Beste bovenlader wasmachine

Een bovenlader wasmachine heeft, zoals de naam al zegt, de klep aan de bovenkant zitten en geen deur aan de voorkant. Deze wasmachine zijn smaller maar ook iets hoger dan een voorlader wasmachine. Deze zijn namelijk bijna altijd 60 cm breed en 85 cm hoog. Een bovenlader is 40 cm breed en 90 cm hoog. Doordat ze dus een stukje smaller zijn, kan er ook minder kleding in. Meestal is dit namelijk niet meer dan 6-7 kg.

Onze top 4 bovenladers

Afbeelding

Product


Onze beste koop!

Miele W 695 F WPM

Beste koop bovenlader wasmachine

óf

Siemens WM16W472FGiQ700

Beste bovenlader wasmachine 1600 toeren

óf

Bosch WDU28540NL serie 6

Beste bovenlader wasmachine en droger

óf

Whirlpool TDLR 70220

Beste bovenlader wasmachine smal

óf

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Miele W 695 F WPM

Beste koop bovenlader wasmachine

Siemens WM16W472FGiQ700

Beste bovenlader wasmachine 1600 toeren

Bosch WDU28540NL serie 6

Beste bovenlader wasmachine en droger

Whirlpool TDLR 70220

Beste bovenlader wasmachine smal

De voordelen van een bovenlader zijn dat ze smal zijn, dat je niet hoeft te bukken met het in- en uitladen van je was, dat ze eenvoudig in gebruik zijn en dat ze bijna allemaal een A+++ label hebben. Maar zoals bij alle voordelen, zijn er natuurlijk ook de nodige nadelen te vinden. Zo is het toerental vaak iets lager en is gebleken dat sommige bovenladers minder goed wassen, spoelen en centrifugeren. En de beste bovenlader wasmachines? Die hebben we natuurlijk voor jou uitgezocht!

Beste koop bovenlader wasmachine | Miele W 695 F WPM

De Miele bovenlader wasmachine is heel erg zuinig, hij valt dan ook in de energieklasse A+++. Je kan hem vullen tot 6 kg aan wasgoed en hij heeft een centrifuge toerental van maximum 1400 toeren.

De wasmachine is vooral favoriet omdat hij wat extra functies heeft, die je niet vaak ziet bij een bovenlader. Zo kun je het gewenste wasprogramma voorprogrammeren, geeft hij aan hoeveel resterende tijd er nog is en kun je ook nog eens hygiëne info vinden op de wasmachine. 

Ook kun je kiezen voor de optie ‘gladstrijken’. Hierbij wordt de trommel verwarmd, zodat je wasgoed gladder uit de machine komt, en jij minder tijd kwijt bent aan het strijken.

Alle W1-wasmachines van Miele hebben een Thermo-Softcare-trommel. Dit is een unieke trommel die voor de meest optimale bescherming van jouw wasgoed zorgt. Er ontstaat namelijk geen waterfilm tussen de trommel en de het wasgoed, omdat de trommen kleine gaatjes en een speciaal honingraatpatroon heeft. Op deze manier zorgt de wasmachine er dus voor dat het wasgoed zacht door de trommel heen glijdt, waardoor het minder zal kreuken en slijten. Daarnaast zorgen de honingraten er ook voor dat er geen vezeluittreding en noppenvorming ontstaat, waardoor je kleding niet zal slijten. En doordat de SoftCare-trommel is gestabiliseerd door 4 trekveren, is de wasmachine altijd stabiel en rustig. Ook wanneer hij centrifugeert op een hoge snelheid.

Ook heeft deze wasmachine een Watercontrol-systeem. Dit houdt in dat de wasmachine door middel van een waterniveausensor de watertoevoer controleert. Wordt het waterniveau dat nodig is niet behaald, dan stopt de toevoer, en als er water in het apparaat vrijkomt wordt de toevoer gesloten. Ook kunnen hiermee lekkages opgemerkt worden. Daarnaast zorgt de kinderbeveiliging dat de lader niet opengemaakt kan worden tijdens het wassen, tenzij de stroom uitvalt.

