Beste wasmachine

Een wasmachine mag niet missen in uw huishouden. U wilt natuurlijk niet al uw wasgoed met de hand wassen of het steeds naar de stomerij brengen. Bij het kopen van een wasmachine letten we vaak op het soort wasmachine en op de prijs. Maar er zijn nog veel meer factoren die belangrijk zijn bij het kiezen van een wasmachine. Zo is het ook van belang om te kijken naar het maximale vulgewicht, het geluidsniveau en het energieverbruik.

Tegenwoordig hebben steeds meer wasmachines handige extra functionaliteiten. Er zijn bijvoorbeeld wasmachines die het energie- en waterverbruik automatisch kunnen aanpassen op de hoeveelheid wasgoed. Ook beschikken veel wasmachines over een reload-functie en sommige wasmachines kunnen automatisch het wasmiddel doseren. Zoals u ziet zijn er veel punten waar u rekening mee moet houden. Wij helpen u verderop in dit artikel bij het maken van uw keuze.

Ook hebben wij voor u een lijst opgesteld met de beste wasmachines voor verschillende behoeften. Deze lijst vindt u hieronder.

De beste wasmachines op een rijtje:

Afbeelding

Product


Miele WWR 760 WPS TwinDos

Onze beste koop!

Miele WWR 760 WPS TwinDos

Beste koop wasmachine

óf

LG F4J5TN3W

de goedkoopste!

LG F4J5TN3W

Beste goedkope wasmachine

óf

Siemens WD14U540NL

Siemens WD14U520NL

Beste wasmachine en droger in 1

óf

Siemens WI14W540EU iQ700 - Inbouw

Siemens WI14W540EU iQ700 

Beste stille wasmachine

Inbouw wasmachine

óf

AEG L9FENS96 - 9000 serie - SoftWater

AEG L9FENS96 - 9000 serie - SoftWater

Beste wasmachine met stoomfunctie

óf

Bosch WAWH2673NL Serie 8 - i-DOS

Bosch WAWH2673NL Serie 8 - i-DOS

Beste wasmachine met app

óf

Whirlpool FSCR 12440

Whirlpool FSCR 12440

Beste wasmachine met grote trommel

óf

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Miele WWR 760 WPS TwinDos

Beste koop  wasmachine

Miele WWR 760 WPS TwinDos

óf

LG F4J5TN3W

Beste goedkope wasmachine

LG F4J5TN3W

óf

Siemens WD14U540NL

Beste wasmachine en droger in 1

Siemens WD14U540NL

óf

Siemens WI14W540EU iQ700 - Inbouw

Beste stille wasmachine

Siemens WI14W540EU iQ700 - Inbouw

óf

AEG L9FENS96 - 9000 serie - SoftWater

Beste wasmachine met stoomfunctie

AEG L9FENS96 - 9000 serie - SoftWater

óf

Bosch WAWH2673NL Serie 8 - i-DOS

Beste wasmachine met app

Bosch WAWH2673NL Serie 8 - i-DOS

óf

Whirlpool FSCR 12440

Beste wasmachine met grote trommel

Whirlpool FSCR 12440

óf

Soorten wasmachines

Voorlader

Een voorlader is het meest bekende soort wasmachine en wordt ook het meest verkocht. Bij deze wasmachine bevindt de opening zich aan de voorzijde. U vult de wasmachine dus vanaf de voorkant. Het voordeel van een voorlader ten opzichte van een bovenlader is dat de trommel groter is, waardoor u grotere wassen kunt doen. Ook kunt u nog iets bovenop de wasmachine plaatsen, zoals een droger of een wasmand.

Bovenlader

Als u weinig ruimte heeft in huis, kan het goed zijn om voor een bovenlader te kiezen. De opening van deze wasmachine zit aan de bovenzijde en u vult hem dus ook van bovenaf. Een bovenlader is enkele tientallen centimeters smaller dan voorlader, waardoor u hem makkelijker kwijt kunt. Ook hoeft u niet te bukken om de was in de trommel te doen.

