iRobot Roomba i7 plus review

iRobot Roomba i7+

Écht niets meer zelf doen?


Het is één van de meest geavanceerde robotstofzuigers van iRobot op dit moment; de Roomba i7+. Of hij zijn dure prijs helemaal waard is, is nog maar de vraag. Maar als je wat extra centjes op zak hebt, dan is deze robotstofzuiger van iRobot een leuk speelgoed wat jou weer wat extra werk uit handen zal nemen. Deze robot leegt namelijk zelf zijn opvangbak bij het laadstation, en dit zorgt ervoor dat je ongeveer een maand lang geen omkijken hebt naar het legen van de stofzuiger. 


Voor drukke gezinnen of vergeetachtige mensen zoals mij is dit dus een geweldige uitkomst. In dit artikel kom je erachter of de Roomba i7+ ook daadwerkelijk een goede aankoop is, want we bekijken de voor- en nadelen, reviews van andere gebruikers, en eventuele alternatieven.

Voordelen

Natuurlijk beschikt deze robotstofzuiger over trapdetectie, objectsensoren, en rijdt hij automatisch terug naar zijn laadstation zoals alle robotstofzuigers. Maar hij heeft ook veel andere pluspunten die vrijwel uniek zijn voor soortgelijke apparaten, waaronder…

Automatische vuilafvoer

Het is één van de hoofdredenen waarom de meeste kopers deze Roomba aanschaffen. Je hoeft namelijk zelf het stofbakje niet meer te legen, want ook dat doet de stofzuiger zelf. Aan het laadstation zit een compartiment vast waar al het vuil naar afgevoerd wordt. In dit compartiment zit een grote stofzak die ruimte heeft voor 30 volle bakken. Hierdoor heb je een lange periode geen omkijken naar het legen van het vuil wat de robot voor je opzuigt. 

iRobot Roomba i7+ vuilafvoer

Het zelf legen van de opvangbak is één van de weinige werkjes die je zelf nog hebt aan een robotstofzuiger, dus dat zelfs dat uit handen wordt genomen is in één woord geweldig.

Zeer krachtig zuigsysteem

De i7+ heeft een extreem sterke zuigkracht.
Volgens het bedrijf zelf tien keer zo sterk als dat van de Roomba 600-series. Hierdoor blijft geen vuiltje liggen, en weet je zeker dat het huis stralend schoon is als hij eenmaal zijn ronde gedaan heeft.

iRobot Roomba i7+ mapping

Navigatiesysteem en visuele lokalisatie

Het is een slimme robot die zelf goed door huis navigeert en leert hoe je huis in elkaar steekt. Hierdoor ontdekt hij de meest efficiënte route, en maakt hij een map van het huis waardoor je makkelijker taken kunt toewijzen. Je kunt aangeven waar hij wel en niet moet stofzuigen, en zal door zijn mappping-functie geen stukje overslaan.

Virtual Wall en Halo modus 

Door zijn mapping-functie kan je ook een virtuele muur of Halo modus instellen. De virtuele muur is letterlijk als een onzichtbare muur waar de stofzuiger niet langs komt. Hiermee kun je bepaalde ruimtes of delen van de kamer afschermen voor de robot. De Halo modus komt handig van pas als je wilt dat de robot specifieke objecten ontwijkt, zoals delicate voorwerpen of voerbakjes van huisdieren.

Dubbele rubberen borstels en speciaal filtersysteem

In de strijd tegen stof en vuil is deze robot voorzien van dubbele rubberen borstels die vuil beter meenemen dan normale borstels. Ook heeft het apparaat een speciaal filtersysteem waardoor, zoals gezegd door Roomba, 99% van alle schimmels, pollen, en allergenen netjes opgevangen worden in de opvangbak en jou dus niet tot last zullen zijn.

iRobot Roomba i7+ dubbele borstels
iRobot Roomba i7+ met app

Bedienbaar via App

Natuurlijk is de robot bedienbaar via de App zoals alle dure robotstofzuigers. Je kunt hierdoor zien waar hij mee bezig is, hem taken toewijzen, virtuele grenzen opstellen, en een schoonmaakschema instellen voor de rest van de week. Ook via spraakbesturing zoals Google Home of Alexa kan je deze robot vertellen wat hij moet doen.

Nadelen 

Helaas is het geen perfect apparaat, en heeft het hier en daar wat minpuntjes die vermeld moeten worden. Eén van de nadelen aan dit dure apparaat is dat het geen dweilfunctie heeft, terwijl veel goedkope robotstofzuigers dat wel hebben. Andere belangrijke minpunten zijn…

Maakt veel geluid

Het is een geavanceerd apparaat, maar maakt daarbij wel wat meer geluid dan veel andere robotstofzuigers. Met een geluidsniveau van 66 decibel maakt het evenveel geluid als sommige normale stofzuigers, en dat is dus best veel. Ook het legen van vuil door de stofzuiger zorgt voor best wat lawaai. Alhoewel het maar tien seconden duurt, kan het toch erg lastig zijn als dat nou net lekker rustig in je stoel zit.

