Airco plaatsen

De installatie van een airco wordt idealiter uitgevoerd door een ervaren professional. Maar kunt u ook zelf een airco plaatsen? Zelfs als u zichzelf comfortabel voelt bij het werken met elektriciteitsapparatuur, is het niet altijd haalbaar om het zelf te doen. Sterker nog, op veel plaatsen staat de wet dat niet eens toe, tenzij u een erkend installateur bent. Een eenvoudige raamairco bijvoorbeeld kan echter wel gemakkelijk door een doe-het-zelver met wat kennis van zaken worden geïnstalleerd.

Airco laten plaatsen

Kosten voor het plaatsen van een airco

U kunt verwachten dat de installatie van een airco ergens tussen 500 en 5000 euro kost, afhankelijk van het type unit en de complexiteit van uw installatie. Kleinere gesplitste systemen zullen meestal tussen de 500 en 700 euro kosten, terwijl grotere gesplitste en geleide systemen tussen de 2000 en 5000 euro, en meer zullen kosten.

Wat kost een airco-unit?

Verwacht u aan een paar honderd tot een paar duizend euro of meer voor een airco-unit. Een draagbare airco kan ongeveer 500 euro kosten, terwijl een gesplitst systeem vanaf 800 euro kan beginnen. De prijs die u betaalt is afhankelijk van de kilowattcapaciteit van de unit. Als de airco een hogere energie-output heeft, zal hij meer kosten dan een airco met een lagere output. Als u in een kleine ruimte woont - zoals een studio - kan een draagbare eenheid dus voordeliger zijn dan een splitsysteem.

Hoe worden de kosten voor het plaatsen van een airco berekend?

Airco-installateurs en andere erkende professionals rekenen gemiddeld 70 euro per uur voor een standaard AC-installatie, maar deze tarieven kunnen zeer sterk variëren en wel tot meer dan 100 euro per uur gaan. U dient er wel rekening mee te houden dat deze uurtarieven meestal alleen de arbeidskosten omvatten en niet de kosten van de airconditioner of andere materialen die nodig zijn voor de klus.

Verborgen kosten

Er zijn ook installatiekosten voor airconditioning die waarschijnlijk niet zijn inbegrepen in de oorspronkelijke AC-kostenraming, maar u wilt er misschien wel rekening mee houden, indien deze van toepassing zijn voor u. Dit zijn zaken die u aan de aannemer moet vragen en of de kosten al dan niet zijn inbegrepen in de eerste schatting die hij geeft. Hier zijn een paar kostengerelateerde vragen waarop u antwoorden moet hebben:

  • Is er een vergunning nodig van uw stad of gemeente? Is er ook een inspectie nodig om ervoor te zorgen dat het systeem aan alle voorschriften voldoet?
  • Als u in een ouder huis woont waar asbest of loodverf aanwezig is, kunnen er extra kosten zijn om het materiaal te testen, te verwijderen of te vervangen. Vraag hiernaar.
  • Hier zijn enkele extra AC-installatiekosten die u kunt tegenkomen in verband met uw airco. Loodgieterswerkzaamheden, elektrische werkzaamheden, het verwijderen van een bestaand HVAC-systeem, het installeren van de airco op een nieuwe locatie, het aanpassen van het frame of de ondergrond van de woning voor de installatie, of het ‘wettelijk maken’ van eventuele huidige gekoppelde systemen. Al deze factoren kunnen worden toegevoegd aan de totale kosten voor de installatie van een AC-unit.

Bespaartips

U kunt uw AC-factuur verlagen door uw airconditioner efficiënt en zorgvuldig te gebruiken. Er zijn veel tips over hoe u dit kunt doen en er zit altijd een van deze drie onderliggende ideeën achter:

  • Verander de manier waarop u uw airco gebruikt
  • Verbeter de isolatie van uw huis
  • Verander uw thuisomgeving om de 'inspanningen' van de airco te helpen

1. Regelmatig onderhoud

Het is noodzakelijk dat uw airco goed werkt om optimaal te kunnen werken bij het uitgeven van elektriciteit. Als de filters vastzitten met vuil of als de compressor niet zo efficiënt is als hij zou moeten zijn, betekent dit dat uw airco elektriciteit uitgeeft zonder dat hij u voldoende koele lucht terug levert.
Daarom moet u de airco minstens één keer per jaar (laten) onderhouden en moet u de filters minstens om de twee maanden (laten) vervangen. Als uw airco een raar geluid produceert of als u merkt dat hij lekt of zelfs bevriest, dan is het tijd voor onderhoud.

2. Juiste afmetingen en type airco

Het is veel voordeliger om een raamairco te gebruiken dan een splitsysteem. Aan de andere kant blokkeert de raamairco het zonlicht, is hij een beetje lawaaierig en is het niet zo elegant en strak als een splitsysteem.

Voordat u een beslissing neemt over uw airco-installatie, praat met de installateur en vraag naar tips over het type en de grootte van uw airco. Een airconditioner die niet genoeg capaciteit heeft om uw kamer af te koelen, zal 100% van de tijd op zijn maximum werken, in een poging om zijn werk te doen. Dat is veel elektriciteit.
Een airco die te groot is en een veel grotere capaciteit heeft, is ook een grotere energieverbruiker. Hij zal meer elektriciteit verbruiken om een ruimte af te koelen die met een veel zuiniger apparaat kan worden afgekoeld.

