Beste luchtbevochtiger

Heb je soms last van keelpijn, hoofdpijn of geïrriteerde ogen zonder aanwijsbare reden? Dan kan het zijn dat de luchtvochtigheid in je woning te laag is. Dit kan er op den duur ook voor zorgen dat je meubels of houten vloeren uitdrogen, krimpen en scheuren. Met een luchtbevochtiger kun je de luchtvochtigheid in je woning verhogen.

Als je op zoek gaat naar een luchtbevochtiger, merk je dat er veel verschillende soorten zijn. Een van de belangrijkste verschillen is de manier waarop de luchtbevochtiger werkt. Zo zijn er ultrasone luchtbevochtigers die het water in de lucht verspreiden met hoogfrequente trillingen. Verder zijn er stoomluchtbevochtigers die het water koken, waardoor het verdampt. Ook zijn er koudwaterverdampers die droge lucht bevochtigen door het langs vochtige elementen in het reservoir te leiden.

Je kunt kiezen voor een luchtbevochtiger die ook meteen de lucht reinigt met filter(s) of een ionisator. Verder zijn er luchtbevochtigers verkrijgbaar die je ook kunt gebruiken voor aromatherapie.

Waar moet je nu echt op letten bij het kiezen van een luchtbevochtiger? Houd in ieder geval rekening met de grootte van de ruimte waarvoor de bevochtiger geschikt is, het formaat van het reservoir, het energieverbruik en het aantal decibel. In onze koopgids verderop in dit artikel helpen wij je bij het maken van je keuze.

Omdat er zoveel verschillende luchtbevochtigers zijn, is het misschien lastig om een goede keuze te maken. Wij hebben daarom voor jou uitgezocht van de beste luchtbevochtigers van 2020 zijn. Hieronder vind je deze lijst.

De beste luchtbevochtiger op een rijtje:

Afbeelding

Product


Aquair Luchtbevochtiger Omega Wit (digitaal) 6,5L

Onze beste koop!

Aquair Omega

Beste koop luchtbevochtiger

óf

Luchtbevochtiger RVS radiator : verwarming set van 2 stuks

Luchtbevochtiger RVS radiator

Beste luchtbevochtiger voor radiator

óf

Stadler Form Oskar White

Stadler Form Oskar White

Beste luchtbevochtiger voor slaapkamer

óf

Medisana UHW

Medisana UHW luchtreiniger

Beste goedkope luchtbevochtiger

óf

Philips HU4803:01

Philips HU4803/01

Beste luchtbevochtiger met hygrometer

óf

Philips HU4803/01

Clean Air CA-604W

Beste luchtbevochtiger met ionisator

óf

Venta LW45 Comfort Plus

Venta LW45 Comfort Plus

Beste luchtbevochtiger voor grote ruimtes (80m2)

óf

Duux Tag

Duux Tag

Beste luchtbevochtiger met geur

óf

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Aquair Omega

Beste koop luchtbevochtiger

Aquair Luchtbevochtiger Omega Wit (digitaal) 6,5L

Luchtbevochtiger RVS radiator

Luchtbevochtiger voor radiator

Luchtbevochtiger RVS radiator : verwarming set van 2 stuks

Stadler Form Oskar White

Beste luchtbevochtiger voor slaapkamer

Stadler Form Oskar White

Medisana UHW luchtreiniger

Beste goedkope luchtbevochtiger

Medisana UHW

Philips HU4803/01

Beste luchtbevochtiger met hygrometer

Philips HU4803:01

Clean Air CA-604W

Beste luchtbevochtiger met ionisator

Philips HU4803/01

Venta LW45 Comfort Plus

Beste luchtbevochtiger voor grote ruimtes

Venta LW45 Comfort Plus

Duux Tag

Beste luchtbevochtiger met geur

Duux Tag

Beste koop luchtbevochtiger | Aquair Omega


Tijdens onze zoektocht naar de beste luchtbevochtigers kwamen we deze Aquair Omega tegen. Dit is een ultrasone luchtbevochtiger met ionisator die de lucht bevochtigt én reinigt. Het apparaat heeft een geadviseerde oppervlakte van maximaal 55 m2, waardoor je hem voor vrijwel elke ruimte in huis kunt gebruiken.

De capaciteit van deze luchtbevochtiger is maximaal 300 ml per uur en je kunt kiezen uit drie verschillende standen. Het waterreservoir heeft een inhoud van 6,5 liter en hoeft dus niet regelmatig bijgevuld te worden.

Specificaties en uiterlijk

De Aquair Omega heeft een mooi en eenvoudig design met een digitaal display. Het apparaat is verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit.

De lucht wordt bevochtigd door middel van ultrasone koud water verneveling en de ingebouwde ionisator reinigt de lucht. De capaciteit kun je zelf instellen met drie verschillende standen van 100 tot 300 milliliter per uur.

