Slowjuicer of blender

Wat is nu beter, een slowjuicer of een blender? Deze vraag horen we de laatste tijd steeds vaker. Hier krijgt u duidelijk antwoord, compleet met tekst en uitleg. Volgt u de hype van de slowjuicer versus de blender? Er gaan namelijk verhalen in de ronde over de grote gezondheidsvoordelen van slowjuicers.

Zijn deze lovende berichten waar of niet waar en is een slowjuicer nou echt of juist helemaal niet gezonder dan een blender? Ook dat zoeken we hier uit. Met keiharde feiten, want klesto.nl neemt geen blad voor de mond. Door onze onafhankelijke onderzoeken van de beste foodprocessors, blenders en sapcentrifuges zijn we prima op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

More...

De waarheid over slowjuicers en blenders delen we graag met u. Wilt u gezonder leven, afvallen of staat u gewoon graag in de keuken? Verse groentesappen en fruitdrankjes dragen bij aan een gezonde en gevarieerde voeding.

De keuze voor een blender of slowjuicer ligt dan voor de hand, maar welke van de twee keukenmachines is nu beter? Ook niet onbelangrijk, een slowjuicer is een flink stuk duurder dan een doorsnee blender. Zullen we de waarheid eens op de keukentafel leggen? We beginnen meteen bij de basis, de verschillen tussen een blender en een slowjuicer. Gaat u mee?
De verschillen tussen een blender en een slowjuicer

Om de juiste keuze te kunnen maken tussen een blender of een slowjuicer wilt u natuurlijk weten wat u koopt. Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen een blender en een slowjuicer? De uiterlijke verschillen zijn overduidelijk. Een blender bestaat uit een kom op een motor basis en is door zijn beperkte mogelijkheden duidelijk herkenbaar.

Een slowjuicer kan zowel een horizontaal als een verticaal systeem hebben en is over het algemeen groter dan een blender. De slowjuicer is herkenbaar door de grote vulopening boven het apparaat en het kraantje aan de voorkant.

Wat kunt u met een slowjuicer of blender doen?

Qua uiterlijk zijn er dus wel heel duidelijke verschillen, maar hoe zit het met de mogelijkheden? Om goed duidelijk te maken wat een blender nu precies is en wat u met een blender kunt doen is overzicht belangrijk. Daarom hebben we de mogelijkheden voor u op een rijtje gezet. Daaronder ziet u ook meteen wat u met een sapcentrifuge kunt doen.

Blender
versus
Slowjuicer

Wat is een blender?

 • Komt met deksel, messen en motorbasis
 • Mixen en hakken van groente en fruit
 • Pureren
 • Smoothies maken
 • Basis voor soepen en sauzen maken
 • Crushen van ijs (vanaf ong. 1000 Watt)

Wat is een sapcentrifuge?

 • Kom met vulopening, pers, filter, pulp reservoir en motor basis
 • Uitpersen van groenten en fruit (langzaam en vacuüm)
 • Scheidt het sap van de pulp
 • Sappen maken
 • Basis voor soepen en sauzen maken
 • Met de pulp kunt u ook gerechten maken

Heeft u de verschillen in uiterlijk en mogelijkheden van de blender en de sapcentrifuge gezien? Toch zijn er ook best veel overeenkomsten. Beide keukenmachines kunnen in elk geval groenten en fruit verwerken tot een vloeibaar geheel.

Heeft u een voorkeur voor helder sap? Dan is een slowjuicer een aanwinst in uw keuken. Vindt u smoothies heerlijk? Dan kan een blender voor u een prima koop zijn. Maar hoe zit het nu met de gezondheid? Fabrikanten van slowjuicers geven hoog op over het behoud van enzymen en grotere hoeveelheden vitaminen in langzaam en vacuüm geperste sappen. Zullen we daar een eens induiken?

Enzymen en vitamines met de slowjuicer(waarheid of onzin?)

