5 simpele ovengerechten

Hopelijk was u ook al voor het Corona virus zijn stempel op ons doen en laten drukte, zich ervan bewust dat het beste allemaal een tandje minder mag. Leven anno 2020 vergt nou eenmaal een hoop van de mens. Als een ware jongleur of slangenmens bewegen we ons tussen plicht en ontspanning, werk en gezin, vrienden en hobby’s. Dat kan eenvoudiger, gewoon door het uzelf makkelijker te maken. Daarom beschrijft Klesto in onderstaand blog hoe u bij een dagelijks terugkerend ritueel, het bereiden van een warme maaltijd, tijd kunt besparen maar toch heel lekker kunt eten. Want bij Klesto draait het om u. Mocht u zichzelf voorbij lopen, maak dan samen met ons een pas op de (keuken-)plaats.

Onderstaand geven wij u de receptuur van een vijftal heerlijke, maar vooral simpele ovengerechten. Leest u vooral verder, ook al denkt u in eerste instantie dat een ovengerecht niet uw ding is. Onbekend maakt onbemind. Een ander bijkomend voordeel van een ovengerecht is dat u de ene dag de maaltijd kunt voorbereiden en de dag erna ervan kunt genieten. De enige handeling die u dan hoeft te verrichten is de ovenschaal uit de koelkast halen en in de oven plaatsen. Terwijl de oven haar werk doet, heeft u nog eventjes de handen vrij. Heerlijk toch?

Heeft u nog nooit eerder een ovengerecht geprobeerd, ga dan nu de uitdaging met uzelf aan. Begin er echter alleen aan als uw hoofd niet van andere dingen overloopt. Dus op een rustig moment. Of bereid het de eerste keer samen met uw partner, kinderen of een vriend(-in). Daarna is het samen genieten.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat alle ingrediënten aanwezig zijn en lees het recept eerst goed door. Het is een kleine moeite en draagt wel bij aan een goed en lekker eindresultaat! Weet u ook alles over de instellingen van uw oven? Vergeet niet om deze voor te verwarmen. Wij adviseren u ook om uw borden voor te verwarmen. Zo geniet u optimaal en extra lang van uw inspanningen. Voor straks alvast smakelijk eten!

Gehakt/spinazie schotel voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 300 gram rundergehakt
  • zakje kant en klare aardappelpuree *
  • 2 uien
  • Pakje diepvries bladspinazie **
  • 1 pakje Boursin sjalot en bieslook (150 gram) ***
  • 150 gram geraspte kaas
  • Provençaalse kruiden
  • Paprikapoeder gerookt
  • Peper uit de molen
  • Zout
  • Olijfolie
  • Platte ovenschaal

Bereiden:

Leg de diepvriesspinazie tijdig uit of ontdooi in de magnetron. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snipper de uien. Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak het gehakt rul. Voeg de gesnipperde ui toe tot ze glazig zijn. Breng op smaak met peper, zout en Provençaalse kruiden. Zet de warmtebron laag.

Bereid de aardappelpuree volgens de verpakking en voeg de Boursin toe. Roer goed door en voeg eventueel nog wat kokend water toe indien de massa te dik is.

Bedek de ovenschaal achtereenvolgens met een laagje gehaktmengsel, een laagje aardappelpuree en een laagje bladspinazie. Herhaal dit eventueel. Strooi als laatste een laagje geraspte kaas erover en een beetje paprikapoeder. Plaats de ovenschaal ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven tot de kaas goudbruin is.

*          U kunt natuurlijk ook zelf puree maken

**         In plaats van diepvriesspinazie kan verse bladspinazie worden gebruikt (even wokken).                                         Wel goed wassen voor gebruik.

***        Er zijn ook andere smaken, merken en/of light producten verkrijgbaar


Italiaanse kip/groenteschotel voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 400 gram kipfilet
  • 350 gram voorgekookte kleine krieltjes
  • 1 kleine aubergine
  • 1 middelgrote courgette
  • 1 ui
  • 2 á 3 teentjes knoflook
  • 200 gram mozzarella
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • ½ tl paprikapoeder
  • ½ tl cayennepeper
  • Geraspte (Parmezaanse) kaas

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een grote ovenschaal met olie of boter in.

Snijd de kipfilet in blokjes en de courgette, aubergine en mozzarella in stukjes. Snipper de ui en pers of hak de knoflook fijn. Meng alles samen met de krieltjes en de tomatenblokjes in de ovenschaal door elkaar. Voeg de Italiaanse kruiden, paprikapoeder en cayennepeper toe en breng op smaak met zout en peper. Bestrooi het geheel met de geraspte kaas en plaats het gerecht circa 30 minuten in de oven.


Vegetarische ovenschotel met aardappel, prei en ricotta voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 400 gram (voorgekookte) aardappelpartjes of schijfjes
  • 2 tomaten
  • 1 prei
  • 1 pakje tomato fritto
  • 1 tl oregano
  • 1 el basilicum (gedroogd)
  • 1 tl suiker
  • Peper
  • Zout
  • 3 á f el ricotta 
  • Olijfolie

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 220 graden en kook de aardappelschijfjes bijna gaar. Snij de prei in dunne ringen en de tomaten in kleine partjes of blokjes. Verhit de olie in een pan en roerbak de prei tot die zacht is. Voeg nu de stukjes tomaat toe en bak deze 2 minuten mee. Voeg dan de tomato fritto, oregano, basilicum, suiker en een beetje peper en zout toe. Roer even door en doe de aardappelen erbij. Roer alles voorzichtig door en doe alles over in een ingevette ovenschaal.