Inbouw wasmachine

Een inbouw wasmachine is een voorlader die volledig wordt weggewerkt in de stijl van de rest van de ruimte. Er wordt een paneel voor geplaatst, waardoor de wasmachine niet meer zichtbaar is. Dit geeft de ruimte een meer stijlvolle en rustigere uitstraling.

Was-droogcombinatie

Een was-droogcombinatie is een wasmachine en droger in 1. Hierdoor hoeft u maar één apparaat aan te schaffen en bespaart u ruimte. Ook hoeft u de was niet vanuit de wasmachine naar de droger te verplaatsen. Wel moet u er bij het kopen van een was-droogcombinatie rekening mee houden dat het drooggewicht minder is dan het vulgewicht voor wassen. Dat betekent dat u na het wassen eerst wat wasgoed uit het apparaat moet halen.

Beste koop wasmachine | Miele WWR 760 WPS TwinDos

Deze Miele TwinDos beschikt over alle features die wij graag zouden willen zien bij een wasmachine. Met deze wasmachine kunt u wassen van 9 kilogram draaien. Voor een gemiddeld gezin is dit over het algemeen een goede hoeveelheid. Het apparaat beschikt over wel 22 verschillende programma’s, waardoor u altijd wel een geschikt programma vindt voor uw was.

Deze Miele is met een geluidsniveau 46 dB aardig stil. Alleen tijdens het centrifugeren maakt het apparaat wat meer lawaai (72 dB), maar dat is bij elke wasmachine zo. De wasmachine heeft een gewichtssensor en automatische wasmiddeldosering, wat zorgt voor extra gebruiksgemak. Ook beschikt het over een reload-functie en u kunt het apparaat bedienen met een app op uw telefoon.

Uiteraard hebben we ook op het energieverbruik gelet. Deze wasmachine heeft een energielabel AAA+++ - 40% en verbruikt dus niet veel energie. Dat is goed voor uw portemonnee én voor het milieu. Het maximum aantal toeren is 1600, wat iets hoger is dan het gemiddelde van 1400. Met deze stand komt uw kleding nog net iets droger uit de trommel.

De wasprogramma's duren lang.

Voordelen

 • 22 wasprogramma's
 • Wasmiddeldosering
 • App
 • Kledingbeschermend
 • Reload-functie

Nadelen

 • Wasprogramma's duren lang
 • App heeft weinig functies

Conclusie

Deze Miele heeft verschillende handige functies, waardoor het gebruiksgemak heel hoog is. Uiteraard is het ook een zuinig apparaat dat niet veel geluid maakt. Wel geven klanten aan dat de wasprogramma’s relatief lang duren. Het snelste wasprogramma duur 59 minuten. Als u het niet erg vindt om wat langer te wachten tot uw was klaar is, is deze Miele een aanrader.


Beste goedkope wasmachine | LG F4J5TN3W

Dit is misschien niet de allergoedkoopste wasmachine, maar voor de toch voordelige prijs krijgt u veel terug. De wasmachine heeft energielabel A+++ -30%, waardoor het niet veel energie verbruikt. Hiermee bespaart u weer op de stroomkosten. Verder heeft deze LG een vulgewicht van 8 kilogram en beschikt het over veertien wasprogramma’s. Met de Tag On Functionaliteit is het mogelijk om extra wasprogramma’s te downloaden.

Wel is dit apparaat iets luider dan de andere wasmachines in deze lijst. Tijdens het wassen is het geluidsniveau 55 dB en tijdens het centrifugeren is het 83 dB. Over het algemeen wordt 55 dB ook als vrij stil ervaren, dus u zult waarschijnlijk niet veel last hebben van het geluid.

Het speciale aan deze wasmachine is de 6 Motion technologie. Hierdoor kan het apparaat zes unieke bewegingen maken. Deze bewegingen worden op de juiste manier gecombineerd in de verschillende wasprogramma’s, waardoor uw wasgoed de beste behandeling krijgt. 

