Kenwood

Kenwood logoDenkt u bij het horen van de naam Kenwood ook meteen aan muziek? Inderdaad heeft het bedrijf zich jarenlang beziggehouden met muziekinstallaties en radio's voor thuis en in de auto. Daarbij stonden ze bekend om de hoge kwaliteit van hun audio producten.

De laatste jaren richt de Japanse multinational zich meer en meer op het vervaardigen van kleine huishoudelijke apparatuur. Ook daarbij zijn ze succesvol. Innovaties en het gebruik van moderne technologieën zorgen voor een verschuiving in de markt. De apparaten van Kenwood vallen regelmatig in de prijzen en worden, ook bij het grote publiek, steeds populairder.

Gevestigde merken hebben aan JVC Kenwood, zoals het bedrijf officieel heet, een geduchte concurrent. Opgericht in 1946 onder de naam Kasuga Radio Co. Ltd op het Japanse eiland Honshu, veranderde het bedrijf in 1963 kort voor de uitbreiding richting Amerika zijn naam in Trio Corporation. De Amerikaanse importeur van de Trio producten bedacht hiervoor als naam Kenwood. Hierbij dacht hij aan Ken, een in zowel Japan als in Amerika gangbare mannennaam en Wood als verwijzing naar Hollywood. De naam Kenwood sprak tot de verbeelding en werd een instant succes. Hierdoor besloot de directie van Trio om met ingang van 1986 deze bedrijfsnaam te voeren voor al hun producten.

Ondertussen zijn we alweer ingehaald door de realiteit. Door een fusie met het eveneens Japanse elektronicabedrijf JVC in 2008, werd de naam weer gewijzigd in JVC Kenwood, de huidige officiële naam. 

Beide bedrijven richten zich nu gezamenlijk op de elektronicamarkt en de markt voor huishoudelijke apparatuur. Wereldwijd worden er producten van Kenwood en JVC verkocht. Met een jaaromzet van meer dan 8 miljard (in 2011) waarvan ruim 375 miljoen dollar winst is, kunnen we rustig spreken van een elektronica multinational. Bij het bedrijf werken, over de hele wereld verspreid, duizenden mensen en ook Nederland heeft een vestiging van JVC Kenwood.

In Uithoorn bevindt zich sinds 2012 de officiële vestiging van JVC Kenwood Europe ltd. terwijl het hoofdkantoor is gevestigd in Yokohama, Japan. De president van het bedrijf, Takao Tsuji is een enthousiast liefhebber van de motorsport. Snelheid, precisie, technologie en kracht zijn daarbij vergelijkbaar met zijn bedrijf volgens deze Japanse captain of industry. JVC Kenwood is dan ook een bekend sponsor van internationale race evenementen zoals het FIA World Touring Car Championship.

Met verschillende divisies waaronder een entertainment bedrijf annex platenlabel(Victor), een radio communicatiebedrijf(Zetron) en autospeakers(ASK designs) is JVC-Kenwood op veel gebieden actief. Al vanaf 1947 produceert Kenwood keukenmachines.

Ze richten zich daarbij volgens eigen zeggen op een goede kwaliteit, mooie tijdloze ontwerpen en zijn altijd bezig met de verbetering van hun producten. De producent claimt bovendien dat er iedere 3 seconden, ergens ter wereld, wel een Kenwood apparaat wordt verkocht. We nemen dat maar met een korreltje zout.

Kenwood produceert wel keukenmachines in de ruimste zin des woords. Heeft u al persoonlijk kennisgemaakt met een staafmixer, handmixer, blender, foodprocessor, vleesmolen of keukenmachine uit de Japanse fabrieken? Ook toasters, koffiezetapparaten en espressomachines zitten in het assortiment. Bij Klesto.nl vinden we het merk Kenwood zeker de aandacht waard. In verschillende door ons uitgevoerde onderzoeken scoorden de producten van Kenwood goed. In onze recente test voor de beste foodprocessor waren er zelfs 2 winnende plaatsen weggelegd voor de Japanse producent. Vandaar dus dat we aan dit vooruitstrevende merk maar eens wat extra aandacht besteden. 

► Kenwood foodprocessor