Met de dubbele mistverdeler wordt de bevochtigde lucht goed door de ruimte verspreidt. Een van deze verdelers is 360 graden roteerbaar. Verder maakt het apparaat weinig geluid (30 dB) en het energieverbruik is 25 Watt. De inhoud van het waterreservoir is 6,5 liter. Het is mogelijk om een waterfilter of een filter voor aromaverspreiding toe te voegen.

De afmetingen zijn 21,5 x 23 x 46 cm en het gewicht is 2 kilo.

Werking en bediening

Je kunt de Aquair Omega heel eenvoudig bedienen met enkele knoppen die op het apparaat en op de afstandsbediening zitten. Met de on/off knop schakel je het apparaat in en uit. Hiermee kun je ook de snelheid van de mistverspreiding regelen. De gewenste luchtvochtigheid stel je in met de humidity knop en met de light-knop schakel je de (nacht) ledverlichting in of uit.

Met de purify-functie stel je de luchtreiniging in. De timer-knop vind je alleen op de afstandsbediening en hiermee kun je instellen hoe lang het apparaat aan moet blijven staan.

Technische mogelijkheden

Deze beste koop luchtbevochtiger heeft een aantal technische snufjes. Met de ingebouwde hygrostaat schakelt het apparaat zichzelf uit als de gewenste luchtvochtigheid is bereikt en weer aan als de luchtvochtigheid lager is. Bij leegloop van het reservoir schakelt de luchtbevochtiger automatisch uit.

Je kunt met de timer instellen dat het apparaat 1, 2, 4 of 8 uur aanblijft.

Wat zit er in de doos?

Deze luchtbevochtiger wordt geleverd met een afstandsbediening en een extra set filters voor waterfiltering of aromaverspreiding.

Niet geschikt voor grote ruimtes

Voordelen

 • Met ionisator
 • Capaciteit van 300 ml per uur
 • Reservoir van 6,5 liter
 • Automatisch in- en uitschakelen
 • Geschikt voor waterfiltering of aromaverspreiding

Nadelen

 • Niet geschikt voor grote ruimtes (+ 55 m2)
 • Heeft geen ionisator

Conclusie

Deze luchtbevochtiger met ionisator heeft een goede bevochtigingscapaciteit en verspreidt de bevochtigde lucht goed. Voor grotere ruimtes (meer dan 55 m2) is dit apparaat niet geschikt, maar vaak zijn ruimtes in een woning ook niet groter.

Beste luchtbevochtiger voor radiator | RVS radiator set (2 stuks)  

Zoek je een eenvoudige luchtbevochtiger voor radiator? Dan is deze RVS luchtbevochtiger set een goede keuze. De set bestaat uit twee mooie RVS bakjes van hoge kwaliteit die je kunt vullen met water.

Deze bakjes hang je op aan de radiator. De warmte van de radiator zorgt ervoor dat het water verdampt, waardoor de luchtvochtigheid in je woning verhoogt.

Geen instelbare luchtvochtigheid

Voordelen

 • Eenvoudig in gebruik
 • Laaggeprijsd 
 • Verbruikt geen energie
 • Maakt geen geluid

Nadelen

 • Geen instelbare luchtvochtigheid
 • Werkt alleen wanneer radiator aanstaat
 • Geen verdeler om de bevochtige lucht te verspreiden

Conclusie

Deze luchtbevochtiger heeft geen verdeler om de bevochtigde lucht te verspreiden en de luchtvochtigheid is niet instelbaar. De lage prijs is echter wel een groot voordeel. Daarom kan dit een goede keuze zijn als je de luchtvochtigheid in een ruimte op een eenvoudige manier wilt verhogen tegen een lage prijs.

Beste luchtbevochtiger voor de slaapkamer | Stadler Form Oskar White

Bij het kiezen van een luchtbevochtiger voor slaapkamer is het belangrijk om te letten op het geluid en de verlichting. Deze Stadler Form Oskar White maakt in de laagste stand vrijwel geen geluid (26 dB) en de verlichting kan worden gedimd of uitgeschakeld. Zo kun je heerlijk slapen in een ruimte met de juiste luchtvochtigheid zonder last te hebben van geluid of licht.

Deze koudwaterverdamper is geschikt voor ruimtes tot 50 m2. Je zou hem dus ook in de woonkamer of andere grotere ruimtes kunnen gebruiken.

Specificaties en uiterlijk

Met het unieke design onderscheidt de Stadler zich van andere luchtbevochtigers. De kubusvorm heeft een moderne uitstraling en past daarom ook goed in elke modern ingerichte woning. Het apparaat is verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart, titanium en brons.

