent dat u hier maaltijden voor ongeveer 6 personen in kunt maken. Als u maar met twee personen eet, kunt u gewoon wat meer maken en de rest de dag erna opeten of invriezen. Zo hoeft u de pan niet iedere dag aan te zetten.

Geen timer
Het enige nadeel van deze slowcooker is dat er geen timer op zit. Maar u kunt natuurlijk altijd zelf een timer zetten op uw telefoon, zodat u de tijd in de gaten kunt houden. Voor deze prijs is het niet zo moeilijk om dit ene minpunt dan maar voor lief te nemen.

Bedieningsgemak

De Bartscher slowcooker bedient u handmatig door aan de knop te draaien die er voor op de pan zit. Daarnaast heeft de machine een lekker lang snoer, waardoor u de pan gemakkelijk kunt zetten waar u wil in de keuken en niet per se rekening hoeft te houden dat het dicht bij een stopcontact staat.

Productspecificaties

Afmetingen (b x h x d): 35 x 28 x 34,5 cm
Gewicht: 5,4 kg
Inhoud: 5,5 L
Vermogen: 280 watt

Wat zit er in de doos?

 • Bartscher slowcooker – 5,5 L
 • Handleiding
De Bartscher slowcooker heeft geen timer.
De machine heeft een grote inhoud, een lang snoer en een anti-aanbaklaag. Een goed product voor de juiste prijs.
Voordelen
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Lang snoer van 2 meter
 • Anti-aanbaklaag
Nadelen
 • Geen timer

Beste budget slowcooker (Tristar VS-3915 Slowcooker)

Eigenschappen

Tristar VS-3915 slowcookerAls u opzoek bent naar een slowcooker die niet al te duur is, maar wel goed zijn werk doet, dan is het model Tristar VS-3915 aan te raden. Dit apparaat is relatief goedkoper dan de andere slowcookers, maar heeft wel nog alle standaard functies die men verwacht van dit apparaat, wat betekent een goede prijs/kwaliteit verhouding.

De maximale inhoud van deze machine is 3.5 Liter, waardoor u een gerecht voor 4 personen kunt bereiden. De pan is gemaakt van zwart keramisch materiaal en weegt maar liefst 3.9 kilogram. Hierdoor is het een pan van kwalitatief goed materiaal, maar kunt u het apparaat wel gemakkelijk verplaatsen en opbergen. Ook is het apparaat makkelijk schoon te maken, omdat de keramische binnenpan uitneembaar is. En door de roestvrijstalen behuizing kan er een vochtige doekje over de pan worden gehaald als er gemorst is.

De deksel is transparant en heeft een stoomuitlaat, waardoor u het gerecht in de gaten kunt houden zonder steeds de deksel op te moeten tillen waardoor warmte kan ontsnappen.

Door de warmhoudfunctie blijft de maaltijd warm totdat het opgediend wordt. Verder heeft het apparaat een timer, zodat u op de hoogte blijft hoe lang uw vlees aan het garen is. Doordat het snoer van de pan vrij kort is, kunt u de pan het beste dichtbij een stopcontact zetten.

Het vermogen is 180 Watt, wat betekent dat hij niet veel stroom verbruikt op een dag. Dit is wel een groot voordeel, aangezien het apparaat een aantal uur aanstaat als het gebruikt wordt.

Bedieningsgemak

De Tristar VS – 3915 Slowcooker heeft twee verwarmingsstanden. Een hoge stand ‘ high’, waarbij het gerecht binnen 3 uur klaar kan zijn of een lage stand ‘ low’, waarbij het gerecht 10 uur lang suddert in de pan.

Productspecificaties

Afmetingen (b x h x d): 26,3 x 23,9 x 35,5 cm
Gewicht: 3,9 kg
Inhoud: 3,5 L
Vermogen: 180 watt

Wat zit er in de doos?

 • Tristar VS – 3915 Slowcooker
 • Handleiding
De Tristar heeft helaas een kort snoer en beschikt niet over een timer.
Door het ontbreken van bovenstaande punten is dit product wel erg goedkoop en is hij gemakkelijk schoon te maken. Daarnaast werkt het apparaat erg goed.
Voordelen
 • Goedkoop
 • Gemakkelijk schoon te maken
Nadelen
 • Kort snoer
 • Geen switch on timer

Beste slowcooker met timer (Crock-Pot CR507 Slowcooker 4,7 L)

Crock-Pot CR507 Slowcooker 4,7 LEigenschappen

Als u lange tijd weg bent of druk bezig bent, maar niet constant op het eten wil letten, is de Crock-Pot CR507 Slowcooker 4,7 Liter ideaal. Dit apparaat heeft een ingebouwde timer van 30 minuten tot 20 uur, waardoor u zelf de gewenste bereidingstijd kunt instellen. Hierna schakelt de warmhoudstand in, zodat het gerecht op termperatuur blijft en u elk moment aan tafel kunt.

