Neato Botvac D4 Connected review

Neato Botvac D4 Connected

Topklasse robot voor een redelijke prijs


​Iedereen is natuurlijk op zoek naar goede kwaliteit als het gaat om een robotstofzuiger. De D4 Connected van Neato is zo’n robotstofzuiger. Het is voorzien van verschillende functies waardoor het zorgt voor goede resultaten, en jou dus veel werk uit handen neemt.


Natuurlijk heeft het (zoals de meeste robotstofzuigers) hier en daar ook wat minpuntjes. We hebben een bondige maar interessante samenvatting gemaakt van de voor- en nadelen van de D4 Connected, en daar gaan we je in dit artikel alles over vertellen.

Voordelen

De D4 siert zich met vele voordelen, waaronder…

Lasernavigatie

De lasernavigatie is één van de hoofdkenmerken van dit apparaat waardoor je hem graag in huis wilt halen.

Neato Botvac D4 Connected lasernavigatie

 Door de LaserSmart technologie maakt de robot een kaart van je huis, en berekent daarop de meest efficiënte route. Hierdoor heeft het dus een grote voorsprong vergeleken met andere robotstofzuigers die vaak een willekeurig patroon volgen en er daarom veel langer over doen om alles goed schoon te maken. 

Virtuele No Go lijnen

​Door de lasernavigatie kan je “no-go” lijnen inschakelen voor je robot, en het zal deze dan ook niet overtreden.

Neato Botvac D4 Connected no go

 Dit zorgt ervoor dat je niet met je handen in het haar komt te zitten omdat hij bijvoorbeeld etensbakjes van je huisdieren om heeft gegooid en er een puinhoop van heeft gemaakt.

Alle gebieden die niet geschikt zijn voor de robot kun je makkelijk afbakenen in de App, en dit zorgt natuurlijk voor een veel groter gebruiksgemak. 

Rijdt ook in het donker

Nog een pluspunt aan de lasernavigatie is dat het ook in het donker goed zijn weg zal vinden. Hierdoor kan je dus de robot ook zo instellen dat hij ’s nachts al het werk verricht, en dat scheelt je overdag het geluid van de stofzuiger. 

Goed bedienbaar via App

Eén van de nadelen die we vaak terugzien bij veel robotstofzuigers is een onhandige bediening van de App.

Neato heeft hier zijn werk goed gedaan.

Neato Botvac D4 Connected

Het overgrote gedeelte van de gebruikers van de D4 Connected geeft aan dat de App erg handig in gebruik is. Via de App kun je schoonmaakschema’s instellen, en bekijken waar je robot precies mee bezig is en wat hij heeft gedaan. Tevens kan je de robot ook bedienen via Google Assistant als je dat in huis hebt.

D-vormig model

De D4 heeft zijn naam te danken aan zijn D-vormige model dat zorgt voor betere prestaties. 

Neato Botvac D4 Connected vorm

Normale robotstofzuigers hebben een rond model, en daardoor komen ze minder goed in hoekjes en ook plinten worden niet perfect schoongemaakt. De D4 daarentegen rijdt door zijn D-vorm precies langs plinten en hoekjes en maakt dus ook daar goed schoon.

Grote comboborstel 

De D4 heeft een brede borstel dat op een efficiënte wijze de vloer borstelt terwijl het zuigt. Dit zorgt voor goede schoonmaakresultaten waar je blij van wordt.

75 minuten batterijduur

De robot heeft een batterijduur van 75 minuten. Dit is op zich niet erg lang, maar wel voldoende voor een appartement of klein huis. Een voordeel is wel dat de batterij binnen één uur weer volledig opgeladen is, en hij dus weer snel weer aan de slag kan als hij zijn werk niet helemaal af heeft gemaakt.

Nadelen van de Neato Botvac D4 connected

Zoals gezegd heeft deze robotstofzuiger ook wat minpuntjes die we bondig zullen bespreken. 

Geen HEPA filter

Eén van de nadelen van deze robotstofzuiger is dat het geen HEPA filter bevat. Een HEPA filter zorgt ervoor dat zelfs de kleinste stofdeeltjes tegengehouden worden, en heeft daardoor als voordeel dat het goed geschikt is voor mensen met een allergie of longaandoening. De D4 mist dit efficiënte filter, en dat is erg jammer.

