Vliegenpoep verwijderen

Vliegenpoep op onze spulletjes, het overkomt ons allemaal wel eens. Heeft u ook wel eens last van vliegen in uw huis en wilt u weten hoe u de uitwerpselen van vliegen simpel en adequaat kunt verwijderen? De veilige en beste methodes om vliegenpoep te verwijderen vindt u hier.

Vaak valt het niet eens op, vliegenpoep in huis, tot u van dichtbij ziet dat uw mooie lamp, apparatuur of raamkozijnen onder de zwartbruine stipjes zitten. Hoe verwijderd u vliegenpoep en wat moet u bij het schoonmaken van vliegenpoep beslist niet doen?

More...

Wilt u meer weten over vliegen, de risico’s voor onze gezondheid en de bestrijding van vliegen? Over de ins en outs van vliegen gaan we het hier uitgebreid hebben. Alle informatie over de gezondheidsrisico’s van vliegen en vliegenpoep plus de drie beste methodes voor het bestrijden van vliegen zonder gif hebben we voor u klaar staan.

Na het lezen van deze blog bent u een expert op het gebied van huisvliegen en hun uitwerpselen. Het hygiënisch verwijderen van vliegenpoep doen we natuurlijk bij voorkeur zonder chemische middelen. Bij de reiniging van vliegenpoep maken we vanzelfsprekend ook liever geen schade aan onze meubels of apparaten.

Nu is er in iedere woning wel eens een vlieg binnen, daar ontkomt u niet aan, maar hoe voorkomt u een ware vliegenplaag? Ook voor onze lezers op het platteland hebben we afdoende tips en nuttige adviezen. Heeft u vliegenpoep gevonden op uw kostbare apparatuur of mooie meubels en wilt u hiervan af? Dan beginnen we zo snel mogelijk aan de schoonmaak en gaan in één moeite door om de veroorzakers zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Gaat u mee?

Zijn vliegen een risico voor de gezondheid? 

Vliegen zijn, over het algemeen, niet schadelijk voor de gezondheid. Toch kunnen vliegen, vooral als het er veel zijn wel zorgen voor overlast en het verspreiden van bacteriën. Wilt u een simpel voorbeeld? Een vlieg die net ergens op de poep heeft gezeten en daarna op uw aanrecht, kan via zijn pootjes bacteriën verspreiden. Deze bacteriën kunnen zorgen voor voedselvergiftiging.

Nu is dit natuurlijk bij de gewone huis tuin en keuken vlieg niet zo snel het geval. Bij u in huis ligt er natuurlijk geen verrot eten of poep en een vlieg wast regelmatig zijn pootjes. Toch is voorkomen beter dan genezen. Bent u werkzaam in de veeteelt of woont u in een landelijke omgeving met veel dieren? Speciaal voor u hebben we een extra hoofdstuk toegevoegd over vliegen bij de boerderij of landelijke omgeving.

We komen hier straks op terug. Nu gaan we eerst de huis, tuin en keuken vlieg eens helemaal ontleden.

Waarom vliegen overal sporen achterlaten 

Wat zijn nu eigenlijk de bruine stipjes die we overal zo veelvuldig aantreffen? De stipjes bestaat uit een combinatie van poep, urine en etensresten. Dit heeft te maken met de wijze waarop vliegen eten. Een vlieg heeft namelijk geen mond of tanden, maar moet zijn maaltijden vinden via een kleine slurf aan de voorkant van zijn kop. De vlieg zuigt het eten naar binnen.

Doordat een vlieg niet kan kauwen hebben vliegen dus een voorkeur voor zacht of vloeibaar voedsel. Is er geen zacht voedsel beschikbaar? Dan maakt de vlieg het eten zelf zacht door er via zijn slurf vocht aan toe te voegen. Als het ware spuugt een vlieg dus op het eten voordat hij(of zij) het kan consumeren. Vindt u dit een enge gedachte? Begrijpelijk hoor, bijna net zo vies als iemand die met open mond kauwt. Gelukkig is het vrij simpel om vliegen buiten de deur te houden.

Hoe voorkomt u een vliegenplaag? 

Een vliegenplaag voorkomen doet u, door alle zachte en vloeibare etenswaren te verwijderen. Is er geen eten dan gaat de vlieg weg. Dit geldt natuurlijk ook voor uw tuin of balkon. Stilstaand water, vogelpoep, etensresten of hondenpoep zijn nono’s als het om vliegenbestrijding gaat. Met een nette en schone omgeving geeft u vliegen geen kans om te eten of voort te planten, zij zoeken dan hun heil ergens anders. Als extra voorzorg kunt u gebruik maken van horren of een vliegen gordijn.

