Beste rijstkoker

Bent u een echte liefhebber van rijst, dan is het hebben van een rijstkoker een must voor uw keuken. Het enige dat u hoeft te doen is de pan vullen met de hoeveelheid rijst dat u nodig heeft voor uw gerecht samen met voldoende water en de rijstkoker doet verder al het werk voor u. Vrijwel de meeste rijstkokers gaan, wanneer de rijst gaar is, over op een warmhoudfunctie zodat u rustig verder kunt gaan met de rest van het gerecht.

Voor in landen als Japan is de rijstkoker een standaard uitrustig in de keuken. Niet zo gek als u zich bedenkt dat daar iedere dag rijst wordt klaargemaakt, meestal voor een grote familie. Door de warmhoudfunctie kan men de rijst in de ochtend al klaarmaken, en hebben ze er de rest van de dag geen omkijken naar. Alle soorten rijst kunnen hierin klaargemaakt worden. Niet alleen snelkookrijst, maar ook witte- of zilvervliesrijst, kleefrijst en rijst met een lange of korte korrel.

Er zijn verschillende varianten van de rijstkoker te vinden. Denk hierbij aan elektrische, maar ook gas-, openvuur- en openstoom rijstkokers. Bij deze laatste is het zo dat de rijst boven het kokende water hangt en door de stoom daarvan wordt gekookt. Dit wordt vooral gedaan zodat de smaak en de voedingswaarden van de rijst niet verloren gaat.

Sommige rijstkokers kunnen ook gebruikt worden voor het klaarmaken van andere gerechten. Wanneer dit het geval is, zal dit in de beschrijving staan. Kijkt u hier dus altijd goed naar, voordat u ermee aan de slag gaat. Andere gerechten die zoals in de rijstkoker klaargemaakt kunnen worden zijn soepen, pasta’s en quinoa.

De beste rijstkokers op een rijtje:

Afbeelding

Product


tefal classic rk1038

Onze beste koop!

Tefal Classic RK1038

Beste koop rijstkoker

óf

sistema microwave rijstkoker

Sistema Microwave rijstkoker

Beste magnetron rijstkoker

óf

solis compact 821

Solis Compact 821

Beste kleine rijstkoker

óf

Nedis

Nedis

Beste rijstkoker met stoommand

óf

severin rk 2425

Severin RK 2425

Beste grote rijstkoker

óf

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Tefal Classic RK1038

Beste koop rijstkoker

tefal classic rk1038

Sistema Microwave rijstkoker

Beste magnetron rijstkoker

sistema microwave rijstkoker

Solis Compact 821

Beste kleine rijstkoker

solis compact 821

Nedis

Beste rijstkoker met stoommand

Nedis

Severin RK 2425

Beste grote rijstkoker

severin rk 2425

Alle verschillende rijstkokers die op de markt verkrijgbaar zijn kan het voor u lastig maken de juiste uit te kiezen. Daarom hebben wij voor u de beste apparaten uitgezocht zodat u niet langer dan nodig is, hoeft te zoeken naar de ideale rijstkoker voor uw huishouden.

Beste koop rijstkoker | Tefal Classic RK1038

Bent u gek op rijst, maar lijkt de rijst in een normale pan altijd aan te bakken? Met de Tefal Classic rijstkoker is dit verleden tijd. De koker beschikt namelijk over een warmhoudfunctie, waardoor de rijst waar blijft wanneer hij gekookt is, maar niet aan zal branden. Door de grote inhoud van 1,8 liter is het voor u mogelijk om 10 kopjes rijst in één keer klaar te maken. Ook is het mogelijk groenten te stomen met dit apparaat, door middel van de geïntegreerde stoomkoker. Door slechts één druk op de knop kunt u al beginnen met koken, en u kunt daarbij kiezen uit acht verschillende kookprogramma’s. 

U kiest simpelweg het juiste programma uit en de koker doet de rest voor u. Zo kunt u eenvoudig de rest van het gerecht klaarmaken of bijvoorbeeld wat anders in het huishouden gaan doen.

De koker wordt geleverd met een stoomaccessoire voor het stomen van groenten, een maatbeker en een lepel. Deze zijn nodig voor het juist afmeten van de rijst en de hoeveelheid water die er vervolgens bij moet. Het apparaat is heel eenvoudig schoon te maken omdat alle onderdelen uitneembaar zijn. Let wel op; de binnenpan is voorzien van een antiaanbaklaag en is daardoor niet geschikt voor de vaatwasser.