Op het display vind je het programma, de resterende tijd, de temperatuur en het centrifugetoerental. De wasmachine heeft een voorprogrammering, verrijdbaar onderstel, hygiëne info en tiptoetsen voor kort/voorwas/extra stil/extra water. Daarnaast zijn er ook nog een aantal speciale wasprogramma’s te vinden, die je lang niet altijd op een bovenlader ziet. Zo is er een programma voor katoen, kreukherstellend, overhemden/zijde, wol, donker wasgoed en outdoor.

Heeft een vulgewicht van maar maximaal 6 kg.

Voordelen

 • Geen slijtage van je kleding dankzij de SoftCare-trommel.
 • Is relatief stil tijdens het centrifugeren.
 • Heeft een zelfreinigende wasmiddellade.
 • Door de tijdsindicator weet je wanneer je was klaar is.

Nadelen

 • Heeft een lager vulgewicht dan vergelijkbare wasmachines.
 • Heeft geen startuitstel-knop.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een bovenlader wasmachine die je kleding beschermt, goede kwaliteit biedt én dezelfde functies heeft als een voorlader wasmachine, is deze Miele bovenlader wasmachine echt iets voor jou. Hij heeft alle belangrijke functies, een tijdsindicator, een speciale trommel waardoor je kleding niet slijt én de wasmiddellade reinigt zichzelf zodat jij er minder omkijken naar hebt.


Beste bovenlader wasmachine 1600 toeren | Siemens WM16W472FGiQ700

Een bovenlader wasmachine met een toerental van 1600 is er helaas niet. Het hoogste toerental bij een bovenlader is 1400 toeren. Wel zou je voor deze voorlader wasmachine van Siemens kunnen kiezen, deze heeft namelijk wel 1600 toeren. Daarnaast heeft hij ook een stille, slimme en duurzame iQdrive-motor en een speedPerfect-optie die gestuurd wordt door middel van een sensor. Deze optie zorgt ervoor dat er tot wel 65% sneller gewassen kan worden, voor hetzelfde resultaat. Ook wast hij maar liefst 30% zuiniger dan de waarde van de A+++ energieklasse.

Deze wasmachine van Siemens heeft verschillende speciale programma’s voor onder andere sportkleding en microvezels. De wasprogramma’s worden gestuurd door middel van een sensor, waardoor het waterverbruik efficiënt is, ongeacht de belading.

De wasmachine heeft een capaciteit van 9 kg en met een geluidsniveau van 48 decibel is hij vrij stil. Het centrifugeren zit op 74 decibel met 1600 toeren, maar de het toerental is instelbaar, dus deze zou lager kunnen. Ook heeft hij een zelfreinigende wasmiddellade en zit er een sensor in de wasmachine die het aangeeft wanneer er teveel wasgoed in de trommel zit. Ook geeft hij de resttijd aan op het display, heeft hij een kinderslot, een koolborstelloze motor en een anti-kreuk fase.

Het is geen bovenlader wasmachine, maar een voorlader.

Voordelen

 • Draait op 1600 toeren, dit is aanpasbaar.
 • Er kan 9 kg wasgoed in de trommel.
 • Heeft een speedPerfect-optie, voor sneller wassen.
 • Is 30% zuiniger dan de A+++ energieklasse.

Nadelen

 • Bediening met smartphone is niet mogelijk.
 • Het heeft niet de voordelen van een bovenlader.

Conclusie

Als je perse een wasmachine van 1600 toeren wilt, gaat dit niet lukken met een bovenlader wasmachine. Deze machine van Siemens is dan een goede tweede keuze, omdat hij ontzettend zuinig is en er verschillende handige opties beschikbaar zijn. Er kan maar liefst 9 kg per wasbeurt in de trommel en mocht je er onverhoopt toch teveel in hebben gedaan, dan krijg je hier een melding van. ook de speedPerfect-optie is fijn, want hierdoor kan je sneller wassen maar wel met hetzelfde resultaat.


