Merken

Wat zegt een merk over uw blender, foodprocessor, mixer… (en wat niet?)

Is een merknaam nou nog van belang of hoeft u daar, bij het kopen van huishoudelijke apparatuur, eigenlijk niet meer op te letten?

Het antwoord daarop is waarschijnlijk niet wat u zult verwachten. Er zijn wereldwijd maar een paar merken die continue en bij al hun producten een perfecte kwaliteit leveren.

Exclusief zijn deze producenten wel. Deze, veelal handgemaakte en op bestelling vervaardigde keukenmachines zijn maar voor een enkeling onder ons weggelegd. Zijn er dan nog wel goede merken voor onze gezellige keukens en gewone huishoudelijke behoeften?

Gelukkig wel. Een merk kan veel zeggen en geeft, in de meeste gevallen, een prima indicatie van de te verwachten kwaliteit. Er zijn namelijk best wel merken te noemen die, ook binnen de huishoudelijke apparatuur, vrijwel continu een goede kwaliteit leveren.

Er bestaan dus wel degelijk goede merken maar natuurlijk ook veel minder betrouwbare merken. Wilt u weten welke dat zijn? Informatie over de beste merken en hun geteste producten vindt u in de menubalk. Hier gaan we eerst even uitzoeken waarom u kiest voor een bepaalde fabrikant, terwijl u anderen links laat liggen.

Waarom kiest u voor een bepaald merk?

Bij de keuze voor een bepaald merk speelt onder andere gewoonte een rol. Heeft u bijvoorbeeld een goede ervaring met een staafmixer van Braun? Dan is de kans groot dat u, als u een nieuwe staafmixer of citruspers gaat kopen, weer voor hetzelfde merk en dus een Braun kiest. Daarbij is er ook nog zoiets als smaak.

Bent u helemaal weg van design waterkokers of retro broodroosters? Dan bent u waarschijnlijk dol op SMEG, KitchenAid of Russell Hobbs.
Veel toonaangevende merken hebben, net zoals u en ik een persoonlijke smaak hebben, hun eigen uitstraling.

Hier hebben we dus al twee redenen waarom u zou kiezen voor een specifieke fabrikant: gewoonte ofwel een goede ervaring en persoonlijke smaak. Er is echter nog meer dat u over de streep kan trekken bij u aankopen.

Ieder land zijn eigen merk

Philips logoWist u dat veel consumenten ook een voorkeur hebben voor nationale producenten? Vooral Amerikanen staan hierom bekend, zij kopen graag keukenmachines en blenders uit eigen land. Zullen we eens dicht bij huis beginnen en kijken als dat hier ook zo is?

Als voorbeeld nemen we Philips, Nederlands grootste elektronicabedrijf.
Nee, we gaan hier geen reclame maken, het gaat puur om het feit dat ieder land zijn eigen nationale merk altijd voortrekt.

Heeft u apparaten van ons nationale merkt in huis? Dat verbaast ons helemaal niet. Met andere woorden, bij gelijke kwaliteit van mixers, keukenrobots of blenders kopen we liever een lokaal en dus bekend ofwel eigen merk.

Internationaal sterke merken

Dit principe geldt natuurlijk niet alleen voor ons kleine landje. Zoals wij Philips hebben, precies zo heeft België Domo en pak hem beet Zwitserland heeft zijn eigen swiss made Bamix. Uitzonderlijk wordt het als een elektronicamerk over de grenzen gaat.

Een merk dat huishoudelijke apparatuur produceert en ook internationaal goed presteert heeft bij klesto.nl altijd een streepje voor. Dit is de reden dat we de betere merken dan ook graag voor u onderzoeken.

Het is namelijk een feit dat vaak helaas niet alle producten van zo’n merk even bruikbaar zijn. Hierdoor blijven onze onafhankelijke onderzoeken naar huishoudelijke apparatuur handig en soms zelfs noodzakelijk. U bespaart tijd en geld. Maar hoe zit het met uw kennis van goede merken?
Wat weet u van goede merken? (doe de test)

Bent u een beetje thuis in de verschillende keukenmachines zoals foodprocessors, blenders of sapcentrifuges? Dan weet u vast ook, als u de naam ziet, precies uit welk land ze komen. Zullen we de grote kwaliteitsmerken voor huishoudelijke apparatuur eens op een rijtje zetten of heeft u liever een test?

Er zijn internationaal zo rond de 25 bekende en kwalitatief goede producenten van huishoudelijke apparatuur actief. In Nederland worden er daarvan een kleine 20 merken goed verkocht. Dacht u dat het er veel meer waren?

Veel merknamen zijn onderdeel van grote producenten en staan niet op zichzelf. Toch is de lijst al best imposant. We hebben 10 topmerken voor u klaar gezet en u mag zelf het land van herkomst invullen. Onderop deze pagina vindt u de uitslag. Wat denkt u, is uw kennis van merken goed en haalt u een ruime voldoende?

Heel veel succes met de grote merken test bij Klesto.nl, een van de meest gelezen websites voor reviews van huishoudelijke apparatuur.

Kenwood logo
Correct! Wrong!

Blaupunkt logo
Correct! Wrong!

Smeg logo
Correct! Wrong!

Kitchenaid logo
Correct! Wrong!

Blendtec logo
Correct! Wrong!

Philips logo
Correct! Wrong!

LG logo
Correct! Wrong!

Princess logo
Correct! Wrong!

Miele logo
Correct! Wrong!

Dyson logo
Correct! Wrong!

Merkenquiz

Share your Results: