Beste split-unit airco

Wordt het in jouw woning of kantoor ook zo heet en benauwd op warme zomerdagen? Dan is een split-unit airco een echte aanrader. Dit apparaat bestaat uit één buitenunit en één of meerdere binnenunits. Een binnenunit onttrekt met behulp van koelvloeistof warmte uit de lucht. Dit wordt via een koelleiding naar de buitenunit getransporteerd en via deze unit afgestaan aan de buitenlucht.

In tegenstelling tot een mobiele airco kun je een split-unit airco helaas niet makkelijk verplaatsen. Daarentegen maakt de binnenunit in de meeste gevallen wel een stuk minder geluid dan een mobiele airco. Zeker als je de airco in een slaapkamer wilt plaatsen is dit een groot voordeel, maar ook als je gewoon niet van het geluid van een airco houdt. Daarbij is de binnenunit vaak compacter dan een complete mobiele airco en kun je ervoor kiezen om meerdere binnenunits aan één buitenunit aan te sluiten.

De beste split-unit airco's op een rijtje:

Afbeelding

Product


PANASONIC Wandmodel ETHEREA KIT-Z35VKE 3,5KW

Onze beste koop!

PANASONIC Wandmodel TZ35WKE 3,5KW

Beste koop split-unit airco

óf

LG PC12SQ 3.5 KW STANDAARD PLUS AIRCONDITIONER WIFI

LG PC12SQ 3.5 KW STANDAARD PLUS AIRCONDITIONER WIFI

Beste split-unit airco met wifi

óf

TCL SPLIT AIRCONDITIONER TAC-12CHSAXA31

TCL SPLIT AIRCONDITIONER TAC-12CHSA/XA31

Beste split-unit airco met verwarming

óf

OLIMPIA MULTIFLEXI NEXYA S4 DUO SPLIT INVERTER 2.5 KW EN 3.5 KW

OLIMPIA MULTIFLEXI NEXYA S4 DUO SPLIT INVERTER 2.5 KW EN 3.5 KW

Beste split-unit airco met 2 binnenunits

óf

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

PANASONIC Wandmodel TZ35VKE 3,5KW

Beste koop split-unit airco

PANASONIC Wandmodel ETHEREA KIT-Z35VKE 3,5KW

LG PC12SQ 3.5 KW STANDAARD PLUS AIRCONDITIONER WIFI

Beste split-unit airco met wifi

LG PC12SQ 3.5 KW STANDAARD PLUS AIRCONDITIONER WIFI

TCL SPLIT AIRCONDITIONER TAC-12CHSA/XA31

Beste split-unit airco met verwarming

TCL SPLIT AIRCONDITIONER TAC-12CHSAXA31

OLIMPIA MULTIFLEXI NEXYA S4 DUO SPLIT INVERTER 2.5 KW EN 3.5 KW

Beste split-unit airco met 2 binnenunits

OLIMPIA MULTIFLEXI NEXYA S4 DUO SPLIT INVERTER 2.5 KW EN 3.5 KW

De meeste split airco’s zijn uitgevoerd als wandmodel. Er zijn echter ook plafondmodellen en grondmodellen verkrijgbaar. Bij het kiezen van een split-unit airco is het ook belangrijk om te letten op de capaciteit van het apparaat. Dit wordt uitgedrukt in BTU. Aan de hand hiervan kun je bepalen hoeveel vierkante meter de split airco effectief kan koelen, zodat je weet of het apparaat goede resultaten behaald in te koelen ruimte.

Verder wil je waarschijnlijk een airco die niet te veel lawaai maakt en niet te veel energie verbruikt. Let daarom bij het maken van je keuze op het aantal dB (vooral van de binnenunit) en het energielabel. Sommige split airco’s hebben ook extra functies, zoals een verwarmingsfunctie, meerdere luchtfilter of een timer. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze met de koopgids onderaan dit artikel.

Ook hebben we alvast wat onderzoek voor jou gedaan en een lijst gemaakt van de beste split-unit airco’s voor verschillende behoeften. Hieronder vind je de split airco’s die wij aanraden.

Beste koop split-unit airco | PANASONIC Wandmodel TZ35VKE 3,5KW

Deze Panasonic split-unit airco hebben we geselecteerd als beste koop vanwege de hoge kwaliteit en de vele extra features. Het apparaat heeft een capaciteit van 11000 BTU en koelt daarmee ruimtes tot 90 m3 effectief. Daarom kun je deze airco ook voor vrijwel elke ruimte gebruiken.