De rijstkoker heeft een vermogen van 600 Watt en weegt net geen vier kilogram. Hij heeft een snoerlengte van een meter en heeft naast de warmhoudfunctie ook een lampje om aan te geven wanneer het proces klaar is en een aan/uit schakelaar. Verder heeft hij zowel een antiaanbaklaag als een antikleeflaag, droogkookbeveiliging en is hij voorzien van automatische uitschakeling.

Met geïntegreerde stoomkoker voor het stomen van groenten.

Voordelen

 • Kan tot 1,5 kg rijst in één keer klaarmaken
 • Eenvoudig schoon te maken door de uitneembare binnenpan
 • Automatische warmhoudfunctie

Nadelen

 • De binnenpan kan niet in de vaatwasser
 • De gebruiksaanwijzing is vrij onduidelijk

Conclusie

Deze rijstkoker is ideaal wanneer u vaak of voor veel personen rijst klaarmaakt. Een fijne bijkomstigheid is de geïntegreerde stoomkoker, waarmee u ook heel eenvoudig verschillende groenten kunt stomen. De warmhoudfunctie zorgt ervoor dat de rijst niet aanbrandt, en op temperatuur blijft totdat u de rijst opdient.


Beste magnetron rijstkoker | Sistema Microwave rijstkoker

Is rijst klaarmaken in een pan een ramp voor u, omdat de rijst nooit goed gaar is, te plakkerig is of aan de pan blijft kleven? Dan is een rijstkoker een goede optie. Heeft u echter niet veel opbergruimte of eet u niet heel vaak rijst, dan is een magnetronbestendige koker een betere optie. Deze magnetron rijstkoker van Sistema is daarvoor ideaal.

Deze bak heeft een inhoud van 2,6 liter zodat u in één keer de rijst voor het avondeten klaar kunt maken. Ook zit er een ontluchtingsventiel in het deksel en beschikt hij over een extra lepel. De rijst kan in de magnetron gestoomd worden met het deksel erop, maar u moet dan wel rekening houden me het ventiel. Deze moet namelijk altijd open blijven staan wanneer deze in de magnetron gaat. 

Ook kan de rijstkoker in de vaatwasser, dus hij is eenvoudig schoon te maken. De koker heeft een diameter van 20 centimeter, en is 16 centimeter hoog. Dit zorgt ervoor dat hij eenvoudig op te bergen is, omdat hij vrijwel geen ruimte in beslag neemt. Daarnaast is hij waterdicht.

Spatvrij opwarmen met het deksel en ontluchtingsventiel.

Voordelen

 • Eenvoudig in gebruik
 • Klein formaat dus makkelijk op te bergen
 • Mag in de vaatwasser

Nadelen

 • Voor grote gezinnen niet ideaal
 • Handleiding niet aanwezig

Conclusie

Als u op zoek bent naar een rijstkoker die speciaal voor de magnetron is en niet teveel ruimte in beslag neemt, dan kunt u het beste voor de Sistema kiezen. Hij is niet groot, eenvoudig op te bergen, kan een redelijke hoeveelheid rijst in één keer klaarmaken en is eenvoudig schoon te maken.


Beste kleine rijstkoker | Solis Compact 821

Een rijstkoker is niet alleen voor grote gezinnen. Ook wanneer u alleen bent kunt u hier prima gebruik van maken. Wilt u graag een kleine, compacte rijstkoker aanschaffen, dan is de Solis Compact een goede keuze. Met dit apparaat kunt u tot 4 porties tegelijk klaarmaken, maar uiteraard ook minder.

Het apparaat is voorzien van een gelijkmatige warmteverdeling en een antiaanbaklaag. Dit zorgt ervoor dat de rijst gelijkmatig gaar wordt zonder dat dit aanbakt. Wanneer de rijst klaar is schakelt de rijstkoker over op de warmhoudfunctie zodat de rijst niet afkoelt. Ook beschikt het deksel over een veiligheidsgrendel en is de koker gemaakt van RVS en gietaluminium.

De pan heeft een inhoud van 0,8 liter, waarin u per keer tot 4 koppen rijst kunt bereiden. Ook zit er een maatbeker bij en een opscheplepel. Doordat de pan een compact formaat heeft kunt u deze makkelijk opbergen en staat hij niet in de weg. Het schoonmaken gaat ook vrij eenvoudig, alle onderdelen kunnen individueel schoon worden gemaakt. Ook zijn de meeste onderdelen geschikt voor de vaatwasser.

Ideaal voor het klaarmaken van kleine porties rijst.

