De GEFU Spirelli: een compacte, voordelige spiraalsnijder

De bekendste spiraalsnijder van Nederland. Misschien heb je hem wel gezien in de Allerhande van Albert Heijn. Verkrijgbaar in verschillende hippe kleuren en met een zacht prijskaartje. Een aardige spiraalsnijder van compact formaat. Onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.

De Europese variant van de Amerikaanse “Vegetti” spiraalsnijder met zandlopervorm.

Voordelen van de Spirelli

Laten we kijken wat deze spiraalsnijder te bieden heeft.

Lekker hip

De Spirelli is te koop in vijf verschillende, hippe kleuren:

• groen
• blauw
• rood
• roze
• zwart

Lekker compact

Hij is 13cm lang met een omtrek van zo'n 7cm.

Maar let op: de maximale dikte van de groenten die erin kunnen ligt lager (zie iets verderop onder Nadelen > Beperkte formaat groenten).

Alleen de meest basic spiraalsnijders zoals de Cucumbo van Monkey Business zijn kleiner dan deze van GEFU. Maar geen zorgen, hij past prima in je keukenla of rechtop in een kastje.

Dat betekent dat hij ook makkelijk mee kan in de caravan of op de boot. Lekker voor een frisse salade in de zomer.

Draaidop/hulp

Eerst dacht ik dat deze er niet bij zat, maar er zit dus toch een soort kapje of dekseltje bij dat je op het uiteinde van de groente kunt prikken. Zo kun je zoveel mogelijk van de groente omtoveren tot slierten.

Je kunt wel beter zo lang mogelijk gewoon de groente vasthouden en draaien tot je met je vingers de Spirelli aanraakt. En dan voor het laatste stukje de draaidop erin prikken en doordraaien.

Dit dekseltje heeft in totaal 16 pinnetjes om zich in de groente vast te klampen. Je moet wel zorgen voor een plat oppervlak aan het uiteinde van de groente. Dus even vlak afsnijden van tevoren.

Twee snijdiktes

De messen in de Spirelli zijn van Japanse makelij en gemaakt van roestvrij staal.

Aan de ene kant van de zandlopervorm zit een mes dat zorgt voor slierten van 2,0 x 3,0 mm en aan de andere kant een mes dat slierten van 3,5 x 5,0 mm produceert.

De slierten zijn dus niet helemaal rond zoals spaghetti maar meer in de richting van een dunne of smalle tagliatelle pasta.

Geschikt voor de vaatwasser

Het product bestaat uit hoogwaardig kunststof en de messen zijn gemaakt van roestvrij staal. Vaatwasserbestendig dus.

En dat is wel zo prettig, want handmatig schoonmaken is nogal een gepiel.

Heeft deze spiraalsnijder van GEFU ook nadelen?

Dat ligt er een beetje aan wat voor huishouden je runt en of je je handjes nog goed kunt laten wapperen.

Beperkte formaat groenten

De maximale omtrek van groenten die in de Spirelli passen bedraagt een goede 5,3cm. Groenten die groter of dikker zijn dan dit, passen er dus niet in. Hetzelfde geldt voor erg kromme groenten, die draaien er niet lekker doorheen.

Hier moet je dus goed op letten als je in de winkel op de groenteafdeling een paar lekkere courgettes staat te betasten. En als ze per stuk gaan in plaats van per kilo, dan betaal je meer dan nodig voor je groenten omdat jij ze door je Spirelli heen moet kunnen halen.

Ook grote aardappelen kun je vergeten. Dus je bent beperkt tot langwerpige groenten die niet heel dik zijn.

Veel restafval

Sommige gebruikers zijn het niet met me eens, maar ik vind toch dat er een vervelend groot stuk van je groenten overblijft met de Spirelli die je niet mooi kunt omtoveren tot slierten zoals de rest.

Uiteraard kun je wel handmatig wat juliennereepjes van het overgebleven stuk snijden, maar dan schiet je het doel van dit product ook een beetje voorbij.

Niet geschikt voor slappe handjes

Bij de eenvoudige spiraalsnijders zoals deze, moet je zelf redelijk wat kracht zetten bij het draaien om de groenten te snijden. Mensen met reuma, artritis of artrose in de onderarmen, polsen, handen of vingers kunnen de Spirelli beter aan zich voorbij laten gaan.

Maar ook als je kipgezonde klauwen hebt, is een vochtige groente zoals een geraspte wortel vaak hard werken.

Niet geschikt voor kinderen

Om deze reden is deze snijder van GEFU ook niet geschikt voor meehelpende kids. Kijken wie de langste slierten kan maken is natuurlijk superleuk. Maar ze kunnen waarschijnlijk niet voldoende kracht zetten om de groente rond te draaien in de snijder.

En dan zijn er natuurlijk nog de blootliggende messen aan de binnenkant van deze snijder met zandlopermodel. Nee. Absoluut niet veilig voor kinderen.

Lastig schoonmaken

Als je het met de hand gaat doen tenminste. De binnenkant van de Spirelli is niet schoon te maken met een afwasborstel. Dus je moet met een sponsje aan de slag.

Maar wacht. Daar zitten ook die scherpe Japanse messen. En dan hebben we het nog niet over het gedeelte helemaal onderin, het midden van die zandloper. Hmmmm….

Nee. Voor schoonmaakgemak in de spoelbak gaat deze snijder geen prijzen winnen. Vaatwasser aanbevolen/noodzakelijk.

