De GEFU Spiralfix: maakt spiraalsnijden makkelijker

De Spiralfix is een mooie allrounder met vier snijdiktes. Super courgettes, maar op een aantal punten schiet hij te kort. Met handvat en hendel is het makkelijker spiraalsnijden, maar hierbij is het opvangbakje bijna wel verplicht. Onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.

Voordelen van de Spiralfix

Wat heeft dit apparaat te bieden? Oftewel, het verhaal van de fabrikant. 🙂

Vier snijbladen

Er zijn vier standen:

• Geen = zo breed als je groente is tot aan de maximale lengte van het mes (55mm)
• 12mm
• 6mm
• 3mm

Voor noodles/pasta zul je vooral de 3mm en 6mm stand gebruiken. Voor garnering of een aardappelspiraal op een stok zijn de 12mm en ‘eindeloze' stand geschikt.

Makkelijk wisselen tussen snijbladen

Je hoeft niet zelf de snijbladen te wisselen. Dat kan met een handige draaiknop die je uit trekt en vervolgens draait en weer terugschuift.

Simpel en bovendien veilig.

Hendel en handvat

Je moet nog steeds kracht zetten met dit toestel en dan vooral naar beneden gericht. Maar je kunt met je ene hand het handvat stevig vasthouden en met je andere hand de hendel ronddraaien.

Dit is allicht makkelijker dan de basic spiraalsnijders waarbij je zelf direct de groente moet vasthouden en ronddraaien.

Efficiënter dan veel andere snijders

De Spiralfix laat geen lange kern over. Het middelste stuk van de groente wordt gewoon meegesneden.

Daarnaast blijft er geen flinke stomp of kont over, maar een redelijk bescheiden ‘schijf' aan het uiteinde.

Veiliger en makkelijker voor kinderen

Met een beetje hulp bij het plaatsen van de groente en legen van het opvangbakje, is deze snijder veilig te gebruiken door kinderen.

Geschikt voor dikke/brede groenten

Bij het kleinere broertje de GEFU Spirelli en andere “handheld” spiraalsnijders mogen de groenten die je gaat opsmikkelen niet al te dik of breed zijn. Want dan passen ze niet in het apparaat.

Dit probleem zul je bij de Spiralfix niet snel hebben. Dikke bieten en aardappelen kunnen er zonder probleem in worden verwerkt. Juist voor de dikkere en bolvormige groenten is de Spiralfix goed geschikt vergeleken met de andere snijders.

Heeft de Spiralfix ook nadelen?

Ik vind dit een mooi apparaat, maar helemaal perfect is hij niet.

Beperkte lengte

In tegenstelling tot zijn kleinere broertje de GEFU Spirelli kan de Spiralfix geen groenten aan van onbeperkte lengte.

Je zult de groenten van tevoren in stukken moeten snijden die klein genoeg zijn om in de de snijcontainer van de Spiralfix te passen. Dit zorgt daarmee ook voor kortere slierten dan je met sommige andere snijders kunt produceren.

Dunne, harde groenten zijn moeilijker

Als je met wortels aan de slag wilt, zul je merken dat deze lastig op hun plek blijven zitten. Je moet ze echt goed uitlijnen in het midden, anders floepen ze onder de draaicirkel uit. Het middelste pinnetje oefent niet genoeg druk uit om de wortel op zijn plek te houden tenzij hij helemaal goed zit.

Een dikke wortel zoals een winterpeen werkt het beste. Vlak de uiteinden goed af, zodat de pinnetjes zoveel mogelijk grip hebben.

Je ziet in de foto's van dit product trouwens vooral wat bredere groenten zoals aardappel, courgette, uien en bieten gebruikt worden.

Schoonmaken is lastig

Hij lijkt een stuk makkelijker schoon te maken dan andere modellen. Maar als je hem hebt gebruikt zul je merken dat er toch een paar vervelende hoekjes en plekken zijn die je maar moeilijk schoon krijgt gemaakt. Met name bij de messen.

Een afwasborstel en wellicht zelfs een tandenborstel zijn een must. Een sponsje houdt het niet lang uit met de messen op de bodem.

Nog altijd veel restafval?

Op het eerste oog lijk je weinig groente over te houden. Dit product snijdt namelijk ook de kern van de groente.

Maar omdat je kortere stukken groenten moet gebruiken, hou je meerdere stompjes of schijven over bij het drukelement met de pinnetjes dat je naar beneden draait. Hierdoor ontstaat er toch weer redelijk wat afval.

Niet stabiel?

Mooi ‘in de lucht' meteen in een kom of in de pan spiraalsnijden ziet er op de foto's heel mooi uit. Maar blijkt in de praktijk toch een stuk lastiger te zijn dan wanneer je hem gewoon rechtop neerzet.

En dat brengt ons op het volgende punt

Te klein opvangbakje

Moet je aan de bovenkant al vaker nieuwe groente plaatsen vanwege het kleine inputformaat, moet je aan de onderkant regelmatig het bakje legen vanwege de kleine omvang.

Als je een beetje makkelijk wil snijden, moet de Spiralfix op een stabiele ondergrond staan. Hierdoor ben je vrijwel verplicht om het opvangbakje te gebruiken.

Zo lijkt het haast wel of je meer bezig bent met het verwisselen en verplaatsen van de groenten dan met het snijden ervan.

GEFU Spiralfix kopen

De Spiralfix is moeilijker te vinden van zijn kleinere broertje de Spirelli. Maar ik heb hem gevonden bij:

» Bol.com

Alternatieve spiraalsnijders

Ik vind dat de Spiralfix een mooie opstap is voor de Spirelli. Maar deze grotere spiraalsnijder van GEFU is zeker niet perfect.

GEFU Spirelli

Zolang je geen last hebt van je handen en je normaal kracht kunt zetten om de groenten rond te draaien, is de kleinere en goedkopere GEFU Spirelli een goede optie.

De Spirelli is een stuk compacter en bestaat uit één geheel. Deze past prima thuis in de keukenla. Maar ook op de camping kun je een plekje vinden voor deze keukenhulp om frisse salades op de campingtafel te toveren.

» GEFU Spirelli review

Lurch Spirali

Heb je plek over in je keuken en heb je een vaatwasser? Dan is een tafelmodel spiraalsnijder het overwegen waard. De Lurch Spirali neemt veel meer ruimte in beslag en bestaat uit diverse losse onderdelen die je zult moeten bewaren. Maar daar krijg je meer gebruiksgemak voor terug.

Een product dat het beste geschikt is wanneer je zelf niet veel kracht kunt zetten of wanneer je met kinderen wilt kokerellen. Onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.