Maakt wat meer geluid dan andere wasmachines.

Voordelen

 • Downloadbare wasprogramma's
 • 6 Motion technologie
 • Voordelige prijs
 • App

Nadelen

 • Maakt wat meer geluid
 • Display is niet helder

Conclusie

Deze LG wasmachine heeft een voordelige prijs én een goede kwaliteit. Het apparaat maakt wel wat meer geluid dan de andere wasmachines in deze lijst, maar dit geluidsniveau wordt vaak niet als echt storend ervaren. 


Beste wasmachine en droger in 1 | Siemens WD14U520NL - 9/6 kg

Bent u op zoek naar een nieuwe wasmachine en droger? Een wasmachine en droger in 1 is dan ideaal. Hiermee bespaart u veel ruimte in huis en bent u vaak ook voordeliger uit. Wij hebben uitgezocht wat de beste wasmachine en droger in 1 is en we kwamen op deze Siemens uit.

Het apparaat heeft een vulgewicht van 10 kilogram en een maximaal toerental van 1400. Het geluidsniveau is 47 dB, wat redelijk stil is. Tijdens het centrifugeren is het geluidsniveau wel wat hoger, namelijk 71 dB. De trommel is kledingbeschermend en met het AutoDry systeem wordt voorkomen dat uw wasgoed krimpt. Verder beschikt deze was-droogcombinatie over een gewichtssensor. Met de handige reload-functie kunt u tussentijds nog extra wasgoed toevoegen.

Wel moet u er rekening mee houden dat u niet dezelfde hoeveelheid kleding kunt wassen en drogen. Het vulgewicht voor wassen is 10 kilogram en het drooggewicht is slechts 6 kilogram. Dat betekent dus dat u na het wassen eerst wat wasgoed uit de trommel moet halen. Dit geldt trouwens voor elke was-droogcombinatie. 

Handdoeken voelen soms wat klam aan na het drogen.

Voordelen

 • Wasmachine en droger in 1
 • Kledingbeschermend
 • Reload-functie
 • AutoDry systeem, waardoor uw wasgoed niet krimpt

Nadelen

 • Handdoeken voelen soms wat klam aan na het drogen

Conclusie

Deze wasmachine en droger in 1 heeft een grote trommel (10 kilogram vulgewicht). Daarentegen is het drooggewicht slechts 6 kilogram, maar dit is bij elke was-droogcombinatie een stuk minder dan het vulgewicht. Het apparaat heeft een aantal handige features, zoals het AutoDry systeem en de reload-functie. Uw handdoeken kunnen soms wat klam aanvoelen na het drogen.


Beste stille wasmachine | Siemens WI14W540EU iQ700 - Inbouw

Als u snel last heeft van het geluid van een wasmachine, is het aan te raden om goed op het geluidsniveau te letten bij het maken van uw keuze. In deze lijst hebben wij ook rekening gehouden met het geluidsniveau, maar de ene wasmachine maakt toch wat meer geluid dan de ander. Een echt stille wasmachine zult u niet vinden, maar deze Siemens is wel de beste relatief stille wasmachine.

Het apparaat heeft een geluidsniveau van slechts 41 dB en tijdens het centrifugeren is dit 67 dB. Met een vulgewicht van 8 kilogram is dit een goede wasmachine voor vrijwel elk gezin. De wasmachine heeft 12 wasprogramma’s en u kunt de duur grotendeels zelf instellen. Het is ook mogelijk om een heel snelle was (15 minuten) met dit apparaat te draaien.Het energieverbruik van deze Siemens is niet hoog. Daarom heeft het apparaat ook een energielabel A+++ -30%. Een fijne feature van de wasmachine is het grote display met timeLight. Hierop kunt u eenvoudig alle informatie over het actieve wasprogramma zien, waaronder de temperatuur en de snelheid. Door de timeLight-functie wordt het actieve programma ook op uw vloer weergegeven, zodat u vanaf een afstand de informatie kunt zien. Verder beschikt het apparaat over een reload-functie, 24-uurseindtijduitstel en een watersensor.