Het speciale aan de Panasonic Etherea is de Nanoe™-luchtzuivering. Hiermee worden schimmels, virussen, bacteriën en pollen uit de lucht gehaald. Je geniet dus niet alleen van een koelere en minder vochtige lucht, maar ook van een schone, gezuiverde lucht. Ideaal dus om de luchtkwaliteit in je woning of kantoor in zijn geheel te verbeteren.

Krijg je van de meeste airco’s snel last van je luchtwegen? Dat komt doordat airco’s de lucht ook ontvochtigen. Een te droge lucht kan zorgen voor klachten aan de luchtwegen. Met deze Panasonic split-unit airco heb je hier gelukkig geen last van. De airco maakt gebruik van Mild Dry Cooling, waardoor de lucht niet te droog wordt. Verder werkt dit apparaat heel stil. In de laagste stand is het geluidsniveau slechts 19 dB en in de hoogste stand 42 dB.

Naast de lucht koelen kan deze airco de lucht ook verwarmen. Hierdoor kun je hem ook in de wintermaanden goed gebruiken. Op een plek zonder verwarming is dit helemaal ideaal. Maar ook als je wel een verwarming in de ruimte hebt staan, biedt dit een groot voordeel! Je bespaart hiermee namelijk op je energiekosten. Deze split airco verbruikt sowieso niet veel energie bij het koelen en verwarmen. Vandaar ook dat het apparaat een energielabel A++ heeft. Bediening via je smartphone is bij deze airco optioneel.

Deze split-unit airco is hoog geprijsd.

Voordelen

 • Weinig geluid (19 – 42 dB)
 • Energielabel A+++
 • Verwarmingsfunctie
 • Wifi optioneel
 • Nanoe™-luchtzuivering: schimmels, virussen, bacteriën en pollen
 • Mild Dry Cooling, waardoor de lucht niet te droog wordt

Nadelen

 • Hoog geprijsd
 • Geen timer

Conclusie

Deze split-unit airco is aardig hoog geprijsd en je moet er dus wel wat voor over hebben. Voor de hoge prijs krijg je echter wel goede kwaliteit en verschillende extra features terug. Zo haalt het apparaat ook direct schimmels, virussen, bacteriën en pollen uit de lucht, waardoor je eigenlijk een airco en luchtreiniger in één hebt. Voor personen die normaal klachten krijgen van een airco is dit apparaat ook ideaal, omdat het de lucht niet te droog maakt.

Bekijk prijzen van de PANASONIC Wandmodel ETHEREA KIT-Z35VKE 3,5KW bij verschillende winkels:


Beste split-unit airco met wifi | LG PC12SQ 3.5 KW STANDAARD PLUS AIRCONDITIONER WIFI

Zoek je een goede airco met wifi die je met een app kunt bedienen? Dan is deze LG voor ruimtes tot 120 m3 een goede keuze. Bij dit apparaat is de wifi namelijk ingebouwd. Daarbij koelt het apparaat de lucht niet alleen, maar kun je hem op koudere dagen ook gebruiken als verwarming.

Verder zal je weinig last hebben van het geluid van deze airco, ook al hangt dit wel af van de stand waar je hem in zet. In de laagste stand werkt de binnenunit van de airco fluisterstil (19 dB). Echter kun je met de airco in de hoogste stand (45 dB) wellicht ook nog wel in slaap vallen.

Een airco haalt altijd wel wat stofjes uit de lucht, maar het is natuurlijk helemaal fijn als het apparaat de lucht nog extra filtert. Deze LG airco doet dat gelukkig met een virus- en anti-allergiefilter. De lucht wordt dus niet alleen kouder (of warmer), maar de luchtkwaliteit wordt ook direct verbeterd!

De LG beschikt ook over DUAL inverter technologie. Hierdoor is het apparaat energiezuinig. Ook heeft het een handige timerfunctie, waarmee je zelf kunt instellen wanneer de airco aan en uit moet gaan.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Voordelen

 • Weinig geluid (19 – 45 dB)
 • Ingebouwde wifi
 • Verwarmingsfunctie
 • Virus- en anti-allergiefilter

Nadelen


Conclusie

Een praktische airco die ruimtes tot 130 m3 koelt voor een goede prijs.

Bekijk prijzen van de LG PC12SQ 3.5 KW STANDAARD PLUS AIRCONDITIONER WIFI bij verschillende winkels:


Beste split-unit airco met verwarming | TCL SPLIT AIRCONDITIONER TAC-12CHSA/XA31

Zoek je een airco die je op koude dagen ook kunt gebruiken om een ruimte te verwarmen? Sommige airco’s beschikken over deze functie. Het koelproces wordt dan omgekeerd, waardoor de temperatuur in een ruimte juist toeneemt.