Je kunt kiezen uit vijf verschillende vochtigheidsstanden tussen de 40 en 55% en drie snelheidsstanden. De verlichting kun je dimmen of uitschakelen. Het is ook mogelijk om het apparaat de gebruiken voor het verspreiden van aroma’s. Het reservoir is 3,5 liter en het energieverbruik is maximaal 18 Watt. Het geluidsniveau ligt tussen de 26 en de 39 dB.

De afmetingen zijn 24,6 x 29 x 24,6 cm en het gewicht is 3,1 kilo. Het apparaat is een stuk minder hoog dan de meeste andere luchtbevochtigers, maar het weegt wel wat zwaarder.

Werking en bediening

Bij deze luchtbevochtiger kun je kiezen uit twee snelheidsstanden en vijf vochtigheidsstanden. Het is ook mogelijk om de verlichting te dimmen of uit te schakelen.

Technische mogelijkheden

Dit apparaat beschikt over een hygrometer die continu de luchtvochtigheid meet. De luchtbevochtiger schakelt zichzelf uit als de luchtvochtigheid het gewenste niveau heeft bereikt en weer aan als de vochtigheid lager is geworden.

Wat zit er in de doos?

De Stadler wordt geleverd met een handleiding, een adapter, twee filters en een Ionic Silver Cube. Dit laatste is een reinigingskubus die je in het water doet. Het zorgt ervoor dat de bacteriën in het water worden gedood.

Hygrometer werkt niet altijd naar behoren

Voordelen

 • Moderne look
 • Verlichting kan worden uitgeschakeld of gedimd
 • 5 vochtigheidsstanden 
 • Super stil (26 dB in laagste stand)
 • Laag energieverbruik (max. 18 Watt)
 • Geleverd met reinigingskubus voor het water

Nadelen

 • Hygrometer werkt niet altijd naar behoren
 • Niet geschikt voor grote ruimtes
 • Filters moeten regelmatig worden vervangen en zijn prijzig

Conclusie

Voor de slaapkamer is deze Stadler een goede keuze. In de laagste stand maakt het apparaat weinig geluid en je kunt de verlichting helemaal uitschakelen. Uit de recensies blijkt dat de luchtbevochtiger niet altijd effectief genoeg is en dan met name niet in de wat grotere ruimtes. Slaapkamers zijn meestal niet zo heel groot, waardoor het apparaat hier waarschijnlijk wel goed werkt.


Ook wordt aangegeven dat de hygrometer soms regelmatig aan- en uitgaat en niet nauwkeurig lijkt te zijn. Daarbij schijnen de filters regelmatig te moeten worden vervangen en dit brengt ook wat kosten met zich mee. Tip van een koper: maak je woning stofvrij voor gebruik, zodat het apparaat effectiever werkt. Hierdoor hoef je de filters waarschijnlijk ook minder snel te vervangen.

Beste goedkope luchtbevochtiger | Medisana UHW luchtbevochtiger


Zoek je een goedkope luchtbevochtiger die de lucht goed bevochtigt én verspreidt? Dan raden wij de Medisana UHW luchtbevochtiger aan. Deze ultrasone luchtbevochtiger is geschikt voor ruimtes tot 30 m2. Aangezien het apparaat weinig geluid maakt en beschikt over nachtverlichting, kun je hem ook in de slaapkamer gebruiken.

Specificaties en uiterlijk

Deze luchtbevochtiger heeft een bijzondere, moderne vorm. De zilveren kleur geeft het apparaat een industriële look.

De lucht wordt bevochtigd door middel van ultrasone technologie. Je kunt de gewenste intensiteit zelf instellen. Ook kun je kiezen voor blauwe nachtverlichting. Het waterreservoir is redelijk groot (4,2 liter), waardoor je het water niet steeds hoeft bij te vullen. Het geluidsniveau ligt tussen de 30 en 34 dB en het energieniveau is 34 Watt.

De afmetingen zijn 33 x 20 x 26,5 cm en het gewicht is 2,13 kilo.

Werking en bediening

Met de knoppen op het apparaat kun je de luchtbevochtiger eenvoudig bedienen. De gewenste intensiteit kun je traploos instellen met de draairegelaar.

Verder kun je de blauwe nachtverlichting aan of uit zetten.


Medisana UHW Luchtbevochtiger

Wat zit er in de doos?

De luchtbevochtiger wordt geleverd met een reinigingsborstel en een handleiding.

Geen hygrometer

Voordelen

 • Laaggeprijsd
 • Redelijk groot reservoir (4,2 liter)
 • Weinig geluid (30 tot 34 db)
 • Intensiteit traploos regelbaar 
 • Nachtverlichting

Nadelen

 • Hygrometer
 • Niet automatisch in- en uitschakelen
 • Niet geschikt voor groet ruimtes              (+ 30m2)
 • Geen timer

Conclusie

De Medisana UHW luchtbevochtiger heeft een goede prijs/kwaliteitverhouding. Helaas heeft het geen hygrometer en beschikt het ook niet over andere technische snufjes, maar het apparaat doet wat het moet doen.

