Beste condensdroger

Altijd fijn om een wasdroger in huis te hebben. Hiermee krijgt u uw wasgoed snel gedroogd en kunt u aanzienlijk tijd en ruimte besparen. Daarnaast scheelt het u ook weer een hoop ophangwerk. Ook zijn de condensdrogers tegenwoordig niet meer duur en zijn ze over het algemeen ook niet meer zo energieslurpend als een aantal jaren geleden.

Net zoals bij elk ander huishoudelijk apparaat, zitten er zowel voordelen als nadelen aan een condensdroger. Het is daarom goed om niet alleen te letten op de prijs/kwaliteit is belangrijk, maar er zijn ook andere factoren waar u op kunt letten voordat u een condensdroger aanschaft. Zo is een condensdroger minder energiezuinig dan bijvoorbeeld een warmtepompdroger. Maar ook factoren zoals het geluidsniveau, het aantal programma’s, het gebruikersgemak en de slimme extra functies zijn belangrijke aspecten die u in overweging kunt nemen.

In dit artikel leest u meer over de verschillende aspecten waar u op kan letten bij het selecteren en aankopen van een nieuwe condensdroger. Ook hebben we de beste condensdroger aan de hand van verschillende variabelen voor u op een rijtje gezet. Ten slotte leest u in de koopgids nog wat uitgebreider waar u rekening kunt houden.

 
 
 
 
 
 

De beste condensdrogers op een rijtje:

Afbeelding

Product


Onze beste koop!

AEG T6DB72GP

Beste koop condensdroger 

óf

Beko dcu7230bx

de goedkoopste!

BEKO DCU7230BX 

Beste goedkope condensdroger

óf

Siemens WT45W470NL

Beste energiezuinige condensdroger

óf

Haier HD80B636W

Beste condensdroger met afvoerslang

óf

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

AEG T6DB72GP

Beste koop condensdroger 

AEG T6DB72GP - 6000 serie - ProSense

óf

BEKO DCU7230BX 

Beste goedkope condensdroger

óf

Siemens WT45W470NL

Beste energiezuinige condensdroger

Siemens WT45W470NL

óf

Haier HD80B636W

Beste condensdroger met afvoerslang

Haier HD80-B636W - Condensdroger

óf

Vindt u het lastig om uit te bepalen welke condensdroger het meest geschikt voor u is? Begrijpelijk want er is tegenwoordig zoveel aanbod.  En is het ook volkomen afhankelijk van uw woonsituatie en voorkeuren. 

Hebt een condensdroger nodig voor een groot huishouden? Heeft u voldoende ruimte om het te plaatsen?  Wilt u graag een geluidsstil apparaat? Of vindt u het fijn dat u uw condensdroger gemakkelijk kunt bedienen? En waarom kiest u eigenlijk voor een condensdroger?  

Er zitten echter behoorlijke verschillen in de werking, de functies en de kosten van de condensdroger. In vergelijking met een gemiddelde warmtepompdroger droogt u met een condensdroger niet zuinig. Een condensdroger met energieklasse B verbruikt jaarlijks gemiddeld € 75,- meer energiekosten ten opzichte van een A+++ warmtepompdroger. Over de gehele levensduur van het apparaat bent u gemiddeld €999 meer kwijt met een condensdroger.  

Een condensdroger droogt met een hitte-element, deze wordt steeds warmer, waardoor de droge lucht een hoge temperatuur bereikt en snel uw was kan drogen. Bij veel gebruik heeft dit een negatieve invloed op de kwaliteit van uw kleding. Een ander groot voordeel van condensdrogers is dat u de machine bijna overal in huis kunt plaatsen. Dit omdat het vocht wordt opgevangen in een reservoir. Wel moet u altijd rekening houden dat er altijd ietwat vochtige lucht uit de droger wordt geblazen. 