Heeft u dit allemaal gedaan en ziet u toch nog vliegenpoep in uw woning?

Het schoonmaken van vliegenpoep (de vochtige methode) 

Af en toe een verdwaalde vlieg, daar zult u niet aan ontkomen. Gezien het feit dat vliegen dagelijks meerdere keren poepen zijn de sporen hiervan snel zichtbaar. Aan de schoonmaak dus want poep, hoe minuscuul dan ook, is niet onze favoriet. Heeft u vliegenpoep op uw meubels of ramen? Dan kunt u dit heel gemakkelijk verwijderen met een doek en een sopje waarin u een klein beetje azijn mengt.

Heeft u vliegenpoep op uw lampenkap of op de lamp zelf? Dan neemt u die het beste af met een (zeer) licht vochtig doekje. Eventueel kunt u ook proberen om de vliegenpoep te verwijderen met een droog microvezel doekje. Dit zijn speciale doekjes die niet pluizen en geen streepjes achterlaten. Er bestaan zelfs speciale schoonmaakdoekjes voor vliegenpoep maar nadat we deze hebben geprobeerd zagen wij geen verschil in het uiteindelijk resultaat.

Vliegenpoep verwijderen van uw PC of TV 

Heeft u vliegenpoep gevonden op uw televisie of op het computerscherm? Dan wilt u natuurlijk graag weten wat de beste reinigingsmethode is om uw plasma of lcd scherm te reinigen van vliegenpoep. Zullen we beginnen met een belangrijke waarschuwing? Er zijn veel schoonmaakmiddelen in de winkels waarbij u de spray of gel op het scherm moet spuiten. Wij raden aan om dit niet(nooit) doen. De randen van uw scherm zijn namelijk niet waterdicht en hierdoor kunnen dus vocht en vuil binnendringen in uw dure apparatuur.

LCD reinigingsmiddelen 

Er worden in computerzaken en elektrowinkels verschillende reinigingsmiddelen verkocht, speciaal voor beeldschermen. De prijzen variëren tussen de 1,50 voor reinigingsdoekjes tot aan bijna 20,- voor een complete set. Wilt u liever een speciale lcd reiniger gebruiken in plaats van azijn? Dat is prima zolang u deze maar op het doekje spuit en niet rechtstreeks op uw dure scherm.

De schoonmaak van uw beeldscherm 

Een regelmatige reiniging van uw tv of pc schermen verlengt de levensduur en is ook nog eens prettiger om naar te kijken. Zullen we aan de slag? U laat eerst uw beeldscherm koud worden. Dit afkoelen van uw beeldscherm is belangrijk omdat een warm beeldscherm, als u dit bevochtigd, kan invreten. Is uw beeldscherm voldoende afgekoeld?

Dan bevochtigd u het reinigingsdoekje lichtjes. Goed uitknijpen zodat er geen druppels tussen de randen van uw scherm kunnen vallen. Hierna kunt u de tv en de monitor gewoon afnemen met zachte vegende bewegingen, net zoals u stof zou afnemen. De randen neemt u als laatste simpel mee. Nadat u dit gedaan heeft kunt u uw beeldscherm even met een droge glasvezel doek na vegen om eventuele strepen te verwijderen. Is het allemaal gelukt? Uw tv of monitor is nu helemaal schoon en glanst weer als nieuw.

Meer over vliegen

De meest voorkomende vlieg in Nederland is de Musca domestica ook wel huisvlieg genoemd. Nu komt deze vlieg niet exclusief in ons landje voor, maar weet praktisch overal ter wereld zijn kostje bij elkaar te sprokkelen. Alleen in de woestijn of zeer droge gebieden en op de noordpool komt de huisvlieg niet of nauwelijks voor. Wilt u weten hoe u de huisvlieg herkend?

Huisvlieg

De huisvlieg is zwart, heeft doorzichtige vleugeltjes en een roodbruin achterlijf. Op het borststuk kunt u, als u van dichtbij kijkt, drie iets lichtere strepen zien in de lengte. De huisvlieg heeft drie pootjes aan iedere zijde, wordt ongeveer 6 tot 8 millimeter groot en heeft rode oogjes. Wist u dat de huisvlieg zelfs 4000 minuscuul kleine oogjes heeft? Deze oogjes bevinden zich allemaal aan de voorzijde van de kop en kunnen onafhankelijk van elkaar functioneren.

Qua snelheid is de huisvlieg redelijk behendig, hij of zij overbrugt afstanden door de vleugels 200 keer per seconde heen en weer te bewegen. Heeft u wel eens een vlieg achtervolgt met een vliegenmepper of krant? Dan weet u daar vast alles van.