Beste luchtbevochtiger met hygrometer | Philips HU4803/01

Veel luchtbevochtigers hebben een ingebouwde hygrometer. Hiermee wordt de luchtvochtigheid gemeten. Soms wordt dit alleen weergegeven op een display, maar de meeste luchtbevochtigers gebruiken deze waarden ook om het bevochtigingsproces in en uit te schakelen. Zo hoef je dit zelf niet in de gaten te houden.

De beste luchtbevochtiger met hygrometer die wij hebben gevonden is de koudwaterverdamper Philips HU4803/01. De ingebouwde hygrometer meet continu de luchtvochtigheid. Het apparaat wordt uitgeschakeld als de gewenste luchtvochtigheid is bereikt en schakelt zichzelf weer in zodra de luchtvochtigheid is gedaald.

Deze Philips is geschikt voor ruimtes tot 25 m2. Het apparaat beschikt over de zogenaamde NanoCloud-technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat de watermoleculen die aan de lucht worden toegevoegd geen bacteriën of kalk bevatten. De bevochtigde lucht bevat hierdoor gemiddeld 99,9% minder bacteriën dan de bevochtigde lucht die de meeste ultrasone luchtbevochtigers verspreiden. Het apparaat beschikt ook over twee filtertechnieken, waarmee stofdeeltjes, haren en vuil uit de lucht worden verwijderd.

Philips HU4803:01 - Luchtbevochtiger zijkant

Specificaties en uiterlijk

De Philips HU4803 heeft een modern en neutraal design, waardoor hij in geen enkele ruimte misstaat.

Het apparaat bevochtigt de lucht met een koudwaterverdamper met NanoCloud-technologie. Met het ingebouwde koolstoffilter en HEPA-filter wordt de lucht gereinigd. Je kunt de luchtvochtigheid instellen op drie verschillende standen: 40, 50 en 60%.

De snelheid van de verdeler kun je ook zelf instellen en met een timer kun je bepalen hoe lang de luchtbevochtiger aan moet blijven staan. In de stille modus is het geluidsniveau slechts 26 dB. Het energieverbruik is 17 Watt en het waterreservoir heeft een inhoud van 2 liter.

De afmetingen zijn 24,9 x 24,9 x 33,9 cm en het gewicht is slechts 1,36 kilo. Je kunt het apparaat dus gemakkelijk verplaatsen.

Werking en bediening

Deze luchtbevochtiger is eenvoudig te bedienen met de knoppen op het apparaat. Hiermee stel je de gewenste snelheid in of je kiest voor de automatische stand of slaapstand. Met de timerknop kun je eventueel de gewenste duur instellen: 1, 4 of 8 uur. De gewenste luchtvochtigheid kun je instellen op 40, 50 of 60%.

Philips HU4803:01 bovenkant

Technische mogelijkheden

Het meest opvallende technische snufje van deze luchtbevochtiger is de NanoCloud-technologie. Dit zien we eigenlijk niet terug bij andere luchtbevochtigers, wat dit apparaat dus heel speciaal maakt. Deze technologie zorgt ervoor dat er alleen H2O moleculen aan de lucht worden toegevoegd zonder bacteriën of kalk.

De ingebouwde hygrometer meet de vochtigheid in de ruimte en aan de hand daarvan schakelt het apparaat zichzelf aan of uit. De luchtbevochtiger schakelt zichzelf ook uit als het waterreservoir bijna leeg is. Je kunt met de timer instellen hoe lang het apparaat aanblijft.

Wat zit er in de doos?

In de doos vind je de luchtbevochtiger en een luchtbevochtigingsfilter.

Niet geschikt voor grote ruimtes (+ 25 m2)

Voordelen

 • NanoCloud-technologie: geen bacteriën en kalk in de bevochtigde lucht
 • Koolstoffilter en HEPA-filter
 • Automatisch in- en uitschakelen
 • Super stil (26 dB in stille modus)
 • Laag energieverbruik (25 Watt)
 • Slaapstand
 • Timer

Nadelen

 • Is niet geschikt voor grote ruimtes (+ 25 m2)
 • Heeft een redelijk klein waterreservoir (2 liter)

Conclusie

Deze Philips beschikt over een goede hygrometer die continu de luchtvochtigheid meet en het bevochtigingsproces aan de hand daarvan in- of uitschakelt. Het waterreservoir is wat aan de kleine kant, maar bij gebruik in een ruimte van max. 25 m2 is het reservoir niet heel snel leeg.

Beste luchtbevochtiger met ionisator | Clean Air CA-604W

Zoek je een luchtbevochtiger met reinigingsfunctie? Dan is een ultrasone luchtbevochtiger met ionisator aan te raden. In tegenstelling tot een luchtwasser hoef je bij een ultrasone luchtbevochtiger met ionisator geen filters te vervangen. Hiermee bespaar je tijd én geld.

