Ecovacs Deebot 901 review

Ecovacs Deebot 901

De perfecte robotstofzuiger voor beginners


De Deebot 901 is één van de meest geavanceerde robotstofzuigers van Ecovacs. Het is een goedwerkende robot met vele handige functies waardoor hij veel werk voor je uit handen neemt. Maar of hij even goed is als andere robotstofzuigers in dezelfde prijscategorie is nog maar de vraag. Daarom bekijken we in dit artikel de voor- en nadelen van het apparaat alsook reviews van andere gebruikers en mogelijke alternatieven.

Voordelen

De Deebot 901 heeft een mooie lijst aan pluspunten. We zien de standaard voordelen zoals trapdetectie zodat hij niet van de trap valt, en zijn lasernavigatie die ervoor zorgt dat hij niet tegen obstakels aanrijdt.

Ook rijdt het na zijn schoonmaakronde automatisch terug naar zijn laadstation om zichzelf op te laden voor de volgende rit. Maar de robot heeft ook veel handige functies die we niet vaak terug zien bij goedkopere robotstofzuigers, waaronder…

Lasernavigatie

De Deebot 901 is voorzien van lasers waarmee hij navigeert, en hierdoor makkelijk de meest efficiënte schoonmaakroute berekent. Een groot voordeel aan deze vorm van navigatie is dat hij geen licht nodig heeft om te navigeren. 

Ecovacs Deebot 901 lasernavigatie

Andere robotstofzuigers met een camerasysteem hebben dit wel nodig, en kunnen daarom in het donker geen werk verrichten. Door de lasernavigatie van de Deebot 901 kan je de stofzuiger dus ook in de nacht zijn ronde laten doen, en dat is een groot pluspunt.

Systematische schoonmaakroute

Een ander voordeel aan zijn navigatiesysteem is dat het apparaat zelf de meest geschikte schoonmaakroute kiest, en hierdoor veel sneller klaar is met schoonmaken. Goedkopere robotstofzuigers hebben een random systeem waardoor ze kriskras door de ruimte heen rijden en hierdoor plekken overslaan of er juist vaker overheen zullen rijden. 

Ecovacs Deebot 901 systematisch

Hierdoor hebben deze stofzuigers veel meer tijd nodig om de ruimte degelijk schoon te maken, en vooral als je thuis bent is het lastig dat je dan anderhalf uur lang het geluid van een stofzuiger aan moet horen.

De Deebot 901 is door zijn slimme systeem snel klaar, en dat is iets waar je blij van wordt.

Bedienbaar via App, Alexa, en Google Assistant

Zoals veel robotstofzuigers is ook deze robot te bedienen via een App, Alexa, en Google Assistant. Wat extra bijzonder is, is dat je in de App eenvoudig virtuele muren in kunt stellen en ook welke ruimtes de robot wel of niet schoon moet maken.

Dit zorgt voor een groter gebruiksgemak, en heeft als pluspunt dat je niet thuis zult komen en een robotstofzuiger aantreft die ergens op vast is gelopen. 

Ecovacs Deebot 901 ap

Je kunt namelijk door middel van deze functie alle probleemgebieden die de robot in huis heeft afbakenen, en dit resulteert in een soepele schoonmaakronde. Wat ook leuk is, is dat je via de App kunt zijn waar de robot mee bezig is en wat hij al heeft schoongemaakt. Zo blijf je altijd up to date.

Geen moeite met drempels

De Deebot 901 komt goed uit de test als het gaat om drempels, kleden, tapijten, en andere verhogingen. Hij weet zich goed te manoeuvreren over soortgelijke obstakels, en komt bijna nooit klem te zitten.

Keuze tussen borstel of normale zuigmond

De robot heeft twee zijborstels en een brede borstel in het midden waarmee vuil en stof goed opgeveegd wordt. Als er echter vooral veel haren en stof op de grond ligt, heb je deze borstel niet nodig. Integendeel, hij kan dan zelfs het gebruiksgemak verminderen omdat de haren in de borstel terecht komen en je deze dan elke keer handmatig weg moet halen. 

Hier komt de normale zuigmond dan goed van pas. Deze zuigmond heeft geen borstel, en zorgt ervoor dat haren en stof goed opgezogen worden en je hebt dan geen last van een vieze borstel die je uit moet pluizen.

Maakt goed schoon

Het apparaat geeft goede resultaten als het gaat om zuigkracht en schoonmaakprestaties. Vuil wordt goed opgezogen, en ook randjes neemt hij goed mee door zijn zijborstels. Hoekjes worden niet perfect schoongemaakt, maar dit probleem zien we bij de meeste robotstofzuigers. 