De Spirelli 2.0 is gearriveerd

Wat ruist daar in de keukenkast? De nieuwe, verbeterde versie van de originele GEFU Spirelli natuurlijk.

GEFU heeft goed geluisterd naar feedback van klanten en heeft in 2015 de draaidop volledig herzien voor de Spirelli 2.0. Hierdoor is hij makkelijker in gebruik en zorgt hij voor minder restafval dan voorheen.

De pinnetjes zijn nu dunner, langer en van metaal. Zo maal je de kont van je courgette niet meer tot moes. Bovendien kun je met deze draaidop de groente veel verder doorduwen in de Spirelli dan eerst. Dus langere slierten en minder restafval. Wel zo praktisch. En de dop biedt meer houvast dan de oude, platte draaidop.

De Spirelli 2.0 is geschikt voor groenten tot 6 centimeter dik. GEFU raadt vooral courgette, wortel, radijs, komkommer, aardappel en bietjes aan.

Ervaringen van kopers

Zit ik hier alleen maar uit mijn nek te lullen of klopt er ook nog wat van? Tijd om uit te zoeken wat de groentenpasta en -salade eter van deze spiraalsnijder vindt.

De prijs-/kwaliteitverhouding wordt in ieder geval als goed beschouwd. Voor pak hem beet twee tientjes heb je een goed product waarmee je leuke jullienneslierten van groenten kunt maken.

Over het gebruiksgemak en schoonmaakgemak is niet iedereen even zeer te spreken.

Als jij een normale hoeveelheid kracht kunt zetten met je handen om de groenten rond te draaien tegen de messen in, dan werkt hij prima. Al zul je het na afloop wel goed voelen in je polsen.

Maar zodra je problemen hebt met kracht zetten in je handen, dan is dit niet de juiste spiraalsnijder voor jou. Kies in dit laatste geval voor een spiraalsnijder met hendel. Dat werkt makkelijker.

Handmatig schoonmaken is niet praktisch en het is oppassen geblazen met de messen aan de binnenkant. In de vaatwasser wordt hij een stuk makkelijker schoon. Of je moet al tevreden zijn met simpelweg schoonspoelen onder de kraan. Maar dat komt er in mijn keuken dus niet in. Ik moet goed kunnen schuren met mijn sponsje.

Wat ik verder veel tegenkom zijn punten die ik in deze review aanhaal. Hij verspilt veel groente met het reststuk. Hardere groenten zoals wortel zijn lastiger. De draaidop blijft er niet goed op zitten (geen schroefdraad).

Je moet voor jezelf bepalen wat voor type gebruiker je bent. De een vindt dat hij veel restafval produceert (eens). De ander vindt van niet. De een vindt hem makkelijk in gebruik. De ander vreselijk lastig.

Ga je dagelijks spiraalsnijden? Heb je niet veel kracht in je handen? Kies dan voor een iets duurdere spiraalsnijder met hendel. Neemt meer ruimte in beslag, maar maakt je leven wel makkelijker.

Heb je weinig ruimte in de keuken? Ga je af en toe lekker met groenten in de weer? En dan vooral met zachte groenten als courgette? Geen problemen met je handen? Vaatwasser aanwezig? Dan is de Spirelli een prima apparaatje.

Ik hoop in ieder geval dat je een goed oordeel hebt kunnen vormen over deze snijder voordat je hem aanschaft. Of misschien kiest voor een andere.

https://www.youtube.com/watch?v=gBx0F3alXcQ

De GEFU Spirelli kopen

Dit keukenhulpmiddel voor gezonde genieters is verkrijgbaar bij:

» Bol.com

Let op: er zijn veel ‘whitelabel' varianten te koop van dit zandlopermodel spiraalsnijder. Ze zien er allemaal vrijwel hetzelfde uit, maar er staat een ander logootje op. Lees voor aanschaf altijd goed de reviews bij het product om na te gaan of je niet met een slecht aftreksel te maken hebt.

Alternatieve spiraalsnijders

De Spirelli is waarschijnlijk de meest bekende en populaire spiraalsnijder in Nederland omdat hij in de Allerhande heeft gestaan. Maar zoals je hebt gezien, is hij niet perfect. De betere snijders zijn echter vaak wel net een maatje groter.

De GEFU Spiralfix

De grotere broer van de Spirelli. De Spiralfix heeft een handvat waarmee je hem stevig vast kunt houden. En een hendel om makkelijker kracht te zetten. En er kunnen veel dikkere/bredere groenten in. Je moet ze waarschijnlijk wel in stukken snijden voordat je ze versnijdt dus je slierten worden wat korter.

Het opvangbakje is optioneel, maar wel dubbel bruikbaar als bewaardoosje. En de hendel en het opvangbakje kunnen na het schoonmaken in de hoofdcontainer worden bewaard om ruimte te besparen.

» Volledige GEFU Spiralfix review

De Lurch Spirali

Een populair tafelmodel spiraalsnijder met hendel. Deze neemt meer ruimte in beslag in je keukenkastje, maar is een stuk handiger wanneer je regelmatig of grotere hoeveelheden groenten moet omtoveren tot pasta of salade.

Het werkplaatsgehalte van je keuken schiet wel spontaan omhoog met dit apparaat op je aanrecht. Maar je koopt hem dan ook voor het praktische aspect van makkelijker spiraalsnijden en niet voor het overrompelende design.

Met drie verschillende snijbladen. Produceert weinig restafval in tegenstelling tot de Spirelli. En zowel zachte groenten als aubergine en hardere groenten als aardappels en wortels zijn goed te doen. Onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.