Ramen wassen

Wie een huis, flat of appartement bewoont, krijgt er vroeg of laat mee te maken. Zodra de zon genadeloos naar binnen schijnt, kunnen we er niet meer onderuit en worden we met de harde waarheid geconfronteerd. Het wassen van de ramen.

De gelukkigen onder ons die de glazenwasser over de vloer krijgen, kunnen achterover gaan liggen om een boek te lezen in plaats van dit blog. Voor alle anderen die dit klusje zelf moeten klaren, geven wij in het onderstaande blog graag een aantal tips om uw ramen weer snel en streeploos schoon te krijgen. Wij belichten de ouderwetse methodes en middelen, maar ook wat de beste ruitenreiniger is. Zodat ook u daarna weer een hele poos achterover kunt gaan liggen. Wat het ramen wassen betreft dan.

More...

Zaken waar u op dient te letten

Hoewel smerige ramen het meest opvallen wanneer de zon erop schijnt, raden wij u af om direct op te springen om de ramen te gaan wassen. Toch kunt u beter even wachten op bewolkt weer. Zo voorkomt u dat u mogelijke strepen, druppels of stofjes ziet. Wanneer de zon op het glas schijnt, wordt het glas warmer. Het water met daarin het schoonmaakmiddel, zal op warme ruiten sneller verdampen, waardoor er lelijke strepen op uw ramen kunnen achterblijven. Kunt u zich op een zonnige dag toch niet beheersen, gebruik dan koud water.

Safety first

Helaas bevinden niet alle hoekjes van de ramen zich binnen uw handbereik. Wat u absoluut moet zien te vermijden is gestuntel om net dat onbereikbare hoekje van het raam te wassen. Komt het u bekend voor? Op het randje van de vensterbank staan? Net iets te ver uit de raam hangen? Of zelfs in de dakgoot balanceren? Op de trap die net niet stevig genoeg staat of eigenlijk te kort is? Uw veiligheid staat steeds voorop!
Als laatste optie is nog altijd de glazenwasser. Maar leest u, voordat u overweegt deze in te schakelen, vooral nog even verder.

De emmer

Misschien heeft u er nooit zo bij stil gestaan, maar de emmer is een belangrijk onderdeel van uw werkzaamheden. Zorg ervoor dat uw emmer schoon is en er absoluut geen vuil of zand van een vorig klusje in zit. Eerst goed uitspoelen dus voordat u de emmer vult. Wanneer er zand in uw spons of microvezeldoekje belandt, kunnen er op den duur krassen in uw glas ontstaan. Maak een emmer ook niet te zwaar en investeer in een degelijke emmer met een goed handvat dat lekker in de hand ligt.

Waarmee wordt de emmer gevuld?

Natuurlijk is er een heel scala aan goede reinigingsproducten te koop, die u allemaal streeploze ramen beloven. Een van die producten die dat ook waar maakt is HG Glasreiniger. Maar misschien zweert u bij een ander middel.
Toch hoeft u, wanneer u het op uw heupen krijgt en aan de slag wilt gaan, niet direct naar de supermarkt om een glasreiniger te kopen. Hoogstwaarschijnlijk heeft u vast een van onderstaande middeltjes in huis. Hieronder vindt u zes sopjes om uw ramen schoon te maken.

  • Heet water en een flinke scheut spiritus en een paar druppels afwasmiddel
  • Heet water en een scheutje glansspoelmiddel (voor in de vaatwasser)
  • Heet water en ammonia (naspoelen met water, denk aan huishoudhandschoenen)
  • Heet water en soda ( naspoelen met water)
  • Heet water en een gesneden ui
  • Heet water en een scheutje schoonmaakazijn

De trekker

Hoe beter de kwaliteit van de trekker, hoe streeplozer uw ramen tevoorschijn zullen komen. Op een rubber die lubbert of flubbert, te slap of juist te stijf is, zit u niet te wachten. Bezuinig hier dus niet op.
Zodra uw trekker zeer stroef is of deze strepen achterlaat, kunt u proberen de rubber om te draaien. Mocht dat geen soelaas bieden, dan moet de rubber of eventueel de hele trekker worden vervangen.

Let er bij aankoop op dat de trekker niet te smal, maar ook zeker niet te breed is. Sommige trekkers zijn ook geschikt om op een telescoopsteel te plaatsen of hebben een dubbele functie, namelijk trekker en inwasser inéén.

Werk, logischerwijze, altijd van boven naar beneden en probeer de trekker in één beweging van links naar rechts (of van rechts naar links zo u wilt) te bewegen. Een nieuwe baan moet de vorige baan een beetje overlappen. Probeer optillen van de trekker te voorkomen en daarmee het ontstaan van strepen. Droog tussendoor de trekker met een zeem af.

De telescoopsteel

Bij een telescoopsteel denkt u misschien in eerste instantie aan onbereikbare plekken. Dat is correct, met zo´n uitschuifbare steel zijn hoge ramen beter bereikbaar. 

