KitchenAid

KitchenAid is al langer dan een eeuw actief en velen, vooral Amerikanen, zijn van kleins af aan opgegroeid met keukenapparatuur van dit illustere merk. Al in 1914 bracht de oprichter van KitchenAid Herbert Johnston, werkzaam als ingenieur bij Hobart Corporation, zijn allereerste mixer op de markt. Dit apparaat, een 75 liter grote mixer werd voornamelijk gebruikt in bakkerijen en kreeg de naam Hobart model H mee. Al 5 jaar later, in 1919, bracht Johnston de eerste blender voor huishoudelijk gebruik op de markt.

Onder de naam KitchenAid Hobart model H-5 werd deze zeer exclusieve keukenmachine in productie genomen. Bij het woord productie hoeft u, althans toen nog niet, te denken aan een echte fabriek. Van de allereerste KitchenAid Hobart model H-5 werden er tussen de 4 en 5 exemplaren per dag gefabriceerd. Dit gebeurde namelijk handmatig in een werkplaats in Springfield, Ohio.
100 jaar KitchenAid (1919-2019)

Kort daarop, in hetzelfde jaar, werd de merknaam KitchenAid geregistreerd. Letterlijk vertaald betekent KitchenAid keukenhulp oftewel hulp in de keuken. De naam is tot op de dag van vandaag in gebruik (jubileumjaar 1919 – 2019). Het merk kent een langzame start met vele machinale innovaties.

Officieel is de KitchenAid Manufacturing Company opgericht in 1920 en verhuisde mr. Johnston zijn werkplaats naar het 36 km verderop liggende stadje Troy, Ohio. In 1927 werd het voor de ‘gewone’ consument interessant. In dat jaar kwam namelijk de KitchenAid Hobart model G op de markt, een kleiner en betaalbaarder model blender. Voor een mixer moest indertijd toch al ruim 200,- $ worden betaald, zeker voor die dagen een behoorlijk bedrag.

Tijdloos design door Egmont Arens

Het grote succes van KitchenAid kwam pas echt van de grond met het in dienst nemen van de ontwerper Egmont Arens, in 1936. Deze veelzijdige man, hij was uitvinder, uitgever en industrieel vormgever, ontwierp onder andere de tijdloze en stijlvolle K-lijn van KitchenAid.

De artistieke Egmont Arens(1888-1966) verwierf met zijn ontwerpen internationale faam en waardering. Het is ook echt een hele prestatie als jouw design praktisch ongewijzigd al tientallen jaren wordt verkocht. Het verfraaien, verbeteren en ontwerpen van apparaten en gebruiksartikelen zat Arens in het bloed. Zijn ontwerpen zijn onder verzamelaars dan ook zeer gewild.

Kent u de KitchenAid Artisan serie? Dan ziet u de hand van Egmont Arens. Het door hem ontworpen model K45 ‘Classic’ wordt al vanaf 1937 verkocht en is daarbij, qua uiterlijk althans, praktisch niet veranderd. De Artisan onderging wat motorvermogen en mogelijkheden aangaat wel de nodige verbeteringen.

Door de toevoeging van kleur aan de buitenkant van de solide en prachtig ontworpen KitchenAid keukenapparaten in 1955, ontstond zowaar een hype. Het ontwerp van Arens en de kleurrijke keukenmixer zijn het handelsmerk van KitchenAid en de Artisan serie wordt tot vandaag in verschillende kleuren verkocht.

KitchenAid en Whirlpool

In 1980 verkocht KitchenAid oprichter Johnston zijn bedrijf aan Dart & Kraft die het in 1986 alweer doorverkochten aan de Amerikaanse multinational Whirlpool Corporation. Tot op nu is KitchenAid een zelfstandig onderdeel van witgoed fabrikant Whirlpool.

Sinds 1994 vindt de eindproductie van alle KitchenAid keukenapparatuur plaats in Greenville, Ohio. De losse onderdelen van de machines kunnen dan wel overal ter wereld worden gemaakt, de controle, montage en verpakking vindt allemaal in Amerika plaats. In de KitchenAid fabriek in Ohio werken momenteel ruim 1400 mensen en het merk heeft wereldwijd verschillende vestigingen.

Alle producten van KitchenAid

De hoofdvestiging van KitchenAid in Europa bevindt zich in Antwerpen en ook Nederland heeft verschillende vertegenwoordigers. Kent u KitchenAid vooral vanwege de foodprocessors? De (kleine) keukenapparatuur van het Amerikaanse bedrijf KitchenAid omvat blenders, foodprocessors, cookprocessors(kook apparaten) mixers en keukenrobots.

Ook broodroosters, waterkokers, koffiezetapparaten, staafmixers en citruspersen worden door het huidige KitchenAid geproduceerd. Tot slot kunt u ook nog kiezen voor een echte KitchenAid weegschaal, koffiemolen of koolzuur apparaat. Alle KitchenAid producten worden internationaal en ook in Nederland verkocht.

Prijzen en awards

Uiteraard heeft Kitchenaid in de loop der jaren meerdere prestigieuze prijzen en awards gewonnen. Vooral de ontwerpen van Egmont Arens gooiden daarbij hoge ogen. Het team van klesto.nl let dan weliswaar meer op het gebruik en de mogelijkheden van huishoudelijke apparatuur, toch delen we af en toe een pluimpje uit.
Bij het consumentenonderzoek naar staafmixers van klesto.nl is de snoerloze staafmixer van KitchenAid gekozen als beste van 2019. Ook het broodrooster Artisan 2 Slots is bij onze grote broodrooster test in de prijzen gevallen. Recent zijn de foodprocessors van het illustere merk uitvoerig door ons onderzocht. We volgen de producten en innovaties van KitchenAid met veel belangstelling. Wordt vervolgt…

Bronnen: de maker van KitchenAid http://stories.maker.me/the-maker-story-of-kitchenaid/
Wikipedia KitchenAid: https://nl.wikipedia.org/wiki/KitchenAid
Wikipedia Whirlpool: https://nl.wikipedia.org/wiki/Whirlpool_Corporation
KitchenAid website: https://www.kitchenaid.com/