Philips is in Nederland de grootste en bekendste producent van huishoudelijke apparatuur en consumentenelektronica. Nu is dat natuurlijk niet alleen in Nederland zo. Het bedrijf doet namelijk veel meer dan alleen het fabriceren van keukenapparatuur. Opgericht in 1891 kende het familiebedrijf uit Eindhoven een vliegende start en een gigantische groei. Gaat u mee voor een rondleiding in de wereld van Philips?
Philips toen en nu
Het begon als een klein fabriekje in Eindhoven waar vader Frederik Philips en zoon Gerard Philips gloeilampen produceerden. Kort daarop kwam broer Anton Philips de gelederen versterken. Hij was een gedreven man en werd snel een succesvol ondernemer.
Deze kleine firma Philips & Co, is uitgegroeid tot een internationaal actief bedrijf met meer dan 100.000 werknemers. De visie van de multinational(jawel) is al een aantal jaren gericht op het ondersteunen en bevorderen van een gezonde levensstijl. Onze Koninklijke Philips heeft zichzelf daarbij globaal onderverdeeld in drie divisies.
Philips Consumer Lifestyle
Internationaal gezien past Philips Consumer Lifestyle, de elektronische divisie, in het rijtje van grote fabrikanten zoals Panasonic en Sony. In meer dan 50 landen worden de apparaten van Philips verkocht en vertegenwoordigd.
De afdeling Domestic Appliances and Personal Care (DAP) is binnen zijn divisie verantwoordelijk bij de productie van apparaten voor persoonlijke verzorging en het huishouden. Achter de blenders, foodprocessors, kledingstomers, sapcentrifuges en broodroosters die we zo goed kennen staat een sterk bedrijf.
Voor deze productie van huishoudelijke apparatuur beschikt Philips over fabrieken in Nederland, België, Frankrijk, Oostenrijk en Polen. Ook in Engeland, de Verenigde Staten, China, Singapore, Mexico, Brazilië, India en China heeft Philips fabrieken.
Philips Healthcare
In de medische wereld is Philips Healthcare, de medische divisie, een gevestigde naam. De productie van medische apparatuur is een van de pijlers van het bedrijf. Met een jaaromzet van € 10.912 miljoen(2015) is Philips Medical Systems vooral bekend om zijn diagnostische apparatuur.
De belangrijkste concurrenten van de multinational, wat medische equipment betreft, zijn General Electric en Siemens. De fabrieken van de divisie voor medische apparatuur bevinden zich onder andere in Nederland, Duitsland en Finland. Ook in Brazilië, China, India, Israël en de Verenigde Staten heeft Philips meerdere fabrieken. Wereldwijd biedt Philips Healthcare werkgelegenheid aan ruim 40.000 mensen.
Innovation, Group & Services
De derde tak van de fabrikant is de ‘kleinste’ maar toch een die het meest tot de verbeelding spreekt. Bij Innovation, Group & Services werken ‘maar’ 14.000(cijfers 2015) mensen die zich dagelijks bezighouden met onderzoek en innovatie.
Onder de naam Philips Research vallen alle medewerkers die bijdragen aan de technische en wetenschappelijke ontwikkeling van het bedrijf. Met meerdere afdelingen in onder andere Duitsland, Engeland, India, Amerika en China vindt toch ongeveer de helft van alle onderzoeken plaats in Nederland.
Philips Natuurkundig Laboratorium
De denkers van het bedrijf zijn in Nederland goed vertegenwoordigt. In het Philips Natuurkundig Laboratorium ook wel Natlab genoemd dat zich in Eindhoven bevindt werden en worden echte ontdekkingen gedaan. Vanaf 1914 tot vandaag dragen onderzoekers met een universitaire opleiding bij aan de productie van Philips.
Het Natlab richt zich niet alleen op de commercie. Ook wetenschappelijke onderzoeken zonder winstoogmerk worden hier uitgevoerd. Natuurlijk is de insteek wel om via octrooien en patenten belangrijke uitvindingen voor Philips te behouden. Hierbij is baanbrekend werk verricht.
De uitvinders van Philips
In 1926 vond elektrotechnicus Bernard Tellegen in dienst bij het NatLab de pentode (radiobuis) uit. Deze pentode werd binnen korte tijd in vrijwel iedere radio en versterker gebruikt. De uitvinding van de kristalgestuurde kortegolf-telefoniezender door zijn protegé, de Delftse student Johan Numans, werd in 1927 wereldnieuws.
