Strijkijzer schoonmaken

 

Tefal strijkijzer
Strijkzool Tefal

Als u regelmatig een stoomstrijkijzer gebruikt, wordt de onderkant van het ijzer na verloop van tijd vies door het té heet strijken van synthetische stoffen of vanwege het gebruik van kalkhoudend, hard water en moet u uw strijkijzer schoonmaken.

Ook het te heet strijken van een opdruk kan hierin een rol spelen. De viezigheid aan de strijkzool (onderkant) kan ervoor zorgen dat u bruine vlekken op uw kleding krijgt, iets wat u uiteraard te allen tijde wilt voorkomen. In dit artikel leggen wij u uit hoe u uw strijkijzer het beste schoon kunt maken én hoe u in de toekomst een vieze strijkzool voorkomt.

Hoe kan ik voorkomen dat de strijkzool vies wordt?

Wanneer u wilt voorkomen dat u na verloop van tijd een vies stoomstrijkijzer krijgt, is het verstandig om dit apparaat in ieder geval elke drie maanden te ontkalken. Let er daarbij wel op dat sommige merken een bakje of een speciale cartridge bevatten waar de kalkafzetting in wordt verzameld. Het is van belang dat u hiervoor geen schoonmaakazijn gebruikt, zoals voor de rest van het apparaat, maar dat u het bakje leegt en de cartridge na drie maanden vervangt.

Giet ook na iedere strijkbeurt het waterreservoir van het apparaat zelf leeg, zodat er geen laagje stilstaand water achterblijft die de kalkvorming bevordert. Kalk blokkeert namelijk de openingen in uw stoomstrijkijzer, waardoor er roest kan ontstaan. Als u dit niet doet zult u uw strijkijzer goed moeten schoonmaken.

Woont u in een gebied in Nederland waar de waterhardheid hoog is? Overweeg dan om een waterfilter aan te schaffen, zodat u gefilterd water gebruikt. Op die manier gaat uw strijkijzer een stuk langer mee en blijft de stoomkracht het sterkst. Check hier de waterhardheid in uw gemeente.

De beste manier om te voorkomen dat dit handige hulpmiddel vies wordt, is het strijken van uw kleren op de juiste temperatuur. De juiste temperatuur is terug te vinden op het label dat bovenaan in uw kleding zit verwerkt. Wanneer u iets te heet strijkt, kan dit zorgen voor het smelten van hele kleine stukjes stof die aan de strijkzool blijven plakken. Deze stukjes stof verstoppen op hun beurt weer de stoomgaten, zodat het apparaat minder goed zijn werk kan doen.

Hoe moet ik mijn strijkijzer schoonmaken?

Er zijn verschillende soorten antikalk systemen die elk een andere aanpak vergen voor het schoonmaken van uw strijkijzer. We behandelen eerst hoe u de reiniging het beste kunt doen bij het product zonder antikalk systeem en gaan daarna in op het reinigen van de strijkbouten met de drie verschillende antikalk systemen.

Zonder antikalk systeem

Voor een strijkijzer schoonmaken zonder antikalk systeem, kunt u het beste gebruikmaken van een in schoonmaakazijn gedrenkte doek. Wanneer u het product gedurende een halfuur in deze doek plaatst, kunt u het vuil erna gemakkelijk met een vochtig doekje verwijderen. Een witte kaars langs de vlekken halen, terwijl het apparaat op standje 2 staat, doet ook wonderen. Als u na de behandeling met de kaars de onderkant grondig schoonmaakt met wat keukenpapier, zal de strijkzool u opnieuw tegemoet glimmen.

Een andere optie is:

 1. Meng wat water en zijn en giet dit via een kopje in het reservoir
 2. Zet het ijzer op de hoogste stand en verwarm dit maximaal vier minuten lang
 3. Druk een aantal keer op de stoomknop, zodat de vloeistof ook verspreid wordt door de stoomgaatjes
 4. Hierna zet u het stoomstrijkijzer uit en laat de mix van azijn en water gedurende een uur intrekken
 5. Gooi vervolgens het reservoir leeg en maak deze aan de binnenkant schoon met een zachte spons om alle achtergebleven kalkresten te verwijderen
 6. Vul het reservoir opnieuw met schoon en eventueel gedestilleerd water.
 7. Kies voor stomen en strijk ongeveer drie minuten lang met de stomer over een schone doek. Blijf net zolang stomen totdat er enkel helder water te zien is.

