Neato Botvac robotstofzuiger

Een van de grote spelers op de markt van robotstofzuigers is Neato Robotics. Deze Amerikaanse producent, die sinds 2017 eigendom is van het Duitse Vorwerk, is in Nederland vooral bekend vanwege de Neato Botvac Connected. Dit jaar bestaat Neato 8 jaar en het assortiment automatische stofzuigers is niet alleen omvangrijk maar ook behoorlijk innovatief. De optie om via Alexa Amazon, Google Home of de chatbox van FB de stofzuigers te bedienen is in Nederland dan nog wel niet te gebruiken maar al wel aanwezig op de laatste types.

Stembesturing gaat, gezien de duidelijke voordelen, waarschijnlijk binnen niet al te lange tijd de standaard worden. Daarom vinden we het een goede gelegenheid om een beetje extra aandacht te schenken aan de Neato Botvac met WIFI en app opties.

Wilt u ook meer weten over de verschillende types, de mogelijkheden en de prijs-kwaliteitverhouding van de Neato robotstofzuigers? Bij klesto.nl hebben we het hele Neato Botvac assortiment inclusief alle ‘oudere' modellen onderzocht, vergeleken en getest. We letten daarbij op de functionaliteit, de opties en uiteraard het schoonmaakresultaat. Bovendien benoemen we de voordelen van deze automatische stofzuigers maar ook de nadelen komen aan bod. We zetten alles overzichtelijk op een rijtje en nemen ook de meningen van andere gebruikers mee in onze conclusie.

Op deze pagina vindt u een gecategoriseerde selectie van de beste robotstofzuigers van Neato Botvac. Ga direct naar:

ProductToepassing  
1. Neato Botvac D7 ConnectedAlleskunner die maar liefst 500m2 zuigt Bestel direct!
2. Neato Botvac D5 ConnectedEfficiente robot, goed voor 300m2 Bestel direct!
3. Neato Botvac D3 + ConnectedGoedkopere robot, goed voor 150m2 Bestel direct!

Overweegt u de aankoop van een D7, een D5 of een D3 en wilt u precies weten wat u krijgt voor uw geld? Na het lezen van dit artikel over de Beste Neato Botvac bent u volledig op de hoogte. Hierdoor kunt u gemakkelijk bepalen wie van de drie voor uw persoonlijke situatie de beste keus robotstofzuiger is. Bij Klesto.nl weet u altijd binnen 10 minuten precies wat u moet weten bij het aanschaffen van huishoudelijke apparatuur, objectief en duidelijk. De test en uw selectie van de Beste Neato Botvac robotstofzuiger begint hier. Zullen we gelijk starten?

Neato Botvac D7 Connected

Het vlaggenschip onder de Botvacs is de D7 Connected. Ook in deze beoordeling komt de D7 als beste uit de test. Bij een recente verkiezing van de Beste Robotstofzuiger van 2018** LINK waarbij meerdere merken meededen viel de D7 ook al in de prijzen. Dit komt door de combinatie van kracht, schoonmaakresultaat en de lange gebruiksduur. Ook de geschiktheid van de Botvac D7 voor bijna alle vloersoorten speelt zeker mee in de positieve beoordeling. Zullen we deze robot eens goed en systematisch onder de loep nemen? We beginnen met de vloer want de vloerbedekking in uw woning of appartement speelt natuurlijk een grote rol bij uw keuze.

Ondergrond en huisdieren

De Botvac D7 is geschikt voor het stofzuigen van tapijt, tegels en parketvloeren. Ook een combinatie daarvan, bijvoorbeeld een tapijtje onder uw salontafel is voor de robot geen probleem. De D7 past zichzelf namelijk automatisch aan bij verschillende ondergronden. Het systeem van zuigen is systematisch en de robotzuiger neemt ook de hoekjes en de moeilijk bereikbare plekken in uw woning goed mee.

Heeft u huisdieren en zoekt u juist daarom een goede stofzuigrobot? De Botvac D7 is bijzonder geschikt voor het opzuigen van honden- en kattenharen. U kunt de zuigkracht(45 watt) en de schoonmaakresultaten van deze stofzuigerrobot dan ook zonder overdrijving vergelijken met die van een ‘normale' stofzuiger met snoer.

