Ecovacs Deebot 605 review

Ecovacs Deebot 605

Als je nog niet overtuigd bent van robotstofzuigers, dan is de Deebot 605 van Ecovacs een goede start. Deze robot is voordelig geprijsd, en heeft veel pluspunten waardoor je snel zult wennen aan een stofzuiger in huis die het stofzuigwerk voor je overneemt. De Deebot 605 is een redelijk simpel model, maar heeft toch verschillende functies die we over het algemeen vooral terug zien bij duurdere apparaten.


In deze review bekijken we alle voor- en nadelen van deze robot op een objectieve manier, en geven we reviews van andere gebruikers en eventuele alternatieven ook een plekje.

Voordelen

De Deebot 605 is voorzien van alle pluspunten die een robotstofzuiger nodig heeft om goed te functioneren, zoals: trapdetectie zodat hij niet van de trap valt, infraroodsensoren zodat hij niet tegen objecten aanstoot, en de automatische terugkeer naar het oplaadstation. Verder heeft het een combinatie van opvallende voordelen voor zijn prijs.

Laag model

Hij heeft een hoogte van maar 7,9 cm, en rijdt daardoor zonder moeite onder lage objecten door. Meubels van de kant halen is niet meer nodig als je deze robot in huis haalt, want hij zuigt al het stof wat zich eronder ophoopt weg.

Ecovacs Deebot 605 laag model
Ecovacs Deebot 605 app

Bedienbaar via de App of afstandsbediening

Dit is een functie die we vooral terugzien bij duurdere apparaten. Toch beschikt de Deebot 605 ook over een goedwerkende App waarmee je hem taken aan kunt wijzen, hem terug kunt sturen naar het laadstation, en een schoonmaakschema in kunt stellen. 

En dat allemaal zelfs terwijl je niet thuis bent. Als je wel thuis bent, kan je de robot ook bedienen via de afstandsbediening of via het paneel op de stofzuiger zelf.

Optionele dweilfunctie

Dit is ook één van de kenmerken die we over het algemeen vooral terug zien bij duurdere robotstofzuigers. Het is wel zo dat je de watertank zelf bij moet bestellen. Dus als je de dweilfunctie op prijs stelt, zal je wat extra geld bij moeten leggen. Maar het is het wel waard als je het fijn vindt dat het huis opgefrist wordt zonder dat je daar wat voor hoeft te doen.

Zoals bij alle robotstofzuigers (ook de duurdere versies) geldt: het is geen vervanging voor een goede dweilbeurt. Hardnekkige vlekken haalt de robot niet voor je weg, aangezien hij deze zelf niet detecteert. Maar toch stellen veel mensen het op prijs als het huis een opfrisser krijgt, en ze kunnen genieten van die schone geur in huis.

Max modus

Als je per ongeluk iets hebt laten vallen of er is een vervuilde plek die wat extra zuigkracht nodig heeft, dan is de Max modus de redder in nood. Door de Max modus in te stellen, verdubbelt de zuigkracht zich zodat al het vuil snel opgezogen wordt. 

Verder heeft het nog drie andere standen: Automatisch, Hoek, en Plek. De Automatische stand geeft de hele ruimte een algemene reiniging, en de Hoek en Plek stand zijn geschikt voor de randjes en hoeken, of specifieke plekken.

Extra accessoires meegeleverd

Je krijgt de extra accessoires die je in de toekomst nodigt zal hebben alvast meegeleverd, en dat duidt op een goede klantenservice van Ecovacs. De zijborstels kunnen namelijk na verloop van tijd wat vervormen, en ook de filters zijn af en toe aan vervanging toe. Het is dus ideaal dat je deze al meegeleverd krijgt in het pakket.

Nadelen 

Aangezien het een robotstofzuiger uit de basisklasse is, en je er veel minder voor betaalt dan de dure robotstofzuigers, is het niet meer dan logisch dat je bepaalde functies zult missen. Daarom hebben we een lijstje voor je opgesteld welke dit ongeveer zijn, zodat je voor jezelf kunt beslissen of dit functies zijn die je echt zal missen of niet.

Geen navigatiesysteem

Dure robotstofzuigers kunnen zelf de kamer analyseren en daar hun schoonmaakroute op aanpassen voor de meest efficiënte manier van reiniging. Deze robot kan dat niet, en zal dus wat langer nodig hebben om zijn schoonmaakroute goed af te ronden. Ook kan hij hierdoor soms plekjes overslaan.

Hervat zijn proces niet na opladen

Doordat hij geen navigatiesysteem heeft, weet hij niet waar hij is, en kan hij na het opladen zijn schoonmaakronde niet hervatten als hij dat de vorige keer nog niet afgerond had.

Geen gebiedsafbakening

Je kan bij deze robot geen virtuele muren instellen of gebieden afbakenen met magneet strips. Dit is een handige functie als je wilt voorkomen dat hij in bepaalde ruimtes komt, of specifieke objecten wilt beschermen tegen de robot. Ook dit is dus een functie die je wellicht zult missen als je het apparaat eenmaal in gebruik hebt.