Deze Clean Air met ionisator kan de lucht bevochtigen met koude of warme verneveling en is geschikt voor ruimtes tot 55 m2. De maximale capaciteit is 400 milliliter per uur. Aangezien het apparaat een groot reservoir heeft met een inhoud van 6 liter, hoef je hem niet vaak bij te vullen.

Specificaties en uiterlijk

De luchtbevochtiger heeft een mooi en modern uiterlijk en past in veel gevallen goed bij het interieur. Het apparaat is uitgevoerd in de kleur wit.

De Clean Air bevochtigt de lucht door middel van koud water of warm water verneveling. De ingebouwde ionisator reinigt de lucht met 3.000.000/cm3. De capaciteit kun je instellen tussen de 120 en 400 milliliter per uur. De 360° draaibare vernevelingverdeler met dubbele sproeiuitlaat zorgt voor een goede verspreiding van de bevochtigde en gereinigde lucht.

Het waterreservoir heeft een inhoud van 6 liter. Het permanente keramisch / nano / zilver filter in het reservoir gaat de vorming van bacteriën en een slechte watergeur tegen. In de laagste stand is het geluidsniveau minder dan 25 dB, waardoor je dit apparaat ook in de slaapkamer kunt gebruiken. Het energieverbruik is 30 Watt bij koud water verneveling en 138 Watt bij warm water verneveling.

De afmetingen zijn 23 x 22 x 34 cm en het gewicht is 3,7 kilo.

Technische mogelijkheden

De ingebouwde hygrostaat meet continu de luchtvochtigheid en regelt de ingestelde vochtigheid automatisch. Als het waterreservoir leeg is, schakelt het apparaat zichzelf automatisch uit. Met de 12-uurs timer kun je – als je dat wilt - instellen hoe lang de luchtbevochtiger aan moet blijven staan.

Clean air CA-604W bedieningspaneel
Clean air CA-604W afstandsbediening

Werking en bediening

De Clean Air kun je bedienen met de tiptoetsen op het apparaat of met de afstandsbediening. Je kunt kiezen voor koude of warme bevochtiging met of zonder luchtreiniging. De capaciteit kun je instellen tussen de 120 en 400 milliliter per uur. Verder kun je de gewenste luchtvochtigheid instellen tussen de 45 en 90%.

Wat zit er in de doos?

Deze luchtbevochtiger wordt geleverd met een adapter, een afstandsbediening en een handleiding.

Bijvullen van het reservoir is wat omslachtig

Voordelen

 • ionisator
 • Koude of warme verneveling
 • Capiciteit tot 400 milliliter per uur
 • Reservoir van 6 liter
 • Automatisch in- en uitschakelen

Nadelen

 • Bijvullen van het reservoir is wat omslachtig
 • Verlichting reservoir kan als storend worden ervaren

Conclusie

Deze Clean Air zorgt voor een goede luchtbevochtiging én reiniging. Het vullen van het reservoir is wel wat omslachtig. Je moet hem er eerst afhalen, dan omdraaien en het filter losschroeven en vervolgens het water vullen. Gelukkig went dit wel en hoeft het reservoir met een inhoud van 6 liter niet heel vaak bijgevuld te worden.


De verlichting in het reservoir kan als storend worden ervaren en dan met name op de slaapkamer. Deze verlichting kan helaas niet worden uitgeschakeld.

Beste luchtbevochtiger met grote ruimtes | Venta LW45 Comfort Plus

Als je een luchtbevochtiger zoekt voor een grote ruimte, is het belangrijk dat het apparaat voldoende capaciteit heeft. Ook is het fijn als het waterreservoir wat groter is. Deze Venta LW45 Comfort Plus is geschikt voor ruimtes tot 80 m2 en heeft een waterreservoir met een inhoud van wel 10 liter. Ondanks de hoge capaciteit verbruikt het apparaat slechts heel weinig energie.

De luchtwasser leidt droge lucht langs een aantal roterende schijven. Deze schijven draaien in het water. Hierdoor wordt de lucht vochtiger en ook meteen gereinigd. In het water blijven namelijk stofdeeltjes achter. Er zitten verder geen filters in het apparaat die de lucht reinigen, waardoor je er weinig onderhoud aan hebt.

Specificaties en uiterlijk

Het ontwerp van deze Venta is niet echt mooi te noemen. Wel is het een neutraal en eenvoudig ontwerp, waardoor het apparaat niet heel erg opvalt. De luchtwasser is verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit.