Deze wasmachine heeft een hoge prijs.

Voordelen

 • Stil (41 – 67 dB)
 • Watersensor
 • Reload-functie
 • Groot display met timeLight

Nadelen

 • Hoog geprijsd

Conclusie

Deze Siemens wasmachine is het duurste apparaat in deze lijst. Hij is zelfs nog net iets prijziger dan onze beste koop. Wel maakt deze wasmachine minimaal 5 dB minder geluid dan de andere wasmachines in deze lijst en dat is toch best een groot verschil. Als u een stille wasmachine zoekt en kwaliteit wilt, is deze Siemens ondanks de hoge prijs een goede keuze.


Beste wasmachine met stoomfunctie | AEG L9FENS96 - 9000 serie - SoftWater

Wilt u minder vaak hoeven strijken? Dan is een wasmachine met stoomfunctie ideaal. Hierdoor wordt uw wasgoed zachter en worden de kreukels tot wel één derde verminderd. U hoeft uw kleding dan minder vaak te strijken, waardoor het ook minder snel slijt.

Deze AEG wasmachine met een vulgewicht van 9 kilogram en 10 wasprogramma’s is de beste wasmachine met stoomfunctie. De ProSteam®-technologie zorgt er niet alleen voor dat uw kleding minder gekreukt en zachter is, maar verwijdert daarnaast ook vervelende geurtjes. Wilt u niet steeds een complete was draaien en uw kleding af en toe alleen even opfrissen? Dan kunt u ook alleen de stoomfunctie gebruiken, waardoor u uw kleding direct weer kunt dragen. Doordat uw kleding zo minder vaak gewassen hoeft te worden, blijft het ook langer mooi.

Deze technologie is niet het enige fijne snufje van deze wasmachine. De speciaal ontworpen trommel beschermt uw kleding, waardoor het minder snel slijt of oprekt. Ook wordt uw was gewogen en de tijdsduur van het wasprogramma wordt hier automatisch op afgestemd. Daarmee bespaart u energie en water. Sowieso is het energieverbruik van deze AEG zeer laag, waardoor het een energielabel A+++ -65% heeft gekregen.

Verder wordt elke vezel van uw wasgoed perfect gereinigd middels de ÖKOMix-technologie. En het apparaat beschikt over een waterontharder, waarmee slijtage en kleurvervaging van uw wasgoed worden tegengegaan. Het geluidsniveau van deze wasmachine is met 47 dB redelijk laag. Wel kan het geluidsniveau bij het centrifugeren als redelijk luid worden ervaren. Het geluidsniveau is dan namelijk 75 dB.

Deze wasmachine maakt tijdens het centrifugeren wat meer geluid.

Voordelen

 • ProSteam®-technologie
 • ​ÖKOMix-technologie: elke vezel wordt perfect schoon
 • Kledingbeschermend
 • Waterontharder
 • Super zuinig (A+++ -65%)

Nadelen

 • Centrifugeert redelijk luid

Conclusie

De ProSteam®-technologie en de verschillende andere snufjes maken deze AEG de beste wasmachine met stoomfunctie. De stoomfunctie zorgt ervoor dat uw was zachter en minder gekreukt is. Daarbij gaat het ook vervelende geurtjes tegen, waardoor u uw was even snel kunt opfrissen met alleen deze functie. De verschillende technologieën en kledingbeschermende trommel zorgen ervoor dat uw was niet snel slijt en mooi blijft. Waar u wel rekening mee moet houden is dat dit apparaat iets meer geluid maakt tijdens het centrifugeren.


Beste wasmachine met app | Bosch WAWH2673NL Serie 8 - i-DOS

Steeds meer wasmachines hebben ook een app. Met de meeste van deze apps kunt u informatie over uw wasmachine bekijken en uw wasmachine bedienen. Dit kan vanaf een afstand, dus ook als u niet thuis bent.