Nadelen 

Alhoewel de Deebot 901 veel voordelen heeft, zijn er toch wat functies die hier en daar nog wat gebreken vertonen. 

Mapping functie heeft tekortkomingen

Het grootste minpunt aan de mapping functie is dat hij bij de eerste ronde de ruimte moet analyseren en dit niet altijd vlekkeloos gaat. De robot moet namelijk in één batterijlading de ruimte kunnen scannen. Als de ruimte groter is dan dat, zal hij zijn scan niet af kunnen maken en geen goede map maken van de ruimte.

Je kunt dit voorkomen door de ruimte zo goed mogelijk op te ruimen, en eventuele obstakels verwijderen die een probleem kunnen vormen en veel tijd in beslag nemen voor de robot om te analyseren.

 Als de map eenmaal aan is gemaakt kan je via de app deze obstakels afbakenen door middel van virtuele muren. Alhoewel het een goede oplossing is, haalt het wel veel weg van zijn gebruiksvriendelijkheid in het algemeen.

Kan maar één map maken

Een ander minpunt aan de mapping functie is dat hij enkel één map kan maken. Hierdoor schiet het eigenlijk niet op om de robot ook voor de bovenverdieping te gebruiken omdat hij dan vóór elke schoonmaakronde eerst een nieuwe map moet maken van de ruimte. Dus ook dit zorgt helaas voor een verminderd gebruiksgemak.

Niet stil

De robot heeft een geluidsniveau van 68 decibel. Alhoewel er robotstofzuigers zijn die nog meer lawaai maken, is het de stilste niet aangezien er ook apparaten verkrijgbaar zijn die een geluidsniveau hebben van maar 55 decibel. Hierdoor kan je het geluid van deze robot vergelijken met dat van een normale stofzuiger. Voordeel is wel dat hij door zijn systematische schoonmaakroute snel klaar is, en je niet urenlang het geluid van een stofzuiger in huis hoort.

Klein stofbakje

De robot heeft een redelijk klein stofbakje van 0,35 l waardoor je na elke schoonmaakronde het bakje even moet legen. Op zich is dit geen groot probleem, maar hoe minder werk je aan de robot hebt hoe beter natuurlijk. Andere robotstofzuigers hebben vaak een wat grotere opvangbak van ongeveer 0,6 l.

Online reviews 

De reviews van gebruikers zijn een weerspiegeling van de voor- en nadelen die we net op hebben genoemd. De meeste gebruikers zijn te spreken over zijn schoonmaakprestaties en efficiëntie. Wat wel duidelijk naar voren komt is dat de App nog wat verbeteringen nodig heeft.

Hij is niet voor iedereen even handig in gebruik, en vooral de mapping functies kan soms voor irritaties zorgen in het begin.

Wel is het zo dat als de map eenmaal goed ingesteld is, de robot verder weinig gebreken vertoont en erg gebruiksvriendelijk is.

Voordelen

  • Schoonmaak prestaties
  • Efficiënt
  • Gebruiksvriendelijk

Nadelen

  • App kan beter
  • Mapping heeft gebreken
  • Maakt veel lawaai

Alternatieven

Ecovacs Deebot OZMO930

Ecovacs OZMO 930


De OZMO 930 komt erg overeen met onze Deebot 901. Het verschil tussen de twee is dat de OZMO 930 ook een dweilfunctie bevat waardoor de robot ook gelijk de vloer voor je kan opfrissen. Ook heeft het een groter stofbakje. Wel geeft de OZMO 930 minder goede resultaten dan de 901 en zal je ook wat in moeten leveren qua drempelgevoeligheid.


iRobot Roomba 960

iRobot Roomba 960


Het is een goede concurrent. Goedkoper in prijs en betere schoonmaakresultaten dan de Deebot 901. Wel heeft het maar één zijborstel, en dat is vreemd. Twee zijborstels zorgen er logischerwijs voor dat randjes en hoeken aan beide kanten goed meegenomen worden. Toch zijn gebruikers van de Roomba 960 zeer tevreden over het apparaat, en is dus ook deze robot een goede keuze.

Op klesto.nl vindt u uitgebreide informatie over verschillende andere merken robotstofzuigers en over de beste robotstofzuiger. Overweegt u de aanschaf van een ander huishoudelijk apparaat? Raadpleeg dan vooral van te voren onze bevindingen en lees alles wat u wilt weten in de koopgids. Op klesto.nl staan verder een aantal informatieve en leuke blogs. Wilt u toch meer weten over Ecovacs robotstofzuiger door op de link te klikken vertellen wij u alles wat u wilt weten.

Bekijk alle robots op Coolblue