Het geluidsniveau ligt tussen de 24 en 45 dB, afhankelijk van de stand. In de slaapmodus is het apparaat super stil en wordt de verlichting van het touchscreen bedieningspaneel gedimd. Het energieverbruik is maximaal 8 Watt en het waterreservoir heeft een inhoud van 10 liter. De luchtwasser is ook geschikt voor geuroliën.

De afmetingen zijn 45 x 30 x 33 cm en het gewicht is 5,8 kilo.

Technische mogelijkheden

De Venta beschikt over een ingebouwde hygrostaat waarmee de luchtvochtigheid wordt gemeten. Aan de hand van deze waarden schakelt het apparaat zichzelf in of uit wanneer dit nodig is. De luchtwasser schakelt zichzelf automatisch uit als het reservoir leeg is. Zodra het nodig is om het apparaat te reinigen, wordt dit aangegeven.

Werking en bediening

Je kunt deze luchtwasser eenvoudig bedienen met het touchscreen bedieningspaneel. Het is mogelijk om te kiezen voor de automatische stand, waarbij de luchtbevochtiger zelf de luchtvochtigheid regelt.

Hiervoor kun je zelf de gewenste luchtvochtigheid instellen tussen de 30 en 70%. Ook kun je kiezen voor de slaapstand waarbij het apparaat overschakelt naar de laagste stand (24 dB) en het licht van het display wordt gedimd.

Venta LW45 Comfort Plus

Wat zit er in de doos?

Deze Venta luchtwasser wordt enkel geleverd met een handleiding.

Duur

Voordelen

 • Geschikt voor ruimtes tot 80 m2
 • Reservoir van 10 liter
 • Met luchtreinigingsfunctie
 • Automatisch in- en uitschakelen
 • Super stil (24 dB in laagste stand)
 • Slaapstand
 • Zeer laag energieverbruik (8 Watt)

Nadelen

 • Duur
 • Moet een stuk van de muur worden geplaatst
 • Geen timer

Conclusie

Dit apparaat is redelijk hoog geprijsd, zeker in vergelijking met andere luchtbevochtigers. Wel is de Venta geschikt voor ruimtes tot 80 m2 en het heeft een groot reservoir van 10 liter. Daarbij reinigt dit apparaat de lucht ook meteen. Hiervoor heb je geen filters nodig, waardoor je weer kosten bespaart.


De luchtwasser is de prijs dus zeker waard. Helaas heeft dit apparaat geen timer en zul je hem een stuk van de muur af moeten plaatsen.

Beste luchtbevochtiger met geur | Duux Tag

Met de Duux Tag verhoog je de luchtvochtigheid en kun je genieten van een lekkere geur. Hiervoor hoef je alleen een paar druppels essentiële olie aan de watertank toe te voegen. De nevel wordt verlicht met LED-verlichting wat extra sfeer toevoegt. Deze verlichting kun je eventueel ook uitschakelen.

Het apparaat bevochtigt de lucht door middel van ultrasone koud water verneveling en is geschikt voor ruimtes tot 30 m2. Aangezien het geluidsniveau slechts 34 dB is, kun je deze luchtbevochtiger ook in de slaapkamer gebruiken.

Specificaties en uiterlijk

De Duux Tag heeft een neutrale zwarte kleur en stijlvolle hout gelamineerde pootjes.

De nevelintensiteit kun je instellen op twee verschillende standen. Het geluidsniveau is 34 dB en het waterreservoir heeft een inhoud van 2,5 liter. In het waterreservoir zit een cartridge die bacteriën en kalkaanslag tegengaat. De luchtbevochtiger heeft een laag energieverbruik van slechts 12 Watt.

De afmetingen zijn 19,6 x 26 x 31,2 cm en het gewicht is 1,5 kilo.

Technische mogelijkheden

Bij leegloop schakelt de luchtbevochtiger zichzelf automatisch uit.

Wat zit er in de doos?

In de doos vind je de luchtbevochtiger, het waterreservoir, de cartridge en een handleiding.

Geen hygrometer 

Voordelen

 • Geschikt voor aromatherapie 
 • Sfeerverlichting
 • Stil (34 dB)
 • Laag energieverbruik (12 Watt)
 • Met cartridge die bacterievorming en kalkaanslag tegengaat

Nadelen

 • Geen hygrometer
 • Niet automatisch in- en uitschakelen
 • Niet geschikt voor grote ruimtes (+ 30 m2)
 • Geen timer

Conclusie

Deze Duux Tag is een van de weinige luchtbevochtigers die geschikt is voor aromatherapie. Het is een vrij eenvoudig apparaat en het beschikt helaas niet over veel technische mogelijkheden. Zo heeft het geen hygrometer waarmee het de luchtvochtigheid kan meten en regelen. Toch is de kwaliteit van dit apparaat goed en de prijs relatief laag.

Koopgids met tips

​Hoe kies je nu de beste luchtbevochtiger uit? Waar moet je echt op letten? Wij hebben deze handige koopgids samengesteld met alle punten waar je rekening mee moet houden.