Kortom, genoeg waar u over kunt nadenken. Met onze top 5 beste condensdroger voor verschillende toepassingen kunt u zich snel en deskundig oriënteren. We hebben gekeken naar de droogresultaten, de programma’s, het gebruiksgemak, de prijs-kwaliteit verhouding en ook andere extra functies. Wilt u weten wat de beste condensdroger is voor uw persoonlijke wensen? Welkom bij de beste condensdroger 2020.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Beste koop condensdroger  | AEG T6DB72GP

 
 
 

De AEG T6DB72GP is volgens ons de beste koop condensdroger. Het heeft namelijk een zeer goede prijskwaliteit verhouding. U krijgt echt waar voor uw geld. De droger heeft een vulcapaciteit van 7 kilogram. Dit is voldoende om de was te droger voor van 3 tot 5 personen. Het heeft 10 wasprogramma’s voor alle soorten wasgoed. 

De trommel is van het duurzame RVS-materiaal waardoor het een lange levensduur heeft. De anti-kreuk-functie scheelt u een hoop strijkwerk. Het energielabel B hoort bij dit type droger. Bij een gemiddeld verbruik, gebruikt het jaarlijks 504 kWh, dit kost u per jaar € 115, 92. U bespaart €0 op de gehele levensduur.  Tot slot heeft het een gemiddeld geluidsniveau van 66dB, vrij stil dus. 

Programma’s

Deze droger heeft 10 programma’s. Dit is niet bijzonder veel, maar gewoon alle programma’s die nodig zijn voor het dagelijks gebruik en voor alle standaard kledingstoffen. Zo heeft het bijvoorbeeld een programma voor jeans, sportkleding, maar ook voor beddengoed of wol. U kunt kiezen voor een kort of snel programma, extra droog of kastdroog.  

AEG T6DB72GP programmas

Per programma’s verschilt de duur van 10 tot 120 minuten. Er zitten ook nog een aantal extra mogelijkheden op die u vooraf kunt instellen. Denk bijvoorbeeld aan de droogtegraad, anti-kreuk of het opfrissen van uw kleding.  De droger is elektronisch gestuurd. Het voordeel hiervan is dat het droogprogramma automatisch stopt wanneer de gewenste droogtegraad is bereikt. Ook biedt deze droger de mogelijkheid om koud te luchten in 10 minuten. Het voordeel van deze droger is dat het bijzonder snel is.  

Gebruiksgemak

Door de vulopening van 33 centimeter hoog en 38 centimeter breed gaat het vullen en uitladen van de was eenvoudig. Het apparaat is gemakkelijk te bedienen. Helaas worden niet alle stukken altijd gelijkmatig gedroogd. Niet alle kledingstukken komen daarom even goed droog  uit de droger.

AEG T6DB72GP opening

De antikreuk fase start automatisch na een droogprogramma en deze neemt een half uur in beslag. U kunt nog een extra antikreuk fase van maximaal 120 minuten instellen. 

Een energielabel B past bij het energieverbruik van een condensdroger. Een volle trommel kastdroog draaien kost ongeveer €1,- per cyclus. Een condensdroger is nou eenmaal niet de zuinigste. Hiertegenover staat dat deze condensdroger goedkoper in aanschaf is dan een warmtepompdroger. 

Het display laat zien wat de programma status is en de restijdindicator toont ook de resterende tijd zien. Het apparaat beschikt over een startuitstel functie waarmee u de start met maximaal 20 uur kunt uitstellen. Als het programma klaar is dan krijgt u een waarschuwing middels een geluidssignaal. Deze kunt u ook uitzetten, indien gewenst.  

Deze droger is gemakkelijk in gebruik en onderhoud. Wanneer de condensbak vol is, dan wordt dit middels een aanduiding aangegeven.  Er zit ook een pluizenfilter indicator op en de filter is eenvoudig om schoon te maken. Echter is de filter ook kwetsbaar.  

Kinderen kunnen niet zomaar het programma of de instellingen wijzigen, want er zit een kinderbeveiliging op. Ook handig is dat de deuren omkeerbaar zijn. De draairichting kan eenvoudig worden omgekeerd van links naar rechts. 