Deze TCL split airconditioner is een goed apparaat om een ruimte tot 40 m2 te koelen of te verwarmen. Zowel bij het koelen als het verwarmen verbruikt de airco niet veel energie. Daarom heeft het ook een energielabel A++. Het fijne aan dit apparaat is dat het ook over een automatische ontdooifunctie beschikt.

Aangezien deze airco een slaapstand heeft, kan je hem ook in de slaapkamer of op kantoor gebruiken. Verder beschikt het apparaat ook over koelmiddel lek detectie en een handige timerfunctie. Er wordt een afstandsbediening meegeleverd, zodat je het apparaat ook op afstand kunt bedienen.

Deze airco heeft geen wifi en kan je daarom niet bedienen met een app.

Voordelen

 • Energielabel A++
 • Slaapstand
 • Verwarmingsfunctie
 • Automatische ontdooifunctie

Nadelen

 • Geen wifi
 • R410A koelmiddel (minder milieuvriendelijk)

Conclusie

De TCL split airconditioner kan de lucht in een ruimte efficiënt koelen of verwarmen. Het apparaat beschikt ook over een handige ontdooifunctie. De airco heeft alleen geen wifi, waardoor je hem niet kunt bedienen met een app. Er wordt wel een afstandsbediening meegeleverd en de airco is dus alsnog op afstand bedienbaar.

Bekijk prijzen van de TCL SPLIT AIRCONDITIONER TAC-12CHSA/XA31 bij verschillende winkels:


Beste split-unit airco met 2 binnenunits | OLIMPIA MULTIFLEXI NEXYA S4 DUO SPLIT INVERTER 2.5 KW EN 3.5 KW

Wil je graag meerdere ruimtes koelen met één airco? Dat kan met een zogenaamde duo split-unit airco. Dit soort apparaten bestaan uit één buitenunit en twee binnenunits. Je bent hiermee een stuk voordeliger uit dan met twee losse airco’s. Daarbij bespaar je ook energie, omdat er slechts één buitenunit nodig is.

Deze Olimpia airco hebben wij uitgekozen als beste split unit airco met 2 binnenunits. Het apparaat is erg krachtig en kan in de turbostand een ruimte in slechts vijf minuten op de juiste temperatuur brengen. De ene binnenunit is geschikt voor ruimtes tot 40 m2 en de andere voor ruimtes tot 30 m2. De airco beschikt ook over slimme inverter-technologie, waarmee het de temperatuur in de ruimte constant op de ingestelde waarde houdt.

Naast de turbostand heeft dit apparaat ook een slaapstand. In deze stand maakt het apparaat heel weinig geluid, waardoor je hem tevens in de slaapkamer kan gebruiken. In de wintermaanden kun je de Olimpia gebruiken om ruimtes te verwarmen, want het beschikt ook over een verwarmingsfunctie.

Verder maakt deze split-unit airco gebruik van R32 koelmiddel, wat vriendelijker is voor het milieu. Daarbij beschikt het apparaat ook over een handige timer en wordt het geleverd met een afstandsbediening.

Deze airco heeft geen wifi en kan je daarom niet bedienen met een app.

Voordelen

 • Geleverd met twee binnenunits
 • Slaapstand en turbostand
 • Verwarmingsfunctie

Nadelen

 • Geen wifi

Conclusie

Deze Olimpia airco is een goed apparaat als je twee ruimtes tegelijkertijd wilt kunnen koelen met één airco. Het apparaat heeft een krachtige turbostand waarmee het een ruimte binnen vijf minuten op de gewenste temperatuur brengt. Helaas beschikt de airco niet over wifi, maar hij wordt wel geleverd met een afstandsbediening.

Bekijk prijzen van de OLIMPIA MULTIFLEXI NEXYA S4 DUO SPLIT INVERTER 2.5 KW EN 3.5 KW bij verschillende winkels:


Split-unit airco laten plaatsen

Een groot nadeel van een split-unit airco ten opzichte van een mobiele airco is de installatie. Hier gaat vaak heel wat werk in zitten en niet iedereen kan dit zelf. Er zijn modellen die je wel zelf zou moeten kunnen installeren. Als je totaal niet handig bent, kan dit echter nog wel lastig zijn. Ook zou het kunnen dat de installatie dan niet goed gaat.