Voordelen

 • Compact en makkelijk op te bergen
 • Beschikt over gelijkmatige warmteverdeling

Nadelen

 • Niet geschikt voor grote gezinnen
 • Beschrijving is niet optimaal

Conclusie

Voor een alleenstaande of een klein gezin is deze rijstkoker goed te gebruiken. Er kunnen tot 4 koppen rijst per keer in klaargemaakt worden en met de warmhoudfunctie blijft de rijst goed op temperatuur. Ook is de pan goed schoon te maken, is de binnenpan uitneembaar en kunnen de meeste onderdelen gewoon in de vaatwasser.


Beste rijstkoker met stoommand | Nedis

Bent u op zoek naar een meer veelzijdige rijstkoker die, naast het koken van perfecte rijst, ook nog uw groenten kan stomen? Dan is de Nedis Rijstkoker wellicht wat voor u. Deze rijstkoker zorgt voor perfecte en luchtige rijst die niet plakt, maar daarnaast kunt u in de stoommand ook uw groenten klaar laten stomen. Dit is een gezonde manier van bereiden, omdat hierbij niet alleen de kleur, maar ook de vitamines en de structuur van de groentes behouden blijven.

Het koken van de rijst is heel eenvoudig. De gewenste hoeveelheid rijst die u klaar wilt maken kunt u afmeten in de bijgeleverde maatbeker, dit doet u vervolgens in de pan. Daar voegt u de juiste hoeveelheid water aan toe, dit staat aangegeven op de binnenkant van de pan. De pan doet verder al het werk voor u zodat u rustig verder kunt gaan met het klaarmaken van de rest van het gerecht. Zodra de rijst gekookt is wordt de pan in de warmhoud-stand gezet, zodat de rijst goed op temperatuur blijft zo lang het in de pan blijft zitten.

De rijstkoker heeft een inhoud van één liter, wat goed is voor negen porties rijst. Verder beschikt de koker over een glazen deksel waar u makkelijk doorheen kunt kijken, is de binnenpan uitneembaar, beschikt hij over een zogeheten cool wall, zijn er verschillende automatische programma’s beschikbaar en heeft hij een droogkook-veiligheid.

Met handige stoommand voor het bereiden van verschillende soorten groenten.

Voordelen

 • Beschikt over een ‘cool wall’
 • Benodigde hoeveelheid water staat aangegeven binnenin de pan
 • Beschikbaar in drie verschillende afmetingen

Nadelen

 • Vrij kort snoerlengte
 • Inhoud van 1 liter vrij klein voor groot gezin

Conclusie

Wanneer u graag een rijstkoker wilt die ook beschikt over een stoommand, is dit een goede keuze. Hoeveel rijst en water u nodig heeft kan makkelijk afgemeten worden, en de warmhoudfunctie zorgt ervoor dat de rijst op temperatuur blijft. Met de stoommand kunt u eenvoudig allerlei verschillende groentes klaarstomen.


Beste grote rijstkoker | Severin RK 2425

Rijst koken voor een groot gezin? Dan kunt u dit het beste doen met deze grote rijstkoker van Severin. Geen gedoe meer met grote pannen, rijst dat niet goed wil garen of dat aanbrandt maar gewoon heel eenvoudig de benodigde hoeveelheid rijst in de rijstkoker strooien en de aangegeven hoeveelheid water erbij doen en de pan doet de rest helemaal vanzelf. Wanneer de rijst gaar is zal de pan automatisch overschakelen op de warmhoudfunctie, zodat de rijst op temperatuur blijft tot het moment dat u het opdient.

Rijst koken is echter niet het enige dat deze pan kan. De pan beschikt namelijk ook over een opwarmfunctie om de gekookte rijst op de juiste temperatuur te krijgen. 

Daarnaast is er ook een stoomschaal aanwezig, welke u in staat stelt niet alleen verschillende groenten, maar ook vlees, vis en aardappelen klaar te stomen.

De rijstkoker wordt geleverd inclusief stoomschaal, maatbeker en rijstlepel zodat u de juist hoeveelheid rijst en water makkelijk toe kan voegen. De pan heeft een inhoud van drie liter, een vermogen van 650 Watt en is gemaakt van RVS in een geborsteld RVS-zwarte kleur. Het deksel bevat een draaggreep en is te openen met één druk op de knop, er is een LED display aanwezig, een aan/uit schakelaar en een houder voor al het overtollige condens. Ook is de rijstkoker makkelijk afneembaar en heeft de pan een antiaanbaklaag.

Rijst koken, opwarmen en warmhouden, maar ook groenten, vlees en vis stomen.