De claim van fabrikanten over grotere hoeveelheden enzymen en vitamines in sap door het proces van slowjuicen is niet bewezen. In vergelijkende onderzoeken bleken er geen (noemenswaardige) verschillen te zijn tussen sapjes uit een slowjuicer, blender of sapcentrifuge. Wat wel bewezen is, is dat een slowjuicer als één van weinige apparaten tarwegras en noten kan persen.

De hoeveelheid sap die u krijgt met een slowjuicer is optimaal en bijzonder zuiver van samenstelling. Nu zeggen voedselexperts wel dat het helemaal niet verkeerd is om ook pulp en dus vezels te eten. Dit schijnt uw darmwerking te bevorderen.

Het voedingsadvies is dus om ook regelmatig rauwe groenten of fruit te eten door dit zelf goed te kauwen. Kunt u dit niet vanwege uw gebit of heeft u daar gewoon geen zin in? Dit kunnen we ons helemaal voorstellen. Persoonlijk bekeken lijkt afwisselend en vers bereid eten of drinken daarbij gewoon het beste en gezondste eetpatroon.

Feit is daarbij dat sommige gezonde groenten gewoon vaak niet lekker zijn. Door die te mengen met andere groenten en fruit of te verwerken in een drankje krijgt u ze toch binnen. Zullen we de knoop doorhakken en kijken wat het wordt?

De ultieme vergelijking slowjuicer of blender (and the winner is…)

Voordelen en nadelen zijn er bij iedere keukenmachine. Nog niet eerder zijn de voordelen en nadelen van blenders en slowjuicers met elkaar vergeleken. U raadt het zeker al? Juist dat gaan we hier nu doen.

Voordelen en nadelen van de blender (versus de slowjuicer)

Voordelen blender

 • Goedkoper in aanschaf
 • Compact formaat
 • Kan (bijna) alle groenten en fruit hakken en mixen
 • Makkelijk schoon te maken

Nadelen blender

 • Beperkte mogelijkheden
 • Maakt vrij veel geluid

Voordelen en nadelen van de slowjuicer (versus de blender)

Voordelen slowjuicer

 • Scheidt sap van de pulp
 • Handig schekkraantje voor sap
 • Kan (bijna) alle groenten en fruit persen
 • Kan sap maken van tarwegras en noten
 • Je hoeft niet te schillen

Nadelen slowjuicer

 • Duurder in aanschaf
 • Groter apparaat
 • Schoonmaak neemt tijd

Nu we alles besproken hebben en de feiten zijn gescheiden van de fictie komen bij de conclusie. De beslissing is aan u. Wat denk u ervan? Gaat u voor de goedkopere blender en biedt deze u prima wat u nodig heeft? Of is een exclusieve slowjuicer voor heldere sappen helemaal uw ding? Let’s find out.
Gaat u voor een blender of een slowjuicer?

U weet nu wat waar is en niet over de gezondheidsaspecten van beide keukenmachines. Naar aanleiding van de voordelen en de nadelen kunt u nu zelf de juiste keuze maken. Wordt het een blender of een slowjuicer? Heeft u dat eenmaal besloten, dan kunnen we u namelijk nog meer bieden. Onafhankelijke onderzoeken naar huishoudelijke apparaten, dat is wat wij doen. Zowel slowjuicers als blenders komen daarbij aan bod.

Heeft u besloten en gaat u voor een slowjuicer? In onze grote slowjuicer test van 2019 vindt u de beste koop in verschillende categorieën. Heeft u een beperkt budget? In dit onderzoek is ook de beste slowjuicer onder de € 100,- geselecteerd.

Wordt het voor u uiteindelijk toch een blender? Onze test over de beste blender van 2019 omvat verschillende beste koop blenders voor onderweg, dagelijks gebruik of smoothies en bovendien handige kooptips.

Onze blog zit er trouwens weer op. Wilt u reageren, aanvullen of deze blog delen op Facebook? Ga gerust uw gang. Het was een genoegen om u hier te hebben. Alvast veel plezier in uw keuken, met lekkere gezonde groenten en fruit.

Plaats een reactie