Bereik en afbakening

De Botvac D7 heeft een bijzonder groot bereik. De machine is namelijk in staat om 500 m² non stop te reinigen. Is uw woning groter of wilt u de vacuümrobot meerdere ruimtes laten stofzuigen? De D7 keert als de accu leegraakt automatisch terug naar zijn oplader en laad zichzelf in 1,5 uur weer volledig op. Hierna vindt de huishoudrobot weer precies het punt terug waar zijn schoonmaakcyclus onderbroken was en hervat zijn taken.

Heeft uw woning plekjes die niet meegezogen hoeven te worden zoals bijvoorbeeld een vogelkooi, hondenmand of uw stekkerdozen? U kunt dan een onzichtbare(virtuele)maar zeer accurate grens instellen. Door de toepassing van lasertechniek vermijdt de D7 al deze virtueel afgebakende plaatsen. De D7 kunt u op twee manieren aan het werk zetten: via een knop op het apparaat of met de ingebouwde app via uw smartphone of pc. Zullen we kijken hoe dat precies gaat?

De bediening via de knop

We beginnen met de handbediening. Vindt u het niet nodig om als u thuis bent nog met uw telefoon in de weer te gaan? Dan drukt u gewoon op de knop. Er is op het apparaat maar één knop en die vindt u links, vlak boven de rechte (zij)kant van de robot. Deze knop op het apparaat is zowel voor het starten en stoppen als voor het selecteren van de modus.

Door twee kleine (groene)ledlampjes en symbooltjes naast de knop ziet u precies welke stand u heeft geselecteerd. U kunt kiezen uit de normale stand(house clean) door één keer te drukken en de spot stand(spot clean) door twee keer te drukken. Drukt u hierna nog een keer dan wordt het stofzuigen gepauzeerd. Wilt u de robotstofzuiger uitzetten of de taken annuleren? Dan houdt u de knop ingedrukt voor 5 seconden.

Stembesturing als optie

De D7 heeft optioneel de mogelijkheid om via stembesturing met Alexa bediend te worden. De benodigde module moet u apart kopen en Alexa(Amazon) werkt alleen in het Engels. Bovendien is dit in Nederland ook (nog)niet eens te koop. Daarom gaan we dit verder niet bespreken maar in ieder geval weet u nu dan wel ervan. We blijven deze ontwikkelingen natuurlijk ook zeker voor u volgen. Zullen we verdergaan met de mogelijkheden van de app? Deze is namelijk zeer uitgebreid en volledig functioneel.

Bediening via de app

De software van Neato is toonaangevend als het gaat over de bediening van zijn robotstofzuigers via een app. Ook de Botvac D7 is uiteraard uitgerust met wifi en dus te bedienen via uw pc, tablet of smartphone. De ingebouwde app is klaar voor gebruik. Met deze app kunt u qua bediening maar ook qua instellingen alles doen. Alles doen? Jawel, maar de meest gebruikte mogelijkheden hebben natuurlijk wel te maken met het plannen van de schoonmaak.

7 dagen planning

U kunt tot 7 dagen van tevoren instellen wanneer en hoe laat de stofzuigrobot iets voor u moet doen. Ook kunt u via de app (blijvend)instellen waar u wilt dat de huishoudrobot voor u schoonmaakt. U kunt bijvoorbeeld virtuele lijnen plaatsen in de ruimtes die u wilt laten stofzuigen. Dit doet u gemakkelijk en simpel door met uw vinger een streepje te trekken over het plattegrondje van de ruimte op uw beeldscherm.

Heeft u geen taken gepland staan, maar wilt u dat de stofzuigrobot toch nog even snel uw woning een beurt geeft voor u thuis komt? Met een virtueel drukje op de knop geeft u via uw smartphone de opdracht gewoon door en de robot start meteen met stofzuigen.

Leuke snufjes via de app

Wilt u een uitgebreid rapport zien met de hoeveelheid opgezogen stof en precies weten hoelang de huishoudrobot daarover heeft gedaan? Ook dat kunt u via uw app instellen. Bovendien heeft u daarbij ook nog eens de mogelijkheid om ‘mee te kijken'. Bent u niet thuis en wilt u weten hoe ver de robotstofzuiger is gevorderd met de uitvoering zijn taken? Door het bekijken van een handig plattegrondje op uw beeldscherm met daarin een klein rood stipje bent u helemaal op de hoogte van de vorderingen.