Voordelen

 • Heeft een grote inhoud van drie liter
 • Heeft een stoomschaal voor groenten, vlees en vis
 • Houder voor overtollig condens
 • LED display

Nadelen

 • Beschikt niet over droogkookbeveiliging
 • Heeft geen automatische afslag- of uitschakeling

Conclusie

Wanner u vaak voor een grote groep mensen rijst klaar moet maken is het handig wanneer dit in één pan kan en u niet meerdere porties hoeft te maken in verschillende pannen. Deze rijstkoker is groot genoeg voor 15 porties in één keer, wat het erg fijn in gebruik maakt. Ook beschikt hij over een warmhoudfunctie en kan de rijst opnieuw opgewarmd worden. Met de stoomschaal is het zelfs mogelijk vlees, vis, groenten en aardappelen klaar te stomen.


Koopgids

U heeft waarschijnlijk wel gemerkt dat er heel erg veel verschillende rijstkokers te koop zijn, en dat kan uw keuze behoorlijk beïnvloeden. U doet er dan ook goed aan een aantal punten op te schrijven die voor u en uw gezin belangrijk zijn om rekening mee te houden. Door vervolgens met deze punten rekening te houden, vergemakkelijkt u uw keuze.

De onderstaande koopgids is speciaal voor u samengesteld zodat alle punten overzichtelijk bij elkaar staan en u direct weet met welke punten u wel of niet rekening wilt houden.

De inhoud

Dit kan het belangrijkste punt genoemd worden, omdat uw gezinssamenstelling en de hoeveelheid rijst die er klaargemaakt moet worden van invloed zijn van de inhoud. Een groot gezin heeft behoefte aan een rijstkoker van 2,5 liter of groter, terwijl een alleenstaande ook prima uit de voeten kan met een klein model van 0,8 liter.

Het vermogen

Ook dit kan meespelen in uw overwegingen, al is dit punt niet zo belangrijk als de andere punten. De meeste rijstkokers zitten rond hetzelfde aantal vermogen, maar wanneer u bijvoorbeeld de magnetron rijstkoker aanschaft hoeft u hier helemaal geen rekening mee te houden.

Vaatwasmachine bestendig

De meeste onderdelen van een rijstkoker kunnen vaak in de vaatwasser, echter de pan zelf meestal niet. Dit komt omdat de meeste binnenpannen voorzien zijn van een antiaanbaklaag, en deze raakt beschadigd wanneer hij in de vaatwasser gaat. Vindt u dit een erg belangrijk punt, kijkt u dan goed na of en zo ja welke onderdelen er in de vaatwasser mogen.

Makkelijk in onderhoud

Kunnen de onderdelen van de rijstkoker niet in de vaatwasser of doet u het liever zelf, dan is het fijn wanneer de verschillende onderdelen van de pan van elkaar af gehaald kunnen worden zodat dit eenvoudig schoon te maken is.

Stoomfunctie

Er zijn rijstkokers verkrijgbaar die ook een stoomfunctie hebben, bijvoorbeeld door middel van een meegeleverde stoomschaal. Hiermee kunt u groenten, vlees, vis en aardappelen klaarstomen. Ook zijn er pannen verkrijgbaar met een stoommandje.

Antiaanbaklaag

Een antiaanbaklaag is erg prettig want dit zorgt ervoor dat de rijst niet aankoekt, maar een pan met deze extra laag mag niet in de vaatwasser. Wanneer u graag een rijstkoker wilt waar een antiaanbaklaag is aangebracht op de pan moet u er dus rekening mee houden dat de binnenpan altijd met de hand schoongemaakt dient te worden.

Droogkookbeveiliging

Sommige rijstkokers zijn voorzien van een droogkookbeveiliging. Dit houdt in dat de koker automatisch uit gaat wanneer de rijst aan het droogkoken is, om zo het aanbranden van de rijst te voorkomen.

Warmhoudfunctie

Deze functie zit in vrijwel elke rijstkoker en zorgt ervoor dat de rijst goed op temperatuur blijft nadat het gekookt is. De pan schakelt hierbij dus niet uit, maar gaat over in de warmhoudfunctie om ervoor te zorgen dat de rijst niet te ver af zal koelen.

Kookprogramma’s

 Er zijn rijstkokers verkrijgbaar met meer dan tien verschillende programma’s, maar ook kokers met slechts twee. Ga voor uzelf na hoeveel van deze programma’s u ook daadwerkelijk gaat gebruiken. De verschillende functies kunt u in de gebruiksaanwijzing lezen.