Als u dan klaar bent met eten, hoeft u niet vervolgens uren te besteden om de pan schoon te krijgen want de losse onderdelen kunnen gemakkelijk in de vaatwasser. Zo is het gemakkelijk om de slowcooker schoon te houden en kijkt u er niet tegenop om het apparaat te gebruiken.

Met een inhoud van 4,7 Liter, is deze pan groot genoeg voor 5 á 6 personen. Zo kunt u voor heel uw gezelschap koken, maar ook ervoor kiezen om gewoon iets meer te koken en de rest in te vriezen. U kunt later dan nog eens genieten van de maaltijd.

Nog een groot voordeel is dat de Crock-Pot CR507 Slowcooker een losse pan heeft, zodat u van tevoren een stuk vlees kan aanbraden en daarna dezelfde pan kunt gebruiken in uw slowcooker. Dit scheelt weer wat afwas en maakt de pan efficiënt, want zo behoudt u ook al uw vleessappen.

Als u niet zoveel stopcontacten heeft in uw keuken, is het handig om een verlengsnoer aan te schaffen bij deze machine. Het snoer is namelijk iets te kort, wat kan betekenen dat de pan niet onder de afzuigkap kan staan als het stopcontact hier te ver vanaf ligt. Verder is het aan te raden om pannenlappen te gebruiken wanneer u de pan na gebruik optilt, omdat de kunstof handvatten snel warm worden.

Productspecificaties

Afmetingen (b x h x d): 25 x 30 x 30 cm
Gewicht: 4,0 kg
Inhoud: 4,7 L
Vermogen: 220 watt

Wat zit er in de doos?

 • Crock-Pot CR507 Slowcooker 4,7 L
 • Gebruiksaanwijzing
Ook de Crock-Pot heeft een kort snoer. Daarnaast worden de handvatten erg warm.
De machine heeft alle specificaties die je van een goede slowcooker kunt verwachten. Het korte snoer mag geen deuk slaan in deze nummer 1 positie.

Voordelen
 • Ingebouwde timer (30 minuten – 20 uur)
 • Genoeg voor 5 a 6 personen
 • Vaatwasbestendig
 • Losse pan zodat je vlees eerst kunt aanbranden
Nadelen
 • Kort snoer
 • Handvatten worden snel warm

Beste kleine slowcooker voor 1 persoon (voor in de oven) (BK Slowcooker 15 cm)

BK Slowcooker - 15 cmEigenschappen

Als u alleen woont of als u als student op kamers woont en het toch fijn vindt om lekker te koken, dan is de BK Slowcooker de beste keuze. Dit apparaatje is gemaakt van terracotta en daarmee geschikt voor warmtebronnen. Dit betekent dat u de pan gemakkelijk in de oven kunt zetten tot een maximum van 230 graden celsius.

Het is dus een voordeel dat de pan gemaakt is van aardewerk, omdat dit goed bestand is tegen hitte. Verder zorgen de afmetingen ervoor dat het ook geen gedoe is om het in de oven te zetten omdat de pan te groot zou zijn. Het apparaat is maar 11,3 cm hoog en 15 cm breed, wat zorgt dat het makkelijk is om de slowcooker op te bergen in de kast of in een lade. Het neemt in ieder geval niet veel ruimte in.

Met een gewicht van maar 900 gram, is dit een echte lichtgewicht onder de slowcookers.

Aan de andere kant is het nadeel van deze 1-persoons pan dat hij alleen te gebruiken is in de oven. Het is dus niet mogelijk om, zoals bij andere apparaten, te gebruiken op het fornuis.

Bedieningsgemak

Omdat deze pan alleen te gebruiken is in de oven, heeft het niet verschillende standen zoals andere slowcookers. Je kunt de temperatuur alleen regelen via de oven.

Productspecificaties

Afmetingen (b x h x d): 15,6 x 11,3 x 15,6 cm
Gewicht: 900 gram
Inhoud: 0,5 Liter
Materiaal: aardewerk
Vermogen: in oven tot max. 230 graden

Wat zit er in de doos?

 • BK Slowcooker – 15 cm
 • Gebruiksaanwijzing

Je kunt deze ‘slowcooker' alleen in de oven gebruiken.
Perfect geschikt voor 1 persoon, goedkoop en makkelijk op te bergen. Prima keuze!
Voordelen
 • Lekkere gerechten voor 1 persoon
 • Bestand tegen hitte
 • Makkelijk op te bergen
 • Licht van gewicht
Nadelen
 • Alleen te gebruiken in de oven

Beste kleine slowcooker voor 2 personen(Crockpot CR5025 Slowcooker 2.4 L)

Crockpot CR5025 Slowcooker - 2.4 LEigenschappen

De Crockpot CR5025 Slowcooker is geschikt voor het koken van een gerecht voor 2 personen. Als u geen grote pan wil aanschaffen, omdat u dan altijd de neiging heeft om te veel eten te maken, is dit apparaat geschikt voor u. Zo heeft u altijd precies genoeg voor 2 personen en zit u niet met restjes die u moet weggooien.