Detecteert zelf geen tapijt

Duurdere modellen zijn vaak voorzien van sensoren waarmee ze tapijten herkennen. Dit heeft als voordeel dat de zuigkracht daarop aangepast wordt, en het tapijt een betere behandeling krijgt. Maar ook dat ze het tapijt vermijden als ze in dweilmodus staan. De Deebot 605 gaat vrolijk over je tapijt heen met zijn dweildoek, maar dat is toch iets waar jij waarschijnlijk minder vrolijk van zult worden.

Online reviews 

De gebruikers van de Deebot 605 zijn erg te spreken over de robot, en het grootste gedeelte geeft daarom dan ook vijf of vier sterren. Wel zijn er ook wat minpuntjes aangegeven.

Minpunt: slaat soms plekken over

Een duidelijk minpunt wat naar voren komt is dat de robot soms plekken overslaat. Als je elke dag de robot aanzet is dit op zich geen probleem, want wat hij vandaag niet oppikt, neemt hij morgen wel mee. Maar het heeft dus wel als resultaat dat je hier en daar af en toe een vuiltje tegen zult komen, en dat is jammer. Ook heeft het moeite met hoekjes door zijn ronde vorm, maar dit probleem zien we zelfs bij duurdere robotstofzuigers soms terug.

Minpunt: vindt niet altijd zijn laadstation terug

Een ander minpuntje waar wat meningsverschil over is tussen de gebruikers is dat hij niet altijd zijn laadstation goed terug vindt. Het is wel vaak aangegeven dat hij dat juist wel goed doet, dus het zal er ook maar net aan liggen waar je het laadstation plaatst, en hoe moeilijk de weg is voor het apparaat om het laadstation weer terug te vinden. Als je veel meubels in huis hebt staan, is het heel wat lastiger voor de robot dan wanneer je een simpel interieur hebt met weinig spullen.

Minpunt: soms moeite met App

Een ander probleem wat vaker genoemd is, is dat de App niet altijd even handig in gebruik is. Wel zijn ook hier de meningen weer verdeeld, want veel andere gebruikers geven aan dat het apparaat juist wel goed te bedienen is via de App.

Minpunt: Loopt vast op bepaalde items

Een ander bijkomend probleempje is dat hij soms vastloopt op kabels of lage stoelpoten. Ook dit is iets wat we terugzien bij veel robotstofzuigers. Door het huis “robotveilig” te maken en dit een paar keer te testen, kan je met een gerust hart de deur uit zonder dat de robot ergens klem komt te zitten.

Pluspunten volgens gebruikers

De belangrijkste voordelen aan deze robot volgens gebruikers is dat hij goed schoonmaakt, handig en stil in gebruik is, en het te bedienen is via de App als je niet thuis bent. Ook de functie waarmee je een schoonmaakschema in kunt stellen, wordt vaak geprezen, en zijn infraroodsensor werkt ook prima waardoor hij niet tegen meubels aanbotst en deze worden beschermd tegen beschadiging.

Kortom gezegd doet hij datgene wat hij moet doen, en dat resulteert in veel tevreden gebruikers. Het is een heerlijke luxe dat je niet meer zelf onder meubels schoon hoeft te maken, en het huis dagelijks mooi schoon is. En door de dweilfunctie wordt de vloer ook nog eens licht gedweild, en ruikt het heerlijk fris in huis.

Alternatieven

Als de Deebot 605 toch niet helemaal het apparaat is wat het beste bij je past, dan zijn de Robovac 11S en de Robovac 35C van Eufy beiden goede alternatieven voor de Deebot.

Eufy-Robovac-11s

Eufy Robovac 11S


Het verschil tussen de Eufy Robovac 11S en de Deebot is klein. Ook de 11S is een robotstofzuiger uit de basisklasse, van goede kwaliteit, en heeft veel overeenkomende eigenschappen met de Deebot. Wel is het zo dat het geen dweilfunctie heeft, en ook bediening via een App is bij deze robot niet mogelijk. Daar krijg je wel voor terug dat het apparaat iets voordeliger is dan de Deebot, en dat het nog iets lager is dan zijn concurrent. De Robovac 11S is namelijk maar 7cm hoog, en die ene centimeter kan nou net het verschil maken.


Eufy by Anker Robovac 35C

Eufy Robovac 35c


Dit is een wat luxere robotstofzuiger met een vergelijkbare prijs als die van de Deebot 605. Het verschil tussen de twee is dat de Robovac 35C automatisch extra zuigkracht inzet als hij op tapijten komt, en je gebruik kunt maken van magneetstrips om gebieden af te bakenen en van spraakbesturing via Google Home of Alexa. Wat mist bij de 35C is dat hij geen dweilfunctie heeft. Verder hebben ze soortgelijke functies, en komen ook de reviews van gebruikers erg overeen.

Op klesto.nl vindt u uitgebreide informatie over verschillende andere merken robotstofzuigers en over de beste robotstofzuiger. Overweegt u de aanschaf van een ander huishoudelijk apparaat? Raadpleeg dan vooral van te voren onze bevindingen en lees alles wat u wilt weten in de koopgids. Wilt u toch meer weten over Ecovacs robotstofzuiger door op de link te klikken vertellen wij u alles wat u wilt weten. Op klesto.nl staan verder een aantal informatieve en leuke blogs. 

Bekijk alle robots op Coolblue