Grootte van de ruimte

Je wilt natuurlijk wel een luchtbevochtiger kopen met voldoende capaciteit. In ieder geval moet het apparaat de lucht in de gehele ruimte kunnen bevochtigen. Ga daarom na in welke ruimte je de luchtbevochtiger wilt plaatsen en hoe groot deze ruimte is. Vervolgens kun je op zoek gaan naar luchtbevochtigers die hiervoor geschikt zijn.

Verschillende soorten

We hadden het al eerder gehad over de verschillende soorten luchtbevochtigers. Hieronder bespreken we ze nog eens en leggen we uit waar je het beste voor kunt kiezen.

Ultrasoonbevochtiger
Een ultrasoonbevochtiger maakt hoogfrequente trillingen onder water, waardoor het water wordt getransformeerd tot microfijne vezels. Vervolgens wordt dit met een stille ventilator in de ruimte verspreid. Ultrasoonbevochtigers beschikken soms over een verwarmingsfunctie, waardoor de verspreide mist een aangename temperatuur heeft van 40 graden Celsius. De combinatie van trillingen en verwarming zorgt ervoor dat er geen bacteriën in het water terecht komen.

Stoomluchtbevochtiger
Bij een stoomluchtbevochtiger wordt het water gekookt, waardoor het verdampt tot stoom. Dit wordt dan in de ruimte verspreid. Hierdoor stijgt de temperatuur in de kamer vaak ook iets. 

Koudwaterverdamper
Een koudwaterverdamper trekt met een ventilator droge lucht aan. Deze lucht wordt langs vochtige elementen in het reservoir geleidt, waarna het in de ruimte wordt verspreid.

Luchtwasser
Een luchtwasser is een luchtbevochtiger die ook direct de lucht reinigt. Hierbij wordt de lucht langs filters of roterende schijven vervoerd, waardoor het wordt bevochtigd en gereinigd.

Luchtbevochtiger met ionisator
Een ander soort luchtbevochtiger dat eveneens de lucht reinigt is de luchtbevochtiger met ionisator. Dit is een ultrasone luchtbevochtiger waaraan een ionisator is toegevoegd. De ionisator haalt pollen, schimmels, bacteriën, stofdeeltjes en sigarettenrook uit de lucht. Het verzwaart de deeltjes en werkt ze naar de grond. Hierbij maakt het dus geen gebruik van een filter.

Luchtbevochtiger voor radiator
De meest eenvoudige vorm van een luchtbevochtiger is de luchtbevochtiger voor radiator. Dit is eigenlijk gewoon een soort bakje dat je vult met water en aan je radiator hangt. Doordat het water verdampt wordt de luchtvochtigheid in de ruimte hoger.

Welk soort luchtbevochtiger kun je het beste kiezen?

Ultrasone luchtbevochtigers en koudwaterverdampers zijn het meest populair. Ze zijn vrijwel geluidloos en verbruiken weinig energie. Een koudwaterverdamper heeft ook een filter waarmee grove stofdeeltjes en vuiltjes uit de lucht worden gehaald. Dit filter zul je echter wel zo nu en dan moeten vervangen. Sommige ultrasone luchtbevochtiger hebben ook een extra filter of cartridge, waardoor het water wordt gereinigd.

Grote ruimtes
Als je de luchtvochtigheid in een grotere ruimte van enkele honderden vierkant meters wilt verhogen, kun je het beste kiezen voor een koudwaterverdamper. Deze luchtbevochtigers hebben meestal een hogere capaciteit en zijn geschikt voor grotere ruimtes (check dit wel voordat je een keuze maakt).

Razendsnelle bevochtiging
Het voordeel van een stoom luchtbevochtiger is dat de luchtvochtigheid hiermee een stuk sneller wordt verhoogd dan met andere apparaten. Als je last van erg droge lucht of als de luchtvochtigheid weer snel daalt, is dit waarschijnlijk de beste keuze. Dit soort luchtbevochtigers zijn ook geluidsarm en hebben vrijwel geen onderhoud nodig. Daarentegen verbruiken ze wel veel energie en is het vanwege de warme damp gevaarlijk als kinderen en huisdieren te dicht in de buurt komen.

Lucht bevochtigen én reinigen
Wil je een luchtbevochtiger die tegelijkertijd de lucht reinigt? Dan kun je het beste kiezen voor een luchtbevochtiger met ionisator. De ionisator haalt veel verschillende soorten deeltjes uit de lucht, wat een koolstoffilter of HEPA-filter alleen niet allemaal kan. Als je echter een luchtbevochtiger en luchtreiniger zoekt voor grote ruimtes, kun je echter weer beter kiezen voor een luchtwasser met koudwaterverdamping.