Deze droger beschikt over een speciaal vormgegeven ProTex trommel. Hiermee wordt uw kleding beschermd, raakt het niet in de knoop en kreukt het niet. Helaas beschikt het niet over een trommelverlichting. Dus het blijft altijd goed in de trommel kijken of u niets vergeten bent.

Is met een energieklasse B geen energiezuinige wasdroger. 

Voordelen

 • Goede prijskwaliteit verhouding.
 • Korte programma's. 
 • Vrij stil.
 • Eenvoudig in gebruik. 

Nadelen

 • Is met energieklasse B geen energiezuinige wasdroger.
 • Geen trommelverlichting.
 • Pluisfilter kwetsbaar.
 • Gelijkmatig drogen.
 
 

Conclusie

Als u op zoek bent naar een goede was-droogcombinatie dan is de AEG T6DB72GP  een goed keuze. Het levert uitstekende was resultaten, is stil en zuinig, biedt veel wasprogramma’s en veel gebruiksgemakken en levert bijna perfecte droogresultaten. Helaas zit er geen warmwateraansluiting op, zijn de tiptoetsen op de display moeilijk leesbaar in het donker en geeft het een vervelende deuntje als het klaar is met wassen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Beste goedkope condensdroger | BEKO DCU7230BX 

 
 

De BEKO DC7230BX is een goedkope condensdroger met een zeer goede prijskwaliteit verhouding. Het is een simpele droger en heeft een vulgewicht van 7 kilogram. Daarmee is het geschikt voor een klein huishouden die de droger niet intensief gebruiken. Het beschikt over 15 verschillende droogprogramma’s, dus u vindt altijd wel een programma voor uw stoffen. Dit apparaat is eenvoudig in de bediening en beschikt een AquaWave trommel, trommelverlichting en slimme beladingssensoren. Met een energielabel B is het niet energiezuinig en met een geluidsniveau van 65 dB is het een gemiddeld stil apparaat. 

Als u niet teveel wilt besteden en vaak kleine hoeveelheden kleding op een snelle en relatief zuinige wijze wilt droogmaken dan is deze condensdroger een goede keuze.

Voldoende programma's

Het apparaat beschikt over 15 programma’s, waaronder: kastdroog eco, strijkdroog, synthetisch en sport. Ook biedt het een express super short programma om uw drooggoed snel te drogen.  

Een volle katoenwas is na 140 minuten kastdroog. De droger staat nooit langer aan dan nodig omdat de slimme beladingssensoren de droogtijd aanpast op de inhoud. Op het handige display ziet u hoe lang het nog duurt voordat het programma gereed is. U hoort u een eind geluidssignaal op het moment dat de droger klaar is.  

Extra functies en gebruiksgemak

De AquaWave-trommel beschermt uw kleding door de golfachtige beweging. Zo heeft u minder kreukels en schade aan uw drooggoed. Het apparaat droogt op een hoge temperatuur. Het voordeel is dat hij snel klaar is, het nadeel is dat hij daardoor minder energiezuinig is. Daarnaast is het drogen op hoge temperaturen niet goed voor alle textielsoorten.

Dankzij de automatische anti-kreukfase en haar zachte trommelbewegingen blijven uw kledingstukken kreukvrij. Dat scheelt u veel tijd, want u hoeft uw schone was geen strijkbeurt te geven. 

En de OptiSense optimaliseert de droogcyclus. U kunt zelf kiezen hoe droog u uw wasgoed wilt hebben. De slimme sensoren laten de droger stoppen zodra het droogniveau is behaald.

Op de display kunt u ook de resterende tijd voor het droogprogramma aflezen.

De deur opent naar rechts en de droger beschikt over een trommelverlichting. Zo mist u nooit die ene sok en hebt u ’s avonds geen extra verlichting nodig.  