Deze Bosch wasmachine met 9 kilogram vulgewicht hebben wij geselecteerd als beste wasmachine met app. Met de Home Connect app van Bosch heeft u toegang tot de informatie van deze wasmachine en kunt u het apparaat bedienen. Als u andere apparaten van Bosch heeft, kunt u ze hier ook op aansluiten.

Niet alleen deze handige app maakt de wasmachine zo speciaal. Het apparaat heeft ook verschillende andere fijne features. Zo kunt u de meeste wasprogramma's sneller en/of energie-efficiënter laten verlopen. Zo bespaart u tijd en energie.

Daarbij wordt het waterverbruik afgestemd op de hoeveelheid wasgoed. Hierdoor verspilt u geen water als u een kleine was doet. De trommel is kledingbeschermend en de wasmachine beschikt over een reload-functie. U kunt dus ook tussentijds nog was toevoegen. Daarnaast doseert het apparaat automatisch het wasmiddel, zodat u dit niet steeds zelf hoeft te doseren en toe te voegen. Tijdens het wassen is het geluidsniveau van dit apparaat 48 dB en tijdens het centrifugeren 74 dB.

Deze wasmachine maakt tijdens het centrifugeren wat meer geluid.

Voordelen

 • ​App
 • ​Kledingbeschermend
 • Reload-functie
 • Automatische wasmiddeldosering
 • Watersensor

Nadelen

 • Centrifugeert redelijk luid

Conclusie

Deze Bosch wasmachine kan via wifi met de Home Connect app van Bosch verbinding maken. Zo kunt u het apparaat ook op afstand bedienen en hierin vindt u ook alle informatie over uw wasmachine. Verder beschikt deze wasmachine ook over een aantal handige features, zoals een watersensor, een reload-functie en automatische wasmiddeldosering. Wel moet u er rekening mee houden dat deze Bosch tijdens het centrifugeren wat meer geluid maakt.


Beste wasmachine met grote trommel | Whirlpool FSCR 12440

Als u een groot gezin heeft of wat minder vaak een was wilt doen, is een wasmachine met een grote trommel een uitkomst. Deze Whirlpool wasmachine heeft een trommel met een vulgewicht van wel 12 kilogram, waardoor u hier in één keer veel wasgoed mee kunt wassen.

Een groot voordeel van dit apparaat is dat het 21 wasprogramma's heeft. Zo vindt u altijd wel een geschikt programma voor uw wasgoed. Het apparaat heeft een handige reload-functie, automatische wasmiddeldosering en een kledingbeschermende trommel.

Het energielabel van deze wasmachine is A+++-50%. Ook bespaart u energie met de zogenaamde 6th Sense beladingssensor. Deze sensor meet de hoeveelheid wasgoed en past het energie- en waterverbruik hierop aan. Daardoor verbruikt u minder energie en water, wat ook beter is voor het milieu.

Wel maakt deze wasmachine relatief gezien wat meer geluid dan andere wasmachines, namelijk 49 dB. Dit is echter nog steeds redelijk weinig. Bij het centrifugeren kunt u wel wat meer last hebben van het geluid, aangezien het geluidsniveau dan 74 dB is.

Deze wasmachine maakt tijdens het centrifugeren wat meer geluid.

Voordelen

 • ​Grote trommel (12 kg)
 • ​21 wasprogramma's
 • Kledingbeschermend
 • Reload-functie
 • Automatische wasmiddeldosering

Nadelen

 • Centrifugeert redelijk luid

Conclusie

Met deze Whirlpool wasmachine kunt u wassen tot 12 kilogram draaien. De beladingssensor meet de hoeveelheid was en past het energie- en waterverbruik hierop aan. Dat is handig als u af en toe een kleinere was wilt draaien. De wasmachine is redelijk stil, maar maakt met het centrifugeren wel wat meer geluid dan andere wasmachines (74 dB).