Ben je wel handig? Dan zou je wel een zelfbouwmodel zelf kunnen installeren. Ben je een echte doe-het-zelver? Dan zou je wellicht ook een standaardmodel dat niet voor zelfbouw geschikt is kunnen installeren.

In alle andere gevallen is het echter beter om een split-unit airco te laten plaatsen. Zo weet je zeker dat het goed wordt geïnstalleerd en hoef je hier zelf niet urenlang mee bezig te zijn. Houd er wel rekening mee dat het laten plaatsen van een split-unit kosten met zich meebrengt. Vaak ben je hiervoor in totaal (installatie en voorrijkosten) enkele honderden euro’s kwijt.

Koopgids met tips

Waar moet je nu allemaal op letten bij het kopen van een split-unit airco? In deze koopgids bespreken wij alle punten die belangrijk zijn.

Wandmodel, vloermodel of plafondmodel

Split-unit airco’s zijn er in verschillende modellen. Je kunt kiezen voor een wandmodel, een vloermodel of een plafondmodel (cassette).

Wandmodel

Het meest populaire model is het wandmodel. Dit type airco is redelijke eenvoudig te installeren en neemt vaak niet veel ruimte in beslag. Daarentegen is dit model vaak wel het meest zichtbaar.

Vloermodel

Een vloermodel is over het algemeen minder zichtbaar. Het is nog net iets eenvoudiger te installeren dan een wandmodel, omdat de koelleiding door de lagere ligging makkelijker door de muur naar buiten kan worden geplaatst. Het nadeel van een vloermodel is dat de luchtverdeling minder optimaal kan zijn, met name als er een meubelstuk vlak voor de airco staat.

Plafondmodel (cassette)

Een zogenaamde cassette split-unit airco is ook minder zichtbaar dan een wandmodel en biedt een nog betere luchtverdeling. Daarbij beschikken ze vaak over betere luchtfilters, waardoor de lucht direct goed wordt gereinigd. Wel zijn plafondmodellen wat lastiger te installeren. Dit type airco is ideaal voor grotere ruimtes, aangezien ze vaak krachtiger en effectiever werken.

Capaciteit

Aan de hand van de capaciteit van split airco’s kun je zien welke oppervlakte ze effectief kunnen koelen. Als de capaciteit van een airco bijvoorbeeld 12.000 BTU is, kan het apparaat een ruimte van maximaal 40 m2 goed koelen. Meestal zie je het maximale aantal m2 of m3 ook op de verpakking of verkooppagina staan.

Energieverbruik

Uiteraard verbruikt een split-airco energie. De ene airco verbruikt echter minder energie dan de ander. Let hierop bij het maken van je keuze, zodat je straks niet onverwachts een hoge energierekening krijgt.

Geluidsniveau

Een groot voordeel van een split-unit airco ten opzichte van een mobiele airco is dat het binnen vaak veel minder geluid maakt. Dit komt doordat een deel van het apparaat buiten wordt geplaatst. Toch kan het geluidsniveau van split-unit airco’s ook erg verschillen. Zeker als je snel last hebt van lawaai of de airco in de slaapkamer wilt plaatsen, is het aan te raden om hier rekening mee te houden. Kies dan voor een airco met minder dB of in ieder geval een stille stand.

Verwarmingsfunctie

Als het koelproces van een airco wordt omgekeerd, kan de temperatuur in een ruimte juist omhoog gaan. Op die manier kan een airco ook worden gebruikt om een ruimte te verwarmen. Niet elke split-unit airco kan dit, maar bij sommige modellen is het mogelijk. Aangezien een airco zuiniger is dan een CV, is het eigenlijk altijd beter om een ruimte met een airco te verwarmen. Dit is dus een fijne extra functionaliteit.

Aantal binnenunits

Het voordeel van een split-unit airco is dat je hier soms ook meerdere binnenunits op kunt aansluiten. Op die manier kun je met één airco direct meerdere ruimtes koelen of verwarmen. Hiermee bespaar je ook meteen energie.

Wifi

Wil je de airco met je smartphone kunnen bedienen? Dan is het belangrijk dat de airco beschikt over wifi. Hiermee kan je dan verbinding maken met de app, zodat je de airco hiermee kan bedienen.

Luchtstroom regeling

Je kan bij een deel van de airco’s de luchtstroom zelf instellen. Zo kan je de luchtstroom richten op de plek waar je zit, waardoor je het sneller kouder (of juist warmer) krijgt.

Timer

De meeste mobiele airco’s hebben een timer. Je kan hiermee instellen hoe lang het apparaat aan moet blijven staan en/of wanneer het apparaat aan moet gaan.