Het vereist speciale stofzakken

Het vuil dat automatisch door de robot afgevoerd wordt, komt terecht in een soort stofzuigerzak. Hierdoor kan de robot zichzelf 30 maal automatisch legen, maar moet je er dus wel voor zorgen dat je altijd de speciale stofzuigerzakken voor dit toestel ook op voorraad hebt

Stofbak neemt extra ruimte in beslag

Normale robotstofzuigers hebben een compact laadstation. Aangezien hier een extra compartiment aan vast zit waar het stof in geleegd wordt, neemt het logischerwijs wel meer ruimte in beslag. Het zal dus meer opvallen, en heeft een onopvallend plekje meer nodig dan een normale robotstofzuiger. 

Niet mogelijk om ’s nachts aan te zetten

Ten eerste is het geluid wat de robot produceert al iets wat je waarschijnlijk niet op prijs zult stellen als je lekker ligt te slapen. Maar de robot kan praktisch gezien niet eens ’s nachts schoonmaken omdat dan alle lichten uitstaan, en het apparaat licht nodig heeft om zichzelf te lokaliseren. Als je dus dacht dat je deze robot in de nacht aan kunt zetten zodat je er overdag geen last van hebt? Dan is dat helaas niet mogelijk, tenzij je de lichten aanlaat natuurlijk. 

Loopt af en toe vast

Alhoewel het een duur en slim apparaat is, is het helaas niet slim genoeg om zichzelf uit alle situaties te bevrijden. Het is dus nog steeds een pré om het huis robotveilig te maken zoals dat met andere robotstofzuigers ook het geval is. Maar als je huis eenmaal up to date is en je geen sokken en dergelijke rond laat slingeren, zal de i7+ soepel zijn schoonmaakronde verrichten zonder vast te lopen. 

Ervaringen 

Ook al klaagt een groot deel van de gebruikers over de hoge prijs van de i7+, is iedereen toch erg tevreden over het apparaat. Het niveau van perfectie heeft deze robot nog niet bereikt, maar hij is wel erg gebruiksvriendelijk en toch zijn prijs best waard. Dit is vooral te danken aan het feit dat hij op de meest efficiënte manier het huis schoonmaakt, en het makkelijk te bedienen is. Ook is natuurlijk de automatische afvoer van vuil geweldig, en een droom van menig robotstofzuigerbezitters die uit is gekomen.

Minpuntjes die veel gebruikers aangaven over deze robot is zijn geluidsniveau, en het feit dat je speciale stofzakken moet kopen. Zoals eerder gezegd kan dit apparaat nog steeds vastlopen als er voorwerpen op de grond liggen zoals kabels of kleine items, en dit is iets waar je dus nog steeds rekening mee zult moeten houden. Van de andere kant is dit wel weer positief, want het zorgt ervoor dat je niks rond laat slingeren. : ) Verder spreken de bezitters van deze robot alleen maar met lof over het apparaat, en zijn ze blij met hun aankoop.

Alternatieven

Ecovacs Deebot 605

Ecovacs Deebot 605


Eén van de concurrenten van de Robovac 35C is de Ecovac Deebot 605. Het is een soortgelijke robotstofzuiger met veel overeenkomende functies als die van onze Robovac. Hij is even laag (7,9 cm), ook te bedienen via een app of afstandsbediening , en heeft ook verschillende schoonmaakroutes als opties, maar weet zelf niet waar het al heeft schoongemaakt en waar nog niet.


Wat mist bij de Deebot 605 is dat het geen gebiedsafbakening heeft. Wel heeft het een dweilfunctie. Hiermee kun je dus de vloer ook vluchtig laten dweilen, maar het zal geen hardnekkige vlekken weghalen. 


Eufy-Robovac-11s

Eufy Robovac 11s


Als je de Robovac 35C net iets te duur vindt, dan is de Robovac 11s een goed alternatief. Wat je hier mist is de mogelijkheid om het apparaat te besturen via de app. Je kunt het wel alsnog besturen met de afstandsbediening, dus deze versie is erg handig voor mensen die niet vaak van huis zijn. Deze 11s is even hoog als de 35C, heeft dezelfde grootte opvangbak (0,6l), en is even stil. Als je de app niet interessant vindt, is dit dus wellicht een betere en goedkopere optie.

Op klesto.nl vindt u uitgebreide informatie over verschillende andere merken robotstofzuigers en over de beste robotstofzuiger. Overweegt u de aanschaf van een ander huishoudelijk apparaat? Raadpleeg dan vooral van te voren onze bevindingen en lees alles wat u wilt weten in de koopgids. Op klesto.nl staan verder een aantal informatieve en leuke blogs. 

Bekijk alle robots op Coolblue