Dat kleine rode stipje is namelijk uw robot, waar hij zich precies op dat moment bevindt. Vindt u het allemaal heel leuk en interessant die snufjes maar gaat het u vooral om de praktische voordelen? Dan zijn we het eens en het feit dat u uw robot op afstand kunt besturen is uiteraard op zichzelf al een uitkomst. U kunt trouwens als u dat wilt ook een leuk en nuttig (push)berichtje ontvangen als de robot zijn taken heeft volbracht.

Techniek

De D7 Connected is technisch behoorlijk geavanceerd. De machine beschikt over drie verschillende sensoren om te kunnen navigeren zonder botsingen of ongelukjes. Afgrondsensoren, botssensoren en afstandssensoren zijn allemaal ingebouwd in het apparaat. Ook een anti-vastloop functie is aanwezig en hierdoor blijft uw robot niet haken achter bijvoorbeeld een tapijt of snoer. Met de navigatie zit het dus wel goed en ook de filtering van de uitgeblazen lucht is van hoge kwaliteit.

Heeft u snel last van (huis)stof of bent u allergisch? De Botvac D7 beschikt over een ingebouwd microfilter dat uw huis zuivert tot aan 0,3 micron stofdeeltjes. De D7 heeft twee verschillende standen: de eco stand voor de normale schoonmaak en de turbo stand voor extra reiniging. Op het apparaat is ook nog een USB-ingang aanwezig.

Uiterlijk en specificaties

De Neato Botvac D7 Connected is donkergrijs(tegen zwart aan) met zilver en heeft qua vorm en formaat wel iets weg van een personenweegschaal. Half rond en half vierkant lijkt de robot op een hoofdletter D. Met de afmetingen 33,6 cm bij 31,9 en een hoogte van 10 cm is de stofzuigerrobot toch vrij compact en weegt 3,5 kg.

Bij de D7 Connected kunt u kiezen uit twee verschillende opzetborstels. Er is een comboborstel voor dierenharen en de spiraalborstel kunt u gebruiken om extra intensief schoon te maken. Het opvangbakje voor stof en vuil is 0,7 liter groot en de huishoudrobot heeft een apart scherm met een microfilter dat u gemakkelijk zelf schoon kunt maken. Dit filter is goed voor een zuivering van de uitgeblazen lucht tot aan stofdeeltjes van 0,3 micron.

Wat zit er in de doos?

De Neato Botvac D7 Connected is bij aankoop klaar voor gebruik en wordt geleverd samen met het oplaadstation. Bovendien krijgt u bij uw aankoop twee filters en een handig schoonmaak setje. De twee verschillende (spiraal en combo)opzetborstels, een magneetstrip en de gebruiksaanwijzing zitten ook in de doos.

De Neato Botvac Connected D7 is een dure en zeer geavanceerde robotbotstofzuiger
Conclusie:
Heeft u het geld ervoor over en gaat u voor het allerbeste? Voor het stofzuigen van grote ruimtes, dierenharen en volledige bediening en afbakening via de app is deze robot een absolute topper. Na het eenmalig instellen vervuld deze robotstofzuiger zijn taken automatisch en heeft u er verder geen omkijken meer naar.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue

► Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
 • Geschikt voor alle bijna alle soorten ondergrond
 • Kan 500 m² vloeroppervlakte aan
 • Grote stofbak(0,7 l)
 • Bediening via App
 • Volledig automatisch opladen en taak hervatting
 • Al voorbereid op spraakbediening
Nadelen
 • Duur in aanschaf
 • Niet geschikt voor langharig tapijt
 • Veel leuke maar niet echt noodzakelijke opties via de app

Neato robotstofzuiger
Neato Botvac D5 Connected

Neato Botvac D5 Connected

De Botvac D5 is qua uiterlijk, door zijn formaat en D-vorm, goed herkenbaar als een lid van de Neato familie. Hij is lager in aanschafprijs dan zijn grote broertje en redelijk stil in het gebruik, namelijk 59 decibel.