Maar er is méér. Er zijn ook telescoopstelen met een wateraansluiting. Die sluit u heel eenvoudig op een tuinslang aan. Er zijn wateraansluitingen die rondom de steel gedraaid zitten, maar ook modellen waar de watertoevoer keurig in de steel is verwerkt. Met de laatste optie blijft u in elk geval niet ergens achter haken. Als u de telescoopsteel dan ook nog eens met een multifunctionele trekker combineert, zijn uw ramen in no time weer glanzend schoon.

Wanneer u overweegt om een telescoopsteel aan te schaffen, is het goed om te weten dat er globaal gezegd twee soorten materialen zijn, te weten aluminium en carbon. Een aluminiumuitvoering is prima voor huishoudelijk gebruik. Wanneer u echter zeer regelmatig uw ramen wast, kunt u de aanschaf van een uitvoering in carbon overwegen. Carbon is oersterk én licht van gewicht, maar ook duurder.

Het spreekt voor zich dat er diverse lengtes verkrijgbaar zijn. Er zijn zelfs lengtes van 14 meter verkrijgbaar. Schaf liever een iets langere telescoopsteel aan die u niet helemaal uitschuift. Dat komt de stabiliteit namelijk ten goede. Meten is weten!

De glasmop

Niet alleen vloeren kunt u moppen, ook uw ramen kunnen met een zogenaamd glasmopsysteem worden schoongemaakt. Op een uitschuifbare steel zit een soort zeem uit microvezel bevestigd. Dit materiaal verwijdert al het vuil van uw ramen en laat het vlekvrij en streeploos opdrogen. Een glasmop is een combinatie van spons, zeem en raamtrekker in één. U hoeft voor gebruik alleen de ramen met een spuitflacon met water licht te bevochtigen. Beweeg daarna met rustige bewegingen over de ramen.

De ruitenreiniger

Behalve de traditionele spons, zeem en trekker, kunt u tegenwoordig uw ramen ook reinigen met een ruitenreiniger (niet te verwarren met een glasreiniger). Een ruitenreiniger is een handig apparaat waarmee u snel. efficiënt en streeploos uw ramen wast. Bijkomend voordeel is dat u niet meer uw emmer met sop, spons, zeem en trekker hoeft te sjouwen. Die kunt u achterwege laten. 

Binnenshuis hoeft u geen rekening meer te houden met smerig water dat op uw houten vloer of vloerbedekking terecht komt. Het toestel is voorzien van een flacon waar u een reinigingsmiddel aan toevoegt. Via het poetsstuk kunt u het waswater op het raam aanbrengen, maar u kunt er ook nog voor kiezen om dit met de traditionele emmer en spons te doen.
Als de ramen schoon maar nog nat zijn, plaatst u de ruitenreiniger bovenaan de ruit en beweegt die langzaam naar beneden. Het smerige waswater wordt nu door de wisser met accu opgezogen.

Wanneer u de aanschaf van dit handige toestel overweegt hoeft u het wiel niet meer zelf uit te vinden. Klesto deed voor u, zoals gewoonlijk, al uitgebreid onderzoek naar de verschillende ruitenreinigers. Bent u benieuwd welk type ruitenreiniger goed bij u en uw ramen past? Op Klesto.nl leest u er alles over onder de kop “schoonmaken” - “ruitenreiniger” – “beste ruitenreiniger. Hier vindt u alle specificaties zoals oplaad- en gebruikstijden, gewicht, prijs enzovoorts. Een glashelder artikel!

Ramen op hoogte wassen

Wanneer uw ramen zich niet binnen uw eigen handbereik bevinden, zijn er een drietal mogelijkheden om deze ramen toch te (laten) wassen
Met de hierboven genoemde telescoopsteel kunt u hoger gelegen ramen bereiken.
Nog meer hoogte wint u in combinatie met een (degelijke, solide en stabiele) huishoudtrap. Maak er echter geen circusact van door enge capriolen uit te halen bovenop de ladder.
En last but not least, u kunt een professionele glazenwasser inschakelen, de meest veilige, maar ook duurste methode. 

De werkvolgorde

1. Zet alle benodigde materialen klaar zoals emmer, schoonmaakmiddel, schone materialen, trekker of ruitenreiniger en ladder, Zorg dat kinderen en huisdieren u niet voor de voeten kunnen lopen of afleiden.

2. Zorg ervoor dat uw vensterbank leeg is. 
3. Verwijder nu met een zachte stoffer eerst eventueel vuil en spinnenwebben van de kozijnen en maak ze vervolgens met een sopje schoon. 
4. Maak een nieuw sopje met heet water en het schoonmaakmiddel van uw keuze of neem uw ruitenreiniger of glasmop en was uw ramen.
5. Verwijder met een microvezeldoekje, dunne absorberende doek of zeem het laatste vocht van uw kozijnen en de vensterbank.

Tip van oma
Maak van een pagina uit de krant een flinke prop en veeg daarmee vervolgens de ruiten schoon voor een streeploos resultaat.

Wij hopen u met dit blog een heldere kijk op ramen wassen gegeven te hebben. Zoals wij dat ook voor menig huishoudelijk apparaat al gedaan hebben en blijven doen. Klesto.nl is er namelijk om het u op huishoudelijk gebied gemakkelijker te maken.

Plaats een reactie