Deze condensdroger heeft een kinderslot. Zo komt uw kind niet in aanraking met de hete lucht die uw condensdroger gebruikt om uw wasgoed te drogen. 

Dit apparaat beschikt niet over een zelfreinigende condensor, dus vergeet niet regelmatig uw condensreservoir te legen en te reinigen. Ook beschikt het niet over een indicator voor het reinigen van uw pluizenzeef. 

Het waterreservoir zit onderin. Wanneer u de droger op een wasmachine hebt staan dan is dit ideaal, maar niet wanneer u de droger op de grond heeft staan.

 

Deze condensdroger heeft een energieklasselabel B, hetgeen niet het meest zuinig is. 

Voordelen

 • De was is snel droog.
 • Beladingssensor zodat droogtijd precies wordt afgesteld op de inhoud.
 • Verlichting in trommel. 
 • Gebruiksgemak.

Nadelen

 • Energieklasse B.
 • Het waterreservoir zit onderin.
 
 •  
  Geen indicatie voor het reinigen van uw pluizenzeef
 
 •  
   
  Helaas is er geen app beschikbaar voor dit toestel
 
 

Conclusie

De BEKO DCU7230BX is een goedkope en goede condensdroger. Het levert goede droogresultaten. Helaas is het niet de meest energiezuinige droger, zit het waterreservoir onderin en heeft het geen indicator voor het reinigen van de pluizenzeef. Jammer ook dat er geen smart bediening mogelijk is. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Beste energiezuinige condensdroger| Siemens WT45W470NL

 
 
 

Wanneer u op zoek bent naar een zeer energiezuinige condensdroger, dan is de Siemens WT45W470NL een goede keuze voor u. Dit is een condensdroger met een warmtepomp en een A+++ energielabel behoort het tot de meest zuinige apparaten in zijn soort.

Deze condensdroger heeft een droogcapaciteit van 8 kilogram, ruimte genoeg dus voor een flinke berg was. 

Bosch geluid
 

Met het geluidsniveau van 64 decibel heeft u bijna geen last van storend geluid tijdens het drogen van uw wasgoed.  

Dankzij de stevige bouwkwaliteit heeft u jarenlang plezier van uw aankoop. Het beschikt over een zelfreinigende condensor. Wel zo makkelijk want dan heeft u minder onderhoud aan de droger. Een gemiddelde droogcyclus is in 142 minuten klaar. Maar u kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om bijvoorbeeld met het superKort programma binnen 40 minuten uw kleding te drogen. 

Daarnaast beschikt het over talrijke extra functies en technologieën zoals bijvoorbeeld De SoftDry trommel die voor een perfect droogresultaat zorgt en door de antiVibration wand staat de droger stabieler. 

Wasprogramma’s

Dit apparaat biedt voor verschillende stoffen aparte programma, zoals bijvoorbeeld voor katoen, lingerie, wol, overhemden en ook voor lingerie. Het heeft een kreukherstellend en extra snel 40 programma. Fijn is ook dat er een mix programma is, waarmee u verschillende kledingstukken samen kunt drogen.  

Het beschikt ook over een speciaal sportkleding droogprogramma waarmee uw sportkleding op lage temperaturen wordt gedroogd. Zo blijft de textiel zacht.

Extra functies

Het beschikt over een zelfreinigende condensor. De condensor wordt automatisch tijdens het drogen schoongespoeld. Zo wordt uw kleding droog gemaakt met een zo min mogelijk energieverbruik en hebt u tevens minder onderhoud aan uw droger.  

De droogsensoren meten voortdurend de vochtigheid van uw kleding om zo uw kleding te beschermen en de beste droogprestaties te geven. 

Uw wasgoed wordt altijd op de juiste manier gedroogd dankzij de AutoDry technologie. Uw wasgoed wordt beschermd tegen hoge temperaturen. Zo wordt het niet beschadigd en krimt het ook niet. Dit gebeurt allemaal door de vochtigheis en temperatuursensoren.