Verdeel de ricotta erover en eventueel nog wat geraspte kaas.

Zet de schaal in de oven totdat de kaas gesmolten is (na ongeveer 15 minuten).

Tip: voeg voor een niet vegetarische variant 300 gram geruld gehakt toe (begin hiermee als eerste laag)


Nacho's uit de oven voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 300 gram rundergehakt
  • 1 rode (punt-)paprika
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 zak tortilla chips (nacho cheese) bij voorkeur van Doritos. 
  • Zakje taco kruiden
  • Plakjes cheddar kaas
  • Geraspte kaas
  • Olijfolie

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Snijd de paprika in kleine blokjes. Verwarm wat olijfolie (of boter) in een pan en bak het gehakt rul. Pers de teentjes knoflook uit en bak even mee. Voeg het zakje taco kruiden toe en meng alles goed door elkaar.

Verdeel de nachochips over de bodem van een ovenschaal en bedek die met plakjes cheddar kaas. Verdeel het gehakt erover en strooi er wat geraspte kaas overheen. Zet het gerecht in de oven. Het is klaar wanneer de kaas gesmolten is.

Erg lekker met een salade en/of een dip van guacamole. 


Ovenkabeljauw voor 4 personen

Ingrediënten:

  • Aardappelpuree kant en klaar *
  • Melk
  • 30 gram boter
  • Zeezout
  • Broccoli in roosjes
  • 300 ml. melk
  • 2 tl nootmuskaat
  • 2 laurierblaadjes
  • Witte peper
  • 300 gram garnalen
  • 300 gram kabeljauw
  • 30 gram bloem
  • 100 gram belegen kaas

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de broccoli in roosjes en kook ze 5 minuten in kokend water. Giet ze af en spoel ze royaal met koud water na. Bereid de aardappelpuree volgens verpakking. Breng de melk samen met de laurier, peper, zout en nootmuskaat aan de kook. Zet dan het vuur uit en leg de kabeljauw 8 minuten hierin. Haal de kabeljauw eruit en zet de melk opzij (laurier verwijderen).

Vet een ovenschaal met wat boter in. Verdeel de broccoli roosjes en de garnalen over de bodem en leg de gegaarde kabeljauw er op.

Smelt de boter in een pan, roer de bloem erdoor en blijf 2 minuten goed roeren. Zet het vuur laag en roer de melk er met een garde door. Zet het vuur uit als het mengsel voldoende dik is en schep het in de ovenschaal. Verdeel de puree erover en eindig met een laagje geraspte kaas.

Plaats het gerecht in de oven en bak het in circa 20 minuten gaar.

* U kunt natuurlijk ook zelf een puree maken


Bovenstaande gerechten zijn er natuurlijk maar een paar uit de vele beschikbare gerechten. Op internet vindt u heel veel inspiratie. Geef eenvoudigweg een ingrediënt naar keuze in.

Nog beter is het als u een mooi kookboek hierover aanschaft. Dat is uzelf vooraf verlekkeren en genieten van de vaak geweldige en kleurrijke foto’s en illustraties. En wel zo handig als u het een keer zonder internet moet stellen. Daarom volgen hieronder nog een aantal boekentips.

Kookboeken met ovengerechten

Boek 1. Ingepakt ! 60 in bakpapier verpakte ovengerechten

Prijsindicatie: € 22,95 

Dit kookboek sluit prima op bovenstaand blog aan. Het is op dit moment het meest eenvoudige

kookboek. Alle ingrediënten worden gewoon in aluminiumfolie of bakpapier ingepakt en  kunnen zo de oven in. 

Kookboek - ingepakt

De zestig gevarieerde ovengerechten worden met bekende ingrediënten gemaakt en kosten weinig voorbereiding. Als kers op de taart bevat het boek ook nog eens een aantal overheerlijke zoete ovendesserts om van te watertanden.


Boek 2. De snelle bakplaat. 75 makkelijke recepten uit de oven!

Prijsindicatie: € 19,99

In het boek komen duidelijk de niet westerse voorkeuren van de auteur naar voren. Het boek bevat 75 verrassende recepten voor luxe gerechten maar ook doordeweekse gezonde maaltijden.

Smakelijk en makkelijk en met verrassende nagerechten. 

Kookboek - De snelle bakplaat

Toffe combinaties van vlees en groente die door alle leeftijden wordt gewaardeerd. Alle recepten kennen een voorbereidingstijd van slechts 10 minuten en een maximale oventijd van 30 minuten. De oven doet in dit geval het werk.


Boek 3. Koken met Karin - Het grote ovenhandboek!

Prijsindicatie: € 24,99

Dit kookboek bevat liefst 150 fantastische en makkelijk te bereiden recepten met simpele ingrediënten en handige tips voor het geval een ingrediënt niet in huis is. 

Kookboek - Het grote ovenhandboek

Met dit boek kan bijna alles uit de oven worden getoverd. Denk aan brood, pasta, stoompakketjes, taart, koekjes, toetjes etcetera.

75 recepten beschrijven stap voor stap de zoete gerechten, de andere 75 hartige gerechten. Ervaar dat de oven uw beste vriend is. Met mooie foto’s, vrolijke illustraties en handige tips en weetjes.

Plaats een reactie