De D5 is geschikt voor dierenharen en zuigt, door de aanwezige zijborstels ook de hoeken prima mee. Heeft u laminaat, tegels of tapijt? De robotstofzuiger is geschikt voor zowel harde vloeren als kortharig tapijt. De Botvac D5 heeft een systematische navigatiemethode en is uitgerust met een laser om uw woning in kaart te brengen en afstanden in te schatten.

Klinkt het u allemaal al een beetje bekend in de oren? Toch zijn er duidelijke onderlinge verschillen tussen de Botvacs en die bepalen voor een groot deel welke voor de beste keus is. Dit begint namelijk al met de gebruiksduur.

Automatisch opladen

Heeft u een middelgrote woning? De Botvac D5 is goed voor het achter elkaar stofzuigen van 300 m² vloeroppervlak. Maar eigenlijk maakt de grootte van uw woning niet echt veel uit, want de robot keert, als de accu na 90 minuten opraakt, uit zichzelf terug naar het oplaadstation.

Na iets meer dan 1,5 uur is de accu dan weer volledig opgeladen en de D5 hervat uit zichzelf zijn werk. Hierbij weet de automatische stofzuiger precies waar hij was gebleven en begint precies op die plaats weer te stofzuigen. Vindt u dit nog allemaal prima? Dan komen we nu bij de app.

Wifi met (beperkte)app

De D5 heeft ingebouwde Wifi met een app en is dus te bedienen via uw smartphone, Android of tablet. Met de app kunt u de Botvac D5 van afstand laten starten of stoppen. Ook kunt u via de app de schoonmaakmethode(normaal of turbo) instellen.

U kunt de stofzuigrobot instellen om automatisch zijn taken te verrichten op een bepaalde tijd of dag tot en met 7 dagen vooruit. Maar natuurlijk wilt u ook de beperking weten, waar of niet? Nou, hier gaan we dan, want het prijsverschil komt wel ergens vandaan. U kunt niet via uw smartphone meekijken want de Botvac D5 heeft geen camera's. Ook kunt u geen virtuele muur instellen met deze app. Wilt u toch dat de automatische stofzuiger bepaalde plaatsen of ruimtes in uw huis niet stofzuigt? Voor gebiedsafbakening kunt u gebruikmaken van de (meegeleverde) magneetstrips. De machine gaat hier niet overheen.

In de praktijk

De Botvac D5 navigeert feilloos door uw woning of kantoor met behulp van meerdere sensoren. Om botsingen te vermijden maakt de huishoudhulp gebruik van afstand-, afgrond- en botssensoren. Ook is de robot uitgerust met een anti vastloop-functie.

Heeft uw woning één of meerdere drempels? Als ze niet hoger zijn dan 2 cm is dit voor de snoerloze robot geen probleem. Hij gaat daar gewoon overheen. Heeft u een donkere of zwarte vloerbedekking? De kleur van uw vloer maakt voor deze robot niets uit en ook kabels zijn voor de machine niet echt een punt.

De Botvac D5 heeft de mogelijkheid tot stembesturing via Amazon Alexa. Dit is optioneel en in Nederland nog niet of nauwelijks te verkrijgen. Hiervoor moet u dan bovendien de module apart aanschaffen.

Uiterlijk en specificaties Neato Botvac D5 Connected

De Botvac D5 is zoals alle stofzuigrobots uit de Botvac D serie half rond en heeft één rechte zijde net zoals een hoofdletter D. Links van de rechte zijde ziet u twee (iets)uitstekende borsteltjes. Hierdoor lijkt het alsof het apparaat een soort staartje heeft.

Het apparaat is 33,56 cm bij 31,9 cm en heeft een hoogte van 9,95 cm. De Botvac D5 wordt geleverd in het zwart en weegt 3,35 kg. De automatische stofzuiger kan 300 m² non-stop stofzuigen, dit is ongeveer gelijk aan 90 minuten. De ingebouwde accu heeft een oplaadtijd van 1,66 uur en een vermogen van 14,4 Volt. Het stofbakje is 0,7 liter en het uitblaas-filter is van het type Airclean. De D5 produceert tijdens het stofzuigen een geluid van 59 decibel. De robot wordt geleverd met 2 jaar Carry In garantie.

Wat zit er in de doos?