De SoftDry trommel laat met zijn golfvormige armen de warme lucht bewegen en verdeelt de was voorzichtig en efficiënt verdelen. Deze droger heeft een AntiVibration-wand. Niet alleen zorgt deze wand ervoor dat de droger stabiel staat, maar het zorgt ook voor minder trillingen. Ook fijn voor de oren, het geluidsniveau wordt ook verminderd. 

Het apparaat is voorzien van een prachtig LED-display. U ziet precies hoe lang het nog duurt voordat het droogprogramma gereed is. En tot slot, Siemens heeft ook aan de kinderen is ook gedacht. Er zit een kinderbeveiliging op zodat kinderen niet zomaar de programma’s kunnen veranderen.  

 

De programma's duren langer dan wat wordt aangetoond. 

Voordelen

 • Zeer zuinige condensdroger met energieklasse A+++
 • Zelfreinigende condensor, minder onderhoud. 
 • Met bouwkwaliteit topklasse gaat de wasdroger relatief lang mee.
 • LED display.

Nadelen

 
 • Geen trommelverlichting. 
 •  
  De programma's duren langer dan wat wordt aangetoond. 
 •  
  Dit apparaat beschikt niet over smart bediening.
 •  
  Geen stoomfunctie.
 
 

Conclusie

Als u op zoek bent naar een zeer zuinig condensdroger met een zelfreinigende condensor een topklasse bouwkwaliteit en een prachtig display dan is dit een goede keuze voor u. Houd er wel rekening mee dat er geen trommelverlichting is, de programma's langer duren en dat dit apparaat egnee smart bedining heeft of stoomfunctie. Maar het feit dat dit apparaat goed voor uw portemonnee en beter voor het milieu is maakt een hoop goed. 

 
 
 
 
 
 

Beste condensdroger met afvoerslang | Haier HD80B636W

 
 

Wanneer u gebruik maakt van een droger dan weet u dat u de condensbak altijd tijdig moet legen. Maar heeft u een afvoer en wilt u het vocht automatisch weg laten spoelen? Dan is een Haier HD80B636W condensdroger die u op de afvoer kunt aansluiten een goede keuze voor u. 

Deze condensdroger heeft een vulgewicht van 8 kilogram en een energieklasse B. Het vulgewicht is een goed formaat voor een gezin bestaande uit 3 tot 5 personen. Het heeft maar liefst 16 programma’s voor verschillende soorten stoffen en type kleding. Met een geluidsniveau van 68 decibel is het niet een van de stilste drogers. 

Het voordeel van een condensdroger ten opzichte van een warmtepompdroger is dat deze modellen sneller de was drogen. Bij een volle trommel katoenwas ben is deze droger 159 minuten bezig. Wanneer u de trommel voor de helft vult is het in iets meer dan anderhalf uur droog. U kunt het condenswater direct laten afvoeren met de afvoerslang. Zo hoeft u niet iedere keer de condensbak te legen. 

Droogprogramma’s

Deze droger beschikt over maar liefst 16 programma’s. U kunt kiezen voor verschillende droogniveaus, bijvoorbeeld extra droog, kastdroog of strijkdroog. Ook zijn er voor verschillende kledingstukken en stoffen aparte programma’s. 

Extra functies

Dankzij de nieuwe technologie wordt uw wasgoed zuiniger dan ooit gedroogd. De sensor gestuurde techniek houdt het droogproces voortdurend in de gaten. Zodra de opgegeven droogtegraad is bereikt, stopt de droger automatisch. Zo blijft uw wasgoed langer mooi en blijft uw wasgoed nooit te lang in de trommel.

Met de startuitstel functie kunt u op een later moment het droogprogramma laten draaien. Wanneer u graag ‘s nachts gebruik maakt van het nachttarief, dan kan dit ook met behulp van deze startuitstel functie. Hiermee kunt het droogprogramma tot wel 19 uur vooruit instellen. 