Klein stofreservoir

De D4 heeft een stofreservoir van 700ml en is daardoor niet overdreven klein. Toch zal het wel na elke schoonmaakbeurt leeggemaakt moeten worden, en dat is niet het leukste werkje dat er is. Het legen van het reservoir is volgens velen een wat rommelig werkje, en dus voegen we dit toe aan de minpunten.

Heeft geen zijborstels

​Alhoewel het wel een brede borstel heeft en zijn handig D-vorm, heeft het geen zijborstels. Zijborstels zorgen ervoor dat plinten en andere randjes beter schoongeveegd worden, en dus is dat toch wel een kenmerk dat mist bij deze stofzuiger.

Heeft enkel één map

De D4 kan enkel één map aanmaken en is daardoor niet geschikt voor meerdere verdiepingen. Als je op zoek bent naar een robotstofzuiger die dat wel kan zou je eens moeten kijken bij de Botvac D6 en D7.

Online reviews 

​Om een goed beeld te krijgen van het apparaat bekijken we natuurlijk ook de ervaringen van andere gebruikers. Wat we opmerken is dat de grootste voor- en nadelen sterk overeenkomen in de reviews. Zo vind eigenlijk iedereen dat de robot goed schoonmaakt, handig te installeren en bedienen is, en ook het design wordt vaak geprezen.

Nadelen volgens gebruikers zijn vooral het kleine stofreservoir en het feit dat deze robot enkel één map van het huis kan maken. Hierdoor is het dus niet geschikt om het voor twee verdiepingen te gebruiken.

Ook wordt vaak het geluidsniveau als storend genoemd, maar toch zijn er ook gebruikers die zeggen dat het wel meevalt, dus dit is een puntje van meningsverschil.

Nog een bijkomend puntje is het feit dat deze robot moeite heeft met donkere vloeren, dus dit is iets waar je rekening mee moet houden als je inderdaad donkere vloeren in huis hebt.

Verder is iedereen over het algemeen erg tevreden over het apparaat, en zijn ze blij met hun aankoop. 

Alternatieven

AEG RX8-1-4SWN

AEG RX8-1-4SWN


Deze robotstofzuiger van AEG heeft vergeleken met de Botvac D4 aardig wat voordelen. Zo heeft het een extra zijborstel, is het geschikt voor hoogpolige tapijten en donkere vloeren, en ook geschikt voor mensen met een allergie door het HEPA filtersysteem. Ook qua drempels kan deze robot iets meer aan, wel zal je in moeten leveren qua geluidsniveau want deze stofzuiger heeft een geluidsniveau van 75 dB. 


Blaupunkt Bluebot Xboost BPK-VCBB1XB

Blaupunkt Bluebot Xboost


Ook de Bluebot Xboost van Blaupunkt is een goed alternatief voor de Botvac D4. Hij komt sterk overeen in veel opzichten met zijn concurrent, maar heeft wel een dweilfunctie, is geschikt voor donkere vloeren, en kan beter omgaan met drempels. Ook het schoonmaakresultaat is beter dan dat van de D4, en het heeft twee zijborstels. Ook heeft het een HEPA filter en is het dus geschikt voor mensen met een allergie of longaandoening.


Je zult wel wat moeten inleveren qua navigatiemethode, want integendeel tot de D4 heeft deze robot geen lasernavigatiesysteem maar een GPS chip systeem, en dat zorgt ervoor dat je virtuele muren niet in kunt stellen via de app. Wel kan je gebruik maken van magneetstrips, maar dat is toch minder gebruiksvriendelijk dan de virtuele afbakening.

Op klesto.nl vindt u uitgebreide informatie over verschillende andere merken robotstofzuigers en over de beste robotstofzuiger. Of wilt u toch meer informatie over alle Neato Botvac robotstofzuigers? Overweegt u de aanschaf van een ander huishoudelijk apparaat? Raadpleeg dan vooral van te voren onze bevindingen en lees alles wat u wilt weten in de koopgids. Op klesto.nl staan verder een aantal informatieve en leuke blogs. 

Bekijk alle robots op Coolblue