iRobot Roomba E5 review

iRobot Roomba E5

De iRobot Roomba e5 is een ideale keuze voor wie net dat beetje extra verwacht van een robotstofzuiger. Geen kriskras routes door huis zoals je dat bij goedkope robotstofzuigers ziet, maar systematische routes waar je blij van wordt.


Door de sterke zuigkracht van deze stofzuiger weet je zeker dat het je huis goed schoon maakt. De goede prestaties van deze Roomba zorgen ervoor dat je snel verkocht raakt, en hij niet meer weg te denken is in huis. In dit artikel bespreken we de voordelen, maar natuurlijk ook de nadelen, van deze Roomba e5, en bespreken we eventuele alternatieven voor deze robot.

Voordelen

De Roomba e5 is een robotstofzuiger met vele voordelen. Je betaalt een wat duurdere prijs, maar omzeilt op deze manier wel alle minpuntjes die we terugzien bij goedkopere robotstofzuigers. Natuurlijk is deze stofzuiger voorzien van afgronddetectie, en rijdt hij zelf terug naar zijn oplaadstation om zich daar weer op te laden, maar deze e5 heeft nog veel meer voordelen waardoor het een erg speciale robot is.

3-staps schoonmaaksysteem

De belangrijkste highlight van deze robot is zijn 3-staps reinigingssysteem. Het heeft een krachtig zuigsysteem, dubbele borstels die geschikt zijn voor alle vloertypen, en een efficiënt filter waardoor zelfs de kleinste vuiltjes niet in de lucht terecht komen.

Deze combinatie zorgt voor geweldige prestaties. Als extraatje heeft deze stofzuiger een speciale zijborstel waardoor ook plinten en randjes de juiste behandeling krijgen.

iRobot Roomba E5 onderkant

5x meer zuigkracht

De Roomba e5 heeft vijf keer meer zuigkracht dan de Roomba 600-series. Dit terwijl de Roomba 600-series sowieso al tot de betere klasse stofzuigers behoren. Dit wil dus zeggen dat je stofzuiger geen vuiltje zal laten liggen, en alles stralend schoon wordt.

Laag ontwerp

Rubberborstels hebben zich bewezen in de robotstofzuigerwereld. Bij robotstofzuigers met borstelharen zien we namelijk vaak dat de haren na een tijdje krom trekken, en daardoor geen optimale prestaties meer leveren. Daar heb je bij de e5 geen last van.

De rubberborstels maken beter schoon door hun flexibiliteit, en maken beter contact met alle soorten vloertypen.

iRobot Roomba E5 rubberborstels

Dirt Detect

Door de Dirt Detect sensoren vindt deze stofzuiger de vuilste plekken in huis, en geeft deze een grondige reiniging.

Dit is een belangrijk pluspunt, want het zorgt ervoor dat de robot veel efficiënter schoonmaakt, en meer aandacht geeft aan de plekken die er echt toe doen.

iRobot Roomba E5 Dirt detect

Bediening via app

Je kunt de robot bedienen, programmeren, en in de gaten houden via de iRobot Home App. Ook zijn schoonmaakgeschiedenis is hierdoor terug te zien, en via de app krijgt je robotstofzuiger de nieuwste software binnen waardoor hij altijd up to date is.

Als extraatje kun je deze e5 ook bedienen via Alexa of Google Assistant. Makkelijker kan het niet.

Virtual Wall en Halo-modus

Wil je dat de robot vandaag alleen de huiskamer schoonmaakt? Dan kun je heel eenvoudig de Virtual Wall instellen waardoor je robot niet op de plekken zal komen die je hebt opgegeven.

Ook heeft het een Halo-modus waardoor je de robot zodanig kunt instellen dat het specifieke voorwerpen in huis zal vermijden. Dit is handig voor items die snel omvallen of verplaatsen door hun lichte gewicht.

Afwasbare opvangbak

Het is een klein detail, maar wel een handige. De e5 heeft een afwasbare opvangbak van 600ml.

Geen gedoe meer met stofzuigerzakken, maar eenvoudig even de bak omspoelen en je robot is weer helemaal up to date om opnieuw aan de slag te gaan.

iRobot Roomba E5 stofbak

Nadelen 

Het grootste nadeel van de Roomba e5 is zijn geluid. Veel gebruikers geven aan dat het geluid nog best luid is. Wel kan je het apparaat ’s nachts zijn ronde laten doen als de deuren dicht zijn, en sommige gebruikers geven aan dat het geluid minder hard is dan dat van een normale stofzuiger. Dus heel ernstig is het niet.

Prijzig

Een ander nadeel aan de e5 is voor veel gebruikers zijn prijs. Vergeleken zijn kwaliteit is de prijs ietsjes hoog. Wel is het zo dat een robotstofzuiger jou natuurlijk veel tijd bespaart, waardoor je tijd overhoudt om andere dingen te doen. Dus vanuit dit opzicht is het zijn prijs zeker waard.

Neemt niet alle hoekjes mee

Dit is een probleem wat we terugzien bij de meeste robotstofzuigers omdat ze allemaal een ronde vorm hebben. Deze ronde vorm zorgt ervoor dat de robot onmogelijk in hoekjes kan komen, en daar dus wat vuil of stof kan blijven liggen. Er zijn een paar robotstofzuigers op de markt die ontworpen zijn in een unieke D-vorm. Hierdoor pakken de robots wel alle hoekjes goed mee, maar daar betaal je dan wel een flinke prijs voor. 

Wat andere probleempjes 

Veel gebruikers geven aan dat het oplaadstation op een makkelijk bereikbare plek moet staan. Als dit niet het geval is, heeft de robot moeite om zijn station terug te vinden. Ook geven veel mensen aan dat de robot in het begin moet wennen aan de omgeving, en af en toe tegen voorwerpen aan botst. Na één week of twee kent hij de omgeving uit zijn hoofd, en rijdt hij soepel zijn route af.

Alternatieven

iRobot Roomba 671

iRobot Roomba 671


De Roomba 671 is een goed alternatief als je de e5 toch wat prijzig vindt. Je bent hiermee goedkoper uit, maar mist wel wat functies; waaronder de Virtual Wall en de sterkere zuigkracht. Dit wil niet zeggen dat de 671 niet goed schoonmaakt. Ook deze robotstofzuiger laat alles stralend schoon achter.


Ecovacs Deebot OZMO 905

Ecovacs Deebot OZMO 905


Nog een ander goedkoper alternatief voor de e5 is de Ecovacs Deebot OZMO 905. Deze robotstofzuiger geeft soortgelijke resultaten en heeft tevens een dweilfunctie. Wel mis je bij deze robot de vuildetectie en de gebiedsafbakening, maar dat scheelt je natuurlijk wel weer in de portemonnee.

Op klesto.nl vindt u uitgebreide informatie over verschillende andere merken robotstofzuigers en over de beste robotstofzuiger. Overweegt u de aanschaf van een ander huishoudelijk apparaat? Raadpleeg dan vooral van te voren onze bevindingen en lees alles wat u wilt weten in de koopgids. Op klesto.nl staan verder een aantal informatieve en leuke blogs. 

Bekijk alle robots op Coolblue