De resttijdindicator telt af hoe lang het nog duurt voordat uw gekozen programma klaar is. U heeft dan tussentijds een goede indicatie hoe lang je nog moet wachten. Wel zo prettig!

Met een energieklasse B zijn de jaarlijkse kosten relatief hoog, deze bedragen gemiddeld €129,03 voor 160 droogbeurten. Over de gemiddelde levensduur komt dat uit op ongeveer €1547.

Daarentegen is deze Haier in de aanschaf wel weer veel voordeliger. De afweging om nu of in de toekomst het geld te besparen is een keuze die u zelf moet maken. 

Verder zitten er niet al teveel toeters en bellen op de wasdroger. Het is ook niet uitgerust met gekke snufjes of veel extra functies. 

 
 

Deze condensdroger heeft geen bijzondere snufjes of extra functies. 

Voordelen

 • Goedkoop in aanschaf.
 • Eenvoudige bediening. 
 •  
  Gebruiksvriendelijke display.
 • Groot aantal droogprogramma's. 

Nadelen

 
 
 
 • Met een energieklasse B veel minder zuinig dan een warmtepompdroger.. 
 •  
  Droogt niet stil met een geluidsniveau van 68 decibel.. 
 • Waterreservoir lastig te legen.  
 •  
  Geen snufjes of extra functies. 
 
 

Conclusie

Wanneer u op zoek bent naar een relatief goedkope condensdroger met afvoer, dan is de Haier HD80B636W iets voor u. Deze is goedkoop in de aanschaf, maar daar en tegen duurder in het gebruik. Het heeft een gebruiksvriendelijk display en is eenvoudig te bedienen. Met 16 droogprogramma's heeft u voldoende keuze qua programma. Jammer dat het waterreservoir wat lastig te legen is en dat het niet over snufjes of extra functies beschikt. Het is niet de allerstilste droger met een geluidsniveau van 68 decibel. Dit maakt het lastiger om in de nacht te drogen als u gevoelig bent voor geluid.  


 
 
 
 
 

Koopgids met tips

U wilt graag een nieuwe condensdroger aanschaffen, maar hebt waarschijnlijk ontdekt dat het uitzoeken van een nieuwe droger geen eenvoudige klus is. Dat snappen wij, want er is ook zoveel om uit te kiezen. Daarom helpen wij u graag. We hebben de belangrijkste specificaties voor u op een rijtje gezet verzameld waar u op kunt letten bij het aankopen van een condensdroger. U kunt zelf uitzoeken welke eigenschappen van een droger voor u belangrijk zijn. Zo vindt u eenvoudiger de beste droger die bij uw wensen past.  

Soort droger 

Er zijn vier soorten drogers beschikbaar: warmtepompdroger, condensatiedroger, luchtafvoerdroger en gasdroger. De eerste twee zijn de meest voorkomende drogers op dit moment, hoewel de warmtepompdroger het vaak wint vanwege de zuinigheid. Een condensordroger is goedkoop in aanschaf, is sneller klaar met drogen, maar wel duurder in gebruik. Door de hoge temperaturen waarmee u droogt, slijt uw was wel sneller en door het hoge energieverbruik is het minder goed voor het milieu. Als u echter niet zo vaak de droger gebruikt, dan kunt u ook een condensdroger overwegen. 

Huishouding

Heeft u vaak veel wasgoed om te drogen? Dit bepaalt de vulcapaciteit van uw droger. Heeft u een kleine wasdroger, maar een groot huishouden, dan zult u veel vaker drogen. Als richtlijn kunt u het volgende aanhouden: 

 • 7 kg is geschikt voor een huishouden van 1 tot 2 personen
 • 8 kg is geschikt voor een huishouden met 1 of 2  kinderen
 • 9 kg is geschikt voor een gezin van 3 kinderen of meer

Geluid 

Als u de was de hele dag wilt kunnen drogen, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat u iemand wakker maakt, dan is het goed om op het geluidsniveau, decibel (dB), te letten. Ter indicatie: een stille droger maakt lawaai tussen 63 en 65 dB. Op het energielabel vindt u het aantal dB van de droger.