De Neato Botvac D5 Connected is bij aankoop klaar voor gebruik. In de doos vindt u bovendien het oplaadstation, twee extra filters en een borstelreiniger. Ook de magneetstrip en de gebruiksaanwijzing wordt meegeleverd.

De Neato D5 werkt met gebiedsafbakening via een magneetstrip. Dit doet, omdat de Botvac D5 wel wifi heeft, een beetje ouderwets aan
De Neato Botvac D5 Connected haalt qua schoonmaakprestaties absoluut een hoog niveau. Dierenharen, hoekjes of tapijt vormen voor de D5 geen obstakel. Vindt u de beperkte app geen probleem en is op afstand meekijken voor u niet interessant? Dan is deze schoonmaakrobot gezien zijn prijs (bijna de helft van de D7) zeker de overweging waard.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue

► Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
 • Geschikt voor dierenharen
 • Geschikt voor hoeken
 • Geschikt voor harde vloeren en laagpoligtapijt
 • ‘Lage' prijs
 • Automatisch opladen en taken hervatten
Nadelen
 • Nadelen van de Neato Botvac D5
 • Geen virtuele muren maar een magneetstrip
 • Beperkte functionaliteit app

Neato Botvac D3+ connected

Neato Botvac D3+ Connected

De D3+ Connected, voor het eerst uitgekomen in 2012, is momenteel de goedkoopste robotstofzuiger uit de Connected serie met app. Ook deze Botvac heeft de karakteristieke half ronde vorm met één rechte zijde en doet qua uiterlijk denken aan een hoofdletter D. Sinds de lancering heeft de D3 de nodige verbeteringen ondergaan. Hierdoor zijn de mogelijkheden en prestaties van deze stofzuigrobot helemaal up to date en zeker voor u als koper interessant. Zullen we alles even snel bekijken en bespreken?

60 minuten non stop

De D3 kan volledig opgeladen 60 minuten achter elkaar stofzuigen. Dit staat gelijk aan ongeveer 150 m² vloeroppervlak. Is de accu leeg maar zijn de taken nog niet volbracht? Dan keert ook deze Botvac uit zichzelf terug naar het laadstation. Na 1,6 uur is hij weer klaar voor gebruik en keert terug naar het punt waar hij voor het opladen was gestopt. Hier hervat hij dan automatisch ook weer zijn bezigheden.

De techniek

Voor de navigatie tijdens het stofzuigen maakt de Neato D3 gebruik van een systematische methode en is voor het in kaart brengen van de ruimte uitgerust met een laser. De D3 Connected beschikt over botssensoren en afgrondsensoren, maar ook afstanden worden door een aparte sensor goed ingeschat. Dit is om te voorkomen dat er schade ontstaat aan uw meubels of aan de robot zelf. Met de ingebouwde anti vastloop-functie en zijn geschiktheid om over drempels heen te gaan tot maximaal 2 cm kan de automatische stofzuiger prima uit de voeten.

De bediening

Ook de D3 beschikt over zowel handmatige bediening via een knop op het apparaat als WIFI en kan dus op afstand bestuurd worden via uw smartphone, tablet of Android. Ook heeft de D3 optioneel al de mogelijkheid om met spraak bestuurd te worden via Alexa en de Google Home Assistent. Dit is echter in de Nederlandse taal nog niet beschikbaar.

Wilt u van tevoren de stofzuiger al instellen? Ook dat kan met deze compacte huishoudhulp. De D3 is in te stellen om één keer per dag te stofzuigen voor 7 dagen van tevoren. Via de App kunt u de robotstofzuiger laten starten, pauzeren en stoppen. Een zeer basic bediening via de app dus.
Voor gebiedsafbakening heeft u magneetstrips nodig. Deze worden niet meegeleverd en moet u dus apart aanschaffen.

De prestaties van de Neato Botvac D3+ Connected

Qua prestaties voldoet de D3 Connected wel prima aan de verwachtingen. De D3 is geschikt voor harde vloeren zoals tegels en laminaat maar ook voor laagpolig tapijt. Met zijn meebewegende borstels is de D3 geschikt voor het opzuigen van dierenharen en hardnekkig vuil of stof. Ook de hoeken worden door de Botvac D3 goed meegenomen en het standaard filter dat bij uw aankoop in het apparaat zit kunt u, als u dat wilt, vervangen door een beter filter. De (high performance)filters die geschikt zijn voor mensen met allergieën hebben namelijk precies dezelfde afmetingen en passen ook in de D3.