U kunt nu weer verder strijken zonder lelijke vlekken te maken op uw kleding.

Zelfreinigend

Met dit type hoeft u niet zelf aan de slag. Lees de handleiding van het apparaat zorgvuldig door en kies vervolgens het juiste programma op de strijkbout voor het ontkalken ervan. Philips heeft verschillende zelfreinigende varianten beschikbaar.

Kalkverzamelaars

Een kalkverzamelaar is het bakje dat zich aan de achterkant van het apparaat bevindt voor het opvangen van de kalkresten. Dit bakje is gemakkelijk uit het product te halen, zodat u het kunt legen. Spoel het bakje goed af met koud water en plaats het terug. Doe dit om de drie maanden, voor het kalkvrij houden van uw apparaat.

Antikalk cartridge

De cartridges in uw stoomstrijkijzer werken eigenlijk precies hetzelfde als de cartridges in uw printer. U stopt een cassette in de cartridge die kalkaanslag gedurende drie maanden voorkomt. Wanneer de cassette op is, gaat er een lampje branden en kunt u deze vervangen door een nieuwe cassette. De cartridge verlengt dus de levensduur van het product.

Buitenkant product schoonmaken

Zijn de binnen- en onderkant er weer helemaal klaar voor en wilt u ook de buitenkant van het apparaat schoonmaken? Neem de buitenkant dan af met een enigszins vochtig microvezeldoekje en veeg daarmee de kunststof behuizing voorzichtig schoon.

Reinigen met zuiveringszout

Een handig huis, tuin- en keukenhulpmiddel dat u kunt gebruiken voor het reinigen, is zout. Zet de strijkbout af en laat deze eerst compleet afkoelen. Pak vervolgens een stukje keukenpapier en leg het op uw strijkplank. Strooi een beetje zout op het keukenpapier. Zet de strijkbout op de hoogste stand zonder stoomfunctie en strijk over het zout heen. Door de warmte absorbeert het vuil het zout, waardoor de strijkzool hierna weer mooi schoon is. Tot slot weer laten afkoelen en de onderkant afnemen met een vochtig doekje. U kunt het apparaat ook reinigen met een pasta gemaakt van baking soda of door het aanbrengen van een beetje tandpasta op de strijkzool.

Andere manieren om uw strijkijzer te reinigen

Bent u in het bezit van een wasdroger? Pak dan een nieuw wasdrogerdoekje uit de kast. Zet de strijkbout aan op de laagste stand. Wrijf voorzichtig met het doekje over de zoolplaat, totdat de vlekken zijn verdwenen. Zet het ijzer vervolgens aan op een hogere stand om een nieuwe, schone doek te kunnen strijken. Zo verwijdert u de achtergebleven resten van het wasdrogerdoekje.

Het kan weleens voorkomen dat de strijkzool zeer plakkerig aanvoelt. Schakel op dat moment de machine in de hoogste stand en zet de stoomfunctie uit. Beweeg met de onderkant van het ijzer heen en weer over krantenpapier, totdat de strijkzool helemaal schoon is. Helpt dit niet voldoende, strooit u dan een beetje zout over het krantenpapier heen en herhaal de procedure.

Let op!
Gebruik niet teveel water tijdens het reinigen van uw strijkbout. U kunt hier de machine mee beschadigen. Lees altijd van tevoren de gebruiksaanwijzing, om er zeker van te zijn dat u het apparaat op een juiste manier schoonmaakt.

2 gedachten over “Strijkijzer schoonmaken”

  • Ha Anja,

   Dit verscheelt per type strijkijzer. Er zijn verschillende mogelijkheden van ontkalking bij de Philips strijkijzers en stoomgeneratoren.

   Door op de onderstaande link te klikken kunt u zien hoe u uw strijkijzer moet ontkalken:

   Stoomstrijkijzers ontkalken

   Wij hopen u voldoende te hebben geïnformeerd!

   Beantwoorden

Plaats een reactie