Energieverbruik 

Elke droger heeft een energielabel, dit geeft aan hoe zuinig de droger is. A+++ is het zuinigst, tot D, wat het minst zuinig is. Een droger met energielabel C is bijna vier keer duurder in gebruik dan een droger met energielabel A+++. Een warmtepompdroger staat erom bekend zuiniger te zijn dan de andere soorten drogers. Dit bespaart u niet alleen geld, maar is ook beter voor het milieu. 

Afmetingen en gewicht

Denk voordat u een droger koopt eer goed na over waar uw droger gaat plaatsen. Meet de ruimte die u voor de wasmachine heeft, maar houd ook rekening met de ruimte rondom de droger. U moet deze kunnen vullen/leegmaken. Het gewicht is vooral belangrijk als u van plan bent de droger op zolder te zetten. Kiest u voor een zware droger, dan kan het een hele uitdaging zijn om deze op te tillen of te laten afleveren. 

Geluidsniveau

Als u uw condensdroger in uw woonkamer of in uw slaapkamer zet, let dan op het geluidsniveau. U vindt het geluidsniveau terug op energielabel. Elke 3 decibel (dB) meer is een verdubbeling van het geluid. Een stille droger produceert een geluidsniveau van maximaal 64 dB. U hebt hiermee weinig last van lawaai. Een normaal geluidsniveau is 65 of 66 dB. Een wasdroger met een geluidsniveau van 67dB is luid. Zet u uw droogautomaat in de kelder of in een schuur? Dan is een luide wasdroger geen probleem. 

Deur openen links, rechts of verstelbaar 

Als u weet waar de droger staat, kunt u zich voorstellen wat handig is voor de deur. Kan de deur helemaal naar links of naar rechts open? Als de droger naast de wasmachine staat, dan is het handig dat beide deuren naar buiten draaien. U kunt dan eenvoudig het wasgoed uit de wasmachine in de droger plaatsen. Maar wanneer de droger boven op de wasmachine staat, is het makkelijker dat de deuren dezelfde draairichting hebben. Tegenwoordig zijn er ook wasdrogers verkrijgbaar met verstelbare deuren. 

Condensbak boven of onder

Bij de meeste drogers bevindt de condensbak zich bovenin de droger, naast het bedieningspaneel. Maar als u de droger boven op de wasmachine wilt zetten, kan dit soms een beetje lastig zijn. Kies voor een droger met de condensbak aan de onderzijde als de droger bovenop de wasmachine wordt geplaatst. Dit maakt het een stuk makkelijker voor u. Omgekeerd, als de droger gewoon op de grond staat, is het beter om hem te gebruiken als de condensbak zich aan de bovenkant bevindt. 

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van een wasdroger bepaalt hoelang de droger mee gaat. Er zijn drie type bouwkwaliteit: topklasse, middenklasse en basisklasse kwaliteit. De bouwkwaliteit heeft invloed op de levensduur van uw wasdroger. Ook bepaalt het bijvoorbeeld of u veel of weinig last hebt van vochtuitstoot. Om de bouwkwaliteit van een wasdroger te beoordelen, wordt rekening gehouden met het volgende:

 • RVS trommel: slijt minder snel, kleding blijft langer mooi.
 • RVS deurscharnier: minder kans op roest, waardoor de deur van de droger soepel blijft openen.
 • Koolborstelloze motor: verbruikt minder energie, minder slijtage.  
 • Behuizing van metaal met emaille: de emaille beschermlaag aan de voorkant voorkomt verkleuringen en krassen.
 • Lage vochtuitstoot: door een lage vochtuitstoot hebt u minder last van vocht en schimmel in een kleine ruimte. 
 • Zelfreinigende condensor: zorgt ervoor dat condensor schoon blijft
 • Anti-vibratiewanden: vermindert trillingen en geluid door het speciale patroon op de wanden.
 • Reinigingsindicatoren: geven een signaal als het nodig is om de condensor en het pluizenfilter te reinigen.