Koopgids met tips

Deze koopgids hebben wij opgesteld om u te helpen bij het maken van uw keuze. Er staan ook verschillende functionaliteiten tussen die u niet altijd nodig heeft. Maak voor uzelf een wensenlijst en zet de belangrijkste punten bovenaan. Aan de hand hiervan kunt u gericht op zoek gaan naar een wasmachine die bij u past.

Soort wasmachine

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat voor soort wasmachine u moet kiezen. Heeft u weinig ruimte in huis? Dan is een bovenlader de beste keuze. Wilt u de wasmachine graag wegwerken in de ruimte? In dat geval kunt u weer beter voor een inbouw wasmachine kiezen. Als u ook een droger wilt kopen, kan een was-droogcombinatie een goede keuze zijn.

In alle andere gevallen is een voorlader de beste keuze. Dit is het ook meest gangbare type en hierbij heeft u de meeste keuze uit verschillende modellen.

Vulgewicht

Afhankelijk van de grootte van de wassen die u draait, kunt u bepalen welk vulgewicht u nodig heeft. Voor een gemiddeld gezin (4 - 6 personen) is een vulgewicht van 8 of 9 kilogram ideaal. Draait u liever grote wassen? Dan kan een wasmachine met een groter vulgewicht een betere keuze zijn.

Energieverbruik

Een wasmachine draait vaak wel minstens één keer per week. In een jaar tijd kan dat aardig wat energie kosten. Let daarom altijd op het energielabel als u een wasmachine koopt. Met een zuinigere wasmachine bespaart u op uw energiekosten en dit is ook beter voor het milieu.

Geluidsniveau

Het is natuurlijk fijn als uw wasmachine niet te veel herrie maakt. Kijk daarom ook naar het geluidsniveau tijdens het wassen en het geluidsniveau tijdens het centrifugeren.

App

Sommige wasmachines beschikken over een app. Hierin kunt u informatie over de wasmachine vinden en/of de wasmachine op afstand bedienen. Dit verhoogt het gebruiksgemak vaak enorm.

Stoomfunctie

Als een wasmachine beschikt over een stoomfunctie, zal uw was na het wassen zachter en minder gekreukt zijn. Ook kunt u soms alleen de stoomfunctie gebruiken om uw was even op te frissen. Zo kunt u uw kleding vrijwel direct weer dragen, terwijl de vervelende geurtjes wel zijn verdwenen. Hierdoor hoeft u ook minder vaak een was te draaien.

Startuitstel

Deze functie heeft bijna elke wasmachine tegenwoordig. Met startuitstel kunt u zelf instellen wanneer het wasprogramma van start gaat.

Beladingssensor

Tegenwoordig beschikken de meeste wasmachines over een beladingssensor. Deze sensor detecteert de hoeveelheid wasgoed in de trommel. Aan de hand hiervan past de wasmachine het energie- en waterverbruik aan. Zo verspilt u geen energie en water bij kleinere wassen.

Kledingbeschermend

Het is natuurlijk fijn als uw wasgoed zo lang mogelijk mooi blijft. Sommige wasmachines hebben daarom een trommel die uw kleding beschermt.

Reload-functie

Is het u ook wel eens overkomen dat u een stuk kleding bent vergeten toe te voegen aan de was? Vaak kunt u de wasmachine niet meer zomaar openen als het wasprogramma al draait. Gelukkig kan dit nu wel bij wasmachines met een reload-functie.

Automatische wasmiddeldosering

Het kan soms lastig zijn om het wasmiddel goed te doseren. Met een wasmachine met automatische wasmiddeldosering is dit verleden tijd. U voegt dan alleen eenmalig een grote hoeveelheid wasmiddel toe. De wasmachine doseert vervolgens steeds automatisch de juiste hoevelheid wasmiddel. Hiermee voorkomt u dat u te veel of te weinig wasmiddel gebruikt.

Bekijk alle wasmachines op Coolblue