Uiterlijk en specificaties.

In Nederland word de D3+ Connected verkocht in de kleur zwart. Het ontwerp is al bekend, de robot heeft de vorm van een hoofdletter D en is half rond met één rechte zijde. De afmetingen zijn 33,56 cm bij 31,9 cm en het apparaat is 9,95 cm hoog. U kunt de automatische stofzuiger optillen met een handgreep aan de bovenkant in het ontwerp en de D3 heeft een gewicht van 3,35 kg. De D3 beschikt over een micro filter(standaard). De accu(Lithium-ion) heeft een voltage van 14,4 Volt, de robot kan 60 minuten non stop stofzuigen en heeft een oplaadtijd van 1,6 uur. Het geluid dat de robot produceert tijdens het stofzuigen is 60 decibel.

Wat zit er in de doos?

De D3+ Connected is gebruiksklaar als u hem koopt en wordt geleverd samen met het oplaadstation. U krijgt 3 extra filters(high performance) en de gebruiksaanwijzing erbij. De Neato Botvac D3+ Connected heeft standaard 2 jaar fabrieksgarantie.

De Neato Botvac D3+ Connected heeft zeer beperkte functies op de App. Aan of uit en het 7 dagen schema en dat was het
Conclusie:
Qua stofzuig prestaties een prima robot en voor de rest erg basic. Voor mensen die gewoon een robotstofzuiger willen zonder poespas en voor een ‘lage' prijs een redelijke keuze.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue

Voordelen
 • Geschikt voor harde vloeren en kortharig tapijt
 • Kan 60 minuten stofzuigen
 • Laad zichzelf automatisch op en hervat zijn taken automatisch
 • Bediening via App
 • Tot 7 dagen van tevoren in te stellen
Nadelen
 • Klein opvangbakje voor stof en vuil
 • De magneetstrip voor afbakening moet apart worden gekocht
 • De D3 kan door zijn hoogte (10 cm) niet overal onderdoor.

What's in a name?

Een merk- of productnaam kan fantasie zijn, maar ook een betekenis hebben. In het geval van Neato Robotics's meest bekende robotserie heeft de naam zeker betekenis. Bent u benieuwd waar de uit drie woorden bestaande serienaam voor staat?

De serie heet voluit Neato Botvac Connected en het eerste woord heeft u waarschijnlijk wel herkend. Neato is natuurlijk een afkorting van het merk. Een sterke merknaam trouwens, want het Engelse woord neat betekend vrij vertaald netjes of ordelijk.

Maar zegt Botvac u iets? Als u goed bent in talen misschien wel, want voor mensen die Amerikaans of Engels als spreektaal gebruiken is de naam bijzonder toepasselijk. Botvac is een samenvoeging van (ro)bot en vac(cuumcleaner)en Connected staat voor het bedieningssysteem. Door het woord connected (verbonden in het Nederlands) in de typenaam te verwerken maakt de producent dus met één woord duidelijk dat al deze botvacs beschikken over WIFI, een app hebben en zodoende verbonden zijn met het internet. Via de WIFI kunt u met uw smartphone of pc deze robotstofzuigers op afstand bedienen. Bovendien zijn connected robots altijd te updaten.

Zijn er uitbreidingen van de mogelijkheden of is er nieuwe software op de markt? Met de ingebouwde wifi voegt u deze gewoon toe. Vooral voor de te verwachten Nederlandse spraakbediening is dit van belang. Hierdoor blijven de stofzuigrobots van de Neato Botvac Connected serie dus goed bij de tijd en zullen niet snel verouderen.

Nieuwe ontwikkelingen?

Hier, op dit punt, bent u aan het eind gekomen van ons artikel over de Beste Neato Botvac Connected. Bedankt voor uw tijd en uw belangstelling. U bent nu prima op de hoogte van de huidige stand van zaken en wij wensen u alvast veel plezier met uw nieuwe Neato Robot. Mochten er nieuwe ontwikkelingen komen? Dan zullen wij, van klesto.nl, ook daaraan weer de nodige en kritische aandacht schenken. Onafhankelijk en actueel, zoals u dat van ons gewend bent.