3. Stel de juiste temperatuur in en behoud die

Er zijn studies uit Finland die aantonen dat mensen het meest efficiënt zijn bij temperaturen rond 25-26 graden Celsius. Dat is dus waarschijnlijk de temperatuur die u in de zomer moet instellen.

Een ander belangrijk punt is om een temperatuur te kiezen en deze te handhaven. Verwacht niet dat uw airco sneller werkt als u de temperatuur lager instelt dan u eigenlijk nodig heeft. Het zal niet sneller zijn en het zal alleen maar meer vermogen uitgeven - wat u meer kost. Houd hem stabiel en laat hem op de meest energie-efficiënte manier werken.

4. Gebruik de Eco en Smart-modus

Elk merk heeft zijn eigen versie van een Eco-modus. Voor sommige merken betekent dit dat uw airco altijd op dezelfde temperatuur is of dat hij een beetje lager staat.
Bij andere merken betekent dit dat de airco automatisch wordt uitgeschakeld wanneer de temperatuur wordt bereikt of wanneer hij voelt dat er niemand in de kamer is. Wat het ook is, deze stand helpt altijd om uw elektriciteitskosten te verlagen.

5. Installeren van externe zonwering

Zonwering zal u uiteraard beschermen tegen de directe blootstelling aan de zon. Daarom is het essentieel dat u goede en sterke zonwering heeft die u een goede bescherming kan bieden.

Maar waarom extern? Wanneer u interne zonnewering heeft, is uw vensterglas nog steeds blootgesteld aan de zon. Het warmt op en straalt die warmte binnenin uit. Als u externe zonnewering hebt, houdt dit de zon tegen, nog voordat de zon uw ramen opwarmt. Daarom is het efficiënter en houdt het de kamer koel. Een koelere kamer betekent dat u minder elektriciteit aan uw airco hoeft te besteden.

Offertes opvragen en evalueren

Er zijn nogal wat factoren waarmee u rekening moet houden bij het bepalen van wat de kosten van een nieuwe airco-installatie zou kunnen beïnvloeden.

Dure offerte:

  • Het plaatsen van een airco kan drastisch in prijs variëren. Deze verschillen kunnen bijvoorbeeld te wijten zijn aan het type unit of hoe stil een airconditioningsysteem is. U kunt best uw gewenste AC-systeem grondig onderzoeken en ervoor zorgen dat het het meest geschikt is voor uw huis en behoeften.
  • Airco’s kunnen ook variëren in de totale kosten, afhankelijk van andere hardware dan de hoofdunits zelf. De steeds populairder wordende slimme thermostaat wordt vaak gekoppeld aan een nieuwe airco-eenheid, die niet meer dan € 30, maar ook wel € 300 kan kosten.
  • High-end’ aannemers zullen waarschijnlijk meer apparatuur en overhead hebben, wat u zult merken in uw prijsofferte.
  • De garanties van de airco’s hebben ook invloed op uw totale opgegeven installatiekosten. De meeste AC-installateurs bieden fabrieksgaranties die u beschermen tegen defecte apparatuur. Sommige bieden ook extra garanties voor de installatie van de airconditioner, die mogelijke schade aan uw dak dekken (indien van toepassing.) Zorg ervoor dat de opgegeven garantie duidelijk is in wat ze dekt - en in wat ze niet dekt.
  • Onderzoek en wees u bewust van mogelijke verborgen kosten, zoals vergunningen en mogelijke boetes. Uw offerte moet een goede uitsplitsing bevatten van hoe de lokale of federale regelgeving op u van toepassing is en wat uw AC-aannemer wel of niet zal doen in dat opzicht.

Goedkope offerte:

  • Als een aannemer niet goed verzekerd is (of helemaal niet), zal hij vaak een lagere offerte uitbrengen. Hierdoor kunt u zelf verantwoordelijk zijn voor arbeidersletsels of schade die zich voordoen. U moet zeker en vast altijd een erkend aannemer kiezen.
  • Als een aannemer geen goed begrip heeft van het lokale beleid of van de toepasselijke lokale, regionale en federale stimuleringsmaatregelen, kunnen ze dat allemaal aan u overlaten en vervolgens hun tarieven verlagen omdat ze minder papierwerk hebben om zich zorgen over te maken. Een goede installateur zal zorgen voor uw energie-naleving en alle andere administratieve rompslomp en zo uw rendement op de investering maximaliseren.
  • Aannemers met een extreem lage offerte kunnen ook wanhopig zijn om werk te krijgen, wat nooit een geruststellend teken is. Zorg ervoor dat u altijd uw installateur volledig doorlicht voordat u met hem in zee gaat.,

Elke offerte die u ontvangt, dient u altijd te controleren op mogelijke prijsfouten. Hoewel het zelden voorkomt, kunnen er fouten optreden bij het bepalen van uw volledige installatiekosten. Communiceer alle vragen en zorgen met uw installateur voordat u contracten afsluit.

Elke offerte die u ontvangt, dient u altijd te controleren op mogelijke prijsfouten. Hoewel het zelden voorkomt, kunnen er fouten optreden bij het bepalen van uw volledige installatiekosten. Communiceer alle vragen en zorgen met uw installateur voordat u contracten afsluit.