Beste bovenlader wasmachine en droger| Bosch WDU28540NL serie 6

Net als een bovenlader wasmachine met 1600 toeren, is ook een bovenlader wasmachine en droger niet mogelijk. Wil je een was-droogcombinatie, dan zou je dit dus in de vorm van een voorlader moeten aanschaffen. De beste was-droogcombinatie is de Bosch WDU28540NL serie 6. Het is een erg complete machine die tot 10 kg aan wasgoed kan wassen en tot 6 kg aan was kan drogen. Daarnaast zijn er verschillende programma’s beschikbaar, trommelverlichting, een erg luxe display en een zelfreinigende condensor. Ook is de machine voorzien van SpeedPerfect en kan hij wassen en drogen in slechts 60 minuten.

De zelfreinigende condensor zorgt voor minder energieverbruik en minder onderhoud. Dit komt omdat de hele afvoerlucht van de warmtepomp ook wordt gebruikt bij het volgende droogproces. De condensor wordt automatisch schoongespoeld door middel van het condenswater, en dit zorgt ervoor dat je kleding wordt gedroogd met minder energie. Ook beschikt de wasmachine over een WaveDrum trommel. Deze zorgt ervoor dat vlekken in je kleding worden verwijderd en dat er vrijwel geen slijtage optreedt. Daarnaast kan je veel programma’s ook versneld laten draaien zodat je er minder tijd aan kwijt bent, maar kan je er ook voor kiezen te wassen en drogen in slechts 60 minuten. En ben je was vergeten? Dan kun je dit met één druk op de knop alsnog toevoegen.

Eén van de vele programma’s is het AllergiePlus programma. Deze is vooral geschikt voor mensen met een hele gevoelige huid of een allergie, want dit programma zorgt voor een hygiënische was. Door te wassen op een hogere temperatuur worden allergenen beter verwijdert. Daarnaast is er ook nog een trommelreinigingsprogramma, heeft de wasmachine trommelverlichting, beschikt hij over AquaStop voor waterbeveiliging en werkt hij met ActiveWater technologie. Dit laatste vermindert het energie- en waterverbruik doordat de was wordt gewogen en de hoeveelheid water hierop wordt aangepast.

Het is een was-droogcombinatie en geen bovenlader.

Voordelen

 • Veel verschillende programma’s.
 • Wassen en drogen in 60 minuten.
 • SpeedPerfect.
 • Zelfreiniging.

Nadelen

 • Het is geen bovenlader en dus moet je bukken.
 • Laadvermogen van 6 kg voor het drogen is vrij weinig.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een was-droogcombinatie, dan ga je die bij de bovenladers helaas niet vinden. Een goede tweede keus is dan zeker deze wasmachine. Hij is van alle gemakken voorzien, heeft zelfreinigende functies, veel verschillende wasprogramma’s en let op het water- en energieverbruik.


Beste bovenlader wasmachine smal | Whirlpool TDLR 70220

Alle bovenladers zijn smal, en daardoor ideaal in een klein huishouden of wanneer je gewoon niet veel plek hebt voor een grote wasmachine. De meeste bovenladers hebben dan ook een breedte van 40 cm, in plaats van 60 cm. Toch zijn er ook enkele bovenladers te vinden van 45 cm breed. De Whirlpool TDLR 70220 is 40 cm breed en 90 cm hoog, wat ideaal is voor een smalle wasmachine.

De totale capaciteit van deze wasmachine is 7 kg, hij heeft een toerental van 1200 en het geluidsniveau ligt op 76 decibel.

Wat verder fijn is aan deze machine, is dat je de temperatuur makkelijk zelf in kan stellen, dat er 14 wasprogramma’s beschikbaar zijn en dat je de start van een programma ook uit kan stellen. Op die manier zou je de wasmachine klaar kunnen zetten en in kunnen stellen dat hij gaat wassen op het moment dat jij naar je werk gaat, of juist ’s nachts.