Deze slowcooker heeft een inhoud van 2,4 Liter. De afmetingen zijn 28 cm in de hoogte, breedte van 24 cm en lengte van 25 cm. Het vermogen is maar 180 watt en betekent dat hij zuinig is in het gebruik van stroom. Dit is erg fijn, aangezien het apparaat soms een aantal uren aanstaat om het gerecht goed gaar te krijgen.

Er zit een keramische anti-aanbaklaag in deze pan, zodat de gerechten niet aanbakken aan het apparaat. Wanneer u het gebruikt heeft, kunt u het gemakkelijk in de vaatwasser zetten, want de pan kan wel tegen een stootje. Verder is de pan zelf gemaakt van aluminium, wat ervoor zorgt dat de pan heel licht is. Dan kunt u de pan gemakkelijk van verplaatsen en ook weer opbergen zonder heel wat gedoe.

Bedieningsgemak

Ook is het mogelijk om de temperatuur te regelen met de knop. Er zitten twee programma’s op de slowcooker, ‘high’ en ‘low’. Met de hoogste stand kunt u de pan snel op temperatuur brengen en is uw gerecht binnen een paar uur klaar, terwijl met de laagste stand u de maaltijd wat langer kunt laten sudderen.

Productspecificaties

Afmetingen (b x h x d): 24 x 28 x 25 cm
Gewicht: 900 gram
Inhoud: 2,4 Liter
Vermogen: 180 watt

Wat zit er in de doos?

 • Crockpot CR5025 Slowcooker – 2.4 L
 • Gebruiksaanwijzing
 • Kookboek
De Crockpot heeft geen timer.
Het apparaat is zuinig in gebruik, heeft een keramische anti-aanbaklaag is licht en vaatwasserbestendig. Dikke voldoende.
Voordelen
 • Zuinig in gebruik
 • Keramische anti-aanbaklaag
 • Vaatwasserbestendig
 • Licht
Nadelen
 • Geen timer

Koopgids

Wij hopen dat u na de uitleg van de verschillende slowcookers wijzer geworden bent en dat u nu beter weet welke slowcooker geschikt is voor u. Toch kan het zijn dat u nog wat vragen heeft in het algemeen over slowcookers en daarom geven wij u hieronder nog wat meer informatie over wat u precies met een slowcooker kunt en hoe u het moet gebruiken.

Hoe vol mag een slowcooker zijn?

In de beschrijvingen hiervoor wordt per pan steeds aangegeven hoeveel liter erin kan, zodat u ongeveer weet hoe groot de pan is en voor hoeveel personen u een gerecht kunt maken met de slowcooker. Maar de vraag is nu hoe vol zo’n slowcooker mag zitten als je er eten in maakt? Het is het beste dat de pan ongeveer voor de helft tot twee derde gevuld is met ingrediënten. Het is namelijk zo dat als er te veel in de slowcooker zit, de pan kan overstromen. Dit omdat warmte ervoor zorgt dat producten uitzetten. Ook kan het zijn dat gerechten niet helemaal gaar worden als de pan te vol zit.

Hoe lang moet kipfilet in een slowcooker?

Als u kip eet, wilt u natuurlijk wel zeker weten dat het gaar is wanneer u dit in de slowcooker bakt. De meeste apparaten hebben een hoge en lage stand, wat betekent dat bij de hoge stand de kip sneller gaar is omdat de temperatuur hoger is. Er wordt aangeraden om bij de hoogste stand de kip minimaal 3 uur te laten braden en bij de lage stand ongeveer 5 uurtjes.

Er wordt overigens afgeraden om een hele kip in de slow cooker op te warmen, kleinere stukken zijn beter. Dit omdat bacteriën kunnen groeien als de kip te langzaam gegaard wordt en op een vaste lage temperatuur blijft. Er kunnen dan stofjes worden aangemaakt die niet zo gezond zijn voor mensen. Daarom is het beter om boven de 60 graden te blijven zodat kip gezond gegaard wordt.

Welke groentes kunnen er in de slowcooker?

Als u houdt van groentegerechten is de slowcooker ook een geschikt apparaat. Met het bereiden van volledige groentegerechten in de slowcooker moet u wat voorzichtiger zijn. U wilt natuurlijk niet dat u groenten heel zompig worden van al dat stoven. Daarom moet u goed opletten welke groenten wel en niet geschikt zijn om in het apparaat te bereiden.

Zachtere groentes, zoals peulvruchten kunnen daarom beter later toegevoegd worden aan het gerecht zodat deze niet tot een moes gekookt worden. De wat stevigere groentes zoals paprika, wortel en ui zijn beter geschikt om in een groentegerecht te stoppen en langere tijd te laten stoven.

Wat kost een slowcooker aan energie?

Omdat een slowcooker best wel wat uurtjes aan de stroom hangt, zal waarschijnlijk de vraag bij u opkomen of dat niet ontzettend duur wordt. Toch zijn ze gelukkig heel laag in verbruik. Als u het apparaat een aantal uur aanzet, kost het u maar een paar cent.