Wilt u een stevige wasdroger die zo lang mogelijk meegaat? Kies dan een wasdroger met bouwkwaliteit topklasse. Bij zo’n droger is tenminste 70% van bovenstaande specificaties aanwezig. Wilt u weinig tot geen onderhoud? Zorg er dan voor dat u minimaal een middenklasse model met zelfreinigende condensor aanschaft. Deze voldoet aan meer dan 50% van bovenstaande specificaties. Als u niet te veel geld wilt of kunt uitgeven, dan kunt u kiezen voor een basisklasse bouwkwaliteit. Deze beschikt namelijk over minder dan 50% van bovenstaande specificaties. 

Besturing van de droger

De besturing van de droger vindt plaats door tijdinstelling of door elektronische vochtigheidsmeting. Bij een tijdbesturing is het programma gekoppeld aan een vastgesteld aantal minuten. Een programma duurt dus altijd even lang. Bij een elektronische besturing bekijkt en meet de droger zelf of het wasgoed al de gewenste droogtegraad (bijvoorbeeld kastdroog) heeft bereikt. Dit voorkomt te lang drogen van de was. Dit is beter voor het behoud van de kwaliteit van uw kleding. Daarnaast is de elektronische besturing ook een stuk energiezuiniger.  De droger draait immers nooit langer dan dat nodig is. 

Droogprogramma’s

Iedere wasdroger heeft meerdere programma’s. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om uw kleding kastdroog of strijkdroog te drogen. Maar u kunt vaak ook uit speciale programma’s kiezen, bijvoorbeeld een wol programma. Ook kunt u bij sommige drogers kiezen voor een verfris of luchtprogramma. Handig voor kleding die te lang in de kast heeft gelegen. 

Onderhoud en schoonmaken

Hoe vaak u de wasdroger moet schoonmaken hangt natuurlijk af van uw gebruik frequentie. Over het algemeen zijn er 3 verschillende onderdelen van een wasdroger die u moet schoonmaken:

Pluizenfilter

Iedereen die een wasdroger bezit of in bezit heeft gehad, herkent de pluizen die worden opgevangen in de deur(opening). Het filter vangt de pluisjes op die vrijkomen uit het wasgoed. Deze pluizen moet u weghalen wanneer de droger klaar is met zijn programma. Door dit filter goed schoon te maken voorkomt u een langere droogduur en dus hoger energieverbruik. Wanneer de pluizenfilter heel vies is, kunt u het met wat water reinigen. Maar zorg er wel voor dat het geheel droog is wanneer u het terugplaatst. Anders kan de droger in een storing schieten. 

Condenswaterbak

Als de condensdroger niet op de waterafvoer is aangesloten dan moet deze condenswaterbak na elke droogbeurt worden geleegd. Vaak zit de condenswaterbak links boven, maar soms bevindt deze zich ook onderaan.  

Condensor

Sommige drogers beschikken over een zelfreinigende condensor. Maar verreweg de meeste condensors moet u handmatig schoonmaken. U haalt de condensor uit de droger en spoelt het af onder de kraan. Helaas gaat dit niet altijd even makkelijk en blijven er bijna altijd pluisjes achter. Daarom is het aanschaffen van een droger met zelfreinigende condensor aan te raden. Het energieverbruik en de droogtijd worden namelijk snel verhoogd wanneer de condensor niet goed schoon is.

Aan u te bepalen

U weet nu waar u onder andere op kunt letten bij aanschaf van een droger. Natuurlijk speelt de prijs en uw persoonlijke smaak ook nog een belangrijke rol. Uiteindelijk is het budget wat u heeft en uw specifieke voorkeuren hetgeen wat de doorslag zal geven bij het bepalen van een beste droger.