Voordelig
Luchtbevochtigers hoeven niet heel duur te zijn. Als je echt zo voordelig mogelijk uit wilt zijn, dan is de luchtbevochtiger voor radiator de beste optie. Je kunt hiermee niet de gewenste luchtvochtigheid instellen en het heeft ook geen extra functies, maar het is wel de voordeligste keuze.

Geluid
Waarschijnlijk vind je het niet fijn om de luchtbevochtiger steeds te horen. Kies daarom voor een luchtbevochtiger die niet te veel geluid maakt (minder dan 45 dB). Wil je de luchtbevochtiger in de slaapkamer gebruiken? Dan kun je het beste een apparaat kopen dat minder dan 35 dB aan geluid produceert.

Energieverbruik
De stoom luchtbevochtiger is eigenlijk het enige soort bevochtiger dat veel energie verbruikt. Als je niet te veel energie wilt verbruiken, kun je dus beter voor een ander soort kiezen. Ook is het slim om goed te kijken naar de capaciteit die je nodig hebt. Is de ruimte slechts 10 m2 en wil je een koop je een luchtbevochtiger die geschikt is voor ruimtes van 100 m2? Dan verbruik je waarschijnlijk meer energie dan nodig.
Ook is het goed om altijd het energieverbruik te vergelijken voordat je een aankoop doet. Bij twee nagenoeg vergelijkbare luchtbevochtigers (in ieder geval in type en capaciteit), kan het energieverbruik toch heel verschillend zijn.

Hygrometer
Veel luchtbevochtigers hebben een ingebouwde hygrometer. Hiermee wordt de luchtvochtigheid in de lucht gemeten. De bevochtiger kan zichzelf aan de hand hiervan automatisch in- en uitschakelen. Hiermee regelt het de luchtvochtigheid zonder onnodig te veel aan te staan. Niet elk apparaat met hygrometer beschikt echter over deze functie. Soms laten ze alleen de waarden zien op een display.
Bepaal voor jezelf of je het belangrijk vindt dat je luchtbevochtiger een hygrometer heeft. En ga na of je wilt dat het apparaat zichzelf in en uit kan schakelen.

Waterreservoir
Een groter waterreservoir hoef je uiteraard minder vaak te vullen. Let daarom bij het maken van je keuze op de inhoud van het reservoir.

Geschikt voor babykamer
De meeste luchtbevochtigers zijn geschikt voor de babykamer, maar niet allemaal. Stoom luchtbevochtigers kunnen soms te hete damp verspreiden, waardoor je ze niet op de babykamer kunt plaatsen. Voor de babykamer kun je dus het beste een ander soort luchtbevochtiger kiezen of een stoom bevochtiger waarvan je zeker weet dat de damp niet te heet is.

Timer
Sommige luchtbevochtigers beschikken over een timer. Hiermee kun je instellen hoe lang je het apparaat wilt laten werken.

Luchtbevochtiger met mobiele app of afstandsbediening
Er zijn luchtbevochtigers die je kunt bedienen met een mobiele app. Dit kun je als een soort afstandsbediening gebruiken. In de app zie je vaak ook een aantal gegevens staan, zoals de luchtvochtigheid en wanneer je het reservoir weer moet bijvullen. Andere luchtbevochtigers hebben geen mobiele app, maar wel een afstandsbediening waarmee je de bevochtiger kunt bedienen.
Een mobiele app of afstandsbediening is vooral handig als de bevochtiger op een plek staat waar je niet goed bij kunt.

Afmetingen
Luchtbevochtigers zijn vaak gelukkig niet zo heel groot. Je kunt ze meestal gewoon op een tafeltje of kast plaatsen. Stoom luchtbevochtigers zijn over het algemeen wel wat groter. Bepaal wat voor formaat luchtbevochtiger je graag zou willen en check de afmetingen bij het maken van je keuze.

Prijs
Natuurlijk is de prijs ook belangrijk. Een luchtbevochtiger hoeft gelukkig niet heel duur te zijn, maar de prijzen zijn wel heel uiteenlopend. Het hangt er natuurlijk maar net vanaf wat voor soort luchtbevochtiger je wilt en welke extra functies je graag wilt. Voor luchtbevochtigers met reinigingsfunctie betaal je vaak net iets meer, maar dat is natuurlijk ook logisch.

Bepaal voor jezelf welke prijs je maximaal wilt uitgeven en schrijf op welke wensen minder belangrijk voor je zijn. Deze wensen kun je eventueel laten vallen, als je binnen je budget geen luchtbevochtiger vindt die aan al je wensen voldoet.

Als je echt goedkoop uit wilt zijn, is een luchtbevochtiger voor radiator de beste keuze. Wil je echter een luchtbevochtiger die de bevochtigde lucht goed verspreidt en eventueel ook extra functies heeft? Dan zul je toch voor een elektrisch apparaat moeten kiezen.