De vlieg kan zowel horizontaal als verticaal vliegen en heeft een snelheid van 2 meter per seconde. Omgerekend zou dit dus neerkomen op 72 km per uur maar... Het is van de huisvlieg wetenschappelijk bewezen dat deze nooit verder vliegt dan een paar honderd meter van zijn geboorteplek. Bovendien is de huisvlieg met stip het kortst levende insect, vanaf de geboorte als made, tot larf en volgroeide vlieg leeft de huisvlieg slechts 16 tot maximaal 24 dagen.

Vliegen bij de boerderij of landelijke omgeving 

Woont u op het platteland of in de buurt van vee, landbouwbedrijven of hobbydieren? Dan kunnen er in uw omgeving verschillende soorten vliegen voorkomen. Dit kunnen huisvliegen of kleine kamervliegen zijn maar ook stekende vliegen soorten zoals stalvliegen en dazen. Omdat het is dergelijke omstandigheden moeilijker is om vliegen buiten de deur te houden en deze vliegen virussen, schimmels en bacteriën kunnen verspreiden zijn extra maatregelen noodzakelijk.

U dient te voorkomen dat hele zwermen vliegen uw woning gaan binnendringen en dit doet u door het aanbrengen van horrengaas voor uw ramen. Ook bij uw toegangsdeur of deuren kunt u een extra deur aanbrengen van horrengaas. Kan dit bij uw woning niet? Dan is een vliegengordijn met reepjes plastic een goede optie.

Deze klassieke vliegengordijnen zijn kleurrijk (als u dat wenst) en gemakkelijk af te nemen en schoon te maken in een emmertje sop. Wel moet u erop letten dat de ruimte tussen de reepjes plastic zo klein mogelijk is en dat er geen ruimte is aan de bovenzijde of onderkant van het gordijn. Ziet u dat de vliegen tussen het gordijn doorvliegen? U kunt dan gewoon twee van deze vliegengordijnen schuin over elkaar bevestigen om een dichtere afsluiting te maken. Er zijn ook kralengordijnen te koop maar ervaring leert dat, hoewel zeer decoratief, de vliegen vaak rustig tussen de kraaltjes doorvliegen.

Vliegenbestrijding, de 3 beste methodes zonder gif

Komen er, na al uw voorzorgsmaatregelen, toch nog te veel vliegen naar uw zin de woning binnen? Dan kunt u binnen in uw woning, dicht bij de toegangsdeur, een plakstrip ophangen.

Deze vliegenval bestaat uit een strook papier die aan twee kanten is bedekt met een stroperig lokmiddel. Opletten want als u met uw haar langs de plakstrip loopt bent u ook gevangen. Vliegen die, aangelokt door de geur op de plakstrip landen kunnen niet meer opstijgen en gaan dus dood van honger en dorst. 

Vindt u dit toch wel een naar idee? Dan zou een UV vliegenlamp voor u een optie kunnen zijn.

Dit model vliegenlamp verspreidt een neonlicht dat voor vliegen aantrekkelijk is. Zodra ze echter op de lamp gaan zitten worden ze geëlektrocuteerd en vallen dood neer in een opvangbakje. Ook met de lamp moet u voorzichtig zijn. Opletten voor uw andere huisdieren is wel belangrijk en u dient de lamp buiten bereik van kinderen en dieren te plaatsen. Voor beide methodes geldt dat u deze moet onderhouden door ze regelmatig te vervangen(plakstrip) of te reinigen(UV-lamp).

Uiteraard zijn er ook nog de klassieke en de elektrische vliegenmepper waarmee u persoonlijk op jacht kunt gaan.

De vorm van een tennisracket is in beide modellen herkenbaar. Als u snel genoeg bent, een vlieg heeft maar 200 milliseconden nodig om te reageren, kunt u ook hiermee de die hards proberen te verschalken. Uiteraard is een woning zonder voedsel voor geen enkele vlieg interessant en voorkomen is altijd beter dan genezen. Hiermee zijn we dan toch weer aan het einde gekomen van onze blog over het verwijderen van vliegenpoep.

U weet nu alles over vliegen, hun uitwerpselen en het voorkomen en bestrijden van vliegenplagen in uw woning. Ook kunt u de gezondheidsrisico’s van vliegen goed inschatten en hiermee uw conclusies trekken. Het verwijderen van vliegenpoep doet u grondig en vooral veilig. Wilt u misschien iets vragen of een aanvulling aan ons doorgeven? Laat dan gewoon en vrijblijvend uw commentaar achter in de reacties. Bij Klesto, de best gelezen site voor huishoudelijke apparatuur, stellen we uw mening op prijs. 

Plaats een reactie