Er is hierbij geen bediening met je telefoon mogelijk. Wel heeft de machine een beladingssensor. Dit betekent dat de wasmachine het aangeeft wanneer hij te vol zit. Ook geeft hij een geluidssignaal wanneer hij klaar is, en kun je op het display zien hoe lang het betreffende wasprogramma nog bezig is.

Is net als veel andere bovenladers 40 cm breed en 90 cm hoog.

Voordelen

 • Beschikt over een beladingssensor.
 • Heeft een uitgestelde start functie.
 • Tijdsindicatie is te zien op het display.

Nadelen

 • Draait 1200 toeren waardoor je was wel iets nat blijft.
 • Heeft energielabel A+++ maar is niet de zuinigste in zijn soort.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een smalle bovenlader zit je in principe met iedere bovenlader wel goed. Wat deze wasmachine zo fijn maakt, is dat hij beschikt over de uitgestelde start functie. Deze functie zie je niet vaak bij bovenlader wasmachines. Ook de beladingssensor is erg fijn, omdat je daarmee voorkomt dat de trommel te vol zit met was, en daardoor kapot gaat.


Koopgids met tips

Ben je op zoek naar een bovenlader wasmachine, dan is er genoeg keuze. Dit kan nogal lastig zijn want, waar moet je op letten en wat zijn belangrijke punten? In deze koopgids laten wij je daarom zien waar je het beste op kan letten bij de aanschaf van een wasmachine.

Aantal toeren

De toeren van een wasmachine zijn belangrijk want dit bepaalt hoe ‘droog’ je was uiteindelijk uit de wasmachine komt. Bovenlader wasmachines zijn altijd 1200 of 1400 toeren. Een wasmachine met hogere toeren bestaat wel, maar dan moet je een normale kiezen, met een voorlader.

Sensoren

Sommige bovenlader wasmachines beschikken over een beladingssensor, wat erg fijn is. Deze sensor geeft het namelijk aan wanneer je de wasmachine per ongeluk te vol hebt gedaan. Dit voorkomt dus dat je een wasmachine laat draaien met teveel was erin, wat kan zorgen voor een defecte trommel. Ook is er in sommige bovenladers een waterniveausensor te vinden, die de watertoevoer controleert. De speedPerfect-optie wordt ook gestuurd door een sensor. Deze zorgt ervoor dat je tot wel 65% sneller kan wassen zonder dat de kwaliteit erop achteruit gaat.

Vulgewicht

De meeste bovenladers zijn ideaal voor een klein huishouden, maar niet als je bijvoorbeeld met 5 of meer mensen in huis zit. Dit komt omdat deze wasmachines vrij klein zijn, en meestal niet meer dan 7 kg was binnen één wasbeurt kunnen hebben. Let hier dus ook goed op wanneer je een machine aan wilt schaffen.

Zelfreiniging

Ook deze optie zie je bij een aantal bovenlader wasmachines. Deze hebben een zelfreinigende functie, waarbij de middellade automatisch wordt gereinigd. Dit scheelt jou aanzienlijk wat werk maar is lang niet bij alle wasmachines beschikbaar.

Tijdsindicatie

Heeft de bovenlader van jouw keuze een display aan de bovenkant zitten? Dan is de kans groot dat je daar ook een tijdsindicatie op te zien krijgt. Dit komt namelijk aardig vaak voor bij bovenladers tegenwoordig. Handig, want zo weet je hoe lang een programma nog duurt.

Bepaal wat jij belangrijk vindt

Bij het uitkiezen van een bovenlader wasmachine is het vooral belangrijk dat je bepaalt wat jij belangrijk vindt. Is de prijs voor jou het belangrijkste, de zuinigheid of het vulgewicht? Zoek hier dan op en kijk vervolgens of alle andere punten ook bij jou passen.