Door de uitzendingen van een Eindhovense radiozender(PCJJ) kon men plotseling overal ter wereld genieten van vrijwel onvervormde muziek. Een unicum voor die tijd. Luistert u graag naar muziek op de radio?
Het perfect doorgeven van klanken, zowel spraak als muziek, is indirect een uitvinding uit het Natlab van Philips. Dit systeem uit het Natlab wordt namelijk tot op nu nog steeds gebruikt.
Een van de bekendste onderzoekers van Philips is de winnaar van de Nobelprijs(1925) Gustav Ludwig Hertz. Samen met James Franck won hij de befaamde prijs ‘voor hun ontdekking van de wetten die gelden voor de botsing van een elektron met een atoom’. Een bezoekje van Albert Einstein in 1923 verstevigde het wetenschappelijke prestige van het Natlab in academische kringen.
De (muzikale) missers van Philips
Floppen waren er ook. Wist u dat de eerste synthesizers uitgevonden zijn in het Natlab? Hierbij werden door deze synthesizer tot dan toe onbekende klanken geproduceerd door de uitvinders Raaijmakers en Dissevelt (Kid Baltan)
De directie van Philips vond het gepingel maar niets en beëindigde voortijdig het project. Een kapitale inschattingsfout want tegenwoordig wordt er bijna geen muziek meer gemaakt zonder toevoeging van synthesizers.
Ook bij de uitvinding en de ontwikkeling van de compact disk liet de directie van Philips steken vallen. Schuw geworden door de mislukte projecten met beelddragers en videorecorders stootte het management de verdere ontwikkeling van de CD af. Hierbij liep het bedrijf miljarden mis bij het uiteindelijke internationale succes van de muziek schijf.
Philips krimpt in
De afdeling Philips Research en met name het Natlab wordt steeds meer ingekrompen. Een verschuiving van onderzoek en wetenschap naar andere afdelingen en uitbesteding bij derden zorgen voor een verkleining van het befaamde Philips Natuurkundig Laboratorium.
In 2017 werkten hier nog maar 600 onderzoekers. Gezien tegen het ruime aantal van 2000 medewerkers in 1970, een behoorlijke aderlating aan wetenschappelijk potentieel. Op het terrein bevindt zich wel de nieuw gebouwde High Tech Campus Eindhoven. Meer dan 150 internationale bedrijven doen hier gezamenlijk hun research.
Beursgang en de toekomst van Philips
Met de beursgang van de voormalige afdeling verlichting scoort Philips uitstekend. Honderden miljarden euro’s zijn hierbij gemoeid en deze spekken de kas van het huidige Philips concern. Hiermee slankt het bedrijf weliswaar af maar geconsolideerd Koninklijke Philips Electronics N.V. zijn toppositie als internationaal elektronicabedrijf.
Tegenwoordig bevindt het hoofdkantoor van Philips zich in Amsterdam. In de 95 meter hoge Breitnertoren, waarvan Philips eigenaar is, huisvest de directie. In de volksmond wordt de 23 verdiepingen tellende wolkenkrabber ook wel de Philipstoren genoemd.
Had u dit allemaal gezocht achter uw scheerapparaat, strijkijzer of sapcentrifuge? Deze informatie is nog maar het topje van de ijsberg wat het illustere merk Philips betreft. Over het elektronicabedrijf uit Eindhoven kunnen boeken geschreven worden. Dit is geen chauvinisme of opschepperij, hoewel we natuurlijk toch best een beetje trots zijn op ‘onze’ Philips.
Onafhankelijk onderzoek naar Philips apparatuur
Kiest u bij het kopen van huishoudelijke apparaten van gelijke kwaliteit toch eerder voor een Philips, zelfs als ze een beetje duurder zijn? U bent niet de enige. In Nederland worden er in ieder huis vaak zelfs meerdere apparaten uit de Philips fabrieken gebruikt.
De kwaliteit is daarbij constant en overwegend goed. Bij Klesto.nl komen we de producten van Philips dan ook regelmatig tegen. In verschillende onderzoeken van Klesto.nl zijn apparaten van het merk Philips als beste uit de test gekomen. U kunt de resultaten hiervan vinden bij vrijwel alle recente testen, zoals de beste kledingstomers en de beste blender van 2019.
Voor onze lezers hebben we de Philips sapcentrifuges en alle foodprocessors van Philips uitgebreid en kritisch doorgelicht. Vanzelfsprekend horen ook de wat meer traditionele apparaten er helemaal bij. De moderne Philips strijkijzers en het complete assortiment stofzuigers van Philips zijn door het team van klesto.nl uitvoerig getest.
Hieronder ziet u de besproken producten van Philips: